Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Treningi biegowe:) 
Autor Wiadomość
motocyklista

Post Re: Treningi biegowe:)
KID napisał(a):
1.04.33 powiadasz? :omg:
No to po prostu Damian szacunek przez duże S!!! Robi wrażenie. Z tym wynikiem wczoraj byłbyś 9 :)

To najlepszy wynik w historii w Polsce 21-no latków :) niestety później spadłem ze schodów, złapałem kontuzję kręgosłupa i musiałem skończyć swoją przygodę ze sportem w momencie gdy miałem jedne z najlepszych wyników w swojej kategorii wiekowej w Europie (ten 1.04.33 był najlepszym :)). Marzy mi się jeszcze powrót na taki poziom ale niestety plecy cały czas dolegają aczkolwiek nie poddaje się i staram się codziennie biegać :) Mam nadzieję, że z firmą wypali wtedy zdobyte doświadczeniu u najlepszych trenerów w Polsce będę mógł przekazać dalej biegaczom amatorom i cieszyć się razem z nimi z poprawianych rekordów i przełamanych słabości podczas biegów :)

28 mar 2011, o 15:30
SV Rider

Moto: Z1000 '10
No szkoda, że tak wyszło. Niestety, życie potrafi być wredne.

Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się spotkać to pogadamy trochę :)

I powrotu na zawodowe trasy :spoko:

28 mar 2011, o 21:37
motocyklista

KID napisał(a):
No szkoda, że tak wyszło. Niestety, życie potrafi być wredne.

Mam nadzieję, że kiedyś uda nam się spotkać to pogadamy trochę :)

I powrotu na zawodowe trasy :spoko:

Jasne o sporcie i motocyklach mogę rozmawiać godzinami :)

28 mar 2011, o 23:22
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Temat mnie zainteresował teraz jak zostało mi 2 miesiące na trenowanie biegania przed testami sprawnościowymi na na uczelnię :mrgreen:
Od 4 lat uprawiam tylko sporty siłowe, od 4 lat nie biegałem w ogóle, tyle co do tramwaju lub autobusu. W gimnazjum miałem czas 4,50 min na 1000 m. Wczoraj przebiegłem 200 m sprintem i dostałem zadyszki takiej, że musiałem się zatrzymać :obity:
Dzisiaj przygotowałem się mentalnie do sprawdzianu na 1 km przebiegłem go w 3,35 min, a mam 180cm wzrostu i ważę 90kg, więc jest co dźwigać. Mam zamiar biegać codziennie, ale co najwyżej 2 km. Dam radę zejść w dwa miesiące do czasu 3,00 min?

Ostatnio edytowano 23 kwi 2011, o 12:20 przez Słoniu, łącznie edytowano 1 raz

22 kwi 2011, o 22:18
SV Rider

Moto: Aprilia Shiver 750
No tego to się nie spodziewałem, że to forum może mnie kiedyś zmotywować do powrotu do biegania!!!
Nie będzie to łatwe bo najlepsze lata mam już raczej za sobą a założone kiedyś cele też osiągnięte
(maraton poniżej 4h). Ale brzuszek rośnie i coś znów trzeba zacząć robić :omg:

KID: Jak chcesz rzucić palenie to mam jakąś kilkudziesięciostronicową książkę która podobno (nigdy sam nie paliłem)
bardzo to ułatwia!

SŁONIU: do 3 sek to nawet z najlepszym trenerem nie zejdziesz (no chyba, że znacząco obniżysz dystans) :P

23 kwi 2011, o 02:04
Zobacz profil ICQ
SV Rider

Cholera zainteresowało mnie to, za dzieciaka nieźle biegałem ale odkąd pale - bieg wygląda naprawdę hardcorowo i nie mam już tej wytrzymałości. Potencjalnie chciałbym skorzystać z takich konsultacji - cen na stronie nie znalazłem więc mam napisać maila i czekać na odpowiedź? Nie biegałem nigdy na zawodach, chciałbym poprawić kondycje i wytrzymałość, biegi - las i ścieżki. Any advice?

23 kwi 2011, o 09:46
SV Rider

Moto: 650s
Ja też sporo biegam, ostatnio kupiłem słuchawki ta tył głowy i są dla mnie za mało może ktoś chce:
viewtopic.php?f=40&t=3105

23 kwi 2011, o 10:50
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
joker69 napisał(a):
SŁONIU: do 3 sek to nawet z najlepszym trenerem nie zejdziesz (no chyba, że znacząco obniżysz dystans) :P

Ale babola napisałem xd Zaraz pozmieniam "sek" na "min" w swoim poście :)

23 kwi 2011, o 12:20
SV Rider

Moto: Z1000 '10
Joker - dzięki, ale jutro minie 4 tygodnie jak rzuciłem palenie. Rzuciłem dzień po tym jak przebiegłem półmaraton :)

Słoniu - duże wyzwanie przed Tobą :) Musisz biegnąć 20 km/h a to już jest szybko. Kolega wspominał, że ćwiczył tak, że stawał palcami na końcu stopnia i podnosił i opuszczał się na palcach. Coś takiego:

w górę
^
|
stopa - palce
|----------------
w dół | stopień
|
|

Musisz tylko zweryfikować u jakiegoś trenera, czy to ma sens. Z drugiej strony 2 km to jest malutko. W sumie to rozgrzewka a nie bieganie. Aczkolwiek nie znam się na bieganiu na krótkich dystansach i przygotowaniach do biegania na 1000 metrów.

24 kwi 2011, o 09:51
SV Rider

Moto: 650s
Ja potrzebuje w sumie porady, bo lubię biegać i często biegam około 8km (dookoła cm. bródnowskiego i jeszcze pajacowanie na obwodnicy) i teraz pytanko do obeznanej osoby czy nie spadnie mi masa od takiego latania. Zależy mi na spaleniu tylko tłuszczyku.
Antykataboliki są i po wysiłku uzupełniam glikogen. Czy warto brać do tego clen*******? mam tego jeszcze trochę i przeczytałem gdzieś że ma działania antykataboliczne.
Co wziąć aby masa i siła nie spadała.

24 kwi 2011, o 10:33
Zobacz profil WWW
motocyklista

joker69 napisał(a):
No tego to się nie spodziewałem, że to forum może mnie kiedyś zmotywować do powrotu do biegania!!!
Nie będzie to łatwe bo najlepsze lata mam już raczej za sobą a założone kiedyś cele też osiągnięte
(maraton poniżej 4h). Ale brzuszek rośnie i coś znów trzeba zacząć robić :omg:

KID: Jak chcesz rzucić palenie to mam jakąś kilkudziesięciostronicową książkę która podobno (nigdy sam nie paliłem)
bardzo to ułatwia!

Cieszę się, że w jakiś sposób mogłem Cię zmobilizować do powrotu do biegania.Bieganie na prawdę daje dużą satysfakcję i często pozwala poukładać sobie problemy życia codziennego. Na treningu jesteśmy sami gdzie możemy wsłuchać się w swoje serce i oddech i to dobry czas na chłodną analizę tego co się dzieje w naszym życiu.

Toksyczny napisał(a):
Cholera zainteresowało mnie to, za dzieciaka nieźle biegałem ale odkąd pale - bieg wygląda naprawdę hardcorowo i nie mam już tej wytrzymałości. Potencjalnie chciałbym skorzystać z takich konsultacji - cen na stronie nie znalazłem więc mam napisać maila i czekać na odpowiedź? Nie biegałem nigdy na zawodach, chciałbym poprawić kondycje i wytrzymałość, biegi - las i ścieżki. Any advice?

Palenie niewątpliwie przeszkadza w bieganiu i innych sportach tlenowych, ale znam kilku biegaczy amatorów którzy po zawodach palili papierosy. Jeśli chodzi o cenę to zależy czego oczekujesz z mojej strony. Jeśli konsultacji telefonicznej i internetowej z późniejszym napisaniem planu treningowego i koordynowaniem do osiągniecie założonego celu to wtedy cena to 100zł/miesięcznie.

Słoniu napisał(a):
Temat mnie zainteresował teraz jak zostało mi 2 miesiące na trenowanie biegania przed testami sprawnościowymi na na uczelnię :mrgreen:
Od 4 lat uprawiam tylko sporty siłowe, od 4 lat nie biegałem w ogóle, tyle co do tramwaju lub autobusu. W gimnazjum miałem czas 4,50 min na 1000 m. Wczoraj przebiegłem 200 m sprintem i dostałem zadyszki takiej, że musiałem się zatrzymać :obity:
Dzisiaj przygotowałem się mentalnie do sprawdzianu na 1 km przebiegłem go w 3,35 min, a mam 180cm wzrostu i ważę 90kg, więc jest co dźwigać. Mam zamiar biegać codziennie, ale co najwyżej 2 km. Dam radę zejść w dwa miesiące do czasu 3,00 min?

Biegając dwa kilometry dziennie efekty nie będą piorunujące, bo bieg na 1000m to już wysiłek wytrzymałościowy, a nie siłowy. Wytrzymałość trenuje się poprzez systematyczną pracę na treningach tlenowych. Proponowałbym Ci bieganie nieco dłuższe niż tylko 2km dziennie, do tego wprowadzać odcinki przygotowujące organizm do osiągania założonych prędkości tzw.rytmów szybkościowych. Po kilku tygodniach wprowadzenia w trening wytrzymałościowy można wprowadzić interwały które przygotowują organizm do dłuższego wysiłku w szybszym tempie. Pamiętaj też o odpowiedniej rozgrzewce przed samym zaliczeniem to często odgrywa kluczową rolę, a w momencie gdy liczy się dla nas każda sekunda warto zwracać uwagę na szczegóły. Czy osiągniesz 3,00 min ciężko teraz powiedzieć bo to zależy jakie masz predyspozycje i co robiłeś do tej pory. W razie czego możesz wpaść do mnie do Pomiechówka masz ok 20km na trening i wtedy postaram się Ci podpowiedzieć jak to robić najlepiej. 8 maja będę też prawdopodobnie na zawodach w Wieliszewie.

KID napisał(a):
Joker - dzięki, ale jutro minie 4 tygodnie jak rzuciłem palenie. Rzuciłem dzień po tym jak przebiegłem półmaraton :)

Super gratuluję i życzę szybkiej poprawy samopoczucia i wyników na zawodach :)

KID napisał(a):
Słoniu - duże wyzwanie przed Tobą :) Musisz biegnąć 20 km/h a to już jest szybko. Kolega wspominał, że ćwiczył tak, że stawał palcami na końcu stopnia i podnosił i opuszczał się na palcach. Coś takiego:

w górę
^
|
stopa - palce
|----------------
w dół | stopień
|
|

Musisz tylko zweryfikować u jakiegoś trenera, czy to ma sens. Z drugiej strony 2 km to jest malutko. W sumie to rozgrzewka a nie bieganie. Aczkolwiek nie znam się na bieganiu na krótkich dystansach i przygotowaniach do biegania na 1000 metrów.

Takie ćwiczenie jest dobre, ale moim zdaniem jako uzupełnienie treningu biegowego a nie jako substytut biegania.

Tolman napisał(a):
Ja potrzebuje w sumie porady, bo lubię biegać i często biegam około 8km (dookoła cm. bródnowskiego i jeszcze pajacowanie na obwodnicy) i teraz pytanko do obeznanej osoby czy nie spadnie mi masa od takiego latania. Zależy mi na spaleniu tylko tłuszczyku.
Antykataboliki są i po wysiłku uzupełniam glikogen. Czy warto brać do tego clen*******? mam tego jeszcze trochę i przeczytałem gdzieś że ma działania antykataboliczne.
Co wziąć aby masa i siła nie spadała.

Moim zdaniem bieganie ok 8km kilka razy w tygodniu nie doprowadzi Cię do utraty masy mięśniowej. Aby zauważyć utratę masy musiałbyś biegać częściej i dłużej,ponieważ podczas wysiłku organizm zaczyna pobierać energię na początku z węglowodanów czyli zapasu glikogenu w mięśniach, później z zapasów tłuszczów a dopiero przy bardzo długim wysiłku z białka budującego masę mięśniową. Jeśli masz jakieś obawy to możesz zaopatrzyć się w BCAA.

24 kwi 2011, o 20:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2