Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 04:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Upside down KYB w Suzie SV 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: TT1050
Post Re: Upside down KYB w Suzie SV
Górne łożysko w gaźnikowej jest mniejsze, wewn. średnica bieżni 25mm zamiast 30. No i w litrze pasuje też koło, zaciski, tarcze i ośka. W 650tce te elementy są już inne niż w gixie.

16 mar 2014, o 23:31
SV Rider

Moto: X11
lasooch napisał(a):
Górne łożysko w gaźnikowej jest mniejsze, wewn. średnica bieżni 25mm zamiast 30. No i w litrze pasuje też koło, zaciski, tarcze i ośka. W 650tce te elementy są już inne niż w gixie.
A to sorry, gdzieś źle przeczytałem z tą 650. W każdym razie to dobre wyjaśnienie.

16 mar 2014, o 23:52
SV Rider

Moto: SV 650S
Rozumiem zatem że średnica zewnetrzna łozysk jest taka sama :hmm: Prawde mówąc nie sprawdzałem tego zbyt dokladnie i wolałbym żeby tak było :obity:
(opieralem się na katalogu łożysk motocyklowych z jakiejś niemieckiej firmy. Średnice zewnętrzne w zasadzie wszystkie były jednakowe. Różnily się średnica wewnętrzną i ew. wysokością. Te z najwiekszą średnicą osadzenia na oś po prostu były najniższe. Standardowo zdaje sie 17 mm a te na oś np. 35 mm miały wysokość 14 mm)

17 mar 2014, o 00:03
SV Rider

Moto: SV650s '00
Dolne lozysko podejdzie bo zewnetrzna bieznia ma wymiar 55 mm a sztyca 30mm i sv i gsxr maja tak samo...
jaja sa z gornym tam lozysko po zewnatrz ma 47mm ori sztyca 25 a styca z gsxr ma 30mm no i kwestia dobycia trudno dostepnego lozyska... oczywiscie allbals je ma i NSK bodajrze... ja je na ebayu kupilem za 10funtow... niewiem jaki wymiar gornego lozyska ma twoja sztyca jak ma 30mm to tez musisz szukac nju lozysko... tak czy inaczej nic nietrzeba szlifowac

polecam ci wejscie na strone allbalsa tam jest ladny konfigurator przekladki zawieszenia... podajesz swoj motocykl potem w tabeli wyszukujesz z czego widelec wsadzasz i szczytujesz jaki rozmiar lozyska jest ci potrzebny...

https://www.allballsracing.com/index.php/forkconversion

17 mar 2014, o 17:47
SV Rider

Co do szlifowania to ja sugerowałem się tym co kiedyś mi Słoniu napisał, że tak pozwolę sobie zacytować.
Słoniu napisał(a):
Siema!

Chodzi o osadzenie bieżni górnego łożyska - trzeba przypiłować je w dwóch przeciwległych miejscach, bo bieżnia nowego łożyska jest dużo węższa i jak wsadziłbyś ją to już byś jej nigdy nie wyjął. Wygląda to tak (foto zrobione w połowie pracy - trzeba wypiłować więcej, prawie do samego końca, zapomniałem cyknąć fotkę przed wsadzeniem bieżni):

Obrazek

Używałem małych pilniczków o przekroju: kwadratowym, trójkątnym i okrągłym (tego najmniej).
Więc teraz już sam nie wiem :hmm:

Ostatnio edytowano 17 mar 2014, o 19:22 przez Janek87, łącznie edytowano 1 raz

17 mar 2014, o 18:18
SV Rider

A i owszem bieznia nowego lozyska jest na tyle cienka ze trzeba ta krawedz na dole w dwuch miejscach wyszlifowac na np V lub pol-okraglo poto ze jak kiedys zaistnieje potrzeba wybiecia giezni to zeby bylo gdzie od dolu sie oprzec jakims pobijakiem... ;) ja wziolem pilnik trojkatny i w dwuch miejscach na przeciwko siebie wypilowalem takie V-ki ... rama jest miekka jak kupa to 4 ruchy wystarczyly :D

17 mar 2014, o 18:27
SV Rider

Aaa takie buty, no to teraz wszystko jasne. Ja to widać źle zrozumiałem ;) Kurde jeszcze teraz Rozkosmany założy USD z seryjnym kołem SV i będzie mi głupio :wstyd:

17 mar 2014, o 19:25
SV Rider

vioox napisał(a):
niewiem jaki wymiar gornego lozyska ma twoja sztyca jak ma 30mm to tez musisz szukac nju lozysko... tak czy inaczej nic nietrzeba szlifowac

Jest dokładnie jak piszesz. Zmierzyłem i wychodzi że dolne i górne łożysko ma średnicę 30mm.
Dzięki za linka :mrgreen:

Niemniej jeżeli tylko taki problem z łozyskami to mogę przyjąć że to żaden problem :obity:
Fajnie że zwróciliście uwagę żeby wypiłowac rowki. Kto wie czy sam w gorącze montażowej nie przegapiłbym tego :obity:
No a koło od SV całkiem dobrze będzie pasować i wątpie czy ktokolwiek mocno nie obeznany w temacie domysli się że to jakas zbieranina z kilku parafii. Tym bardziej że moja chinka zadwoniła :obity: do chin.
mniej wiecej to brzmiało tak:

tyle że zdaje mi sie kilka razy szybciej

:hahaha:
mam nadzieję że faktycznie gadała o tych tarczach do hamulca z wiekszym shiftem. Jutro ma zadzwonić jeszcze raz z rana i będzie odpowiedź czy da radę wycisnąć tak jak trzeba. Z jej zeznań podpartych moimi domysłami wynika że oni to tłoczą i nie widomo z marszu czy mają stempel z odpowiednim kątem.

17 mar 2014, o 23:09
SV Rider

Kolo z svki podejdzie tylko bedzie trzeba pokombinowac z osia jakies adaptery dotoczyc... no i potem niewiadomo jak z hamulca m mozliwe ze tez adaptery? Jakby cos to pod mocowanie tarcz kola z svki podchodza tarcze z gs500 320mm bandit 1200 tez takie mial z 2000 roku bodajze... wiec jak bedziesz kombinowaal z hamulcami rozwaz zwiekszenie srednicy nic tak niepoprawi hamowania jak poprostu wieksza tarcza...

17 mar 2014, o 23:27
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
A jak jest z odsadzeniem w tarczach od GS500? Chodzi mi o różnicę w "płaszczyznach" pomiędzy miejscem przykręcenia tarczy a miejscem po którym trą klocki. Jest takie samo jak w tarczach z SV?

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

17 mar 2014, o 23:31
SV Rider

Jest ide tyczne lub pomijalne jak w svce...
cos mi swita ze jedno ma 20mm a drugie 19.5 ? Wiec to pomijalne... poza tym robiac dodatkowo adaptery pod zaciski 4 tloczkowe z latwoscia da sie wyregulowac odsadzenie przez ttulejki dystansowe...

17 mar 2014, o 23:35
SV Rider

A ja nie będe robić żadnych adapterów pod zaciski 4-ro tłoczkowe. Założę 6-cio tłoczkowe (mam już je zresztą) i w zasadzie żeby koło SV z dokręconymi tarczami srada dobrze sie w to wcelowało (znaczy tarcze w zaciski) to wystarczyłyby 2,5 mm podkładki. No ale jakoś nie leży mi podkładanie czegoś pod śruby pracujące na ścinanie.
ed. pompa hamulcowa która to bedzie zaciskać to moje odkrycie zeszłoroczne. Żadna inna tylko Hondy, taka jak w XX-e.
Nieporównanie lepsza moim zdaniem od tyc nissinów (czy jak im tam) co normalnie w naszych moto zakładali. Z kapitalnie działająca regulacją uścisku że tak powiem która nie polega na zmniejszaniu czy też powiększaniu luzu na klamce. Zmienia się cała krzywa charakterystyczna jej wydatku.
Aktualnie właśnie i tak ja mam założoną. Hebel jednopalcowy i dający świetne czucie tego co klocki robią z tarczami.

17 mar 2014, o 23:45
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Z każdego rocznika blackbirda? Szkoda, że blackbird miał lusterka mocowane nie do pompy, tylko do owiewki...

18 mar 2014, o 10:43
SV Rider

:hmm:
Prawdę mówiąc to zielonego pojęcia nie mam. Nawet nie wiem z jakiego rocznika jest ta pompa którą założyłem.
Oczywiście sama pompa musi być też ze swoja klamką. Troszkę różni się kształtem od standardowej suzuki, w sensie ta częśc którą łapiemy, ale tego nie widać. Bo reszta klamy jest zupełnie inna oczywiście.

18 mar 2014, o 20:42
SV Rider

A gdzie można nabyć takie opaski do mocowania lampy jak na foto? Oryginalne trochę szpetne są.

http://i271.photobucket.com/albums/jj12 ... 010015.jpg

19 mar 2014, o 16:03
SV Rider

No dobra :mrgreen: Praktycznie wszystko juz mam skompletowane za wyjątkiem osi od koła. Mam pytanie:
Czy oś koła ze srada jest taka sama jak w Hayce np. Bo trudno mi się połapać a można natrafić na opisy że taka sama jest i że w TL-ce też.
Jak z tym w końcu jest?

29 mar 2014, o 13:12
SV Rider

Moto: Kawasaki KLX300R
Najszybciej podejdzie ci od TL. Mozesz ew. zalatwic sprawę lozyskami jeśli dlugosc by sie zgadzala. Sprawdz zresztą numery na www.mrcycles.com

Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM

29 mar 2014, o 14:03
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Os od Tlr i Tls i SRAD taka sama.Od sv 1000 ok.1cm kròtsza.
To zawieszenie ktòre kupiles bylo w tls,tlr i gsxr srad750 w tamtych latach.Nie wiem tylko czy kola i tarcze byly identyczne

P lecaka

29 mar 2014, o 17:25
SV Rider

Dzięki :mrgreen:
Niemniej oznacza to że będe miał zdaje się zonka z kołem od SV bo z tego co mi się zdaje łozyska są 6203 a średnica osi w TL-ce wynosi 25 mm. Znaczy :hmm: to że z tego co pamietam łożysko będzie 6205 (25x52x15) z normalnego ciągu. A chyba nie zastosowali przecie jakiegoś >innego< Nie wsadzę przecież łożyska ze średnicą zewnętrzną 52 mm (6205) do gniazda 40 mm (6203 17x40x12) jakie są w SV.
:mur:
Czyli jedyne co mi zostaje to dorobienie tulejki i nakrętki do oryginalnej osi od SV-ki i zakup osi od TL mogę sobie odpuścić.

Jeżeli jest inaczej to proszę o naprostowanie mnie.

ed: pytanie dopełniające: czy różnica w długości osi wynosi tylko 1 cm? Bo tyle z palcem w d..... da się skompensować odpowiednimi tulejkami. I czy w suzie 1000 łożyska przedniego koła nie sa przypadkiem 6205

29 mar 2014, o 19:50
SV Rider

Moto: SV1000S 2003
Rozkosmany napisał(a):
Dzięki :mrgreen:
Niemniej oznacza to że będe miał zdaje się zonka z kołem od SV bo z tego co mi się zdaje łozyska są 6203 a średnica osi w TL-ce wynosi 25 mm. Znaczy :hmm: to że z tego co pamietam łożysko będzie 6205 (25x52x15) z normalnego ciągu. A chyba nie zastosowali przecie jakiegoś >innego< Nie wsadzę przecież łożyska ze średnicą zewnętrzną 52 mm (6205) do gniazda 40 mm (6203 17x40x12) jakie są w SV.
:mur:
Czyli jedyne co mi zostaje to dorobienie tulejki i nakrętki do oryginalnej osi od SV-ki i zakup osi od TL mogę sobie odpuścić.

Jeżeli jest inaczej to proszę o naprostowanie mnie.

ed: pytanie dopełniające: czy różnica w długości osi wynosi tylko 1 cm? Bo tyle z palcem w d..... da się skompensować odpowiednimi tulejkami. I czy w suzie 1000 łożyska przedniego koła nie sa przypadkiem 6205

Tak-różnica w długości max 1cm-ja mam tulejkę dorobioną żeby koło było w osi(koło jest od sv1000 i ośka też)
Lożyska nie wiem jakie są bo jeszcze nie przerabiałem tego tematu

P lecaka

29 mar 2014, o 22:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona