Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 13:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Jedna antena naziemna i dwa kable 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV650N 2000
Post Jedna antena naziemna i dwa kable
Sprawa wygląda następująco: w domu była zainstalowana antena C+ z podwójnym konwerterem- jeden kabel szedł z jednej strony domu, a drugi z drugiej strony. Pomysł jest taki aby zrezygnować z C+ i przejść na naziemną cyfrową. Chciałbym w tym celu wykorzystać dotychczasową instalacje tj zdjąć talerz i w jego miejsce założyć antenę naziemną. I tu moje pytanko: czy można podłączyć dwa kable do jednej anteny naziemnej czy muszę mieć dwie anteny? Czy trzeba ewentualnie ją w coś dodatkowego uzbroić?

17 maja 2013, o 22:08
SV Rider

Moto: SV650s k3
Post Re: Jedna antena naziemna i dwa kable
Ja mam trzy TV wpięte w jedną antenę i działa :D
Musisz sobie sprawić taką rozdzielkę, na x TV i do anteny wzmacniacz - grosze kosztuje, chyba 20 zł to kosztowało...
Tylko ten wzmacniacz najlepiej ulokować zaraz przy antenie, a potem dopiero rozdzielkę (wspominam o tym, bo niektórzy 'wzmacniają' przy samym telewizorze)

17 maja 2013, o 22:21
motocyklista

no niestety nie mam możliwości doprowadzenia prądu do anteny. Wiem markervip o co Ci chodzi. Ja jednak chciałbym troszeczkę inną instalację zrobić.
Myślę nad czymś takim:
Obrazek
Tylko nie wiem czy takie podłączenie będzie działać czy do każdej instalacji muszę mieć osobną antene

18 maja 2013, o 09:02
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Chyba możesz mieć maksymalnie jeden wzmacniacz. Skoro cyfrowy sygnał będzie, nie potrzebujesz niesamowitego wzmocnienia jak to miało miejsce przy analogowej telewizji.
Spróbuj na początek najprostszy trójnik wstawić i przy jednym z odbiorników wzmaczniacz, jak nie będzie działało, strata niewielka.

18 maja 2013, o 14:59
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Prąd do wzmacniacza w antenie prowadzisz przecież przez koncentryk.
Stosując wzmacniacz przy antenie, jeden z odbiorników musi mieć połączenie bezpośrednie, bo przez rozgałęźnik prąd się "nie przebije", lub prąd podać przed rozgałęzieniem, pamiętając o separacji napięcia od sygnału (płytka w wtyczce).
Reasumując..., jeśli masz mocny sygnał, to zastosuj antenę (najlepiej o dużym zysku) bez wzmacniacza, dobry kabel (tutaj też można zyskać - raczej jak najmniej stracić :)), no i bierny rozgałęźnik o dobrych parametrach.
A jeśli sygnał na to nie pozwala, to musisz działać z prądem, czyli na wzmacniaczu i rozgałęźnikach aktywnych.

18 maja 2013, o 15:24
motocyklista

plastic napisał(a):
Prąd do wzmacniacza w antenie prowadzisz przecież przez koncentryk.
Stosując wzmacniacz przy antenie, jeden z odbiorników musi mieć połączenie bezpośrednie, bo przez rozgałęźnik prąd się "nie przebije", lub prąd podać przed rozgałęzieniem, pamiętając o separacji napięcia od sygnału (płytka w wtyczce).
Reasumując..., jeśli masz mocny sygnał, to zastosuj antenę (najlepiej o dużym zysku) bez wzmacniacza, dobry kabel (tutaj też można zyskać - raczej jak najmniej stracić :)), no i bierny rozgałęźnik o dobrych parametrach.
A jeśli sygnał na to nie pozwala, to musisz działać z prądem, czyli na wzmacniaczu i rozgałęźnikach aktywnych.

Sorki ale nie do końca rozumiem, albo źle mnie zrozumiałeś (poproszę łopatologicznie bez trudnych wyrazów :) )
Instalacja jest stara pod elewacją i jeden kabel idzie po ścianie północnej, a drugi po południowej. Chcę uniknąć ciągania nowych kabli po całym domu i wykorzystać istniejącą instalację. Bez wzmacniacza (jak wyjmę zasilacz z kontaktu) tv nie działa. Zasilacz więc musi być w domu. Powiedz/pokaż proszę co jest nie tak w moim schemacie.

18 maja 2013, o 16:34
Mister SVforum 2014

No to zrób pierwszy eksperyment. Z anteny wykręć wzmacniacz, kabel podłącz pod dipol anteny bezpośrednio, tam gdzie rozchodzą się kable zainstaluj rozgałęźnik (montaż prosty, na "efki"). Przy telewizorach odkręć wtyczki "pod wzmacniacz" i zainstaluj zwykłe na koncentryk.
Z doświadczenia wiem, że często sygnał na tyle jest silny, że nie potrzebny jest wzmacniacz, a często nawet przeszkadza, a szczególnie gdy jest już kilkuletni i rozstrojony.
A gdyby ta wersja się nie sprawdziła, to musisz wrócić do wersji ze wzmacniaczem - polecam jednak kupić nowy, jeśli Twój już kilka lat. Nie wiem w tej chwili, bo dawno tym się nie zajmowałem, jakie są dostępne rozgałęźniki, ale jakby co to sprawdzę :)
EDIT
Aaaa nieprzytomny jestem jakiś...kup antenę bez wzmacniacza, jeśli się nie sprawdzi to dokupisz zaś, kup rozgałęźnik + 3 "efki" i dwie zwykłe wtyczki na koncentryk. Zmontuj jak napisałem wyżej.
Dużo można zyskać kupując porządną kierunkową antenę, często więcej daje niż antena byle jaka ze wzmacniaczem!

EDIT 2
A tutaj rozwiązanie aktywne :)
http://www.eltrox.pl/aktywny-rozga%C3%8 ... -6030.html
Ja widać na zdjęciu zasilacz powinien być podpięty do wyjścia czwartego, oczywiście poprzez separator, a nawet może być zastosowany też wzmacniacz przy antenie, ale odradzam.

18 maja 2013, o 16:56
motocyklista

ok, ale pytanie brzmi czy mogą z anteny wychodzić dwa kable i gdyby okazało się, że bez zasilacza nie daje rady to czy trzeba podłączyć pod prąd jak na moim schemacie rozgałęźnik i pojedynczy kabel? Czy tylko jeden kabel wystarczy w zasilacz uzbroić?
Może inaczej- Czy mój schemat jest dobry?? nie będzie żadnych konfliktów jak tak zrobię??

PS. Kierunkowa antena raczej odpada bo wysięgnik z talerzem C+ jest zamontowany na ścianie, więc mam ograniczone kierunki

18 maja 2013, o 18:35
Mister SVforum 2014

Z anteny wyprowadzasz jeden kabel i prowadzisz go do rozgałęźnika. I jeśli stosujesz rozgałęźnik ze wzmacniaczem taki jak w linku, to do wyjścia czwartego podłącz - na jego końcu, czyli już przy telewizorze, zasilacz 12V z separatorem - w każdym sklepie RTV dostaniesz bez problemu. Drugi telewizor podłączasz do dowolnego wyjścia rozgałęźnika i stosujesz zwykłą wtyczkę na koncenryk.
W przypadku rozgałęźnika biernego (bez wzmacniacza) robisz tak samo, ale bez zasilacza, czyli dwie zwykłe wtyczki przy telewizorach.
EDIT
http://dvbsklep.pl/pl/p/Rozgaleznik-FVS ... piecia/286
a tutaj jest rozgałęźnik bierny, ale przewodzi prąd i można stosować wzmacniacz przy antenie lub oczywiście antenę bez wzmacniacza.
Czyli np. kupujesz antenę bez wzmacniacza i ten rozgałęźnik -podłączasz, a jak się nie sprawdzi dokupujesz do anteny wzmacniacz i wtedy musi być dobrze :)

18 maja 2013, o 19:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]