Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Kanapa - tapicerowanie etc - polecam
Autor |
Wiadomość |
pink25
SV Rider
Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 15:22 Posty: 707 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000 N 2005
|
Re: Kanapa - tapicerowanie etc - polecam
ale uzyskałeś siedzenie mieksze z lekkim wyprofilowaniem, aby tylek nie latal + material antyposlizgowy dający przyczepność ?. Zlezy mi na siedzeniu miekszym i odpowiednim wyprofilowaniu- nawet nie za duzym. Pewnie aby to uzyskac trzeba zrobic siedzenie nieco wieksze (szczególnie wysokośc) i napchac tam odpowiednio wiecej gabki/pianki. W porownaniu do Twojego podwyzszyłbym nieco wyzej siedzenie kierwowcy w przedniej jego części (moze 2-3 cm) i nieco tył, ale tu nie wiem jak to zrobić bo w sumie nie chce takiego babla duzego bo babel to i miejsce na tylek zabiera to moze tez wystarczyłoby takie uniesienie w tylnej czesci siedziska na 2-4 cm... Siedzenie pasażera masz w sumie kształtem jak oryginał. Zapewne nowy materiał hamuje przesuwanie sie pasażera, ale chyba to za mało... Przydałoby sie jakies lekkie uniesienie w jego przedniej części. Taki lekki waleczek na 3-4 cm rysujacy sie lukiem, aby krocze pasażera sie jakos na tym zatrzymywało i pasażer nie walił sie na plecy kierowcy. Ciezko tak ustnie nakreslić . jak dasz fotke z profilu siedzeń to na nich naszkicuję wizję Inni ocenią- to może coś z tego będzie podoba mi się siedzenie w mt-03. proste z profilowaniem, ladne obszycie bez udziwnien, eleganckie. Zarowno na foto jak i w rzeczywistosci
_________________ Pozdrawiam Pink SV 1000 N, 2005 r. srebrna, szybka GIVI, kufer GIVI
|
2 lut 2012, o 11:57 |
|
|
bratek
motocyklista
Moto: SV1000S
|
| | | | pink25 napisał(a): ale uzyskałeś siedzenie mieksze z lekkim wyprofilowaniem, aby tylek nie latal + material antyposlizgowy dający przyczepność ?. Zlezy mi na siedzeniu miekszym i odpowiednim wyprofilowaniu- nawet nie za duzym. Pewnie aby to uzyskac trzeba zrobic siedzenie nieco wieksze (szczególnie wysokośc) i napchac tam odpowiednio wiecej gabki/pianki. W porownaniu do Twojego podwyzszyłbym nieco wyzej siedzenie kierwowcy w przedniej jego części (moze 2-3 cm) i nieco tył, ale tu nie wiem jak to zrobić bo w sumie nie chce takiego babla duzego bo babel to i miejsce na tylek zabiera to moze tez wystarczyłoby takie uniesienie w tylnej czesci siedziska na 2-4 cm... Siedzenie pasażera masz w sumie kształtem jak oryginał. Zapewne nowy materiał hamuje przesuwanie sie pasażera, ale chyba to za mało... Przydałoby sie jakies lekkie uniesienie w jego przedniej części. Taki lekki waleczek na 3-4 cm rysujacy sie lukiem, aby krocze pasażera sie jakos na tym zatrzymywało i pasażer nie walił sie na plecy kierowcy. Ciezko tak ustnie nakreslić . jak dasz fotke z profilu siedzeń to na nich naszkicuję wizję Inni ocenią- to może coś z tego będzie podoba mi się siedzenie w mt-03. proste z profilowaniem, ladne obszycie bez udziwnien, eleganckie. Zarowno na foto jak i w rzeczywistosci | | | | |
o w cholerka, widzę że tutaj na temat siedzenia to się prace magisterskie pisze.... hehehe, sorki Pink25 ale się nie mogłem powstrzymac...
|
3 lut 2012, o 02:02 |
|
|
pink25
SV Rider
|
z kolegą z pracy się nakręcamy (ten w transalpie chce zmienić) to tak wychodzi bratek odpowiedz proszę o to co zapytałem wczesniej "ale uzyskałeś siedzenie mieksze z lekkim wyprofilowaniem, aby tylek nie latal + material antyposlizgowy dający przyczepność ?."
_________________ Pozdrawiam Pink SV 1000 N, 2005 r. srebrna, szybka GIVI, kufer GIVI
|
3 lut 2012, o 08:38 |
|
|
bratek
motocyklista
Moto: SV1000S
|
zmieniłem tylko obicie kanapy, zależało mi na zachowaniu oryginalnego kształtu. W ogóle nie ingerowałem w piankę, dla mnie jest w porządku i tyłek nie lata ani nie jeździ...
|
3 lut 2012, o 10:41 |
|
|
pink25
SV Rider
|
Naszkicowałem na oryginalnym zdjęciu co wg. mnie możnaby zrobić aby usprawnić siedzenie przy nowym szyciu i wypełnieniem pianka czy tam gąbką. Siedzenia pogrubiłbym (1-2 cm) i dał taki materiał na tyle aby siedzenie stało się znaczaco miększe. Materiał obszycia dobrze trzymający itd... Sposób obszycia bez specjalnych ozdobień- dośc prosty wzorem z tego siedzenia z mt-03. Struktura materiału tez najlepiej zbliżona do tamtego wzoru. Nakreślilem 4 zgubienia hamujace ruch tyłka. A, B, C, D Nie mam zadnej pewności czy poprawnie to wymysliłem. Popatrzcie na to . Napiszcie gdzie dalibyście mniej, gdzie wiecej itd... Może się okazać ze przy zastosowaniu antypoślizgowego materiału + pogrubienie siodełek, gdy będa miękkie stanie sie tak iz siadający nie będą potrzebowali zadnych bąbli do hamowania przesunięc. Po prostu tyłki siadających lekko się zapadną w miekkim i nic juz ich nie przestawi...(?). Bratek pokaż może to szwagrowi niech oceni i się też Ci wypowie... "siatka" elementu A - zgrupienie na siedzeniu tworzy łuk hamujący pasażera. siedzenie mt-03 w zbliżeniu Bratek napisałeś iz szwagier ma kilka materiałów do wyboru. Popros może o jakiś wzornik w internecie tego co ma.
|
3 lut 2012, o 21:00 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Ale przecież na takiej kanapie nie będzie się dało normalnie jechać? No dobra, nie zaczynam po raz kolejny tej dyskusji, jaśka też można sobie podłożyć :-)
4 lut 2012, o 09:19 |
|
|
pink25
SV Rider
|
skwaro troche chyba przesadzasz Podniesienie siedzenia o te 1,5 cm ( a nawet wcale jak się da tak wypełnić siedzenie aby było miecej) raczej nie rozwali jazdy. A co to znaczy "normalnie jechać" ?. Przypominam moje rozumowanie jeśli chodzi o komfort > ma być wygodniej/bardziej miękko, siedzenie ma dobrze trzymać (brak przesunięć). Pasażer podczas hamowania/spowalniania nie ma prawa wpadać na kierowcę. Nie chcę siodła końskiego czy miekkości kanap z chopperów (to za dużo). Oczekiwanie względem wyglądu to ma przypominac szycie to z mt-03: proste, eleganckie z podobnym materiałem. Jesli da to sie uzyskać bez "babli" czy uniesień siedzenia na jego skrajach to jeszcze lepiej... Czy to tak wiele, to taka przesada ? Proszę nich się wypowiedzą co sobie poprzerabiali lub jezdzili na przerobionych. Co było na plus a co na minus ?. btw skwaro to ja Cie doskonale rozumiem . Tylko twój sportowy sposób jazdy zajmuje Ci o wiele wiecej % całości jazdy niż mi. Ja jak lecę 4-5 tys w turystyce po górach/dziurach na twardym zawieszeniu SV1000 to zad i kręgosłup odczuwa to i nie piszę nawet o samym komforcie. O zdrowie trzeba dbać... W końcu turystyki maja wygodne kanapy czy nie ?
|
4 lut 2012, o 10:14 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Pink, moje siodło w SV na pewno widziałeś. Zakres prac podobny. Ja tylko nie podwyższałem nic, nie dokładałem warstwy miękkiego, część fabrycznej pianki została wymieniona na nową, wysokość pozostała ta sama. Nie będziesz żałować Do jazdy torowej na pewno takie siodło będzie problemem, jeżeli ktoś wcześniej przeszedł szkolenie z takiej jazdy i wie kiedy, gdzie, jak i po co przesunąć dupę. Natomiast do cywilnej jazdy, a już w szczególności do turystyki... No sorry
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
4 lut 2012, o 10:43 |
|
|
pink25
SV Rider
|
czyli mamy już jeden myk... >>> Nie trzeba podwyzszac oryginału aby było miękko. Wystarczy inny miękki materiał...
Z tego co narysowałem A B C D, lekkich babli zrobimy tylko lekkie profilowania (uniesienia) i mamy kompromis i do turystyki i do sportu... Najwieksze wyniesienie zostało by myślę z przodu pasażera...
|
4 lut 2012, o 10:56 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Ja Ci powiem, że nawet nie wiem czy ta nowa gąbka u mnie była jakoś znacząco bardziej miękka. Przede wszystkim zmienił się kształt siedzenia, zostało zwężone z przodu i trochę inaczej wyprofilowane z tyłu, może to właśnie kształt pomógł na ból dupy. Z resztą w gaźnikowej SV fabryczne siedzenie jeszcze jest jakieś normalne. Ale we wtryskowej to chyba projektant wzorował się na cegle i dosyć wiernie odtworzył kształt, twardość i komfort
|
4 lut 2012, o 18:42 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
|
5 lut 2012, o 11:30 |
|
|
pink25
SV Rider
|
Na początku przepraszam że na zdjeciach moto jest brudne Po przeanalizowaniu podmiotu lirycznego bedą wnioski 1) siedzenie pasażera w tylnej czesci nie może juz mieć uniesienia bo i tak tam odstaje w górę 2) siedzenie kierowcy w przedniej cześci raczej też nie może mieć uniesienia bo nie bedzie tam pasowało (blacha ma ładne podcięcie). 3) Nie wiem kompletnie jak zrobić tylną część siedzenia kierowcy. Czy nic, czy lekko unosić czy spreparowac bąbla-podparcie... Ale jest przerwa ok 2-3 cm miedzy siedzeniami to mozna pokusić się nawet o bąbla czyli takie niby małe podparcie. 4) Przód pasażera trzeba jakoś unieść. Zaraz coś namaluje
|
8 lut 2012, o 21:06 |
|
|
pink25
SV Rider
|
orginalny wygląd siedzenia siedzenie gdzie zaznaczyłem na czarno gdzie dorobić materiał oraz białymi kreskami materiał siedzenia do usunięcia do wyprofilowania siedzenie z dodanym wyniesieniem z przodu siedzenia pasażera oraz tyłu kierowcy. Dodatkowo usunięty materiał "kreskowany". Nie wiem do końca jak zakończyć tył siedzenia kierowcy Czekam na Wasze przemyślenia, sugestie.
|
8 lut 2012, o 22:48 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Nie wiem jaki długi jesteś, ale ja miałem ochotę podwyższyć nieco siodło w sv i poszerzyć w przedniej części. Reszta była w miarę ok. To tak a propos dłuższych dystansów. A siodło w MT03 - wygodne. Jak cały motocykl zresztą, bardzo fajny.
|
8 lut 2012, o 22:59 |
|
|
pink25
SV Rider
|
180 cm, 83 kg masy. Dupcia jak orzeszek
|
8 lut 2012, o 23:23 |
|
|
grzesiek
motocyklista
Dołączył(a): 9 lip 2010, o 22:22 Posty: 177 Lokalizacja: Wieliczka/Podłęże
Moto: Z 750
|
Według mojego skromnego doświadczenia nie uzyskasz takiego podwyższenia jak narysowałeś na przedniej kanapie bez dorobienia jakiejś sztywnej konstrukcji.Obniżenie środkiem jak najbardziej ale max 1,5 -2 cm więcej nie ma szans chyba że masz tyłek ze stali i bo będziesz siedział na plastiku!.Tylnia kanapa według Twojego projektu jak najbardziej do wykonania http://www.mgmaxstyling.net/stylil.php? ... 77&mggal=9
_________________ v-twin & v-tec
|
9 lut 2012, o 08:25 |
|
|
pink25
SV Rider
|
grzesiek wykonujesz może takie prace ? to w linku co podałeś to może jakies Twoje lub znajomych wykonanie obszyc siedzeń ? "nie uzyskasz takiego podwyższenia jak narysowałeś na przedniej kanapie bez dorobienia jakiejś sztywnej konstrukcji" tu załozylem wstepnie, ze ten tylny wałek z siedzenia kierowcy opierałby się o siedzenie pasażera czyli po założeniu obu siedzeń luz miedzy siedzeniami by sie kasował. Wtedy "babel" nie byłby swobodny i tyłek kierowcy nie bylby w stanie go odkształcać do tyłu bo by sie zapierał właśnie o tylne siedzenie. Także chyba wzmocnienie nie byloby potrzebne.... chyba... Co do wykonania profilowania łukami to zakladam wlaśnie max obnizenie o jakies 2 cm w srodkach siedzeń tak aby powstaly lekkie zagłebienia. Licze że wymiana materialu pianki nawet przy tym podebraniu materialu 2 cm dalaby mozliwość zmiekczenia jednak siedzenia. Myslisz, ze da rade tak pianke dobrać do tego siedzenia ?.
|
9 lut 2012, o 10:16 |
|
|
lasooch
SV Rider
|
Ja też planowałem dorobić oparcie na końcu siedzenia kierowcy, ale tapicer doradził mi, by jednak wydłużyć siedzenie pasażera w to miejsce i pomysł był trafiony w 100%. Siedzenie pasażera zostało minimalnie obniżone w środkowej części i podwyższone tam, gdzie jest "bąbel". Za to siedzenie kierowcy nie było obniżane w ogóle, jedynie z przodu zostało lekko podwyższone. Wszystko pasuje do przetłoczeń na zbiorniku
|
9 lut 2012, o 10:28 |
|
|
pink25
SV Rider
|
i to wysuniecie siedzenia pasażera do przodu moze jest i OK. Czyli teraz powstaje takie coś w oparciu o zalozenie z wysunieciem jak ponizej na rysunku Lekko profilujemy środek pasazera ok 1 cm w dól na srodku i ze 2 cm lagodnie podnosimy az do jego końca. Czyli w sumie roznica 3 cm a to juz chyba ok. odleglośc miedzy siedzeniami orginalnie to ok 2,5-3 cm to dajmy z 1 cm jeszcze aby na nim siedzenia się zachodzily i przedłuzmy siedzenie pasażera o ok 3,5-4 cm. Siedzenie kierowcy to lekki profil łukiem w doł (na ok 1,5-2 cm) i wysokośc tylu i przodu raczej na niezminionym poziomie. a tak nieco zrobione ładniej w paincie oryginalny wygląd siedzenia siedzenie mt-03 - stad chcialbym rodzaj materialu i obszycie podpatrzeć. U mnie nić szycia srebrna bo srebrne moto. W sumie jak patrzę na siedzenia kierowcy to mozna w SV wykonac na wzór mt03 (pomijam profil boków) bo to jak widac bardzo podobnie sie układa. zdjęcie rzeczywiste mt-03 "Dono" by Dono "Tak to mniej więcej wygląda, moim zdaniem to rodzaj jakiejś wyprawionej skóry, dość szorstkie, ale miękkie." widać na zdjęciu że to z dwóch kawałków rożnych materiałów zszyte. Na zdjeciu katalogowym myslalem, że to jeden kawałek a tylko obszycie ozdobne dali. W sumie mi nie zalezy na 2 kawałkach bo i tak zakładam jeden tylko kolor i to obszycie. i co wy na to ?
Ostatnio edytowano 11 lut 2012, o 12:17 przez pink25, łącznie edytowano 7 razy
|
9 lut 2012, o 14:23 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Jeśli potrzebujesz zdjęć, wymiarów itp. siodła mt03 to pisz Naprawdę wizualnie te siodła są zajebiste.
|
9 lut 2012, o 21:45 |
|
|