Powiem Ci, że całkiem mocno błyskają te kierunki chyba zaraz sobie zamówię Tylko zastanawiam się czy brać przerywacz, czy rezystory? W sumie nie chce mi się kombinować z tymi kabelkami przy przerywaczu. A może macie taki który wpina się w kostkę zamiast seryjnego?
_________________ Jutro to dziś tyle, że jutro...
10 lut 2011, o 10:55
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
Re: Kierunkowskazy, migacze
Bierz przerywacz, nie będziesz się z rezystorami bawił.
Seryjny jest zatopiony w kostce, trzeba wypiąć 2 kable z gniazda oryginalnej kostki. Uwierz mi, jest z tym dużo mniej zabawy niż z rezystorami, przećwiczyłem obydwa scenariusze.
Tutaj masz link do montażu przerywacza ledowego, robisz według schematu. Wstawiając rezystor nie musisz ucinać żadnego kabla. Ja do lutowałem zwykły kabel do kabelka F albo G od przerywacza (nie pamiętam do, którego) i podłączyłem do rezystora, drugi kabel musisz dać na masę(podłączyć gdzieś do ramy). Rezystor przykręcasz gdzieś do ramy, żeby luźny nie latał i koniec. Moim zdaniem mniej zachodu ale wolałbym mieć przerywacz podłączony zamiast rezystora.
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
Dołączył(a): 19 sie 2010, o 10:27 Posty: 81 Lokalizacja: Szczecin/Olsztyn
Moto: SV650N '99
Istnieje możliwość przerobienia oryginalnego przerywacza tak, aby radził sobie z mniejszym obciążeniem. Mi udało się dostosować go do mniejszych żarówek (10W zamiast oryginalnych 23W). Możliwe, że można go przerobić analogicznie do zastosowania z LEDami.
10 lut 2011, o 15:50
baad
motocyklista
Dołączył(a): 13 gru 2010, o 13:14 Posty: 171 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 650N K7 (ex S'ka)
baad napisał(a):
kacperski napisał(a):
Dokładnie ten model?
Ja mam dokładnie taki model: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0415184097 jak widać na tych zdjęciach tam jest taki łącznik pomiędzy śrubą i kloszem - to jest GUMOWE (nie robiłem testu zrywania, ale wygląda na to że jak zaliczysz szlif to powinno odpaść). Co do tych którego link dał flanel81 - http://moto.allegro.pl/kierunkowskazy-m ... 39926.html to na zdjęciu wyglądają tak samo ale czy to to samo to nie dam sobie ręki odciąć To tyle
Udało mi się w końcu zamontować moje kierunki, na razie tylko przód bo z tyłu mam inne. Poglądowy filmik poniżej. Jestem jeszcze w trakcie przerabiania z S'ki na N'kę i licznik nie jest przymocowany, ale już niedługo będzie
Z kierunków jestem zadowolony.
20 lut 2011, o 00:50
Suzi Mua
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
baad napisał(a):
... Jestem jeszcze w trakcie przerabiania z S'ki na N'kę i licznik nie jest przymocowany, ale już niedługo będzie ...
Z eski na enkę?? Kurcze, nie rozumiem dlaczego ludzie jeżdżą na nakedach i co w nich jest takiego. Ale żeby z eski robić naked, to już zupełnie nie kumam. Wytłumacz mi proszę motywy takiego działania. Ja tego nie ogarniam. Na dzień dzisiejszy nie kupiłbym nakeda choćby miał być o połowę tańszy. Co w nich jest? Pęd wiatru?? To, że się widzi przednie koło?? Uczucie jazdy jak na rowerze??
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
Zamiast chodzić na siłkę ludzie kupują nakedy Suzi Mua rzecz gustu chyba, nie mam pojęcia. Rozumiem ludzi początkujących, są bardziej zdatni na wywrotkę a wiadomo części kosztują. Dyskusja nie w tym temacie
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV650 SK5
20 lut 2011, o 01:43
Suzi Mua
SV Rider
Tak tylko zapytałem przy okazji. Żeby nie było, że off-top - fajne kierunki, chociaż troszki szybko mrugają P.S. W temacie kierunków. Co sądzicie o wrzuceniu żarówek led zamiast zwykłych, w standardowych kierunkach ?? Oczywiście przerywacz trzeba zmienić. Np. takie żaróweczki:
Pomysł niezły, ale weź takie z dodatkowymi diodami naokoło. Te co wkleiłeś świecą "na wprost" i nie podświetlają odbłyśnika.. Lasooch miał coś takiego w swojej tylnej lampie i działały jak "lepsze" żarówki.
Suzi Mua napisał(a):
baad napisał(a):
... Jestem jeszcze w trakcie przerabiania z S'ki na N'kę i licznik nie jest przymocowany, ale już niedługo będzie ...
Z eski na enkę?? Kurcze, nie rozumiem dlaczego ludzie jeżdżą na nakedach i co w nich jest takiego. Ale żeby z eski robić naked, to już zupełnie nie kumam. Wytłumacz mi proszę motywy takiego działania. Ja tego nie ogarniam. Na dzień dzisiejszy nie kupiłbym nakeda choćby miał być o połowę tańszy. Co w nich jest? Pęd wiatru?? To, że się widzi przednie koło?? Uczucie jazdy jak na rowerze??
A ja nie rozumiem dlaczego Ty akurat masz dredy, nigdy w życiu nie zrobiłbym czegoś takiego z włosami. Nie nawidzę jak ludzie w taki sposób komentują inne rzeczy. Jestem zrażony po codziennym jedzeniu w towarzystwie "koleżanki" która ciągle mówiła "oo fee jak Wy to możecie jeść to jest takie niedobre", a mi to akurat smakowało. Jako posiadacz N'ki w dupie mam Twoją opinię czy Ci się podoba czy nie i czy Ty byś taki motocykl sobie kiedyś kupił. Żeby nie było nie mam nic do dredów tylko to jest charakterystyczny punkt u Ciebie więc nie bierz tego do siebie, chciałem tylko Ci pokazać że w inny sposób można wyrażać swoje opinie. Ogólnie dla mnie nie miało znaczenia czy kupię N czy S, chciałem mieć SV i akurat N'ka była w najlepszym stanie ze wszystkich oglądanych więc wybór padł na nią.
Co do żarówek - Ba15D to odpowiednik żarówek dwuwłóknowych 12V 5/21W czyli takich jak mamy w gaźnikowych SV w tylnej lampie. Na pozycyjnych świecą się wszystkie diody, po włączeniu stopu też świecą wszystkie, tylko mocniej. Jest tam z 15 diodek świecących punktowo w klosz lampy i z 10 diodek umieszczonych obwodowo, świecących w odbłyśnik. W praktyce zarówno stop jak i pozycyjne świecą z podobną siłą jak zwykłe żarówki. Wadą jest to, że jak masz wyłączone wszystkie światła i naciśniesz stop, to nagle postojówki i podświetlenie licznika zaczną się świecić, ot magia ledów.
Ba15S to odpowiednik żarówek jednowłóknowych 12V 21W czyli takich jak w fabrycznych kierunkowskazach. Jednak moim zdaniem w kierunkach się słabo sprawdzą, bo świeciłyby w złym kierunku. Nie w odbłyśnik, nie w klosz, a w czarną obudowę. Przynajmniej w oryginalnych kierunkowskazach v-stroma tak jest, podejrzewam że w SV jest podobnie.
Wadą jest to, że jak masz wyłączone wszystkie światła i naciśniesz stop, to nagle postojówki i podświetlenie licznika zaczną się świecić, ot magia ledów.
Na innych żarówkach (niestety bez obwódki) takich efektów nie miałem, widziałeś to zresztą, zależy który chińczyk składał.
Swoją drogą, nie wyobrażam sobie jazdy na moto bez świateł.
Dołączył(a): 13 gru 2010, o 13:14 Posty: 171 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 650N K7 (ex S'ka)
Suzi Mua napisał(a):
Kupiłem uszkodzoną bez owiewek a i tak N'ki są bardziej w moim typie (głównie jeżdzę po mieście) - o gustach się nie dyskutuje, więc łatwo było zdecydować żeby zrobić N'kę, a przy okazji dużo taniej Proste wybory i rzecz gustu.
Swoją drogą, nie wyobrażam sobie jazdy na moto bez świateł.
Ja też nie wyobrażam sobie takiej jazdy. Ale za to pamiętam własne zdziwienie, jak w nocy przepychałem motocykl gdzieś po podwórku i przy naciśnięciu hamulca, nagle zrobiło się jasno dookoła
damian1510 napisał(a):
Suzi Mua napisał(a):
baad napisał(a):
A ja nie rozumiem dlaczego Ty akurat masz dredy, nigdy w życiu nie zrobiłbym czegoś takiego z włosami. Nie nawidzę jak ludzie w taki sposób komentują inne rzeczy. Jestem zrażony po codziennym jedzeniu w towarzystwie "koleżanki" która ciągle mówiła "oo fee jak Wy to możecie jeść to jest takie niedobre", a mi to akurat smakowało. Jako posiadacz N'ki w dupie mam Twoją opinię czy Ci się podoba czy nie i czy Ty byś taki motocykl sobie kiedyś kupił. Żeby nie było nie mam nic do dredów tylko to jest charakterystyczny punkt u Ciebie więc nie bierz tego do siebie, chciałem tylko Ci pokazać że w inny sposób można wyrażać swoje opinie. Ogólnie dla mnie nie miało znaczenia czy kupię N czy S, chciałem mieć SV i akurat N'ka była w najlepszym stanie ze wszystkich oglądanych więc wybór padł na nią.
Gwoli ścisłości. Je Ciebie ani nikogo innego nie krytykuję za to, że jeździ nakedem. Zdaję sobie sprawę, że obywatele naszego kraju na ogół mają w dupie pozostałych obywateli i ich poglądy. Zapytałem po prostu o opinię na ten temat, dla czego wybieracie golasa a nie owiewkę. Ja jeżdżę z owiewką, bo światła się nie skręcają wraz z kierownicą i jest to podstawowy powód. Wy może macie nakeda, bo właśnie lampa się skręca - nie wiem, tego więc pytam. Jak zwykle jednak zamiast uzyskać rzetelną odpowiedź, rozpoczyna się kłótnia. Nie odbieram też Twojej opinii personalnie i nie obrażam się o to. P.S. O gustach się dyskutuje tak samo jak o innych rzeczach. Jeżeli mi się coś podoba, to potrafię uargumentować, dla czego, albo co mi się w danej rzeczy podoba. Myślę, że w temacie naked, też można podać powody dla czego tak a nie inaczej. Pomijam argumenty typu "Bo tak!!!"
Wracając do żarówek, dziękuję za opinie o tych ledowych zamiennikach - wezmę to pod uwagę, bo myślałem o zamianie zwykłych.
Kupiłem uszkodzoną bez owiewek a i tak N'ki są bardziej w moim typie (głównie jeżdżę po mieście) - o gustach się nie dyskutuje, więc łatwo było zdecydować żeby zrobić N'kę, a przy okazji dużo taniej Proste wybory i rzecz gustu.
Kolego a kierownice też przerabiałeś czy zostały clipony z Ski??