Autor |
Wiadomość |
Rozkosmany
SV Rider
Dołączył(a): 21 sie 2013, o 21:06 Posty: 2164 Lokalizacja: Crewkerne
Moto: SV 650S
|
Upside down KYB w Suzie SV
W końcu dzisiaj przywiozłem z roboty (kuriera na adres firmy nasłałem) lagi które zaebayowałem w zeszłym tygodniu. Pochodzą z Kawasaki ZX 9 i myślę że sprzedający nie ściemniał co do ich stanu i dostanie pozytywa Chociaż najtaniej to on mnie nie potraktował. Wygladają tak : No i teraz czeka mnie robota która zakończy się zamontowaniem tegoż w SV-ce. Długość zdaje się dobra, jednak moje wcześniejsze przypuszczenia oparte na necie co do ich grubości wykluczają przerobienie oryginalnych pólek. Trzeba coś wyrzeźbić, trudno Wstępne ogledziny nasuwają też podejrzenie że być może są że tak powiem> o zbyt dużej nośności jak na potrzeby lekkiego jak by nie było sprzętu jakim jest SV. Ale póki co regulacji nie kręciłem, być może jej zakres wystarczy do doregulowania ich w nowym moto Martwic się będe w razie czego potem. Założyłem temat bo przypuszczam że będzie dodatkowa motywacją żeby jakoś to ciągnąć a nie pozwolić leniowi odłożyć projekt na bok. Póki co gdyby ktoś miał sugestie co do półek, jakie zastosować to poproszę o podpowiedzi. Oczywiście sam również będe główkować
|
14 lut 2014, o 17:08 |
|
|
jacek sv1000
SV Rider
Dołączył(a): 27 sty 2013, o 14:38 Posty: 1183 Lokalizacja: Poznań
Moto: SV1000S 2003
|
Re: Upside down KYB w Suzie SV
Jak dla mnie super.Nie powinno być zbyt twardo jak ustawisz na miękko-po prostu A półki zaprojektuj i daj wyciąć.Tak ja bym zrobił gdyby była kasa.To wszystko sporo będzie kosztować
_________________ CH owam W szystko D o P lecaka
|
14 lut 2014, o 18:05 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Felgę zmieniasz, czy zostawiasz SVkową?
|
14 lut 2014, o 20:04 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Koło zamierzam zostawic SV-kowe. Tzn. Na dzisiaj to mam plan taki żeby zbudowac ten przód. Zlepić wszystko razem odpowiednio: lagi, clipony, półki, ew. dystanse dla koła, ośkę plus odpowiednie tarcze hamulcowe. I żeby któregos dnia podejść i załozyć całość. Zachowując oryginalny przód na wszelki wypadek
Ed. Nie przeraża mnie jakies wiercenie dziur wiekszych na lagi czy dorabianie jakichś tulejek ew. Mam zaprzyjaźniony warsztat w którym za jakieś rozsądne pieniązki da się to zrobić. Aczkolwiek mysle że wyrzeźbienie przez nich nowych półek będzie watpiwe ekonomicznie dla mnie. Oczywiście z palcem w d.... by to dali rade zrobić. I właśnie mam największą zagwozdkę które trójkąty brać. Nie bardzo chciałbym zmieniać oryginalna geometrię, a nigdzie nie ma info co do wyprzedzenia np. na jakichś konkretnych półkach z motocykla X czy Z
|
14 lut 2014, o 20:23 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
To nie prościej włożyć też półki od kawy i jedynie sztycę dostosować pod SVkową główkę i łożyska? Dolne łożysko na 99% jest to samo, pewnie tylko górne się różni.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
14 lut 2014, o 20:56 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Zapewne jest to najbardziej logiczne wyjście I poważnie biorę je pod uwagę, ale jeszcze z dzień dam na luz. Może cos sie urodzi ciekawego
|
14 lut 2014, o 21:11 |
|
|
motocyklista_kr
motocyklista
Moto: Suzuki SV 650S 2004r
|
Ja przerzucałem lagi od srada do siebie i wolałem kupić cały front od niego (zawieszenie, półki, felga, tarcze i zaciski) pasuje on plug and play więc nawet łożysk nie trzeba zmieniać. podpinam się więc do wypowiedzi lasoocha
_________________ Potrzebujesz opon do swojego motocykla? Nie wiesz które wybrać? Zapraszam do Moto-Tires! Doradzimy, poszukamy i na pewno się dogadamy!
https://www.facebook.com/MotoTiresOponyMotocyklowe/
|
17 lut 2014, o 16:18 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Sprawa się rypła że tak powiem. Półki będą od ZXR-a 750, nie powino byc za duzo z nimi dłubania żeby zaszczepic do SV-ki. Jednak rzeźbienie jakieś będzie, bo koło ma być od SV-ki i koniec. Tak samo jak i błotnik, tyle że trzeba będzie lepic trochę z włókna albo zrobic syntezę z obu, znaczy ZX-a i SV-ki
|
17 lut 2014, o 22:30 |
|
|
Janek87
SV Rider
Dołączył(a): 19 sty 2013, o 13:58 Posty: 3738 Lokalizacja: Petrisvilla
Moto: X11
|
W takim razie skoro koło od SV to jak planujesz montaż czujnika prędkości, który jest seryjnie przytrzymywany wypustkiem u dołu goleni?
_________________ SV650 => X11
|
17 lut 2014, o 22:43 |
|
|
luxuser
SV Rider
Dołączył(a): 19 gru 2012, o 01:03 Posty: 923 Lokalizacja: Roztocze
Moto: Kawasaki KLX300R
|
a czemu na siłę chcesz zostawić błotnik od SV? Przecież ten z ZXR jest ładniejszy.
_________________ Zamojska Grupa Motocyklowa http://www.moto-zamosc.pl
Biało-czarno-pomarańczowa pomarańcza - KTM
|
17 lut 2014, o 22:44 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Błotnik ma być z SV i już, tyle że dostosowany. Może i jest brzydszy ale spójny dizajn ma z resztą moto. A czujnik prędkości? Nie takie cuda że szwagrem się robiło jak jakies mocowanie (wychoduje się wypustka). Poza tym tak po prawdzie to ja mało kiedy patrzę na prędkościomerz (plan B-obejdę się bez niego )
|
17 lut 2014, o 23:05 |
|
|
luxuser
SV Rider
|
Pewnie tylkko wtedy jak mija cię Policja albo ty mijasz fotoradar
|
18 lut 2014, o 11:42 |
|
|
misiuto
SV Rider
Dołączył(a): 15 sie 2011, o 20:33 Posty: 338 Lokalizacja: Krk NH
Moto: SV650S 1999
|
Jak pstryka z przodu to też nie za bardzo jest po co patrzeć Pzdr, misiuto
19 lut 2014, o 00:09 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
Tutaj gdzie jeżdżę pstrykają z tyłu. I robią po dwa zdjęcia w jakims tam odstepie czasowym. Na drodze jest namalowany liniał i dzieki temu można wykluczyć że radar pstryknął bo cos mu tam odbiło. Stoja tam gdzie MUSISZ zwolinić. Tak więc raczej nie ma mocnych jak cie fotnie to bulisz. I fajnie że tylko policja tym sie zajmuje a nie jacyś biznesmeni od siedmiu boleści co to dzierżawią radary jeszcze bardziej żałosnym użytkownikom. I generalnie nikt cie nie zatrzyma jak nie ma powodu. Jest baza danych i w locie skontrolują czy masz przegląd, ubezpieczenie itd... Dopiero gdy cos nie pasi to zatrzymają i nie pytają czy zna się powód. Bo oni go mają i sie nie pier.... wtedy. Żeby było ciekawie za zdroworozsądkowe przekraczanie prędkości raczej nic nie zrobią. Pusta i prosta droga to se mozna pozwolić. Czasami pogrozi palcem jakiś glina i to wsio. Tfuuuu. Miało być o resorach No więc tak. Trochę offset inny. SV-ka ma zdaje się 30 mm A może 28? Ktos wie? Zresztą zmierze jutro. ZXR-owe półki maja offset 32. Oś lag też z wiekszym roztawem, ale to akurat chyba nie problem. W końcu te lagi też sa sporo grubsze. Ale dzisiaj nie mam głowy do myslenia o tym. Jutro obadam dokładniej wszystko.
|
19 lut 2014, o 00:30 |
|
|
luxuser
SV Rider
|
Powinna być stabilniejsza z tym offsetem przy większych prędkościach, za to troszkę mniej zwrotna...
|
19 lut 2014, o 04:23 |
|
|
jacek sv1000
SV Rider
|
| | | | Rozkosmany napisał(a): Tutaj gdzie jeżdżę pstrykają z tyłu. I robią po dwa zdjęcia w jakims tam odstepie czasowym. Na drodze jest namalowany liniał i dzieki temu można wykluczyć że radar pstryknął bo cos mu tam odbiło. Stoja tam gdzie MUSISZ zwolinić. Tak więc raczej nie ma mocnych jak cie fotnie to bulisz. I fajnie że tylko policja tym sie zajmuje a nie jacyś biznesmeni od siedmiu boleści co to dzierżawią radary jeszcze bardziej żałosnym użytkownikom. I generalnie nikt cie nie zatrzyma jak nie ma powodu. Jest baza danych i w locie skontrolują czy masz przegląd, ubezpieczenie itd... Dopiero gdy cos nie pasi to zatrzymają i nie pytają czy zna się powód. Bo oni go mają i sie nie pier.... wtedy. Żeby było ciekawie za zdroworozsądkowe przekraczanie prędkości raczej nic nie zrobią. Pusta i prosta droga to se mozna pozwolić. Czasami pogrozi palcem jakiś glina i to wsio. Tfuuuu. Miało być o resorach No więc tak. Trochę offset inny. SV-ka ma zdaje się 30 mm A może 28? Ktos wie? Zresztą zmierze jutro. ZXR-owe półki maja offset 32. Oś lag też z wiekszym roztawem, ale to akurat chyba nie problem. W końcu te lagi też sa sporo grubsze. Ale dzisiaj nie mam głowy do myslenia o tym. Jutro obadam dokładniej wszystko. | | | | |
Tak-potwierdzam.Mieszkałem parę lat w Dublinie.Co prawda to nie GB ale podejście policji takie same.Nawet jak gadasz przez komórę i Cię namierzą a powiesz że miałeś naprawdę ważny powód to tylko pogrożą palcem.Bez powodu NIGDY nie zostałem na wyspach zatrzymany i dostałem 100 euro kary tylko dlatego,że władowałem się z kontenerem pod zbyt niski most w centrum Dublina tuż przy Liffey. Sparaliżowałem na parę godz.ruch w centrum..Jest inaczej,jest po ludzku... Przepraszam za offtop...
|
19 lut 2014, o 13:44 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
W sumie to ja na brak stabilności SV-ki wcale nie narzekam Chyba jednak nie powinno byc jakichś dramatycznych różnic w prowadzeniu. Na początku bede badać czy nie urodzi się przypadkiem tendencja do shimmy. Poki co SV-ke raz złapalem a lekkim wzbudzeniu. Ostro pod górę było i na ostrym ogniu brałem kilka blaszaków na raz. Zaczęła się wzbudzac od jechania po przerywanej linii. Ale to nie było shimmy z prawdziwego zdażenia od kołka do kołka. Tak se trochę potrzepała i w chwili lekkiego ujęcia gazu praktycznie zgasły dragnia natychmiastowo. ED: Nie będe lepił błotnika. Zainstaluję od TL 1000 S. Powinien przypasić bez gimnastyki w plastiku
|
19 lut 2014, o 21:22 |
|
|
luxuser
SV Rider
|
Update jakiś?
|
2 mar 2014, o 22:46 |
|
|
Rozkosmany
SV Rider
|
A tak No więc tak. Jako cięzko kapujący idiota jakimś cudem doszedłem do wniosku że zawias od ZX będzie super pasic do SV. Oczywiście prawie się nie myliłem się bo jest super, ale nie do SV-ki. Pewnie przez mysli zajęte innymi sprawami utożsamiło mi się że 800 z groszami to prawie to samo co 700 z groszami Mam na mysli długość lag oczywiście. Pomijając wszelkie inne aspekty to wk... się i po prostu odpaliłem plan B. W razie co to lagi ZX wylądują w Hondzince a co dalej to pomyslę. Zdążyłem nawet kawoski błotnik kupić, na szczęście pasuje oczywiście do lag ZX 9 idealnie wręcz. Nie mniej dokanałem update w przygłupim łbie i zakupilem lagi od GSXR 750 Srad-a . Co jak wszystkim normalnym wiadomo było że mało-wiele pasują do SV-ki. Mnie też już wiadomo A o ile sie machnałem to obrazek mówi: W razie co to informuję że lagi od Kawy, tyle że ZXR-a 750 pasowałyby do SV-ki i do półek od Srad-a np. po uprzednim lekkim rozwierceniu tych ostatnich. Ale darowałem sobie bo nawineła mi sie ta zawiecha od Suzuki i za wiele już nie ma co mysleć tylko po prostu zrobić to do końca.
Ostatnio edytowano 6 mar 2014, o 21:52 przez Rozkosmany, łącznie edytowano 1 raz
|
6 mar 2014, o 21:42 |
|
|
jacek sv1000
SV Rider
|
Fajunio.Brakuje ośki,jednej śrubki i jeszcze fabryczne łożyska główki ramy. Będziesz zadowolony,bo u mnie w tysiącu to zawieszenie pracuje idealnie
|
6 mar 2014, o 21:45 |
|
|