Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
ACTA-cenzura internetu 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV650N 2000
Post Re: ACTA-cenzura internetu
Razor, nie zastanawiałeś się nad wejściem do polityki? myślę, że masz potencjał i nieźle prawisz :D
...ehh podobno władza psuje każdego...

Słoniu proszę cię, nie wplątuj w dysputy partii politycznych, każdy z nich jest dobry, rękę bym sobie dał obciąć, że jak PiS by był u władzy zrobił by to samo co teraz PO, a PO "przyłączyłoby się" do walki z acta. Jeden wart drugiego.

27 sty 2012, o 22:06
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
vazon napisał(a):
jak PiS by był u władzy zrobił by to samo

Gdyby babka miała wąsy byłaby dziadkiem, gdyby szafa miała sznurek byłaby windą.
Nie wiesz co by zrobił PIS, ja też nie wiem.

27 sty 2012, o 23:09
motocyklista

Moto: SV650N 2000
http://referendumacta.pl/pobierz-wniosek

27 sty 2012, o 23:44
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Pogięło ich już całkiem do reszty z tym ACTA!

www.logo-ratio.pl

28 sty 2012, o 01:42
Zobacz profil WWW
Klonowy orator

Moto: nima :)
Obrazek

28 sty 2012, o 07:06
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Kilerpl napisał(a):
Obrazek

Kserówki...jak u studentów.

28 sty 2012, o 10:50
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
vazon napisał(a):
Razor, nie zastanawiałeś się nad wejściem do polityki? myślę, że masz potencjał i nieźle prawisz :D
...ehh podobno władza psuje każdego...

Ja skończyłem Nauki Polityczne na UW, co trochę mi poszerzyło horyzonty w tej dziedzinie. Nie wiem czy bym chciał się pchać w politykę - dużo zachodu i trzeba być wrednym pieniaczem by tam móc przeżyć :)

vazon napisał(a):
Słoniu proszę cię, nie wplątuj w dysputy partii politycznych, każdy z nich jest dobry, rękę bym sobie dał obciąć, że jak PiS by był u władzy zrobił by to samo co teraz PO, a PO "przyłączyłoby się" do walki z acta. Jeden wart drugiego.

Myślę, że to bardzo prawdopodobne. Oczywiście nie ma co gdybać, ale znając PiS to oni są bardzie proamerykańscy lizidupki niż POwiaki i reszta tej naszej parlamentarnej świty, i jakoś mam przeczucie że oni by szybciej podpisali te ACTA...

30 sty 2012, o 01:19
SV Rider

Razor napisał(a):
Ja skończyłem Nauki Polityczne na UW, co trochę mi poszerzyło horyzonty w tej dziedzinie. Nie wiem czy bym chciał się pchać w politykę - dużo zachodu i trzeba być wrednym pieniaczem by tam móc przeżyć :)

Witaj w klubie, też nie miałbym ciśnienia, żeby dalej to ciągać więc zmieniłem kierunek edukacji i poszedłem w inną stronę ;)

www.logo-ratio.pl

30 sty 2012, o 09:57
Zobacz profil WWW
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Po co studiować coś, w czym każdy Polak jest specjalistą ;)

30 sty 2012, o 10:57
SV Rider

Moto: BMW f800s
Mnie tylko najbardziej dziwi dlaczego Polacy wyszli strajkować by móc dalej okradać, a jak vat, akcyza poszły w górę, jak zabrali najpotrzebniejsze leki z refundacji to nikt nie stanął.. Po to jest to acta, to samo było z dopalaczami, aby narobić szumu wśród idiotów mogących coś zrobić nie przejmując się np. akcyzą czy lekami, bo to jest nam tak naprawdę potrzebne do życia.

30 sty 2012, o 21:24
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
Wiesz co a mi się wydaje że Acta po prostu przechyliły szale goryczy... źle było od dawna i coraz więcej rzeczy nie podobało się ludności w państwie, a ACTA akurat były tym przez co postanowili wyjść.... jestem też ciekaw czemu takie sprawy nie docierają do nas już tak dużym echem jak kiedyś http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/art ... paliw.html

Mam wrażenie że dlatego aby w Polsce nie zaczęło dziać się to samo...

30 sty 2012, o 22:01
Zobacz profil WWW
erotoman-gawędziarz

plastic napisał(a):
Po co studiować coś, w czym każdy Polak jest specjalistą ;)

Dla czystej przyjemności ;)

wojte napisał(a):
Mnie tylko najbardziej dziwi dlaczego Polacy wyszli strajkować by móc dalej okradać, a jak vat, akcyza poszły w górę, jak zabrali najpotrzebniejsze leki z refundacji to nikt nie stanął.. Po to jest to acta, to samo było z dopalaczami, aby narobić szumu wśród idiotów mogących coś zrobić nie przejmując się np. akcyzą czy lekami, bo to jest nam tak naprawdę potrzebne do życia.

Dlatego, że rewolucja jest zazwyczaj domeną ludzi młodych, chcących coś zmienić a nie poddających się biernie rządom. Zauważ, że to młodzi wyszli na ulicę i domagali się kasacji ACTA. Dlaczego? Bo to w nich uderzyło, w ich sferę życia codziennego jaką jest internet.
Młodych nie obchodzi akcyza na paliwo, vat czy leki bo oni się jeszcze uczą/studiują, także nie pracują za bardzo i nie chorują na jakieś przewlekłe choroby by móc się szprycować medykamentami. Ich obchodzi wolność słowa, myśli i wypowiedzi - chcą ją utrzymać poniekąd bez odpowiedzialności karnej za nią jaką przewiduje ACTA.

Oto Twoja odpowiedź.

31 sty 2012, o 00:19
SV Rider

Moto: BMW f800s
Będą jaja.. Ropa dzisiaj u mnie >6..

też jestem młody ;) z tego co widzę już nie ma tak słodko wśród studenckiej maści. Będąc na wymianie niemieckiej w LO ponad 10lat temu, zauważyłem wtedy dla mnie dziwną rzecz, po 18roku (syn córka) życia miałeś bilans wydatków na swoje życie w domu i każdy w moim wieku tam pracował po szkole, gazety zakupy, sprzątanie. Z naszej klasy tylko ja pracowałem i to w wakacje, tam każdy. Kasa na wodę śmieci, prąd oddawana co miesiąc. Należy dodać że wszyscy mieli kasiory w bród.. Teraz widzę że powoli taki system wchodzi do nas, i dobrze będzie mniej "kalek" w społeczeństwie, dziwi mnie że nie rozumieją jeszcze podatków.. że na wszystko trzeba zapracować. W DE każdy potrafił liczyć co za co, na zdrowotne, netto-brutto, wystawić rachunek, spisać umowę itd., a nie było internetu - w dodatku mają podatek kawalerski.

Ciekawa rozmowa dzisiaj była u Lis'a. Kurcze ludzie się straszą nawzajem.

31 sty 2012, o 00:56
SV Rider

Moto: różne
Ludzie rozumieją podatki, nie rozumieją tylko dlaczego są tak zajebiście wysokie i trafiają do prywatnych kieszeni tych złodzieji z rządu zamiast na drogi, oświatę, opiekę medyczną itp. Oni podnoszą sobie ciągle pensje, a oszczędności szukają na chorych ludziach, emerytach, zamykając szkoły itd. Co mnie jeszcze denerwuje to utrzymywanie przestępców i nierobów (zasiłki, więzienia). Ja bym takich zagonił do robót publicznych - skoro nie może dostać pracy, a chce zasiłek niech coś robi. Podobnie ze skazańcami, zamiast wylegiwać się w ciepłej celi przy tv i papierosku to zagonić do kopalni, budowy dróg itp.

31 sty 2012, o 01:03
Zobacz profil WWW
erotoman-gawędziarz

wojte napisał(a):
w dodatku mają podatek kawalerski.

Ciekawe! Rozwiń temat :)

Dono napisał(a):
Co mnie jeszcze denerwuje to utrzymywanie przestępców i nierobów (zasiłki, więzienia). Ja bym takich zagonił do robót publicznych - skoro nie może dostać pracy, a chce zasiłek niech coś robi. Podobnie ze skazańcami, zamiast wylegiwać się w ciepłej celi przy tv i papierosku to zagonić do kopalni, budowy dróg itp.

Podzielam twoje zdanie. Wszystkich skazanych zapędziłbym do ciężkich robót, ale takich by ich społeczeństwo widziało (chodzi o to że na wolności cfaniakował, a teraz zapierdziela najgorsze roboty), np. do sprzątania ulic, czyszczenia kanałów z fekaliów itp. za 1/8 pensji - tak jest w niemcowni. Dzięki temu mają jakieś pieniądze na start po wyjściu z pierdla odłożone.

31 sty 2012, o 01:13
SV Rider

Razor napisał(a):
Młodych nie obchodzi akcyza na paliwo

A powinna bo od tego to raczej wszyscy jesteśmy uzależnieni, w mniejszej-większej mierze ale jesteśmy i młodzi ludzie też powinni się przyłączyć do tego protestu.

www.logo-ratio.pl

31 sty 2012, o 10:03
Zobacz profil WWW
mundrek

Moto: sv1k/ 748SP
Był taki jeden co zapędzał siłą skazanych do kamieniołomów, kopalń, dróg itp. Niestety - z takiego przymusu nigdy nic dobrego nie wyjdzie - jeśli ktoś twierdzi inaczej to odsyłam do historii państw totalitarnych.
Sprawa jest bardziej złożona, o czym Razor dobrze wiesz - trzeba tak obniżać świadczenia socjalne, żeby odbiorcy byli na granicy ubóstwa, i byliby lekko zmuszani zaistniałą sytuacją do pracy. Paradoksalnie mają oni te same prawa wyborcze, co obywatel który pół życia się uczył, a potem pracował, założył rodzinę, ma kilkoro dzieci (które np. też już pracują) itd... Tutaj bym coś zmienił ;)

A wracając do tematu: Czym różni się kradzież płyty, którą artysta składał 2 lata, poświęcał czas z rodziną, ładował w to kasę, od kradzieży bułki w piekarni - kolesiowi który wstał o 3 w nocy, by tą bułkę przygotować. Ktoś powie, że artyście nic nie ubędzie - powiedziałbym że wręcz przeciwnie - słuchacz nie odłoży drobnych, bo można płytkę przecież ściągnąć z netu. Jeśli ktoś dalej nie widzi analogi to po prostu nie ma o czym gadać, bo to sensu nie ma... Faktycznie ktoś złapał nas za du*e, a banda protestujących "internałtuf" domaga się "wolności" tłumacząc że acta zacznie nas wszystkich inwigilować i takie tam. Sama propozycja egzekwowania praw autorskich w umowie ACTA jest na pierwszy rzut oka zdecydowanie przesadzona. Ale zastanowić się 2 razy - jak inaczej zabrać się za piratów, jak nie przez "życie na podsłuchu".

Moim zdaniem powinna być propagowana akcja :"ściągnąłeś? przesłuchałeś? fajna? KUP", bo skrajne podejścia są albo przesadzone (chociaż idę o flaszkę że za rok sprawa się uspokoi i każdy będzie to mieć w du*ie), albo takie jak było dotychczas - czyli w polszy ma się w d*pie prawa autorskie. No chyba wynikło na to, że nic się nie zmieni ;)

Albo, że taka was obfitość...

31 sty 2012, o 18:09
rowerzysta

Moto: R1
Według mnie ACTA nic nie zmieni. Wszystko przeniosą na ruskie serwery bo tam ACTA nie będzie obowiązywała i stamtąd będzie rypanie filmów, muzyki itp.

31 sty 2012, o 20:32
Klonowy orator

Moto: nima :)
My tu o samym internecie a ja znalazłem taki komentarz w sieci:

Cytuj:
Przyglądam się temu sporowi od samego początku i mimo że niby wszyscy znają ACTA nie mam pojęcia dlaczego wiąże się go tylko z Internetem. W mediach mówi się o ACTA jako o problemie Internetu ale jeżeli przeczyta się ten dokument uważne to widać że internet to tylko mała część jakiej on dotyczy. ... rozwiń całość ACTA jest traktatem handlowym narzuconym przez USA, na warunkach USA. Nacisk jest wręcz fizycznie odczuwalny. Jak wiemy ACTA dotyczy przeciwdziałania rozpowszechniania podróbek nie tylko w Internecie ale przede wszystkim w świecie realnym. ACTA będą miały zastosowanie wszędzie tam gdzie zostanie naruszenia zasada rzekomej oryginalności. Narzuci to rozprowadzanie produktów opartych na konkretnych patentach. Do czego zmierzam? Otóż ACTA zakładają na sygnatariuszy stosowanie wyrobów które są poparte patentami zarejestrowanymi w wielkich korporacjach zachodu (czytaj USA). A dlaczego bo nie mamy własnych które mogłyby konkurować z tamtymi. To od razu eliminuje konkurencje krajów rozwijających się takich jak Polska. Nie będziemy mogli niczego wyprodukować bez kupna licencji od korporacji zachodnich inaczej będziemy odpowiadać za podrabianie, czyli będziemy biedni ponieważ licencje są tak drogie że nie sprzedamy niczego taniej od nich. To będzie miało wpływ na wiele gałęzi przemysłu jak na przykład przemysł około-samochodowy. Nie znajdziemy tanich części zamiennych. To samo dotyczy przemysłu IT. Nie mamy żadnych patentów z tej dziedziny. Nawet przemysł rolniczy ucierpi ponieważ licencje na żywność modyfikowaną genetycznie mają tylko amerykanie. Jednym słowem spowolni to lub nawet zatrzyma wzrost gospodarczy. Dlatego takie kraje jak Chiny Rosja czy Indie nie podpisały tego dokumentu. Tam gospodarka idzie do przodu i będzie szła. To oni będą konkurencją dla zachodu. Jak ratyfikujemy ACTA stracimy również całkowitą kontrole nad wydobyciem gazu łupkowego ponieważ licencje na technologie wydobycia mają tylko amerykanie. Czyli nie zrobimy nic bez amerykanów nawet jak się na nich obrazimy. Jak dotkniemy tych złóż bez nich to za to odpowiemy. Jeżeli nie podpiszemy ACTA to możemy dyktować jakieś warunki bo ponoć mamy jedne z największych złóż na świecie. Biorąc pod uwagę krzywą wzrostu zapotrzebowania na jakieś 300 do 400 lat. ACTA jest dobre dla takich krajów jak USA ponieważ to oni mają wszystkie patenty a takie kraje jak nasz doprowadzi do pozycji "wyrobników" dla zapewnienia ich dobrobytu. Ratyfikowanie ACTA będzie jednym z największych przekrętów w dziejach polski. " kopiuj / wklej dalej -to nie moje słowa tylko innego użytkownika Proszę wasz o kopiowanie i wklejanie tego na inne strony

Co o tym myślicie :kerm:

1 lut 2012, o 16:12
platynowy down

Nie wiem ile w tym cytacie prawdy, już go dziś czytałem, ale napisany sensownie :) Musiał bym siąść nad ustawą i sam ją przeczytać - czego pewnie 90% również tu dyskutujących nie robiła.

1 lut 2012, o 21:45
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona