Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Internet i telefon kom. na wsi 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV650N 2000
Post Internet i telefon kom. na wsi
Potrzebuje porady
W małej miejscowości nie daleko Mińska maz. urządzam nieduży lokal. Problem polega na tym, że jest tam słaby sygnał sieci komórkowej (ja mam orange), a w środku budynku już całkowicie go nie ma.:( Potrzebowałbym prócz używania telefonu w głębi budynku mieć dostęp do internetu. Czy jest możliwość instalacji jakiegoś wzmacniacza, czegoś w rodzaju rutera np z zewnętrzną anteną we własnym zakresie co wzmocniło by mi sygnał sieci komórkowych w budynku? Orange może mi zaproponować tylko internet radiowy, z telefonem nic nie zrobią. Ktoś może to już przerabiał i udało się rozwiązać taki problem?

15 kwi 2013, o 22:49
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Post Re: Internet i telefon kom. na wsi
Jedynie mogę odradzic Ci net radiowy w orange. Wiecznie słaby sygnał i ledwo co działał.

15 kwi 2013, o 22:53
SV Rider

Moto: Diabeł
nie słyszałam o czymś takim
a dowiedz się o satelitarny, wiem, że w niektórych regionach jest dostępny, zdaje się, że polsat cos takiego tez ma w ofercie

15 kwi 2013, o 22:55
motocyklista

Internet z polsatu to chyba tylko LTE oparty na sieci komórkowej :( Potrzebowałbym w budynku zasięg Heyah i Orange.

15 kwi 2013, o 23:32
motorowerzysta

Moto: Suzuki Sv650S 2004
na alledrogo można dostać taki wzmacniacz :
http://allegro.pl/wzmacniacz-zasiegu-sy ... 71109.html

ale czy to dziala i jak to dziala to Tobie nie powiem ;P

16 kwi 2013, o 00:06
SV Rider

Moto: Diabeł
polsat reklamował sie jako dostawca satelitarnego jakiś czas temu, ale chyba okazało się, że to bardziej działa na zasadzie radiówki, naziemnej HSPA+
ale sprawdź satelitarny tooway , wcześniej były tylko limity, jak w mobilnym, ostatnio jednak poszerzyli ofertę
dość ciekawa opcja, zwłaszcza w trudnych regionach (zasięg) i dla firm
http://media2.pl/telekomunikacja/101995 ... olsce.html

16 kwi 2013, o 07:55
SV Rider

Moto: KTM LC4 640SM 2004
Możesz zastosować antenę + wzmacniacz i ewentualnie repetytory wewnątrz budynku. Tutaj masz schemat takiego rozwiązania:
Obrazek
Obrazek

Musisz pogadać z firmami, które się tym zajmują albo pogrzebać na forach :)
http://www.antenygsm.pl/
http://www.dipol.com.pl/
http://wzmacniacze-gsm.info/
....

Nie wiem jak obecnie wygląda jakość w Tooway - swojego czasu ich usługa była koszmarna ze względu na cholernie wysoki ping (interesowałem się tym w 2011) i koszmarne ceny. Teraz też tanio nie jest - bo za 400 PLN masz 18/6 Mbps i limit 50GB, ale jak wygląda SLA to nie wiem :)

16 kwi 2013, o 10:51
Łowca

Moto: Perła - Smerf
http://allegro.pl/repeater-wzmacniacz-s ... 26668.html

16 kwi 2013, o 11:11
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: r1 RN09 02r
jak nie ma zasięgu w środku to ja już widzę jak ten internet będzie działał z takim wzmacniaczem, raz będzie raz nie, minute bedzie działał pół minuty nie, nawet bym się w to nie pakował mam z T-mobile 3 komórki, telefon stacjonarny, internet stacjonarny i internet mobilny i powiem Ci że tam gdzie miałem dobry zasięg na komórce to internet mobilny działał ale chodził tak że lepiej go nie mieć.
Pomyśl lepiej nad jakimś internetem kablowym + router bądź radiowym, na pewno jakaś prywatna firma sprzedaje radiowy internet w okolicy. Co do zasięgu komórki nie wiem, może wzmacniacz pomoże...

16 kwi 2013, o 16:02
SV Rider

Pedros napisał(a):
http://allegro.pl/repeater-wzmacniacz-sygnalu-gsm-najmocniejszy-i3151126668.html

To akurat ma zastosowanie tylko w sytuacji gdy mamy do czynienia z sygnałem dobrej jakości na danym terenie i chcemy go przekazać do wnętrza jakiegoś ekranowanego pomieszczenia. Antena jest generalnie do dupy - na pewno lepiej zbierze sygnał niż zwykła komórka, ale nie nadaje się do zastosowania w miejscach gdzie sygnał z BTSa jest kiepski.

Unknow00 napisał(a):
jak nie ma zasięgu w środku to ja już widzę jak ten internet będzie działał z takim wzmacniaczem, (...)

Może Cię zaskoczę ale wszystko zależy od jakości sygnału jaki się uda zebrać z i wysłać do BTSa - czyli wszystko zależy od tego jaką się antenę założy. I to antena jest kluczem - a nie "jakiś tam wzmacniacz". Na obszarach gdzie masz słaby sygnał stawia się anteny kierunkowe - mierzy się siłę sygnału i ustawia się na dany BTS. I to zazwyczaj od jakości sygnału zwrotnego BTS "negocjuje" klasę połączenia (GPRS/EDGE/HSDPA) - czyli transfer. No chyba, że na danym BTS nie jest dostępna dana usługa - bo ma duże obiciążenie i priorytetem jest ruch telefonii komórkowej a dopiero później net, albo ... albo powodów może być cholernie dużo... i powodów kłopotów również :D

Jest bardzo dużo zmiennych w tym przypadku - i nie wszystko zależy od "jakiegoś tam wzmacniacza" :)
Unknow00 napisał(a):
(...)mam z T-mobile 3 komórki, telefon stacjonarny, internet stacjonarny i internet mobilny i powiem Ci że tam gdzie miałem dobry zasięg na komórce to internet mobilny działał ale chodził tak że lepiej go nie mieć.(...)

Jeśli masz "internet mobilny" robiony za pomocą pena USB, albo via modem wbudowany w jakiś tablet (lub nie daj Boże w notebooka sprzedawanego w zestawie wraz z netem), to daj sobie z tym spokój i odpal usługę przesyłu danych na telefonie i łącz się przez WiFi (większość telefonów ma opcję działania jako router WiFi) z urządzeniem do przeglądania netu - będziesz miał lepszą antenę i lepszy "priorytet" przy negocjowaniu typu łącza transferu danych z BTSem - ot taki kruczek a można się zdziwić, że nagle coś zaczyna lepiej działać. Oczywiście jeśli telefon pokaże napis GPRS, to dupa - z piasku bicza nie ukręcisz... :), ale korzystając z pena USB w takich warunkach nie będziesz miał szansy na net :/

Generalnie - wszystko zależy do czego tego netu potrzebujemy...

Unknow00 napisał(a):
(...)Pomyśl lepiej nad jakimś internetem kablowym + router bądź radiowym, na pewno jakaś prywatna firma sprzedaje radiowy internet w okolicy. (...)

Niestety - niekoniecznie. Obecnie w Polsce od 2-3 lat są prowadzone projekty pod nazwą "przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu" - w naszym kraju jest od cholery miejsc gdzie dostęp do netu jest nieosiągalny i trzeba budować lokalne sieci radiowe z wykorzystaniem kasy z podatków + kasa z UE - bo nikomu się nie opłaca inwestować kupy kasy w infrastrukturę bez szansy zwrotu i zarobienia na inwestycji... :/

16 kwi 2013, o 19:01
SV Rider

Moto: r1 RN09 02r
Powaliłeś mnie swoją wypowiedzią i oczywiście wiedzą :O :D
Napisałem to co znam z doświadczenia niestety teoria takich rzeczy jest mi obca ;]

16 kwi 2013, o 19:18
motocyklista

Kliknąłem już ten zastawik co podał nikaraqua zobaczymy czy da radę, jak nie, to odeśle go spowrotem, mam na to 10dni, chyba najmniej kosztowna i kłopotliwa w montażu opcja.
Najważniejsze to żeby komórka działała, z internetem dam rade bo w miarę blisko (6km podobno) jest nadajnik radiowego internetu orange.
Opcja Zygzaker'a nie do przejścia cenowo, lokal jest wynajęty więc odpada aż taka inwestycja. Najpierw wypróbuje tańsze rozwiązania :)
Jak dojdzie zestawik to dam znać co potrafi, dzięki.

17 kwi 2013, o 00:11
SV Rider

Moto: DM620dark
Najlepiej się przeprowadź :P W dzisiejszych czasach nie jeden wiele by dał za miejsce bez zasięgu telefonów i internetu :D

17 kwi 2013, o 00:35
motocyklista

jacaaaa napisał(a):
Najlepiej się przeprowadź :P W dzisiejszych czasach nie jeden wiele by dał za miejsce bez zasięgu telefonów i internetu :D

Mieszkam w wawie więc z łącznością nie mam problemów i tu może rzeczywiście czasem najchętniej bym sobie ekranował całe mieszkanie, ale na wsi łączność jest potrzebna do pracy :/

17 kwi 2013, o 16:38
SV Rider

Moto: Bawaria...
W dniu wczorajszym reklamowała się w tv jakaś firma, która dostarcza net przez satelitę. Niestety nazwy nie zapamiętałem. Nie było to nic mi znanego bynajmniej.

Edit: nie jestem pewien czy to nie było czasami to - www.skyconnect.pl/

18 kwi 2013, o 20:05
SV Rider

Arek1 napisał(a):
(...)

Edit: nie jestem pewien czy to nie było czasami to - http://www.skyconnect.pl/

To jest akurat kolejny dystrybutor Tooway'a, o którym pisała Ania :)

18 kwi 2013, o 23:34
platynowy down

Zapytaj bezpośrednio w Orange o coś takiego jak FEMTO / Ekstra Sygnał Standard - są dwie nazwy robocza i wewnętrzna, miałem z tym kontakt w grudniu 2012, jednak nie wiem czy to weszło na produkcję czy projekt upadł. Było to w dwóch opcjach femto małe i femto duże (obsługa ruchu chyba do 5 i do 10 urządzeń)

Wydaje mi się jednak że projekt powinien być dostępny i wydaje mi się również że powinno to rozwiązać Twoje problemy. Zgodnie z dyrektywą UOKIK mieli to serwować za darmo, ale jak finalnie wyszło to nie wiem.

21 kwi 2013, o 01:16
Zobacz profil WWW
SV Rider

FEMTO działa od początku lutego (http://www.orange.pl/kid,4002009758,id, ... ticle.html), tani nie jest i ma jeden szkopuł:
Obrazek
trzeba mieć stałe łącze do którego podpinasz nadajnik wyprowadzający sygnał radiowy. A w przypadku vazon'a nie ma, jak rozumiem, żadnego netu kablowego w zasięgu :> .

Całość działa w oparciu o VOIP - a tutaj bez dobrego łącza nie da się mieć zadowalających wyników... .

22 kwi 2013, o 23:50
motocyklista

Zamówiłem wzmacniacz sygnału GSM, ale chyba nie będzie mi dane go przetestować, od kilku dni składają w pobliżu maszt, więc wzmacniacz pewnie odeśle z powrotem :)

9 maja 2013, o 16:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]