Re: Akcesoryjne szyby do SV
No i cud szyba MRA racing rzeczywiscie jest cudem. Jestem strasznym dzwieko-fanatykiem. Wole nic nie slyszec, niz miec poczucie, ze mi ma musk wysrubowac przez uszy. Myslalem nawet, by zrobic jakas mini szybe, by wiatr, ktory kask przyjmuje, nie posiadal zadnych turbulencji od owiewki... no i wyobrazcie sobie, ze ta szybka MRA rzeczywiscie musiala byc testowana w tunelu
Kiedy sie pochyle, to jest glosniej. Kiedy wstane, by przyjmowac tylko ped wiatru, to tez jest glosniej. Kiedy siedze dokladnie tam, gdzie mam siedziec, to jest super.
Szybe testowalem na kaskach HJC RPHA10+ rozm. M, HJC HQ1 rozm. garnek, Shoei Neotec rozm. S, HJC IS-17 rozm. XS. Moj rozmiar to S zatem tylko Neotec powinien pasowac, ale jednka wyszedl dosc glosno. Wszystkie HJC jak dla mnie wypadly lepiej pod wzgledem aerodynamiki. Najcichszy byl stary HQ1 z takimi podwiewami i nieszczelnosciami, ze wydaje sie to byc nieprawdopodobne. IS wypad aerodynamicznie na poziomie RPHA10+, acz ciezszy od niego o jakies 150-200g. Neotec to jednak kask dla ludzi, ktorzy wiecej chodza niz jezdza. 1600g szczekowiec z blenda to kask na szybe a la zagiel... tego nie oczekuje od swojej SV1000S
Halas sprawdzam bez zatyczek i w najmocniejszych zatyczkach 3M EAR Ultrafit 32SNR do nabycia w sklepach mysliwskich. Przy takim zatkaniu uszu nic nie powinno przeszkadzac... a w Neotecu przeszkadzalo.
Innymi slowy MRA ma u mnie w chwili obecnej duzego plusa. Jakby cos mialo sie zmienic, to poinformuje.