Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 05:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona
Wyswietlacze biegów (różne modele, różni producenci) 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: różne
Post Re: Wyswietlacz biegów
Z mojej strony sprawa z wyświetlaczem wygląda tak, że nie działa tak jak powinien narazie, a koleś który go dla mnie robił życzy sobie 40zł (za poprawiony). Do tego jest to układ bez fotorezystora, więc w nocy pewnie by trochę za mocno dawał po oczach, a w dzień jest niewidoczny w pełnym słońcu. Dlatego ja rezygnuję z wyświetlacza od tego gościa i nadal szukam kogoś kto dałby radę zrobić taki wyświetlacz, a najlepiej gdyby to był układ, który współpracuje z TRE.
Miskof, jesli zależy Ci na wyświetlaczu, to odezwij się do lcddisplay z forum. On zrobił niezły wyświetlacz do wtryskowej i coś chyba wspominał o 50zł za taki wyświetlacz. Chyba ktoś jeszcze miał wyświetlacze własnej roboty do SV wtryskowej.

22 cze 2010, o 13:40
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: sv1000s 2006r
Ja jestem w trakcie robienia, wyświetlacz nie będzie wyświetlał z prędkości i obrotów ale z napięcia na poszczególnych biegach, program muszę do tego napisać itp... a LCD wysyłał mi ten jego projekt, miał błędy i coś tam xle pokazywał z tego co pamiętam, projekt nie dobiegł do mety...

22 cze 2010, o 23:19
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650S'02/'04
A co ze starszymi SVkami ?? Da się taki wyświetlacz podpiąć do SV650S '02 ?? Czy pozostaje tylko opcja goździki-gwoździki i alledrogo ??
Nie śledziłem tematu od początku, tylko o 11 strony więc może mnie zjedziecie za tendencyjne pytanie, jednakszczerze powiedziawszy nie chce mi się czytać od początku...
Jeżeli dałoby się to podpiąć do mojej gaźnikowej.... stop! Zapomniałem, że mam silnik z 2004 roku z podmontowanymi gaźnikami i bez komputera. Co w takiej sytuacji można zrobić z tym wyświetlaczem ?? Da się go zamontować ??
Jeżeli tak, to ja też się piszę, choćby dla tego, że już raz bym przed rondem glebę zaliczył, myśląc, że z 3go biegu na 2gi wrzucam. W rzeczywistości zapiąłem 1wszy bieg i motocykl stanął w miejscu po puszczeniu sprzęgła, a koło się skręciło do końca...

Obrazek

!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!

11 sie 2010, o 22:53
SV Rider

Moto: Z1000 '10
Sorry, ale jakiej oczekujesz odpowiedzi?!? Przeczytaj wątek od początku, wtedy może sam sobie odpowiesz bez zadawania idiotycznych pytań. A może ktoś za Ciebie ma przeczytać wszystko od początku i odpowiedzieć Ci na pytanie?

Szanuj człowieku czas i ludzi, którzy właśnie na tych 11 stronach, poświęcając swój czas napisali coś na ten temat...

11 sie 2010, o 23:00
SV Rider

KID napisał(a):
Sorry, ale jakiej oczekujesz odpowiedzi?!?...

Oczywiście masz rację z z przeczytaniem wątku od początku (uczynię to niebawem), ale zadałem precyzyjne pytanie, czy da się wyświetlacz o którym mowa, podpiąć do silnika z 2004 bez komputera? Oczekiwałem też precyzyjnej odpowiedzi, typu TAK lub NIE.
Gdybym miał SVkę ze standardowym silnikiem, to nie musiałbym zadawać takiego pytania, gdyż wtedy byłbym w grupie gwoździkowego czujnika luzu. W nowszych silnikach czujnik luzu jest inny ale jednocześnie jest komputer. Ja mam nowszy silnik i brak komputera, więc zapewne jestem tu wyjątkiem. Stąd właśnie moje pytanie, czy da się zamontować wyświetlacz w takiej hybrydzie, czy się nie da...

Obrazek

!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!

12 sie 2010, o 00:00
SV Rider

Moto: TT1050
Cholera wie jak masz rozwiązany czujnik. Być może ktoś przekładając silnik wsadził też czujnik od gaźnikowej wersji. Jeżeli masz wtryskowy, to prawdopodobnie jeden kabelek będzie wolny i można do niego podpiąć wyświetlacz. Jeżeli gaźnikowy, no to dupa. Więc najlepiej zacząć od oględzin sprzęta :)

12 sie 2010, o 00:34
SV Rider

Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź i wytyczenie mi śladu poszukiwań z tym wolnym kabelkiem. Postaram się jutro ustalić jaki czujnik mam w swoim kucyku i czy przypadkiem nie dynda tam luźny kabelek. Jakoś to musi być rozwiązane, bo jak wrzucam luz, to lampka się zapala, czyli czujnik jest i działa.

Obrazek

12 sie 2010, o 01:22
SV Rider

lasooch napisał(a):
Cholera wie jak masz rozwiązany czujnik. Być może ktoś przekładając silnik wsadził też czujnik od gaźnikowej wersji. Jeżeli masz wtryskowy, to prawdopodobnie jeden kabelek będzie wolny i można do niego podpiąć wyświetlacz. Jeżeli gaźnikowy, no to dupa. Więc najlepiej zacząć od oględzin sprzęta :)

Dzisiaj zasięgnąłem języka na temat czujnika luzu, przewertowałem serwisówkę i sprawdziłem kabelki na wtyczce. Okazało się, że po przekładce silnika został mi czujnik od nowej SVki, czyli ma 3 kabelki (różowy-do komputera, czarny-masa i niebieski-dioda) jutro sprawdzę czy napięcia na poszczególnych biegach są różne, jeżeli tak, to wyświetlacz będzie pasował także do mojej hybrydy.
Także podpinam się wstępnie pod zamówienie wyświetlacza:
Dla mnie jak najmniejszy wyświetlacz + fotorezystor, TRE mnie nie interesuje bo nie mam komputera.

P.S. Jeżeli komuś się to przyda, to napięcia na poszczególnych biegach, mierzone pomiędzy różowym i czarnym kabelkiem, powinny wynosić:
1) 1,36 V
2) 1,77 V
3) 2,49 V
4) 3,23 V
5) 4,10 V
6) 4,55 V

Obrazek

12 sie 2010, o 23:40
SV Rider

Moto: cafe racer
Post Re: Wyswietlacz biegów by Soldyy
Obrazek

https://picasaweb.google.com/112287219542743992082/SuzukiSV650n#5597768761469974354

Nudziłem się dzisiaj więc postanowiłem zaprojektować sobie własny układ wyświetlacza biegów.
Może komuś się do czegoś przyda :]

20 kwi 2011, o 22:47
motocyklista

Post Re: Wyswietlacze biegów (różne modele, różni producenci)
Na luzie będzie 4.66V, a nie 0V ;) Poza tym, trzeba dodać programowanie poszczególnych napięć, ponieważ mogą się nieznacznie różnić w różnych motocyklach i wynik będzie zupełnie bez sensu. Rozwiązanie regulacji jasności też dość średnie. Trzeba dodać pull-down, albo zupełnie przerobić.

Stosowanie tak małych procesorków jak PIC12F629 (domyslam się, że o ten chodzi) to sztuka dla sztuki, moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej użyć, jeśli już chcesz coś od Microchipa chociażby PIC16F84A, PIC16F628. Załatwisz kontroler LED i odczyt napięcia w jednym ;)

edit:

Jak tak teraz patrzę, to ta regulacja jasności jest OK. Nie zauważyłem, że to ma być fotodioda, a nie fotorezystor, sorry.

21 kwi 2011, o 20:37
SV Rider

Moto: cafe racer
soldyy napisał(a):
Na luzie będzie 4.66V, a nie 0V ;) Poza tym, trzeba dodać programowanie poszczególnych napięć, ponieważ mogą się nieznacznie różnić w różnych motocyklach i wynik będzie zupełnie bez sensu. Rozwiązanie regulacji jasności też dość średnie. Trzeba dodać pull-down, albo zupełnie przerobić.

Stosowanie tak małych procesorków jak PIC12F629 (domyslam się, że o ten chodzi) to sztuka dla sztuki, moim zdaniem nie ma sensu. Lepiej użyć, jeśli już chcesz coś od Microchipa chociażby PIC16F84A, PIC16F628. Załatwisz kontroler LED i odczyt napięcia w jednym ;)

edit:

Jak tak teraz patrzę, to ta regulacja jasności jest OK. Nie zauważyłem, że to ma być fotodioda, a nie fotorezystor, sorry.

Chyba masz rację z tym luzem. Zweryfikuje. A co do napięć to narazie robię to dla siebie. Jak coś nie będzie działało to się przeprogramuje, ale uważam że jak sobie obiorę [dobre] zakresy to będzie to działało, jeżeli nie w każdym, to w zdecydowanej większości motocykli.
I to ma być w założeniu mały PIC12. Chcę zminimalizować wielkość układu. Jak narazie jest wielkości pudelka zapałek.
Prace trwają.

23 kwi 2011, o 20:12
motocyklista

Nie wiem jakim cudem może wyjść mniejsze z dwoma układami sclaonymi zamiast jednego nieco większego, ale co mi tam :) Jak chcesz minimalizację polecam PIC16LF84A w obudowie SSOP20 :)

Piszesz w C czy asm?

28 kwi 2011, o 15:40
SV Rider

Moto: SV650s '00
Witam, takie pytanie... Czy do wersji gaźnikowej da się wsadzić czujnik luzu z nowszej SV?, ponieważ widziałem na allegro taki czujnik z 2008 roku który miał "rozpoznawane" wszystkie biegi w czujniku luzu, jak by się tak dało to gwoździoterapia nam znika...

28 kwi 2011, o 19:13
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
vioox napisał(a):
Witam, takie pytanie... Czy do wersji gaźnikowej da się wsadzić czujnik luzu z nowszej SV?, ponieważ widziałem na allegro taki czujnik z 2008 roku który miał "rozpoznawane" wszystkie biegi w czujniku luzu, jak by się tak dało to gwoździoterapia nam znika...

Witam! ponawiam pytanie kolegi odnośnie użycia czujnika od nowszej wersji do zamontowania go w starszej. Zastanawiam się nad zrobieniem podobnego wyświetlacza w tym stylu: http://www.svforum.pl/viewtopic.php?f=1 ... &start=200, tylko nie wiem czy trzeba przerabiać czujnik od nowszej wersji z nawiercaniem i wstawianiem gwoździ itp i czy będzie on pasował do żeby go wstawić w miejsce starego ponieważ znalazłem na allegro taki czujnik: http://moto.allegro.pl/suzuki-sv-650-08 ... 52511.html.

www.logo-ratio.pl

3 lip 2011, o 13:36
Zobacz profil WWW
rowerzysta

Moto: SV650 sk4
TastPiotr napisał(a):
Dobra, u mnie jako tako prace nad wyświetlaczem zakończone. Przynajmniej na jakiś czas.
Tak się prezentuje po wymianie diod:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Co dziwne (ciekawe :hmm: ?) druga dioda się uspokoiła i w ogóle nie miga a czwarta miga tylko na naprawdę niskich obrotach..

Bardzo ciekawe rozwiązanie, działa Ci cały czas sprawnie? Bo chętnie bym u siebie takie coś zamontował :mylove:

28 lip 2011, o 15:16
rowerzysta

Moto: SV 650S K7
@Up:
Sam skopiowałem to rozwiązanie i jestem zadowolony. Wygląda to dużo lepiej niż wielki kanciasty ekran, jednak wydaje mi się, że to rozwiązanie jest mniej czytelne. Elektronikę zamówiłem u Soldyy'ego (bez zarzutu).

30 lip 2011, o 22:13
rowerzysta

Moto: SV650 sk4
Mi tam on jest potrzebny do biegów 1-3, żeby przez przypadek za mocno nie zredukować.
Ile Cię to mniej więcej wyniosło?

30 lip 2011, o 22:46
motorowerzysta

Moto: cbf600s
Mam pytanie: gdzie można dorwać sam wyświetlacz? Mam zrobioną instalacje lecz wyświetlacz się posypał.. :/

31 lip 2011, o 12:43
rowerzysta

Moto: SV 650S K7
@Game
Kosztowało mnie to 140+wysyłka.

31 lip 2011, o 13:01
SV Rider

Moto: B 1250 S
Post Re: Wyswietlacz biegów za 55 zł
lcddisplay napisał(a):
Gdzieś ostatnio właśnie czytałem, że wszystkie te wyświetlacze do wtryskowców powodują spadki napięcia na czujniku, a co za tym idzie, komputer może źle rozpoznawać biegi... Trąbiłem o tym jak budowałem swój wyświetlacz, który tej wady nie ma :D I jest darmowy... Mój znajomy przygotowuje protoplastę manufaktury tychże wyświetlaczy... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Koszt produkcji to jakieś 2 dychy.

Witam lcddisplay powiedz to co zrobiłeś pasuje do do sv 1000 ?? pytam bo nie mogę doczytać się w postach a myślę że by mi się przydał taki wyświetlacz.

24 wrz 2011, o 12:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona