Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 25 gru 2024, o 19:50

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj lub przejrzyj dział FAQ, może już padła odpowiedz na Twoje pytanie.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów, temat ma jasno określać z czym masz problem i w jakim modelu SV.

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
SV650N 2001 wyświetlacz biegów aliexpress 
Autor Wiadomość
pieszy

Moto: SV650N 2001
Post SV650N 2001 wyświetlacz biegów aliexpress
Witam, drogą wymiany nabyłem sv'ke, z góry założenie tego motocykla bylo takie że będzie to zabawka którą raz na czas wyjadę i porobię jakieś głupoty.

Niestety albo i stety sv'ka mega spodobała mi się w ruchu miejskim bo jest zwyczajnie zwinniejsza niż cbr i vstrom. Co za tym idzie postanowiłem lekko dopasować ją pod swoje potrzeby A żeby za bardzo nie przepłacać to graty zamówiłem od naszych przyjaciół z AliExpress.

I tutaj zwracam się z prośbą o pomoc gdyż jeden gadżet od naszych chińskich przyjaciół nie chce zemną współpracować, mianowicie Wyświetlać biegów (na forum jestem nowy więc nie wiem jak dodać zdjęcie dlatego posłużę się linkiem do aukcji aby dać pogląd o którym wyświetlaczu mowa)

LINK: https://a.aliexpress.com/_EGeUXOj
A teraz do sedna, zaznaczę na wstępie że z podpinaniem kabelków i różnej maści elektryką/elektroniką jestem lewy. Udałem się do przyjaciela który ogarnia temat podłączyliśmy wszystko według instrukcji tj: kostki pod czujnik prędkości który był w obudowie lampy z przedniego koła, oraz zielony kabelek pod czujnik wału.
I na pierwszy rzut oka wszystko wygląda super, po przekręceniu zapłonu wyświetlacz mruga (L) czyli według instrukcji jest gotowy do programowania, w momencie gdy motocykl stoi na stojaku to wyświetlacz nie chce wgl zacząć procedury nie pokazuje po kolei biegów, non stop mruga L, gdy zakręci się przednim kołem zaczyna coś łapać. Więc postanowiłem że za programuje go w trakcie jazdy, wsiadłem pojechałem programowanie wyglądało następująco
Wskazywało 1: no to jedynka i jazda, po chwili pokazuje N i nie przeskakuje na 2 tylko trzeba się zatrzymac wrzucić N i dopiero zaczyna mrugać 2... Z kolejnymi biegami sytuacja jest taka sama. Jakoś nieudolnie udało się go raz zaprogramować przejść przez te wszystkie biegi i szybko się okazało że coś zrobiłem źle gdyż jak motocykl stoi to prawidłowo pokazuje N, jak wrzucę 1 to pokazuje 1, ruszam wrzucam dwójkę i wyświetlacz pokazuje bieg 5.
Przyjaciel który jakkolwiek zna się na kablach i elektronice rozkłada już ręce. Pomóżcie zanim komuś stanie się krzywda.

PS. Sorki za długą lekturę ale tak mnie ten wyświetlacz wykończył że musiałem to gdzieś wyrzucić. W cbr zakładałem GIPRO i zrobiłem to sam wszystko było P&P i działa jak należy. Pozdrawiam :)

10 lip 2024, o 00:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]