Ja mam coś takiego i planuje zamontować to do moto:
Cytuj:
Nadzwyczaj kompaktowe o poręczne działa tylko na 6 baterii/akumulatorków AA. Dodatkowymi atutami H-520 Plus 3-poziomowa moc transmitera (100mW, 1W, 4W) AM/FM oraz dołączony zestaw samochodowy, który umożliwia połączenie urządzenia z anteną samochodową w celu rozszerzenia zasięgu działania.
Możliwości radiotelefonu:
* - 8 bandów programowanych ręcznie * - nowej generacji wyświetlacz LCD 1,8" pięcioliniowy * - na LCD jednoczesne pokazywanie; kanału, band kodu, częstotliwości-5 cyfr, AM/FM, mocy nadawania, pamięci, poziom akumulatorów itd. * - miernik SM pokazuje; sygnał RX, sygnał TX lub poziom modulacji * - nowej generacji ekonomiczny i wydajny nadajnik MISTUBISHI MOSFET * - drugiej generacji kompander ESP; TX kompresor + RX expander mogą pracować niezależnie * - 8 kanałów pamięci * - trzy ustawiane poziomy mocy TX (100mW, 1W, 4W) * - DW skanowanie dwóch kanałów, skaner kanałów lub pamięci, wywołanie EMG 9/19, wywołanie ostatniego kanału, blokada klawiatury, podświetlanie LCD szybka zmiana kanałów * - regulacja squelcha ręczna i automatyczna * - 4-ro poziomowy wskaźnik baterii * - zasilanie tylko 6 x AA * - standardowe 2 PIN gniazdo mikrofonosłuchawki * - adaptor samochodowy z wtyczką do zapalniczki i gniazdem antenowym * - 230V ładowarka ścienna 200mA * - styki do opcjonalnej szybkiej ładowarki stołowej * - temperatura pracy -10/+ 55 st. Celsjusza * - Wymiary : wys. 146mm (bez anteny) x szer. 68 mm x gr. 38mm * - waga 218 gr. bez baterii i anteny
Opcjonalne akcesoria do dokupienia :
* HS2PIN et/ Integral - mikrofono-słuchawka do kasku z gumowym przyciskiem na palec * KST-SM3 - mikrofono-głośnik * EM-105 - mikrofono-słuchawka z pałąkiem i sztywną podporą na głowę * ESM-200 - mikrofono-słuchawka z pałąkiem i zaczepem za ucho
to co na niebieskawo zaznaczyłem jest typowo do kasku i moto.
Dzięki za informacje. A film bardzo ciekawy - tylko nie wiem czy ta antena nadaje się do czegoś innego niż komunikacja z drugim motocyklem. Bo zasięgu zbyt dużego to ona nie ma.
Zvierzak, napisz proszę jak Ci się to radyjko sprawdza.
P.S. Dzikus, pomysł niezły, ale raczej pozostanę przy radyjku
Dzięki. Niezależnie na przyszłość zainteresowanym podaję jeszcze inne urządzenie (JMCB-2003), do którego link podesłał mi znajomy: http://www.jmcorp.com/SeeProducts.asp?PF=24
Szerokości
_________________ SV650S -> Z1000 '10
15 mar 2010, o 14:23
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
Re: CB
Ja czasem używam alana 42 multi + dłuższa antena 54cm , ale na postojach.
W dniu wczorajszym przyszedł mi zestaw do integrala CAMOS HS-100 o którym pisałem wcześniej. Ja obecnie mam Shoei XR-1100 - okazało się, że jest w nim miejsce na instalację tego typu słuchawek. Po zainstalowaniu wszystkiego w kasku, praktycznie nic się nie zmienia w wygodzie. Słuchawek nie czuć, nie upijają w uszy, a na mikrofon jest też jest tyle miejsca, że jego obecność jest nieodczuwalna. Kabel podłączeniowy mam trochę z tyłu. Zdjęcia powrzucam, jak będę robił sesję po poskładaniu moto do kupy.
Teraz pozostaje tylko okablowanie radyjka i znalezienie odpowiedniej anteny na kufer.
19 mar 2010, o 09:57
Dzikus
degustator whisky
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:42 Posty: 1305 Lokalizacja: Toronto
Re: CB
No to już masz bliżej jak dalej, mam kumpla co ma sklep CB w Toruniu i do tego maniak radiowiec, jeździ też na moto i miął CB to podpytam co poleca z anten...
Super. Czekam na jakieś info. Nie wiem w końcu, czy jednak nie wezmę tego radyjka, które ma Zvierzak. Tylko antena musi być, bo bez tego to nie zdążę wyhamować
19 mar 2010, o 11:46
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
Dzięki Dzikus. Jestem po rozmowie z Twoim kumplem i wyjaśnił mi temat z CB i odpuszczam to całkowicie. Ma chłopak rację że nawet w samochodzie są szumy, strzelanie, piski podczas używania CB a wyobraźmy sobie takie zakłócenia lecące cały czas w naszym kasku. Nie da się zniwelować wszystkich zakłóceń od motocykla nie mówiąc już o tym co zbiera radio w trasie. Jedyna najlepsza alternatywa to małe przenośne radyjko w kieszeń albo pod siedzenie i sprawdzać jak dróżka co jakiś czas i jesteśmy rasowymi moto-mobilkami