Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Kanapa - tapicerowanie etc - polecam
Autor |
Wiadomość |
Flamaster
motocyklista
Moto: SV650N 2002
|
Re: Kanapa - tapicerowanie etc - polecam
No ja myślę, że też się zgłoszę do tego Pana, trochę denerwują mnie te kanapy w rocznikach 99-02, wydają się masywne a wygodną nie grzeszą, i co z tą żelową wkładką?
|
24 mar 2011, o 04:46 |
|
|
pink25
SV Rider
Dołączył(a): 22 kwi 2010, o 15:22 Posty: 707 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000 N 2005
|
No i co z tymi żelowymi siedzeniami?
_________________ Pozdrawiam Pink SV 1000 N, 2005 r. srebrna, szybka GIVI, kufer GIVI
|
25 mar 2011, o 22:16 |
|
|
whistler26
motocyklista
Dołączył(a): 5 wrz 2010, o 03:27 Posty: 127 Lokalizacja: Szczecin
|
Ja z chęcią też bym wymienił swoje siedzonko na bardziej przyjazne dla 4 literek Więc również czekam na info co do żelowych siedzeń.
|
5 kwi 2011, o 18:44 |
|
|
jak_zawsze
motorowerzysta
Dołączył(a): 4 sie 2010, o 08:57 Posty: 98 Lokalizacja: ... za 7 górami, za 7 lasami ! (NE) i (GA)
Moto: sv 1ooo N '04
|
... z taką kanapą sprzedam swoją niebieską litrówke wygodniejszej kanapy w domu nie mam Uploaded with ImageShack.usWszystkie inne obszywane fajnie wyglądają ale żadna nie trzyma tak dupy jak ta warto było wydać kilka setek więcej
_________________ ... o2o sv1ooo N ! (PICTURE) Niezliczona ilość dodatków, modyfikacji, otarć, przetarć i zadrapań oraz dwie wgniotki na zbiorniku !
Ostatnio edytowano 11 mar 2012, o 11:38 przez jak_zawsze, łącznie edytowano 1 raz
|
12 kwi 2011, o 18:47 |
|
|
carlos
rowerzysta
|
Piękna kanapa. Można wiedzieć gdzie robiłeś?
|
12 kwi 2011, o 22:43 |
|
|
pink25
SV Rider
|
jak_zawsze faktycznie fajna ta kanapa, szczególnie te podniesienie przy zbiorniku.
_________________ Pozdrawiam Pink SV 1000 N, 2005 r. srebrna, szybka GIVI, kufer GIVI
|
3 maja 2011, o 12:38 |
|
|
ha44
motocyklista
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 14:19 Posty: 185 Lokalizacja: Wielkopolska
Moto: SV 1000S
|
_________________ www.RomexWronki.pl
|
3 maja 2011, o 13:46 |
|
|
mikiet
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 00:23 Posty: 570 Lokalizacja: Koszalin/Gdańsk
Moto: 650S gaźnior
|
Ja robiłem moją kanapę u tapicera w Koszalinie, porządna robota. Zapłaciłem 200zł za wszystko, wypełnienie, obszycie. Zdjęcia są u mnie w galerii http://svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=922
_________________ Michał, 600 295 016
http://svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=922
|
4 maja 2011, o 16:46 |
|
|
pink25
SV Rider
|
mikiet cena bdb jakość wykonania pewni też, ale słabo widać. Tylko te lepsze jak widzę kanapy mają więcej siedzenia z przodu i taką fałdę za tyłkiem także ani z tylu ani do przodu nie lecisz.
|
4 maja 2011, o 17:00 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
A to wcale nie jest dobry pomysł bo mnie już uświadomili że siedzenie w motocyklach jest celowo pochylone, żeby łatwiej było hamowanie z wyniesieniem robić...
4 maja 2011, o 17:13 |
|
|
pink25
SV Rider
|
Żebym to ja wiedział o czym Ty do mnie piszesz znaczy się domyślam... ...ale mało. No dobra na czym polega wyniesienie na hamowaniu? Piszę poważnie bo ja samouk w dziedzinie sportu moto jestem Jak kolega mówi do mnie "do podniesienia" to ja wiem iż trzeba
|
5 maja 2011, o 14:50 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Zacytuję jeden z komentarzy do artykułu z Motocykl-Online: | | | | Cytuj: Ten artykuł powinien być zatytułowany: "Dlaczego po naciśnięciu dźwigni, motocykl hamuje". W tym tekście, który z założenia ma uczyć hamowania, nic nie napisano o prawidłowej pozycji i sekwencji czynności, którą ma do wykonania jeździec przy tym arcytrudnym do wykonania w prawidłowy sposób manewrze. Dlaczego nikt nie napisał o tym, że na klamce hamulca palce powinny spoczywać od momentu wejścia na moto do momentu zejścia z niego? Efektywne hamowanie to też przede wszystkim odpowiednie wyniesienie i wbicie nóg w podnóżki. Przecież przy hamowaniu powyższe czynności powodują brak obciążenia kierownicy i na suchej nawierzchni przedłużają granicę uślizgu przedniego koła. Już nie wspomnę o najbardziej efektywnej metodzie zmian kierunku w szykanie, czyli podniesienia motocykla hamulcem przednim. No i gdzie jest coś o hamowaniu w zakręcie i wchodzeniu weń na heblu. Dodam, że według mnie hamowanie to najtrudniejsza czynność do opanowania w jeździe na motocyklu. Proponuję wszystkim udać się do jednej z trzech osób w Polsce , które mają o tym pojęcie. Uprzedzam, że hamowanie okiełznuję od 1,5 roku i wydaje mi się, że do ideału jest w stanie dojść tylko ten kto ma wewnętrzny dar. Pozdrawiam. | | | | |
A artykuł tutaj: http://www.motocykl-online.pl/artykuly/ ... ak_hamowacPoza tym pooglądaj filmiki z wyścigów, zobaczysz że przy hamowaniu riderzy przesuwają się na siedzeniu do przodu prostując się i jednocześnie odciążając kierownicę.
5 maja 2011, o 15:12 |
|
|
mikiet
SV Rider
|
Dla mnie kanapa z tym bąblem z tyłu który uniemożliwia przesunięcie dupy do tyłu jest nie do przyjęcia? Jak wtedy dociążyć tylne koło przed zakrętem, albo w ogóle wejść w zakręt na torze.
|
6 maja 2011, o 12:43 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
To już kwestia gabarytów jeźdźca. Ja do SV byłem zbyt wysoki i w efekcie słabo mieściły mi się nogi pod bakiem. Gdybym odsunął dupę max. do tyłu, to nie mógłbym się dobrze zaprzeć zewnętrznym kolanem w zakręcie. Miałem jedną możliwą pozycję na siedzeniu - dokładnie na jego środku, więc tak czy inaczej, nie korzystałem z ostatnich 4cm siedzenia. Po dorobieniu "bąbla" mogłem nareszcie porządnie się zaprzeć stopą, kolanem i dupą. Więc analogicznie: Dla mnie kanapa bez tego bąbla z tyłu, który umożliwia oparcie dupy z tyłu, jest nie do przyjęcia. O niebo lepiej jeździło mi się na torze właśnie po przeróbce
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
6 maja 2011, o 13:21 |
|
|
mikiet
SV Rider
|
I znowu to samo Lasooch! Co powiem, to Ty mówisz dokładnie odwrotnie Anyway, to w sumie w takim razie musi zależeć od nóg, wzrostu itp.
|
6 maja 2011, o 23:44 |
|
|
jak_zawsze
motorowerzysta
Dołączył(a): 4 sie 2010, o 08:57 Posty: 98 Lokalizacja: ... za 7 górami, za 7 lasami ! (NE) i (GA)
Moto: sv 1ooo N '04
|
... jak dzieci! czy ktoś was kur... zmusza do zakładania siedzenia z bąblem czy guzem?! Ja jakoś nie zauważyłem przymusu by zmieniać bądź nie, a wy się sracie z tym dociążaniem i odciążaniem Ilu z was jeździ na co dzień po mieście tak jak po torze Nie będę pokazywał palcem ale jak chłopie chcesz mieć seryjne siedzenie/kanapę to sobie na nim siedź i jeździj jak ci pasuje, ale nie marudź przez pół tematu o twoich problemach, bo jak będzie ktoś chciał to sobie kur... przykręci taboret z kuchni i będzie jeździł bez twoich rad. Dziękuję.
_________________ ... o2o sv1ooo N ! (PICTURE) Niezliczona ilość dodatków, modyfikacji, otarć, przetarć i zadrapań oraz dwie wgniotki na zbiorniku !
|
7 maja 2011, o 20:18 |
|
|
ha44
motocyklista
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 14:19 Posty: 185 Lokalizacja: Wielkopolska
Moto: SV 1000S
|
_________________ www.RomexWronki.pl
|
8 maja 2011, o 09:45 |
|
|
Kogier
motorowerzysta
Moto: 650N 2006
|
Re: Kanapa z mariomoto plus wkładka żelowa
Witam, ja mam w swojej kanapę akcesoryjną, która była już jak kupowałem oglądając wasze pokazywane taka jak moja nie rzuciła mi się w oczy. Jest żelowa" ponoć" cholernie mi się podoba sv z tym siedziskiem, a co do komfortu... nie robię naraz więcej niż 100-150km więc ciężko mi coś powiedzieć. Next week trasa na górny Śląsk może wtedy jakieś wady wyjdą. A tak na marginesie to kanapa jest z firmy Bagster. Szukałem w googlach ale nie znalazłem nic ciekawego no może oprócz tego że to ponoć drogie cholerstwo . Znalazlem na angielskich stronach bo sam byłem ciekaw co mam i faktycznie tanio nie jest.
|
14 maja 2011, o 08:35 |
|
|
Kogier
motorowerzysta
Moto: 650N 2006
|
Ok powiem tylko że może i wygląda fajnie ale po 100km zrobisz wszystko żeby zejść i wymienić własną dupę na nową . Drugiego dnia zrobiłem w sumie 400km i było może ciut lepiej ale najgorzej na autostradzie gdzie praktycznie siedzisz w jednej pozycji. Może to jest podobnie jak z jazdą na koniu na początku boli wszystko a z czasem się uodparniasz sam nie wiem ale trasę do Chorwacji na chwilę obecną zrobiłbym w minimum 3 dni
|
23 maja 2011, o 10:20 |
|
|
saviola93
motorowerzysta
Moto: SV650S 2003
|
Możliwe ze mam nie wygórowane wymagania ale ja swoja kanapę oddałem do najzwyklejszego tapicera który mieszka kilka domów dalej. Kanapa pasażera miała dwa przetarcia i dziurę po papierosie a przednia nie wygodna. Oba siedzenia obił skórą i w kanapie kierowcy dodał mi pianki aby była wygodniejsza i rzeczywiste jest, miedzy tylną a przednią kanapą jest duża różnica twardości. Może to nie jest jakaś tam żelowa lub wyprofilowana mega zaje***** kanapa ale zapłaciłem 20 zł i jestem zadowolony.
|
25 lip 2011, o 20:57 |
|
|