Autor |
Wiadomość |
Tomek
SV Rider
|
Re: Telefon z GPS.
Samsunga nie chcę. Miałem trzy, wszystkie zepsuły się same z siebie zanim ja zdążyłem je doprowadzić do ruiny. Miałem telefony różnych marek, zadowolony byłem jedynie z Nokii i Ericssona (nie mylić z Sony-Ericsson). Także koncentruje się na 5230 i 5800XM NE. Ewentualnie C6, choć wolałbym coś tańszego, bo telefon u mnie nie ma lekkiego życia i szybko się poddaje.
_________________ Pozdrawiam!
|
28 paź 2010, o 09:31 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
Tomek - 5230 różni się od 5800 słabszym aparatem - 2M zamiast 3,2 oraz brakiem wifi - no i cena która jest dużo dużo niższa - no i 5800 nie kupisz nigdzie poza allegro i komisami.
Co do opłat za Ovi - są ale może ich nie być - za Obi nie płacisz - transfer jest tylko wtedy jak się o nim nie wie bądź się go chce - po 1 opcja namierzania - AGPS kroi kasę ale da się go wyłączyć, po 2 opcja online/offline w nawigacji - pogoda korki itp - chcesz płacisz - nie chcesz masz za darmo. No i mapy ściąga się w domu przez kompa a nie na żywo.
Na 5800 jechałem do Chorwacji i było idealnie.
28 paź 2010, o 10:38 |
|
|
Tomek
SV Rider
|
Byłem dzisiaj w komisie, pomacałem to i owo. Wygląda na to, że jestem zgred i nie lubię telefonów z ekranem dotykowym. Spodobała mi się w zasadzie jednakowo Nokia 6210, E55 i C5. Jako że jestem sknera zakupiłem na alledrogo najtańszy telefon z tej trójki - mam nadzieję, że będe zadowolony. Nigdy (nawet 13 lat temu) nie miałem tak taniego telefonu (390zł z przesyłką za nowy). Także jestem uradowany.
|
29 paź 2010, o 21:54 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Ostatnie 2 tyg spędziłem ze sporą pomocą n97&Ovi Maps. W samochodzie w trasie wychodziło nieźle (rzadko gubił sygnał dość długo żeby stracić odczyt prędkości, świrował tylko przy zjeżdżaniu z ustalonej trasy). Połączenie do GPS potrafi trwać 5-10 minut, wstępna aktualizacja pozycji po sieci GSM zaskakuje dość szybko, jej dokładność w ITA jest całkiem niezła, w Polsce leży i kwiczy. Nie testowałem agps, w recenzjach piszą że działa to całkiem nieźle. Do dziś nie wiem jak poprawić raz ustaloną trasę, punkt umiem ustawić tylko na etapie tworzenia trasy
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
30 paź 2010, o 14:51 |
|
|
spazz
chachar
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:29 Posty: 2311 Lokalizacja: Oberschlesien
Moto: Brak
|
samsung omnia i awtomapa. duzy wyswietlacz i dobrze zorbiony telefon.
_________________ CHŁOP BEZ POLERKI JEST JAK MIĘSNY BEZ WINERKI!!!
|
31 paź 2010, o 11:42 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Kumpel używa właśnie omnii i automapy. O ile sama automapa jest super, to omnia jako nawigacja sprawdza się średnio. Przede wszystkim czas wyszukiwania satelit to jakaś pomyłka. Normą jest ok. 10 minut, a i 20 nie jest jakimś dziwnym wynikiem. Dla porównania w tym samym momencie moja manta za 200zł łączyła się z satelitą w kilkanaście sekund... Później mój kumpel wgrywał nowy soft (kilka razy) i w końcu poprawiło się wyszukiwanie satelit, ale nadal jest strasznie wolne w porównaniu chociażby z nokią, nie mówiąc o mancie
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
31 paź 2010, o 23:27 |
|
|
dzwonek
wywrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 01:46 Posty: 1346 Lokalizacja: Warszawka
Moto: BIDA
|
Ja używałem Szajsunga Omnia HD z Garminem - bo ten model wyszedł z Symbianem. No i generalnie zadowolony, szybko wyszukiwał satelity, ale sam Garmin jakoś ograniczony funkcjonalnie. Wcześniej miałem automapę w palmtopie i ten program dla mnie jest dużo ciekawszy.
2 lis 2010, o 23:37 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
gps to gps a telefon to telefon tego nic nie zmieni gps w telefonie jako funkcja dodatkowa oki ale nie jako podstawowy gps
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
3 lis 2010, o 23:48 |
|
|
Tomek
SV Rider
|
Gps w telefonie jest mi potrzebny tylko po to aby w przypadku zagubienia się na terenie wroga namierzyć lokalizację w której się znajduje i wrócić na wcześniej zaplanowaną trasę. Zawsze mam przy sobie papierowe mapy jak jadę motocyklem, a w aucie TomToma. Skoro jesteśmy już przy telefonach, nie wkurza was to że nie można kupić słuchawki bez udziwnień (aparatu, mp3 playera, radia, przeglądarki internetowej, etc.) tylko same pierniczone kombajny? Używam telefonu wyłącznie do dzwonienia i odbierania połączeń i smsów i naprawdę nie potrzebuję (ba, nawet sobie nie życzę) tryliona funkcji. Liczy się tylko rozmiar , czas trzymania baterii i bezawaryjność.
|
4 lis 2010, o 08:07 |
|
|
groneek
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 08:02 Posty: 355 Lokalizacja: Łańcut / Rzeszów
|
ale dzięki tym funkcjom telefon się może często psuć i można sprzedać nowszy model Ja jeżdżę dużo po kraju i szukałem telefonu właśnie z nawigacją. Nokia 5800 XM jest naprawdę godna polecenia! Kumpel wgrał mi najnowszego softa i navi jest darmowa i dokładna. Jestem bardzo zadowolony
_________________ Suzuki Sv 650s K3 Devil ;]
|
4 lis 2010, o 08:45 |
|
|
spazz
chachar
|
mnie łom-nia szuka fixa jakas minute za pierwszym razem a za drugim razem od strzala. niech sobie kolega radioroma wgra jakiegos nowego. fakt faktem ze telfon nigdy nie dorowna nawigacji w nawigacji ale telefon ma sie zawsze ze soaba a nawigacje nie. to jest wlasnie przewaga telefona
|
4 lis 2010, o 12:22 |
|
|
Tomek
SV Rider
|
Pobawiłem się trochę tym telefonem, kilkunastokrotnie użyłem nawigacji. Daję radę, ale nie ta fabrycznie zainstalowana (Ovi Map, czy jakoś podobnie to się zwie). Zaraz po tym jak telefon trafił w moje ręce zainstalowałem sobie najnowszą wersję programu Sygic Mobile z AutoMapą i Garmina Mobile XT. Ovi Map ma zdecydowanie najczytelniejszą mapę i menu z pośród tej trójki, jednak najdłużej wyszukuje pozycję a proponowane przez nią trasy są z dupy wzięte. Garmin XT najszybciej znajduje pozycje, wyszukuje dobre trasy, daję rade prowadzić w mieście i poza nim bez opóźnień, ale ma mało czytelną mapę z paskudną kolorystyką. Menu w miarę przystępne. Sygic prawie tak szybko jak Garmin wyszukuje pozycje, mapa wygląda ciut lepiej, ale nie tak dobrze jak w Ovi Maps, za to menu ma najmniej intuicyjne. Prawidłowo działa zarówno w terenie zabudowanym jak i poza nim. Mój faworyt to Garmin, zaraz za nim Sygic (używam naprzemiennie), Ovi Maps jest do dupy.
|
10 lis 2010, o 08:39 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
A to może i ja o coś zapytam... Czy ktoś ma patent na wgranie automapy do nokii na symbianie? Szukałem po różnych forach, zazwyczaj piszą, że się nie da, ale może jestem niedoinformowany
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
10 lis 2010, o 12:42 |
|
|
spazz
chachar
|
nie ma czegos takiego jak AM na symbian.
|
10 lis 2010, o 13:29 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
Sygic wchodzi w grę ale tylko oryginał, chyba że zhackujesz telefon Używam sygica na androidzie i jest naprawdę fajny można się spokojnie posługiwać troszkę gorzej łapie fix, niż zwykła nawigacja, ale poza tym program jest super. Tylko menu wymaga nauki.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
10 lis 2010, o 20:27 |
|
|
Tomek
SV Rider
|
Ja właśnie mam (oryginalnego inaczej ) Sygica z AutoMapą.
|
10 lis 2010, o 20:35 |
|
|
dzwonek
wywrotowiec
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 01:46 Posty: 1346 Lokalizacja: Warszawka
Moto: BIDA
|
Automapa chodzi na Windows Mobile (system operacyjny). Symbian to też system operacyjny. Na każdy z systemów pisze się dedykowane oprogramowanie. Nie da się tego zrobić aż automapa wypuści wersję na symbiana (mało realne) albo ktoś napisze emulator windowsa na symbiana - jeszcze mniej realne Oddali mi Omnie po wymianie dotyku No nie mogę się znów nacieszyć tym telefonem. Ostatnio odkryłem, że można instalować na Omni HD programy z nokia ovi store Generalnie większość programów daje się zainstalować i działa prawidłowo (ktoś zwrócił uwagę na to, że Samsung PC Studio 7 wygląda prawie identycznie jak Nokia PS Suite? - Wydaje mi się, że ten samsung to prawie nokia )
11 lis 2010, o 23:26 |
|
|
spazz
chachar
|
samsung jest lepszy od nokii od pewnego czasu. omnia dobili finow
|
12 lis 2010, o 09:47 |
|
|
wasior
SV Rider
|
UWAGA ANTYREKLAMA!
Nie polecam telefonu z GPS NOKIA E52. Procesor GPS wolny, w czasie deszczu się gubi na tej samej trasie. Raz uruchamia się w minute, a raz w 5 minut tego samego dnia. OVI mapy są tragiczne.
ps. Automapy na symbiana nie zainstalujesz. Polecam GARMIN na symbiana.
_________________ SV605s 2002
|
14 lis 2010, o 21:23 |
|
|
kapel22
SV Rider
Dołączył(a): 3 sie 2010, o 01:17 Posty: 381 Lokalizacja: Elżbietów
Moto: Ruda SV1000S K3
|
Obecnie korzystam z HTC więc używam Automapy ale wcześniej miałem Nokię E61 na Symbianie 3 i doskonale radziła sobie z TomTomem... Jedynie moduł GPS musiałem mieć po BT bo niestety ten model nie posiada... Co do Automapy na Symbiana to również dużo kiedyś szukałem i nie da rady...
_________________ Ruda SV1000 S K3
|
14 lis 2010, o 22:57 |
|
|