Re: Układy wydechowe, tłumiki, przeloty i inne cuda...
Tomeczek napisał(a):
ma ktoś z Was mivva albo innego potworka i zmierzyłby średnice wewnętrzną rury perforowanej?
przebudowuje swój tłumik i nie wiem ile mm wstawić żeby ładnie pomrukiwał basem, myślałem nad 55mm wewnątrz, jakieś rady?
MIVV GP ma na wejściu 55 mm, w środku rura perforowana jest ciut szersza i będzie może ok 60 mm, tłumik na wylocie ma bodajże 64 mm.
LukiSv napisał(a):
a czym uszczelnić miejsce między rurą wydechową a samym wydechem? Bo kumpel zmienił wydech i jest delikatny przedmuch. Opaską nie da rady więcej ścisnąć
Pasta do montażu układu wydechowego LIQUI MOLY http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Pasta-do ... howego/162 Trzyma solidnie, nadmiar zmywa się wodą na świeżo. Tłumik zamocowany na tym da się ściągnąć, wystarczy trochę postukać. Pół sezonu z tym jeździłem i chwalę, żadnych przedmuchów.
serdeczne dzięki!
ja wylot mam 45, nie wiem, czy jak w środek dam większą rurę to na wylocie nie będą robiły się zawirowania lub skopie to dźwięk, póki co spróbuje na tym co mam, jak będzie o kitu to będzie trzeba powiększyć
warto brać nierdzewną rurę perforowana czy zwykła też da rade?
55-60mm będzie brzmiało dość ładnie ale i mega głośno.Jeśli modyfikujesz seryjny to jeśli zastosujesz tłumik i pełnej fabrycznej długości lub skrócisz go o maxymalnie 10cm ,zastosujesz wytłumienia dobrej jakości ,rurę perforowaną 48mm to tłumik będzie mieścił się w Polskiej normie 96dB. Rura nierdewna będzie miała dłuższą żywotność ale zwykła lub ocynkowana też da rade zwłaszcza że występują one w grubszej ściance 1,5-2mm. Ja stosuję nierdzewkę 1mm ,nierdzewna za wiele droższa nie będzie . Jak będziesz miał jakieś pytania zapraszam-506436737.
_________________ "EdHaust -Bo nie liczy się ilość a jakość decybeli".506436737,baloszek@wp.pl
Ktory komin byscie polecili ixil xovs oval extrem czy zwykly xovs znalazlam sklep ktory takowe ma ale nie mam pojecia ktory wybrac sklep to moto akces pozdr
Obawiam się, że oferta moto akces jest ciut stara. Ja sam próbowałem kupić taki tłumik prawie rok temu i tych ze śrubami na końcu już nie ma (a szkoda). Chyba, że gdzieś zalega na jakimś magazynie ale jak wtedy pytałem to nie było. Kilka stron temu sam o to pytałem i też to wyjaśnialiśmy. Są tylko takie jak na stronie http://www.ixil.com/products.php Mogę Ci powiedzieć jedynie, że podobne i też ciekawe są takkoni, m.in. esser taki ma i dobrze to chodzi w sv na wtrysku.
Dzieki za odp , sprobuje do nich zadzwonic w poniedzialek , jak nie beda mieli w magazynie to chyba kupie ten ze strony ixila powinien byc ok a na takkoni tez jeszcze popatrze jeszcze raz dzieki:)
Szkoda, jakby jeszcze były to sam bym pewnie teraz na takim ixilu latał. Pozostaje wybrać coś innego, polecam mivv'a Takkoni widziałem i mam często okazję słyszeć. Do wtryskowej pasuje, choć podobno chyba Edzio coś kiedyś wspominał o jakości wytłumienia, ale to już jego pytać
Współczesny ixil ładnie wygląda,przyzwoite ma materiały na zewnątrz oraz jest w miarę niedrogi ale nie zabezpiecza wytłumień przed wydmuchiwaniem. Więc możliwe że takowa SV zdecydowanie szybciej je wypróżni niż rzędówka .
_________________ "EdHaust -Bo nie liczy się ilość a jakość decybeli".506436737,baloszek@wp.pl
Albo szukać przelotowych: LeoVince, Mivv, Akrap lub kupić Ixile i je rozmontować i poprawić koszt nie jest duży.
9 sty 2015, o 22:06
leon
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 06:10 Posty: 269 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV 650S & XRX125
edzio napisał(a):
....nie zabezpiecza wytłumień przed wydmuchiwaniem. Więc możliwe że takowa SV zdecydowanie szybciej je wypróżni niż rzędówka...
Ale to chyba dobrze, nie? A tak serio, to moja żona jeździ na SVce z Ixilem, znajomy zrobił masę km na SVce z Ixilem, inni znajomi mają Ixile w innych motocyklach i naprawdę nie słyszałem, żeby komuś coś wydmuchało. A pomysł na rozbieranie ślicznego nowiutkiego wydechu uważam za trochę dziwny.
Ja ten sezon zrobiłem z takkoni i z ciekawości po waszych wpisach poszedłem zajrzeć i przynajmniej świecąc latarką do środka nie zauważyłem ubytków, dźwięk nie zrobił się jakiś metaliczny ani nic z wierzchu się nie grzeje bardziej więc wygląda ok a dźwięk jest meeeeeega a trochę różnych przelotów słyszałem i śmiało mogę powiedzieć że jest w czołówce tych od których ma się ciarki na plecach szczerze polecam takkoni ( z tego co gdzieś czytałem ta firma jest jakoś związana z ixilem co nawet widać w wizualnych podobieństwach). BTW. ja mój kupiłem z przetartym płaszczem i sam go zregenerowałem
edzio napisał(a):
Albo szukać przelotowych: LeoVince, Mivv, Akrap lub kupić Ixile i je rozmontować i poprawić koszt nie jest duży.
Albo kupić IXIL'a i jeździć a jak się środek wypruje to wtedy do poprawy. Zawsze jest szansa, że będzie ok Ja na to liczę, bo we wtorek odbieram swoje nóweczki
No i komin ixil xovs kupiony czekam na przesylke , zakladac i latac:) dzieki za porady;) pozdr
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
14 sty 2015, o 19:42
Larem
motocyklista
Dołączył(a): 11 wrz 2013, o 20:16 Posty: 133 Lokalizacja: Wrocław/Choroń k. Cz-wy
Moto: SV650N 99'
Aggy napisał(a):
No i komin ixil xovs kupiony czekam na przesylke , zakladac i latac:) dzieki za porady;) pozdr
Tak z ciekawości to ile Cię kosztował ten IXIL? Na allegro wisi jakiś używany i zastanawiam się czy brać w tej cenie... Szczególnie, że chyba to sama samiutka końcówka.
Bazi napisał(a):
Polejcie im, bo biadolą ... Ixil jest wypasiony i koniec kropka Cotlet ja to chcę usłyszeć, na żywo
Ja nie widzę problemu Wpadaj do Modeki na Gajowickiej to posłuchasz. Jutro jak będzie znośna pogoda to spotkasz mnie na mieście - jadę pogrom zrobić Moto za długo już w salonie stało Filmik z dzisiaj - IXIL SOVE już bez db killerów. Nic nie widać ale to chyba nie o to chodzi I ten zapach świeżo wypalanego wydechu