Re: Układy wydechowe, tłumiki, przeloty i inne cuda...
Komuś tutaj "wydmuchało" wypełnienia z motowydechu. Chyba lasoochowi. A wydech można z grubsza założyć każdy motocyklowy, chodzi o to żeby silnik miał "łatwiej" z pozbyciem się spalin. Reszta to już tylko natężenie i barwa dźwięku.
gruby33 napisał(a):
Mówicie, że edzio przerabia tłumiki. Rozumiem, że wywala środek, wstawia rurę perforowaną, owija watą itp?
Skąd on dokładnie jest i ma ktoś n niego jakiś namiar? Ile bierze za "wybebeszenie" tłumika oryginalnego? Kto ma od niego tłumik jest zadowolony z jego pracy? Tylko nie chcę, aż tak wielkiego przelotu aby niebiescy się za każdym razem oglądali
Działam 30km na północ od Warszawy, 2km od trasy na Gdańsk w Modlinie Twierdzy. Moja przeróbka polega na wywaleniu całej seryjnej zawartości tłumika i założenie swojej - przelotu z rury perforowanej i różnego rodzaju wełny i tkanina szklana:
A jakie opinie chodzą o ich wydechach? Szukałem w necie i zbyt dużo to nie znalazłem. Przypomnę że chodzi o wydechy firmy AUTO MOTO WYDECH. http://drast.eu/motowydech/index.html
A mi się coraz bardziej podoba wydech podwójny do 650, podobna za około 1,5 tys można kopic taki zestaw ixila, ale nie mogę go namierzyć.. jak namierzę to wkleję.
_________________ "Easy Rider- przeszło mi przez głowe , Easy Rider - głupiec jednym słowem.."
Suzuki SV 650s K5 Candy Grand Blue ( było)... i wiele innych
Najważniejsze pytanie, każdy producent wydechów radzi ile cm po spawie obciąć wydech, czy ktoś może ma Leo i dałby rade sprawdzić ile cm trzeba uciąć??
EDIT:
Pod tym filmikiem znalazłem opis wklejony przez kogoś,
i tam jest napisane żeby uciąć 45mm ponad spawem, pytanie czy to prawda, bo jak się pomylę to drugiej szansy nie będzie
_________________ "Easy Rider- przeszło mi przez głowe , Easy Rider - głupiec jednym słowem.."
Powiem szczerze, że też parę ładnych dni przesiedziałem na google i alledrogo i szukałem w miarę taniego wydechu do SV. Jedyne co teraz mogę powiedzieć to, że nie będę się paprał w tanie wydechy. Albo brać coś markowego albo jak tańszym kosztem do oddać do edzia (ja wybieram na wiosnę tą właśnie drogę). Przynajmniej będę wiedział, że nie wypali ani nie wydmucha mi środka z wydechu tak jak w tych nowych wydechach po 300-400zł.
Co do ustawienia po zmianie na przelot to zostałem poinformowany, że tylko trzeba będzie (ale nie koniecznie, zależy czy będzie dobrze chodził czy nie) podkręcić skład mieszanki. Ale nie wiem jak się to ma we wtryskowych SV.
Cytuj:
tam jest napisane żeby uciąć 45mm ponad spawem, pytanie czy to prawda, bo jak się pomylę to drugiej szansy nie będzie
Hmm, ja dodałem jeszcze 5mm a i tak trafiłem na końcówkę katalizatora, bezpieczne cięcie to 6cm od spawu a potem "nadmiar" można zebrać jak już widzisz ile "mięsa" zostało tu masz moje fotki viewtopic.php?f=10&t=237&hilit=katalizator&start=320
gruby33 napisał(a):
Powiem szczerze, że też parę ładnych dni przesiedziałem na google i alledrogo i szukałem w miarę taniego wydechu do SV. Jedyne co teraz mogę powiedzieć to, że nie będę się paprał w tanie wydechy. Albo brać coś markowego albo jak tańszym kosztem do oddać do edzia (ja wybieram na wiosnę tą właśnie drogę). Przynajmniej będę wiedział, że nie wypali ani nie wydmucha mi środka z wydechu tak jak w tych nowych wydechach po 300-400zł.
Co do ustawienia po zmianie na przelot to zostałem poinformowany, że tylko trzeba będzie (ale nie koniecznie, zależy czy będzie dobrze chodził czy nie) podkręcić skład mieszanki. Ale nie wiem jak się to ma we wtryskowych SV.
Z tego co wiem, ktoś jeździ na forum na tłumikach właśnie tańszych (chyba słoniu, jeżeli się mylę to mnie poprawcie), a firma ta robi kominy dla jakiegoś potentata, więc cena nie zawsze świadczy o tym że coś jest gorsze i zaraz się wydmucha środek.
A tłumik zmień koniecznie jeśli masz oryginał, a pokochasz swoje moto na nowo
Ja od pół roku szukałem czegoś dobrego na allegro, już miałem zamawiać nowy Leo vince.. ale znalazłem identyczny za trochę ponad połowę ceny w sklepowej .. także cierpliwość w szukaniu popłaca postaram się wrzucić fotki z montażu krok po kroku .. Ale mam prośbę, może ktoś z Was już zakładał sam Leo Vince, tak żebym w razie pytań miał się do kogo odezwać?
pozdro
Mam pytanie, między końcówką tego wydechu a oryginalnym wyjściem musi być obejma, tak? A czy trzeba smarować tam jakimś silikonem, czy można zrobić tak że jeśli założę i nie będzie przepuszczać to mogę tak zostawić??
A jeśli trzeba użyć sylikonu, to może ktoś podeśle linka jak to ma być?
Bo nie wiem czy zakładać to samemu czy dać do założenia do jakiegoś serwisu.