Re: Układy wydechowe, tłumiki, przeloty i inne cuda...
Jeżeli teraz masz serie, to żadnego slipona nie założysz plug n'play. Zawsze będziesz musiał stary odciąć i założyć przejściówkę. Z tego co pamiętam sv ma średnicę 53mm.
15 sie 2012, o 13:00
Fikol
motocyklista
Dołączył(a): 27 lip 2011, o 16:11 Posty: 177 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV650S 2007
ta, serie mam, już edzia privem atakuje
_________________ "lepiej żałować że się coś zrobiło, niż całe życie wypominać sobie, że się czegoś nie zrobiło" - czy jakoś tak
15 sie 2012, o 13:11
Lober
SV Rider
Moto: SV650N SPRINT ST1050
Zastanawiam się nad kupnem takiego tłumika do swojej SV-ki - http://www.sklep.moto-akces.pl/ixil-akc ... -4783.html Aktualnie mam tłumik seryjny więc zapewne trzeba będzie go wyciąć. Mam takie pytanie do was, gdyż nigdy czegoś takiego nie robiłem, otóż spróbować samemu wyciąć stary wydech i założyć nowy czy oddać to do specjalisty? Drugie moje pytanie dotyczy pracy motocykla po zmianie tłumika. Na stronie jest napisane, "IXIL akcesoryjny wydech tłumik do motocykla SUZUKI SV 650 S 06-08". Po przełożeniu wydechu, będę musiał zrobić jakiś serwis w postaci jakiś regulacji, strojenia zaworów, przepustnic czy coś takiego? Nie chcę, żeby motocykl mi się stłumił, miał jakieś problemy z mieszanką, nierówną pracą, obniżeniem mocy czy coś takiego. Jeszcze zapytam się posiadaczy wydechów IXIL o jedną, ważną dla mnie sprawę, a więc, czy sam tłumik (jako puszka) mocno się grzeje? Głównym powodem, z jakiego to, wymieniam tłumik jest to, że strasznie się nagrzewa i bardzo długo stygnie. Nie chcę, ponownie przez coś takiego przechodzić, więc proszę Was o odpowiedź również na to pytanie.
Tłumik przelotowy grzeje się o wiele mniej od oryginału, carbonowy spokojnie będziesz mógł dotknąć ręką tuż po ostrej jeździe i się nie poparzysz Co do regulacji itd, to we wtryskowej SV nie ma takiej potrzeby, w gaźniku tylko w sporadycznych przypadkach. Jedyne co ew. będziesz musiał podregulować, to być może wolne obroty (śrubka z lewej strony ramy). A co do montażu, to jeśli posiadasz brzeszczot lub szlifierkę kątową z tarczą do cięcia metalu, to też roboty na kilkanaście minut
Dzisiaj zamontowałem wydech od Edzia.... dosłownie inny motocykl, inna frajda z jazdy... wszystko inne ! Jestem mega zadowolony i mogę go szczerze polecić wszystkim co chcą aby Svka brzmiała jak grzmoty z niebios !:D
_________________ Nie ryzykujesz, nie wygrywasz. Pozdrawiam Roland
10 wrz 2012, o 23:34
Fikol
motocyklista
lasooch napisał(a):
Tłumik przelotowy grzeje się o wiele mniej od oryginału, carbonowy spokojnie będziesz mógł dotknąć ręką tuż po ostrej jeździe i się nie poparzysz Co do regulacji itd, to we wtryskowej SV nie ma takiej potrzeby, w gaźniku tylko w sporadycznych przypadkach. Jedyne co ew. będziesz musiał podregulować, to być może wolne obroty (śrubka z lewej strony ramy). A co do montażu, to jeśli posiadasz brzeszczot lub szlifierkę kątową z tarczą do cięcia metalu, to też roboty na kilkanaście minut
głupie pytanie ale gdzie dokładniej jest ta śrubka z lewej strony ramy?
ja 19go ide montować akcesoryjny tłumik... normalnie niemoge sie do czekać
_________________ "lepiej żałować że się coś zrobiło, niż całe życie wypominać sobie, że się czegoś nie zrobiło" - czy jakoś tak
11 wrz 2012, o 10:44
Fikol
motocyklista
W instrukcji od mojego tłumika jest tekst "repack your street exhaust system every 5000 miles" - o co chodzi? wymianę tej waty czy coś?
Fikol napisał(a):
W instrukcji od mojego tłumika jest tekst "repack your street exhaust system every 5000 miles" - o co chodzi? wymianę tej waty czy coś?
Byś kupił nowy? Nie wiem czy 5000mil to żywotność wydechu, ale na t owskazuje.
11 wrz 2012, o 14:06
Fikol
motocyklista
ta , nowy kupilem ale tego zdania nie rozumiem... myslalem ze chodzi o wymiane tego wkładu co go Lasooch ostanio spalił a nie o zmiane całego wydechu...
Lober napisał(a):
Super! Dzięki wielkie za odpowiedź
I co kupiłeś tego IXIL'a? Podziel się wrażeniami, zadowolony jesteś? Też mam ochotę na Ixil'a extreme ale cos nie mogę go w komplecie z SV-ką na YT namierzyć żeby posłuchać.
_________________ SV 650N K5 Aprilia Shiver 2012
26 wrz 2012, o 00:03
Lober
SV Rider
jeszcze nie kupiłem, ale na dniach myślę, że będę się za to zabierał. Oczywiście podzielę się z Wami wrażeniami
Ostatnio edytowano 1 kwi 2015, o 15:21 przez Lober, łącznie edytowano 1 raz
26 wrz 2012, o 14:18
Arek1
SV Rider
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 00:41 Posty: 2924 Lokalizacja: Bezrzecze/Szczecin
Moto: Bawaria...
joker69 napisał(a):
Też mam ochotę na Ixil'a extreme ale cos nie mogę go w komplecie z SV-ką na YT namierzyć żeby posłuchać.
Cokolwiek będziesz odsłuchiwał na YT załóż słuchawki inaczej mija się takie słuchanie z celem. W słuchawkach jest dużo lepiej, ale to i tak nie odda posłuchania i poczucia jak pracuje wydech na żywo. Ja swój oddałem Maestro Edziowi i jestem bardzo, ale to bardzo, naprawdę bardzo i bardzo zadowolony
Dzięki! Też myślałem o Edziu, nawet kiedyś podjechałem będąc w okolicy, ale musiałbym wziąć dzień urlopu żeby przerobić u niego wydech no i po przeróbce nadal będzie wyglądał jak wygląda, a Ixil'a wziąłbym czarnego :-).
Jeżeli nie przeszkadza Ci aż tak bardzo wygląd seryjnej puszki to oddaj do Edzia. Ja robiłem w maju w 2010 roku, przejechałem na nim już ok 15tyś km i pryka sobie dalej. Nic się nie dzieje (jeszcze). Czynnik finansowy wtedy odegrał znaczącą role dlatego się skusiłem. Jak się środek za jakiś czas wypali to pojadę ponownie. Ale myśle że jeszcze trochę się z tym zejdzie. Dzień wolny faktycznie się przyda, w moim przypadku od 8:00 do 12:00 się zeszło. I tak jest lepiej niż w gaźnikowych ponieważ można przerabiać na maszynie bez ściągania puchy. Wiadomo akcesoryjna pucha ładniejsze i jest +10 do lansu na dzielni ale czasami trzeba sobie radzić inaczej. Filmik z 2010, aktualnego nie mam, nie jest to nagranie oskarowe ale coś tam zawsze słychać. http://m.youtube.com/watch?v=vHaSK1o0DKw
30 wrz 2012, o 23:32
Arek1
SV Rider
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 00:41 Posty: 2924 Lokalizacja: Bezrzecze/Szczecin
Moto: Bawaria...
Jako, że ja mam bardzo daleko do Edzia, to musiałem ze swojej wtryskowej SVki ściągać wydech, co nie było łatwą operacją. Wysłałem kurierem i po kilku dniach miałem spowrotem pięknie grający skrócony o 10cm wydech. Jak się zastanowię to dziwię się tylko Edziowi, że wytrzymał te moje wszystkie naciski, przyciski i prośby o szybką przeróbkę. Wygląd rzecz gustu mnie się oryginalne wydechy podobają, no może poza ich długością, dlatego poprosiłem o skrócenie. Jak mawiają Apacze "hands down to Edzio".
Kasa już jest, ale jak zwykle pojawił się dylemat.. miałem kupować wydech IXIL'a, a tu nagle natrafiłem na wydechy firmy Blueflame. Wydają mi się być bardzo fajne a ceny są praktycznie takie same jak w przypadku IXIL'a. Miał może ktoś styczność z tymi wydechami? Ktoś może się wypowiedzieć odnośnie ich jakości. Co lepiej wybrac IXIL'a czy Blueflame? Wytyczną w tym wypadku jest jakość. Proszę o odpowiedź, czas nagli, a nie chce popełnić błędu
Półtorej tygodnia temu zakupiłem ten tłumik http://www.motoakcesoria.com/allegro/ixil/sove1.jpg , wcześniej miałem bardziej ambitny plan na yoske no ale niestety finanse nie pozwoliły z całego serca polecam ten wydech basowe brzmienie, ewentualnie coś w tej cenie to mivv ale ixil jest ciut krótszy. Co do jakości to do ixila naprawde nie ma co się czepiać ... no może dośc upierdliwe zakładanie db killera no ale kto to montuje
Maciek napisał(a):
Jeżeli nie przeszkadza Ci aż tak bardzo wygląd seryjnej puszki to oddaj do Edzia. Ja robiłem w maju w 2010 roku, przejechałem na nim już ok 15tyś km i pryka sobie dalej. Nic się nie dzieje (jeszcze). Czynnik finansowy wtedy odegrał znaczącą role dlatego się skusiłem. Jak się środek za jakiś czas wypali to pojadę ponownie. Ale myśle że jeszcze trochę się z tym zejdzie. Dzień wolny faktycznie się przyda, w moim przypadku od 8:00 do 12:00 się zeszło. I tak jest lepiej niż w gaźnikowych ponieważ można przerabiać na maszynie bez ściągania puchy. Wiadomo akcesoryjna pucha ładniejsze i jest +10 do lansu na dzielni ale czasami trzeba sobie radzić inaczej. Filmik z 2010, aktualnego nie mam, nie jest to nagranie oskarowe ale coś tam zawsze słychać. http://m.youtube.com/watch?v=vHaSK1o0DKw
No i wziąłem 1/2 dnia urlopu i odwiedziłem Edzia. Moja Susanna nabrała męskiego głosu! Brzmi nieziemsko!