Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 11:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Telemetria GPS GLONASS Logger Odbiornik 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: X11
Post Telemetria GPS GLONASS Logger Odbiornik
Zwykle używam aplikacji w telefonie do rejestracji ale tak mnie naszło żeby wziąć pod rozwagę takie urządzonko. Jeśli ktoś siedzi w temacie to może coś poleci, nakieruje? Wszelkie rady, opinie mile widziane. Wymagania jakie ma spełniać to format zapisu GPX (co najmniej) i rejestrować z małymi interwałami czasu. Ma działać dokładnie i długo, obejdę się bez wodotrysków. Najlepiej jakby synchronizowało z satelitami GPS i GLONASS.

Ostatnio edytowano 14 mar 2015, o 14:44 przez Janek87, łącznie edytowano 2 razy

11 lut 2014, o 15:06
SV Rider

Post Re: GPS Logger
Trochę sobie odpowiem ;)
Tak zerkałem i zerkałem i kurde bida znaleźć logger żeby miał GPS + GLONASS. Znalazłem za to coś takiego:
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/urzadze ... 09827.html
Plusy: Można sobie przez BT podłączyć do czegokolwiek i np na telefonie robisz logger a masz do tego zajefajną antenkę GPS + GLONAS.
Minus: Bateria nie jest wymienna jak np AA, więc z czasem się zużyje i dupsko z używania jeśli takiej się nie dokupi. Obecnie niby są takie do kupienia w dobrych pieniądzach ale jak będzie z czasem to nie wiem. Może jedynie to że jest używana w innych produktach utrzyma ją przy życiu na rynku.
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-szla ... 87768.html
Plusy: Baterie 2xAA, GPS+GLONASS, wyświetlacz (chociaż to na mało potrzebne jak dla mnie)
Minus: Brak BT czyli na bieżąco można zapomnieć o obróbce danych (da się przeżyć) Wykres śladu 10 000 punktów co jest marnym wynikiem jak dla mnie.
https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-szla ... 87771.html
Właściwie jak wcześniej tyle, że ładniejsze i więcej wodotrysków :P
Poza tym jeszcze takie cośki:
http://www.holux.com/JCore/en/products/ ... sp?pno=440
http://www.holux.com/JCore/en/products/ ... sp?pno=341
Fajne, zwłaszcza ten M-241 bo ma 100 000 punktów i BT. Tyle, że oba tylko GPS więc trochę gorzej.
Miał ktoś może styczność albo chciałby się podzielić przemyśleniami?

11 lut 2014, o 21:56
SV Rider

Moto: TT1050
Post Re: GPS GLONASS Logger Odbiornik
A czemu zapis śladu w telefonie nie wystarcza? I czemu uparłeś się na tego glonassa? :P

11 lut 2014, o 23:55
SV Rider

Wystarczać wystarcza bo do tej pory go używam ;) Po prostu wolałbym mieć do tego osobne urządzonko z trochę lepszą dokładnością i nie gubiące sygnału. W telefonie to jednak różnie bywa :/ Dlaczego Glonass? Hmm no właśnie wczoraj wieczorem też zacząłem jeszcze nad tym myśleć. W telefonie mam GPS + GLONASS i szybko łapie fix'a a poza tym było nie było zawsze to lepiej mieć te 24 satelity więcej w zapasie ;) Może faktycznie GPS by wystarczał i tutaj myśl właśnie o Holux M-241, fajne i cena mała. Z GLONASS to Garmin eTrex 20 z kartą podobno może przekroczyć te 10 000 pkt więc ok ale cena już ciut spora. Za to Garmin GLO to tylko zewnętrzny odbiornik obu systemów więc dalej go trzeba parować z apką na telefonie, plusy są takie że jest raczej na pewno dokładniejszy i ma lepszy zasięg niż ten wbudowany w telefon, tylko, że dalej pozostaje konieczność używania telefonu dodatkowo, który może zwiesić apkę czy cuś. No w każdym razie myślę bo mam dylemat :hmm:

12 lut 2014, o 09:44
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Etrex20 od Garmina jest dobrym urządzeniem i bardzo dokładnym dokładność określania pozycyji dochodzi do 1-2m. Na codzień używają go moi podwładni topografowie do dowiazan geodezyjnych i ukierunkowania dzial (armatohaubic) w artylerii naziemnej w naszym wojsku polskim. Urządzenie solidnie wykonane, szybko łapie fixa, i co dla mnie istotne to dokładność i przelicznik współrzędnych utm na których opierają się mapy wojskowe

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk 2

SV650S k3
bikepics.com

12 lut 2014, o 10:48
SV Rider

acinr_PL napisał(a):
Etrex20 od Garmina jest dobrym urządzeniem i bardzo dokładnym dokładność określania pozycyji dochodzi do 1-2m. Na codzień używają go moi podwładni topografowie do dowiazan geodezyjnych i ukierunkowania dzial (armatohaubic) w artylerii naziemnej w naszym wojsku polskim. Urządzenie solidnie wykonane, szybko łapie fixa, i co dla mnie istotne to dokładność i przelicznik współrzędnych utm na których opierają się mapy wojskowe

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk 2
Dzięki ;) Właśnie zacząłem poważnie nad nim myśleć. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz w tym etrex 20. Mianowicie tam jest podane że ślad ma do 10 000 pkt. Mi zależy żeby punkty były wyznaczane w miarę często np co sekundę lub mniej. Więc zakładając rejestrację co sekundę to 10 000 pkt to ciut za mało na dłuższą trasę. Ale pytanie czy to jest tylko ślad wyświetlany czy co? Etrex 20 w przeciwieństwie do 10 ma 1,7 GB pamięci + jeszcze kartę SD. Więc tam danych wejdzie sporo więcej. Tylko nurtuje mnie to czy 20 zapisze więcej punktów niż 10 000 jako jeden ślad? To jest najważniejsze pytanie. Może jest coś takiego w opcjach ale jeszcze nie miałem w rękach a instrukcję tylko przeglądnąłem na szybko. Najlepiej jakby to zapisywało od momentu włączenia do zapchania pamięci jako jedn ślad. acinr_PL jakbyś miał informację odnośnie tego to byłbym wdzięczny ;)

12 lut 2014, o 11:15
SV Rider

Poczytałem, pooglądałem. Wychodzi na to, że takie urządzonko ma 10 000 punktów wyświetlanych a ilość punktów zapisanych na karcie jest ograniczony jedynie rozmiarem karty i wytrzymałością baterii. Tutaj trochę linków jeśli by kogoś interesował temat:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=10094
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=850
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=880
W każdym razie zamówiłem Garmin eTrex 20. Będę się bawił i zobaczę jak to działa. Póki co mam jedynie trasy które mam w podpisie wrzucone a rejestrowane telefonem. Szkoda, że nie wszystkie i nie zawsze rejestrowałem. Lubię sobie potem to analizować i oglądać ;) Dzięki acinr_PL za opinię, teraz będę miał SV naprowadzaną jak armatohaubice ;)

Edit: Jeszcze taki joke tematyczny odnośnie tego co acinr_PL napisał :)
-Tatusiu pokaż jak słoniki biegają.
-Nie, już dość.
-Tatusiu ale pokaż jak słoniki biegają proszę.
-Synku słoniki sa już zmęczone.
-Tato ale ja chę jeszcze raz, ostatni raz pokaż jak słoniki biegają - prosze prosze prrooooszęę...
-Hmmm - no dobrze ale pamiętaj synku, ostatni raz. PLUTON MASKI WŁÓŻ I ZAPIER..... JESZCZE TRZY OKRĄZENIA!!!

12 lut 2014, o 22:18
SV Rider

Mam mały dylemat. Znalazłem coś takiego http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Pr ... 0HZ-F.html spotkał się ktoś?

17 lut 2014, o 11:12
SV Rider

Moto: Piaggio Liberty ;)
Kurde jak pokazałeś to sobie przypomniałem, że gdzieś w w czeluściach kartonów mam coś takiego:
PENTAGRAM PathFinder Logger P 3106
Obrazek

Co prawda nie używałem go nigdy jako rejestrator ale jako zewnętrzna antena spisywał się bardzo dobrze :D

19 lut 2014, o 11:40
SV Rider

bula87 napisał(a):
Kurde jak pokazałeś to sobie przypomniałem, że gdzieś w w czeluściach kartonów mam coś takiego:
PENTAGRAM PathFinder Logger P 3106
Obrazek

Co prawda nie używałem go nigdy jako rejestrator ale jako zewnętrzna antena spisywał się bardzo dobrze :D
Dzięki ;) Co prawda to ma dokładność 2,5 metra, z odczytem co 1 sekundę no i nie da się tego już kupić ;) GPS sam w sobie ma teoretycznie marną dokładność, jednak dochodzą do tego systemy wspomagania WAAS, EGNOS i inne sprawy. Trochę analizowałem temat jakby co i wykonałem parę testów.
Ja niestety podjąłem się zwrócenia tego eTrexa bo po sprawdzeniu okazuje się że jako logger z GLONASSem niezbyt się to nadaje jednak :( Jednak jako urządzenie samo w sobie polecam bo świetnie wykonane.
Za to to co pokazałem wcześniej http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Pr ... 0HZ-F.html może się dość dobrze sprawdzić z racji rejestracji 10Hz.
Zadziwiający jest jednak fakt, że obudowa tego PENTAGRAMa co Ty pokazałeś jest wręcz identyczna z tym BT-Q1000EX :hmm: Czyżby podobna produkcja? W każdym razie czekam na sprawę zwrotu eTrex'a i wieści odnośnie BT-Q1000EX.
Edit: Przy okazji powiedz mi jak to jest z wykonaniem i działaniem tego urządzonka? Skoro obudowa taka sama jak ten BT-Q1000EX.

19 lut 2014, o 12:29
SV Rider

Moto: Piaggio Liberty ;)
Mój pentagram jest bardzo dobrze wykonany, szybko łapał fixa, nie gubił się i długo działał na bateryjce. Ładowanie przez zwykły kabel mini USB. Dodatkowym udogodnieniem było że bazuje na standardowej baterii do Nokii, tak więc można było to za grosze kupić, a w dawnych czasach każdy miał parę takich w domu bo i nokii parę było :D

Ja tego używałem jako antena GPS po bluetooth dla mojego laptopa który w dawnych czasach robił mi za nawigację w samochodzie. opcji loggera nigdy nawet nie testowałem więc się nie wypowiem.

19 lut 2014, o 14:45
SV Rider

Jakby kogoś interesowało i szukał. Troszkę interesuje mnie sprawa GPS i podobnych. Swego czasu próbowałem łączenia wideo z danymi GPS ale z marnym skutkiem. Ostatnio widzę, że część programów, które były płatne stały się darmowe :omg: Mowa tutaj przede wszystkim o DashWare. Przy okazji znalazłem, że Garmin zaoferował też dość ciekawy programik o nazwie VIRB Edit.
Z produktem garmina jest ten problem, że przyjmuje dane zwykle tylko w formacie GPX i to jeszcze przygotowanym dla garmina. Owszem są konwertery jak GPSBabel ale jednak trzeba się trochę bawić. Zwłaszcza jak tak jak ja ktoś używa rejestratora zapisującego dane w formacie NMEA o częstotliwości zapisu 10Hz. Zwykle odbiorniki GPS pracują z częstotliwością logowania 1Hz.
W każdym razie z racji, że jest już darmowy pobawiłem się DashWare. On akceptuje wszystko, nawet moje 10Hz NMEA. Jest zestaw liczników i innych bajerów. Dość dobrze da się zgrać loga gps z wideo. Poniżej efekt prac tak wstępnie. Wiem, mogłem ten wykres wysokości dać nieprzezroczysty no ale nie chciało mi się drugi raz wgrywać na YT. Rejestrowane przy użyciu QSTARZ BT-Q1000eX 10Hz w trybie 10Hz. Wskazówkę licznika widać pod kątem dlatego pokazuje on "jakby" więcej niż z GPS.

Obrazek

14 mar 2015, o 14:44
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Post Re: Telemetria GPS GLONASS Logger Odbiornik
Poczułem się jak podczas gry w MotoGP :obity:

15 mar 2015, o 23:59
SV Rider

Miles napisał(a):
Poczułem się jak podczas gry w MotoGP :obity:
Tylko mniej emocji pewnie ;P Odkryłem, że te zegary można sobie przerabiać wedle woli i można zrobić nawet replikę tego w sv :D

16 mar 2015, o 09:26
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
A nie ma opcji wyświetlania tętna motocyklisty? :P

16 mar 2015, o 19:54
SV Rider

Jeśli tylko byś podpiął czujnik to jest :D Ale to z innym loggerem bo mój to tylko GPS

16 mar 2015, o 20:49
Piguła

Moto: KAWASAKI ZX-10 R
Panowie jeśli chodzi o elektronikę jestem całkowitym zółtkiem w tych sprawach więc zadam pytanie krótko, zwięźle i na temat :D

Jest może jakiś programik na androida który łączy się z internetem i również idzie zarejestrować podobne dane ? :obity:

16 mar 2015, o 22:52
Zobacz profil WWW
SV Rider

Jest, m.in. Moje Trasy Kiedyś go używałem ale potrafi się zawiesić i przestaje logować. Poza tym takie logowanie na komórce to max 1 raz na sekundę. Sprowadza się to do tego, że jeśli rejestrujesz pojazd przemieszczający się szybciej niż rower to takie dane mogą posłużyć jedynie do narysowania przebytej trasy bo w kwestii analizy prędkości i przyspieszeń to zdecydowanie za rzadko. Plusem jest to, że jest to w zasadzie darmowy dodatek jak ktoś ma komórkę z GPS ewentualnie GLONASS.

16 mar 2015, o 23:52
SV Rider

Moto: B*R*A*K
Kaban159 napisał(a):
Panowie jeśli chodzi o elektronikę jestem całkowitym zółtkiem w tych sprawach więc zadam pytanie krótko, zwięźle i na temat :D

Jest może jakiś programik na androida który łączy się z internetem i również idzie zarejestrować podobne dane ? :obity:

Jest kilka programów na adroida wszystko zależy od urządzena gps.
Sam osobiscie uzywam w osobówce lokalizatora xexun tk103 ciekawe urządzenie z funkcją odcięcia zapłonu przez SMS lub z pozycji programu na androidzie. Śledzenie mam skonfigurowane na darmowym serwerze na stronie orange trace gps. Dodatkowo można go podpiac pod alarm i gdy się alarm załączy dostajemy SMS-a bądź maila o załączeniu alarmu w aucie. Można ustawić strefę np promień 500m gdy auto przekroczy ten promień dostajemy o tym informacje, można też ustawić prędkość po której przekroczeniu mamy info o zdarzeniu.

Sorry a offtop ale są na forum zapewne znawcy napięć i elektronicy a pytałem już na elektrodzie i bez odpowiedzi.
Chodzi o to że w aucie mam alarm ampio can + ten lokalizator i po założeniu lokalizatora mam problem bo jak auto postoi ze 2 dni nie odpalone nawet teraz gdy nie ma mrozu to nie mogę odpalić, przedtem tego nie miałem więc wnioskuje że winny jest lokalizator który instrukcyjnie ma pobór prądu do 30mA i razem z alarmem
może jest za duży pobór prądu?
Sprawdzałem sprawność akumulatora pod obciążeniem (w czasie kręcenia rozrusznikiem) napięcia:
aku w stanie spoczynku 12,5V
aku w czasie kręcenia rozrusznikiem 9,5V
aku na odpalonym 13,8
Teraz pytanie do was jak można sprawdzić fizycznie jakie urządzenie pobiera mi prąd i ile tego produ pobiera gdy auto stoi nieodpalone?

SV650S k3
bikepics.com

17 mar 2015, o 09:56
SV Rider

Wyłączasz silnik. Odłączasz klemę z + akumulatora. Między klemę a + wpinasz amperomierz. To tak wstępnie żeby oszacować upływ całkowity. W celu lokalizacji dokładniej najprościej masz wyciągać kolejne bezpieczniki i w gniazdach sprawdzać prąd upływu. Tak dojdziesz do instalacji, która pobiera najwięcej prądu. Ale obstawiam, że jeśli przyczyną problemów z odpaleniem jest delikatnie rozładowany aku to problemem jest podłączenie odcięcia zapłonu z tego lokalizatora.

17 mar 2015, o 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona