Mam pytanie odnośnie wyświetlacza w gaźnikowcu wersja do zabudowania. W tej wersji jest możliwość wyboru koloru i chcę się upewnić w jednej rzeczy. Czy dobrze rozumiem że tu trzeba podpiąć się dwa razy pod plus?? raz kablem od puszki , a drugi + osobno do wyświetlacza do pinu 3 lub 8 w celu wybrania koloru?? bo jakoś to nie jasno dla mnie jest napisane Czy wystarczy ten sam ten główny plus i tak czy siak będzie działać w jakimś tam kolorze ?? Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie .
Mam pytanie odnośnie wyświetlacza w gaźnikowcu wersja do zabudowania. W tej wersji jest możliwość wyboru koloru i chcę się upewnić w jednej rzeczy. Czy dobrze rozumiem że tu trzeba podpiąć się dwa razy pod plus?? raz kablem od puszki , a drugi + osobno do wyświetlacza do pinu 3 lub 8 w celu wybrania koloru?? bo jakoś to nie jasno dla mnie jest napisane Czy wystarczy ten sam ten główny plus i tak czy siak będzie działać w jakimś tam kolorze ?? Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie .
Nie wiem jaki tam masz ten wyświetlacz ale tu chodzi raczej o przelutowanie kabelka. Standardowo załóżmy jest przylutowany do 3 pinu i wyświetlacz świeci na czerwono. Po odlutowaniu i połączeniu go z 8 będzie świecił na zielono. Ot cała filozofia
No właśnie nic nie jest przylutowane do tych pinów Dobra ciul z tym zapytam się sprzedającego, będzie szybciej pozdROWER
edit : faktycznie chodziło o przlutowanie nie wiem chyba od czwartku nie wytrzeźwiałem i wydawalo mi sie te dwa piny sa wolne w tu prosze jednak jest plu na dolnym pinie czyli domyslnie jest ustawiony kolor czerwony
jutro tylko gwoździe kupuje , lutowanko i mozna monotwac zegary jupiiii
5 lut 2012, o 16:29
Ekim
SV Rider
Dołączył(a): 1 mar 2011, o 13:27 Posty: 368 Lokalizacja: WWL, Marki
Moto: Sv650S 2005
Helo. Mam wyświetlacz biegów ( datatool) który ma sześc przewodów. do prawidlowego dzialania potrzebne sa m.in "sygnały" z obrotomierza i predkościomierza .czy ktos wie który kabelek podaje "sygnał" z obrotomierza ???? pozdr.
witam, Wczoraj udało mi się zamontować wyświetlacz. Zbudowałem wersję na mikrokontrolerze atmega8. Zdjęcia i film poniżej. Aktualnie poszukuje obudowy do samego wyświetlacza, coś takiego jak w wyświetlaczach sprzedawanych na allegro. Zna ktoś może model tej obudowy?
Moje drugie pytanie dotyczy przewodów z czujnika podłączonych do biegów 2 i 3. Rozumiem, że służą one do "ograniczania" mocy silnika konkretnie na biegach 2 i 3 (popularny na forum mod TRE)? pozdrawiam
15 lip 2012, o 12:40
foras1
SV Rider
Dołączył(a): 4 mar 2011, o 22:05 Posty: 800 Lokalizacja: Kraków - Nowa Huta
Moto: SV650S '00/01
Tak z czystej ciekawości: dlaczego użyłeś LM7815? Nawet jak moto jest włączone to dostaniesz z alternatora ok 14,4V więc on nawet nie zacznie działać:)
We wtryskowej wersji, jeżeli dobrze mi się wydaje to zamiast kostki SV1 wystarczyły by dwa przewody do pomiaru spadku napięcia. Czyż nie tak?
Tak - masa i kabel na którym następuje spadek napięcia w zależności od zapiętego biegu. Dodatkowo wykorzystujemy wewnętrzny przetwornik analogowo-cyfrowy w mikrokontrolerze i mamy sprawny wyświetlacz biegów. Ot cała filozofia.
16 lip 2012, o 09:06
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
Ma ktoś namiar na gościa co robi wyświetlacze biegów? ostatnio miałem od Chestera z Krakowa ale nie mam kontaktu i nawet nie wiem czy je robi, może byc ktoś inny ,byle solidny
no a nie mógł byś podciągnąć przewodu przed kalibrator prędkości? Kalibrator zmienia ci sygnał na danym przewodzie. A te liczniki, z tego co wiem wyświetlają numer biegu na podstawie stosunku obrotów do prędkości