Re: Układy wydechowe, tłumiki, przeloty i inne cuda...
Jaką temperaturę osiąga kolektor, zaraz przy wydechu? Ściągnąłem dzisiaj wydech, i rozpadło mi się uszczelnienie miedzy właśnie kolektorem, a wydechem, i zastanawiam się czego można użyć. Poprzednio była użyta taśma (przynajmniej tak wygląda) owinięta kilka razy wokół rury, ale za chiny ludowe nie mam pojęcia jaka taśma to była. Wygląda i zachowuje się jak zwykły papier Any ideas?
A to nie po to ściągałeś komin by dostarczyć go mojej żonie? Jak tak to komin jak będziesz odbierał dodam ci taką plecionkę z drutu która była kiedyś uszczelką w innym kominie. Nawet jeśli będzie różnica średnicy to przetniesz ją po skosie, skrócisz i wciśniesz, można dodatkowo zastosować silikon wysokotemperaturowy ale nie wiem jak on się zachowuje i czy wytrzymuje. Dziś kupiłem na Alledrogo 2 tuby takiego do 1200 stopni, potestuje i zobaczę co to warte.
_________________ "EdHaust -Bo nie liczy się ilość a jakość decybeli".506436737,baloszek@wp.pl
Nie nie, mam już akcesoryjnego bos'a, ściągnąłem go w sumie z własnej głupoty. Musiałem kilka rzeczy po dokręcać, nie było potrzeby ściągać wydechu, ale stwierdziłem, że wygodniej będzie jak go zdemontuje. No i jak wyciągałem to uszczelnienie poszło się kochać. Teraz dzwoniłem do kumpla i mówi, że ma reszty taśmy azbestowej i to powinno być w miarę szczelne. W poniedziałek będę próbować Z tym sylikonem do kominków jest taki problem, że on potem twardnieje na kamień i pod wpływem wibracji raczej się wykruszy.
Ten silikon kominkowy, jak wyschnie robi się twardy, a zarazem kruchy, przez co od drgań zostaje wydmuchany. Teraz będę musiał użyć czegoś innego żeby to uszczelnić, bo na łączeniu tłumika z kolektorem mam małe przedmuchy. Co byście polecali??
MatPla napisał(a):
lasooch napisał(a):
Bartosz napisał(a):
MatPla napisał(a):
DANEK napisał(a):
Co wy się uparliście na ten kominkowy , przecież do tłumików też są te termoutwardzalne.
Akurat taki był pod ręką.
Jak dziurawa gumka będzie pod ręką to też pójdzie w ruch?
Tylko silikonem się ją zaklei
Tylko kominkowy będzie za twardy do tego typu rzeczy i można sobie coś porysować lub uszkodzić.
To sklei się klejem z mąki ziemniaczanej.
27 mar 2011, o 12:02
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
Czesio miał najlepsze lepiszcze.
Pasztet
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
No i lipa. Kumpel nie miał taśmy azbestowej, miał tylko płytę. Próbowałem uszczelnić starym szkotem do izolacji drutów (jeszcze te płócienne co były), i dowaliłem sylikonu, ale tego do 300 stopni. Jakie macie rokowania, wytrzyma ta prowizorka ?
Mam komin uszczelniony silikonem K2 do 350 stopni °C i trzyma. Przedtem uszczelnione miałem pastą do tłumików ale ona robi się zbyt twarda pod wpływem drgań kruszeje i zostaje wydmuchane.
Dołączył(a): 30 mar 2011, o 14:16 Posty: 105 Lokalizacja: Pruszcz Gdański / Pomorskie
Moto: SV650N 2000
Film kręcony po założeniu nowego wydechu, lecz jeszcze przez starego właściciela. Kupno, zmiana tablic i teraz ja się wsłuchuje w donośny bas..
31 mar 2011, o 10:56
miskof
SV Rider
Dołączył(a): 8 mar 2010, o 23:24 Posty: 688 Lokalizacja: Warszawa
Moto: Honda - ADV350
Ja dziś odwiedziłem Edzia Moim zdaniem ekstraklasa!! Dźwięk po przeróbce niesamowity..! Nie wiedziałem że aż takie cudo będę miał.
Po 15sek. wstawienia motocykla do garażu, sąsiadka otworzyła okno i rzekła: "Czy Pan musi tak hałasować tym motocyklem, przecież to chore jest.." i oburzona zamknęła okno Kolega, który jechał ze mną powiedział, że teraz jest elegancko