Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 12:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Dieta i inne cuda 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: *
Post Re: Dieta i inne cuda
sillvia napisał(a):
no niestety SOL... kaloryfera nie wyrzeźbisz też tylko biegając bądź jeżdżąc na rowerze:P

A czy ja tego właśnie nie powiedziałam? :>
I po czym wnioskujesz, że ja tylko biegam albo jeżdżę na rowerze? Nawet roweru nie mam :D

Nadmienię również, iż istotą mojej wypowiedzi nie był brzuch (który był tylko przykładem, ale równie dobrze mogłabym wymienić nogi albo ramiona), a szybkie marsze, które uważam za słabą propozycję w modelowaniu sylwetki ;)

Tolman napisał(a):
Kurde tutaj troszeczkę mam sprzeczną teorie, jeśli ktoś chce mieć widoczny kaloryfer to jednak musi kręcić bardzo dużo aerobów, aby spalić tłuszcz, z drugiej strony trzeba rozbudować trochę jednak mięśnie brzucha aby było coś widać.

No i z tym się zgadzam całkowicie ;)

www.pustamiska.pl - nakarm zwierzaka.

26 lut 2012, o 09:49
rowerzysta

Moto: SV 650S
Sol napisał(a):
sillvia napisał(a):
no niestety SOL... kaloryfera nie wyrzeźbisz też tylko biegając bądź jeżdżąc na rowerze:P

A czy ja tego właśnie nie powiedziałam? :>
I po czym wnioskujesz, że ja tylko biegam albo jeżdżę na rowerze? Nawet roweru nie mam :D

Nadmienię również, iż istotą mojej wypowiedzi nie był brzuch (który był tylko przykładem, ale równie dobrze mogłabym wymienić nogi albo ramiona), a szybkie marsze, które uważam za słabą propozycję w modelowaniu sylwetki ;)

Tolman napisał(a):
Kurde tutaj troszeczkę mam sprzeczną teorie, jeśli ktoś chce mieć widoczny kaloryfer to jednak musi kręcić bardzo dużo aerobów, aby spalić tłuszcz, z drugiej strony trzeba rozbudować trochę jednak mięśnie brzucha aby było coś widać.

No i z tym się zgadzam całkowicie ;)

Wydaje mi się, że podobnie myślimy ale coś nie możemy się dogadać gdyż troszeczkę błędnie interpretujesz moje sformułowania ;).

26 lut 2012, o 21:34
SV Rider

Moto: Trufel 675
Sol napisał(a):
Maści nie znam, ale powinnaś wzmocnić sobie mięśnie około-kolanowe jakimiś ćwiczeniami siłowymi, typu wykroki z użyciem ciężarków. Biegam od kilku lat i przed bieganiem wykonuję różne ćwiczenia na nogi i jeszcze nigdy nie miałam problemu z kolanami :) Tu jest ich więcej, proszę : http://www.sfd.pl/Kolana__wzmocnienie-t98058.html :)

Sylwia ja myślę że to właśnie od wykroków i wypadów mnie te kolana bolą :P Ostatnio po TAKIM wzmacnianiu mięśni ud, kolana bolały mnie mocniej.

Tolman napisał(a):
A jeszcze zapytam jakie masz obuwie?

Na co dzień chodzę w płaskiej podeszwie, a na ćwiczenia zakładam sportowe (choć nie jakieś typowe dla tego rodzaju ćwiczeń). Ale na wiosnę chyba kupię jakieś lepsze szusy.

Generalnie nie mamy tam żadnych maszyn jak na siłce, tylko coś w stylu: stepy, ciężarki na kostki, sztangi. Na początku rozgrzewka- łażenie po stepie dosyć solidnie rozgrzewające wszystkie mięśnie, potem już przechodzimy do wzmacniania nóg, pośladków, brzucha, na koniec lekkie kilkuminutowe rozciąganie.

27 lut 2012, o 19:53
SV Rider

sillvia napisał(a):
Wydaje mi się, że podobnie myślimy ale coś nie możemy się dogadać gdyż troszeczkę błędnie interpretujesz moje sformułowania ;).

Ależ tu nie było nic do interpretowania, wszystko było jasne :D

Montana napisał(a):
Sol napisał(a):
Maści nie znam, ale powinnaś wzmocnić sobie mięśnie około-kolanowe jakimiś ćwiczeniami siłowymi, typu wykroki z użyciem ciężarków. Biegam od kilku lat i przed bieganiem wykonuję różne ćwiczenia na nogi i jeszcze nigdy nie miałam problemu z kolanami :) Tu jest ich więcej, proszę : http://www.sfd.pl/Kolana__wzmocnienie-t98058.html :)

Sylwia ja myślę że to właśnie od wykroków i wypadów mnie te kolana bolą :P Ostatnio po TAKIM wzmacnianiu mięśni ud, kolana bolały mnie mocniej.

Tolman napisał(a):
A jeszcze zapytam jakie masz obuwie?

Na co dzień chodzę w płaskiej podeszwie, a na ćwiczenia zakładam sportowe (choć nie jakieś typowe dla tego rodzaju ćwiczeń). Ale na wiosnę chyba kupię jakieś lepsze szusy.

Generalnie nie mamy tam żadnych maszyn jak na siłce, tylko coś w stylu: stepy, ciężarki na kostki, sztangi. Na początku rozgrzewka- łażenie po stepie dosyć solidnie rozgrzewające wszystkie mięśnie, potem już przechodzimy do wzmacniania nóg, pośladków, brzucha, na koniec lekkie kilkuminutowe rozciąganie.

Uuu no to w takim razie nie mam pojęcia co Ci polecić :( Inni poradzili Ci lepsze rzeczy ;)
A jeszcze tak mi przyszło do głowy... Może jakoś nieprawidłowo wykonujesz te ćwiczenia?

A ja mam pytanie dot. posiłków okołotreningowych - może ktoś się zna? Tolman? :>
Przeczytałam gdzieś kiedyś, że przed treningiem powinno się jeść białko i węglowodany, a po treningu - łatwo przyswajalne białko (np. kurze cycki, chuda rybka) + węglowodany proste (np. ryż) i nie jemy tłuszczów. Czemu? :D Czy tłuszcze nie znajdują się także w mięsie?

Ostatnio edytowano 28 lut 2012, o 10:26 przez Sol, łącznie edytowano 1 raz

27 lut 2012, o 22:01
SV Rider

Moto: 650s
Sol napisał(a):
A ja mam pytanie dot. posiłków okołotreningowych - może ktoś się zna? Tolman? :>
Przeczytałam gdzieś kiedyś, że przed treningiem powinno się jeść białko i węglowodany, a po treningu - łatwo przyswajalne białko (np. kurze cycki, chuda rybka) + węglowodany proste (np. ryż) i nie jemy tłuszczów. Czemu? :D Czy tłuszcze nie znajdują się także w mięsie?

W każdym posiłku białko to podstawa, węglowodany dorzucamy tylko w te posiłki po których mamy jakiś wysiłek fizyczny, z czegoś nasz organizm musi czerpać energię. Jeśli będziemy spożywać węglowodany w sporej ilości do każdego posiłku, organizm najzwyczajniej zacznie nam odkładać niewykorzystaną energię w tłuszcz, najprościej jest jeść ryż tylko w przed treningowym posiłku.
Jeśli chodzi o posiłek po treningowy, to w zależności jaki mamy trening tak jemy, przykładowo węglowodany po treningu potrzebne są w celu uzupełnieniu glikogenu w mięśniach i powinny być zażyte od razu po treningu np. jabłko. wtedy gdy częściowo uzupełnimy glikogen posiłek po treningowy nie mysi zawierać już tak dużo węglowodanów bo możemy przesadzić z ich ilością i znów organizm odłoży w tłuszczyk.
Duże znaczenie ma też pora jedzenia posiłków.

Jeśli chodzi o tłuszcz to owszem jest on potrzebny tylko ten zdrowy. Zdrowym tłuszczem jest np. oliwa z oliwek tłoczona na zimno (bez obróbki termicznej), takim tłuszczem możemy podbijać bilans kaloryczny jeśli chcemy drastycznie obniżyć ilość spożywanych węglowodanów. Poza tym wiele witamin i minerałów jest rozpuszczalnych tylko w tłuszczach co jest kolejnym plusem spożywania tłuszczy. Ale jeśli jemy tłuste mięsa, smarujemy kanapki masłem, jemy tłuste mleko, białe sery i żółte to zapomnij o dodawaniu oliwy z oliwek do posiłków. Dodajemy ją tylko wtedy gdy na prawdę pilnujemy diety i mamy wyeliminowane wszystkie niezdrowe tłuszcze.
Tłuszcze zwierzęce, masło, tłuszcz z nabiału odkłada nam się praktycznie w całości, dlatego też eliminujemy taki tłuszcz do minimum no i oczywiście nie smażymy na oleju, a jeśli ktoś mówi że smaży na zdrowej oliwie z oliwek to jest w dużym błędzie, ponieważ oliwa z oliwek tłoczona na zimno po odróbce termicznej staje się bezużytecznym świństwem i w całości się nam odłoży.

28 lut 2012, o 01:17
Zobacz profil WWW
SV Rider

A widzisz, a wszyscy polecają przecież smażenie na oliwie z oliwek albo oleju rzepakowym. W takim razie na czym smażyć? (Poza tym, że najlepiej wcale ;))

28 lut 2012, o 10:27
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
Najlepiej bez panierek tłuszczy olejów na teflonie i jest nawet dobre :).

28 lut 2012, o 10:58
SV Rider

Moto: SV650N K6 sprzedany
Sol napisał(a):
A widzisz, a wszyscy polecają przecież smażenie na oliwie z oliwek albo oleju rzepakowym. W takim razie na czym smażyć? (Poza tym, że najlepiej wcale ;))

To ja wtrącę swoje 3 grosze... Już od dawna nie smażę na powyższych olejach ze względu na ich stosunkowo niską temperaturę dymienia. Od tego punktu dymienia wydziela się chociażby akroleina. Używam klarowanego masła, którego wystarczy dosłownie odrobina na odpowiedniej patelni aby coś tam podsmażyć ;) Co do oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, to są bardzo zdrowe i bogate w witaminy tłuszcze, które najlepiej spożywać na surowo np. w sałatkach. Co ciekawe to olej rzepakowy (oczywiście wysokogatunkowy tzw. surowy, tłoczony na zimno) okazuje się pod wieloma względami tłuszczem bardziej wartościowym niż oliwa z oliwek (zawiera chociażby dwukrotnie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych) Generalnie świetnie się oba tłuszcze uzupełniają, oliwa zawiera cenne polifenole i antyoksydanty.
Masło klarowane z punktu widzenia Tolmana pewnie nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale On reprezentuje profesjonalne podejście do tematu, z wyliczaniem co do grama wartości odżywczych, bo takie kulturystyka ma potrzeby.
dobra, śniadanie czeka... smacznego

"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"

28 lut 2012, o 11:07
motocyklista

Moto: SV1000S
Ja jak już smaże to używam tego - Berkley&Jensen Cooking Spray. Nic się nie przypala, nie pozostawia nie pożądanego posmaku, bardzo wydajny. Cena też nie wyoska, Spróbujcie!

28 lut 2012, o 11:22
Zobacz profil WWW
SV Rider

A ja właśnie jestem ciekawa, na czym smażą profesjonaliści ;P

28 lut 2012, o 11:45
SV Rider

Sol napisał(a):
A ja właśnie jestem ciekawa, na czym smażą profesjonaliści ;P

Ja nie jestem pro tylko amatorem, podejrzewam że po prostu nie smażą, ja jeśli smarze to na oleju PAM.

Ilość w 1 porcji oleju PAM :
Tłuszcz - 0 g
w tym tłuszcze nasycone - 0 g
Cholesterol - 0 mg
Sód - 0 mg
Węglowodany - 0 g
Proteiny - 0 g

Skład beztłuszczowego oleju PAM :
olej rzepakowy
etanol
lecytyna sojowa
gaz nośny

http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... orcje.html

28 lut 2012, o 12:25
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
A nie lepiej smażyć bez oleju?? Wystarczy dobra patelnia i wszystko idealnie można przygotować :]

28 lut 2012, o 12:29
SV Rider

Dread napisał(a):
A nie lepiej smażyć bez oleju?? Wystarczy dobra patelnia i wszystko idealnie można przygotować :]

Usmażysz tak rybę? Albo placki owsiane? Ja tam zawsze pamem psiknę nawet jeśli wstępnie podduszam warzywa, aby mi się nie poprzypalały.

28 lut 2012, o 12:32
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: suzuki sv650s
Jak już muszę coś smażyć, to na kilku dosłownie kroplach oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia, używam patelni teflonowych i ceramicznych. Do sałatek dodaję oliwę z oliwek z tłoczenia pierwszego, a pieczywa żadnym tłuszczem nie smaruję ;)

www.logo-ratio.pl

28 lut 2012, o 16:06
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: SV650S SK6
A ja natomiast (jeśli już jadam mięso) zamiast smażyć używam rękawa termo do piekarnika. Mięsko zaprawione w ziołach we własnym sosie pierwsza klasa. zamiast zjadać panierkę nasiąkniętą tłuszczem jem zdrowe i lekkostrawne jedzenie.
Pysznie wychodzi ryba robiona w ten sposób hmmmmmm.

28 lut 2012, o 16:32
motocyklista

Moto: VFR 800F
Ja jeszcze wtrącę się co do aerobów i spalania tłuszczu. Przyznam się, że sam nie biegam ani nie jeżdżę na rowerze. Owszem lubię pograć sobie w kosza czy tenisa w wakacje ale nie o to mi chodzi. Równie dobrze plaski, dobrze wyrzeźbiony brzuch można osiągnąć ćwicząc tylko z ciężarami - sprawdzone na sobie. Tylko trzeba się oczywiście dobrze odżywiać (: pozdro!

28 lut 2012, o 19:00
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Moim zdaniem najlepszym tłuszczem do smażenia jest masło klarowane. Ma najwyższą temperaturę przypalania, nie zmienia smaku i nie przenika do potraw.
No i oczywiście wspaniały do smażenia jest smalec, ale to już dla Was nie będzie zrozumiałe ;)

28 lut 2012, o 22:11
SV Rider

Moto: litr s k5---->
plastic napisał(a):
Moim zdaniem najlepszym tłuszczem do smażenia jest masło klarowane. Ma najwyższą temperaturę przypalania, nie zmienia smaku i nie przenika do potraw.
No i oczywiście wspaniały do smażenia jest smalec, ale to już dla Was nie będzie zrozumiałe ;)

...i taka np pietruszeczka w miodzie pieczona w piekarniku na smalcu właśnie :D. Miodzio :D

Obrazek

---==Facebook==---

29 lut 2012, o 02:01
Zobacz profil WWW
SV Rider

Dagonet napisał(a):
Ja jeszcze wtrącę się co do aerobów i spalania tłuszczu. Przyznam się, że sam nie biegam ani nie jeżdżę na rowerze. Owszem lubię pograć sobie w kosza czy tenisa w wakacje ale nie o to mi chodzi. Równie dobrze plaski, dobrze wyrzeźbiony brzuch można osiągnąć ćwicząc tylko z ciężarami - sprawdzone na sobie. Tylko trzeba się oczywiście dobrze odżywiać (: pozdro!

Wydaje mi się że mocna rzeźba bez aerobów się nie obejdzie.

29 lut 2012, o 07:33
Zobacz profil WWW
platynowy down

Idę dziś kupić PAM :mrgreen:

Wiele tu mądrości zapewne słusznych, ale... jogurtu z płatkami na pewno nie zamienię na wodę z owsem :D nie ma opcji.

A płatki jem takie:
http://granex.pl/module-Produkty-ID-3-s ... ng-pl.html

Kod:
Skład surowcowy: Ryż (22%), kukurydza (27%), cukier, grys kukurydziany (19,5%),glukoza, kakao (3%),ekstrakt słodu, tłuszcz roślinny, sól, aromat - identyczny z naturalnym (czekoladowy i waniliowy), emulgator - lecytyna sojowa (E322), cynamon.

Mam przypadłość że zawsze czytam opakowanie i staram się syfu nie kupować, ale ciekawe bo może to właśnie jest syf? Kupując płatki celuję żeby nie były z mąki... ot tyle. Zalewam to połową litra jogurtu tego:

http://www.krasnystaw.eu/?id=289

Nie ma możne za wiele białka ale ma zdrowe opakowanie :D

29 lut 2012, o 11:30
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona