Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 10:37

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Kolega "dedon" (sv650s) z forum południowców nie żyje 
Autor Wiadomość
rowerzysta

Moto: 650S
Post Re: Kolega "dedon" (sv650s) z forum południowców nie żyje
Pogrzeb odbędzie się w środę (10.08.2011) o godzinie 15 w kościele parafialnym w Zielonkach. Sprawdzając na google maps, to ulica Ks. Jana Michalika 1.

8 sie 2011, o 23:28
Zobacz profil WWW
motorowerzysta

Moto: sv650s
Aż łza w woku się pojawia jak czytam takie posty. Najszczersze kondolencje [*]

8 sie 2011, o 23:40
SV Rider

Moto: sv650s k3
A ja pozwolę sobie to skomentować
Cytuj:
Pilnujemy się głównie ze względu na karę jaka nas może spotkać za szybką jazdę:

Większej bzdury dawno nie czytałem. Jak jadę to przepisy są ostatni rzeczą jaką się przejmuje. Hamuje nas zdrowy rozsądek i nic więcej. Jadę tak jak mi pozwala stan drogi, widoczność, miejsce. Ograniczenia prędkości są tylko wskazówką ze może być niebezpiecznie. A jak ktoś jeździ wolniej tylko dlatego, że boi się mandatu to faktycznie radze zmienić hobby.

I nie dziw się, że ludzi piszą, że to dramat, bo jak nazwiesz sytuacje w której jednego dnia gadasz z osobą a następnego zapalasz jej znicz? Jego wina, tego nikt nie zaprzeczy, ale dla bliskich/znajomych to jest szok, ze tej osoby już nie ma.

9 sie 2011, o 00:25
Zobacz profil ICQ
SV Rider

Moto: lyter w owiewce
Proszę Państwa! Zginął tragicznie młody człowiek, pełen entuzjazmu i chęci do zrobienia czegoś wielkiego. Dajmy spokój rozważaniom czy za szybko, czy coś innego. Każdy z nas niech wyciągnie odpowiednie dla siebie wnioski, niech jego śmierć nie będzie daremna, niech będzie nauką dla nas. Łączę się w bólu z jego bliskimi i przyjaciółmi. To niewyobrażalna tragedia. Pokój jego duszy.

9 sie 2011, o 00:35
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
El Grande napisał(a):
Proszę Państwa! Zginął tragicznie młody człowiek, pełen entuzjazmu i chęci do zrobienia czegoś wielkiego. Dajmy spokój rozważaniom czy za szybko, czy coś innego. Każdy z nas niech wyciągnie odpowiednie dla siebie wnioski, niech jego śmierć nie będzie daremna, niech będzie nauką dla nas. Łączę się w bólu z jego bliskimi i przyjaciółmi. To niewyobrażalna tragedia. Pokój jego duszy.

No właśnie nie dajmy spokoju rozważaniom i niech jego śmierć nie będzie daremna! Dyskutujmy, przekonujmy się do swoich racji. To nie są wybory do sejmu i nikt tutaj nie robi kariery, kasy itp. Wyobrażacie sobie forum gdzie każdy każdemu przytakuje!?

9 sie 2011, o 01:04
SV Rider

Moto: GS500E 2000
Suzi Mua napisał(a):

Cytuj:
Czy ktoś za nas kręci manetką i zmienia biegi, na kolano karze schodzić, browar walić przed jazdą, czy bez prawka wsiadać?? I nie mówcie o tym, że 54% wypadków jest z winy puszkarzy. Pomyślcie o tym, że zapierdalamy bez wyobraźni, bez przewidywania, bez ciuchów, z pseudo kierunkowskazami pod za dupkiem, brawurowo wyprzedzamy, stawiamy na gumę przed winklami i popisujemy się przed innymi, a potem piszemy, że dramat, nie do wiary i że to wina dresa w golfie IV, czasem V bo wymusił... Sami jeździmy jak dresiarze przez większość czasu, a potem opłakujemy kolegów. To jest dramat!

Niestety się z Tobą zgodzę, SuziMua :( Największym wrogiem kierowcy (czy o2o czy puszki czy nawet rowerzysty) na drodze jest brak wyobraźni... u wszystkich uczestników ruchu. I chyba właśnie to jest przyczyną tego, że jedziemy za róg do sklepu w samym kasku, czy zakładamy "szpanerskie diodowe kierunki", których nie widać... i jedziemy przekraczając granice swoich umiejętności (tzw. "na Bozie") i dajemy wejść sobie "na ambicję" przez takiego "dresa w golfie"...

Tylko, że charakteru ludzi się nie zmieni. Można, co najwyżej, zachęcać ich do systematycznego poprawiania swoich umiejętności... Człowiek, który wie, co i na ile potrafi, jest bezpieczniejszym użytkownikiem drogi.

Jazdę pod wpływem i bez prawka pozostawiam bez komentarza z przyczyn oczywistych.

9 sie 2011, o 11:22
SV Rider

Moto: GSR750_L1
slusar_o2 napisał(a):
Cytuj:

Większej bzdury dawno nie czytałem. Jak jadę to przepisy są ostatni rzeczą jaką się przejmuje. Hamuje nas zdrowy rozsądek i nic więcej. Jadę tak jak mi pozwala stan drogi, widoczność, miejsce. Ograniczenia prędkości są tylko wskazówką ze może być niebezpiecznie. A jak ktoś jeździ wolniej tylko dlatego, że boi się mandatu to faktycznie radze zmienić hobby.

... a może to Ty powinieneś zastanowić się nad zmianą hobby z takim podejściem?
To, że Twój "zdrowy rozsądek" sprawi, że pewnego dnia nie zauważysz furmanki za zakrętem, wpier***isz się w dziurę w drodze albo zabijesz dzieciaka, który wyskoczy na ulicę wytłumaczysz czym? Tym, że jełop w furmance stał na środku zakrętu, że ch**je drogowcy nie załatali dziury a wyrodna matka nie dopilnowała bachora?
Niech Ci "zdrowy rozsądek" podpowie jeszcze dwie sprawy: 1. droga publiczna to nie tor wyścigowy i 2. nie jesteś sam na drodze.
I nawet jeśli śmigasz niczym Jorge Lorenzo na moto GP to może się okazać, że dziadek z sejacza jadącego przed Tobą nagle stwierdzi, że zapomniał kupić na targu pietruszki i zacznie wykręcać rogala tuż przed Twoim nosem. Kierowcy zwyczajnie nie są przyzwyczajeni do jednośladów na drogach - tym bardziej do oceny odległości moto (jadącego zwykle na "długich" światłach) zwłaszcza, jeśli ten mały "świetlny punkcik" zapier*** po mieście 140 czy 160 - bo akurat trafia się 150 metrów dwupasmówki z w miarę równym asfaltem i "zdrowy rozsądek" mówi, że można odwinąć, bo co się może tu stać.
Nie mam zamiaru Cię straszyć ani pouczać - od tego są inni (nie wiem... rodzice, policja...) tylko zwyczajnie przypominam, że nie masz ŻADNYCH szczególnych praw tylko z tego powodu, że pod d*pą masz motocykl.
I to, że sam jeżdżę na moto nie przeszkadza mi mieć jak najgorszego zdania o kolesiach, którym szare komórki pozwalają jedynie na odkręcenie manety a brakuje wyobraźni.

9 sie 2011, o 13:30
Zobacz profil WWW
Mister Apollo

Moto: Z1000
Oh, jak ja uwielbiam to nasze narodowe wybielanie się. Wybacz snow, ale się z tobą nie zgodzę :)

W naszym kochanym kraju nad Wisłą, egzekwowanie ustawy o ruchu drogowym zostało niestety sprowadzone do roli dodatkowego podatku. Wskazówki, dla średnio rozgarniętych, gdzie jazda zaczyna więcej "kosztować". Władza ustawodawcza, władza wykonawcza (tutaj bryluje straż miejska pod wodzą wszystkich biednych wiosek przy większych drogach krajowych), drogowcy (słupki głupki? niebezpieczne bariery energochłonne? dziury? Oj tam, oj tam) i cholera wie kto jeszcze mają głęboko w nosie bezpieczeństwo twoje, moje oraz całej reszty społeczeństwa. O własną dupę na drodze niestety dbasz sam.

PS. Nawet nie zaczynaj starego "wystarczy jeździć zgodnie z przepisami". Jakie cuda mnie wtedy spotykały, za takie "bezpieczeństwo" to ja serdecznie dziękuję.

PPS. Nie jeżdżę na długich, a komin służy jedynie mojemu dobremu samopoczuciu. Kamizelki też nie noszę.

9 sie 2011, o 14:07
SV Rider

Moto: SV650S 2003
MarTusia napisał(a):
Największym wrogiem kierowcy (czy o2o czy puszki czy nawet rowerzysty) na drodze jest brak wyobraźni... u wszystkich uczestników ruchu.

I to chyba wszystko w tym temacie.

9 sie 2011, o 14:29
SV Rider

Cały Twój post Snow kłóci się z jednym stwierdzeniem: zdrowy rozsądek.

9 sie 2011, o 16:09
Zobacz profil ICQ
SV Rider

Moto: GSR750_L1
@kacperski: "wybielanie się" ? kogo (co) w moim poście "wybielam"? A jeśli chodzi o egzekwowanie prawa - w tym przepisów o ruchu drogowym to i tak jest zbyt łagodnie... za przekroczenie prędkości mandat do 500 zł? Polecam przepisy rodem z Finlandii gdzie mandat jest ustalany na podstawie wysokości dochodów. Bywam tam dość często - okazuje się, że można jeździć przepisowo i to na o niebo lepszych nawierzchniach. Nie mówię, że mnie "wyobraźnia" nie ponosi na moto - ale Państwo nie utrudnia mi tego "ponoszenia". A myślę, że powinno. Jakby się tak dobrze zastanowić to koszty społeczne (w tym leczenia, absencji w pracy itp...) ofiar wypadków są nieporównywalnie wyższe potencjalne kary za generowanie niebezpiecznych sytuacji na drodze.
@slusar: jakiś konkret? Bo nie czaję, o którą część postu ci chodzi?

9 sie 2011, o 17:54
Zobacz profil WWW
Mister Apollo

@snow
Koszty społeczne a wolność jednostki.
Jeśli chodzi o dbanie o obywatela, państwo jest niestety bardzo kiepskim wyborem, kiedy edukacja nie działa, zaczyna się zamordyzm, następne w kolejce są zakazy. Spójrz chociażby na Unię. Statystyki śmiertelności na drogach się nie poprawiają? Dosramy takie normy emisji i takie podatki na paliwo (wszystko w trosce o obywatela!), że nikogo nie będzie stać na jazdę autem. A na koniec i tak zabronimy wjazdu samochodem do miasta. A co!

Literatura jest pełna opisów nadrzędnego traktowania państwa wobec obywatela, historia niestety też, w tym nasza. Zastanów się nad tym.

9 sie 2011, o 18:34
SV Rider

Piszesz np, że mój zdrowy rozsądek np spowoduje, że przejadę dziecko. Ale skoro ja posiadam ten zdrowy rozsądek to wiem, że w miejscach gdzie bawią się dzieci się nie zapierdala, prawda?
Napisałem, że nie przejmuje się przepisami, i pewnie zobaczyłeś mnie jadącego obwodnicą >200 km/h, za każdym możliwym razem, kiedy mam do tego sposobność. Nie jeżdżę przepisowo, ale to nie oznacza że jeszcze jak jakiś lunatyk. Ja tylko mówię, że jeśli ktoś, nie widzi granicy, nie umie przewidywać co się za chwile stanie, a jedyną rzeczą która sprawia, że jeździ wolniej jest groźba mandatu, jest głupi. Tyle.
Już totalnie abstrahując, że niektóre rzeczy po prostu się dzieją. Złe miejsce, nieodpowiedni czas i mamy nieszczęście. Najlepiej to nie wychodzić z domu.

9 sie 2011, o 18:51
Zobacz profil ICQ
SV Rider

Moto: różne
slusar_o2 napisał(a):
Cytuj:

Popieram w 100%.

snow napisał(a):
może się okazać, że dziadek z sejacza jadącego przed Tobą nagle stwierdzi, że zapomniał kupić na targu pietruszki i zacznie wykręcać rogala tuż przed Twoim nosem.

Może nie koniecznie dziadek, ale zakonnica, która zapomniała kupić placków - czemu nie :razz2:
A poza tym reszta co napisałeś to jakieś głupoty. Za dużo siedzisz przy kompie, za mało jeździsz chyba.

9 sie 2011, o 19:38
Zobacz profil WWW
motocyklista

Moto: Z 750
............a milczenie złotem!!!

9 sie 2011, o 19:47
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: cafe racer
SweetNoise napisał(a):
Dajmy spokój komentarzom...

W ten weekend w Małopolsce kostucha zdjęła trzech ludzi na zakopiance i czwartego w Lipnicy Małej...

[*]

W Białymstoku, 08.08 miały miejsce 3 wypadki, z tego 2 śmiertelne (2 bikerów + plecaczek).
TO BYŁ PECHOWY WEEKEND!

9 sie 2011, o 19:56
rowerzysta

Moto: 650S
Choć mój post będzie tutaj wyglądał jak off-topic..
Jutro (tj. 10.08) o godzinie 14:30 zbieramy się na BP Bora i razem wyruszamy do Zielonek na pogrzeb, jeśli ktoś chciałby z nami pożegnać kolegę, zapraszamy..

9 sie 2011, o 21:31
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV 650S 2004
kacperski napisał(a):
Oh, jak ja uwielbiam to nasze narodowe wybielanie się. Wybacz snow, ale się z tobą nie zgodzę :)

W naszym kochanym kraju nad Wisłą, egzekwowanie ustawy o ruchu drogowym zostało niestety sprowadzone do roli dodatkowego podatku.

W jakim kraju mandatów nie można traktować jako pseudo podatku? W jaki sposób jest to rozwiązane i gdzie trafiają pieniądze zbierane w ten sposób jeśli nie do budżetu?

10 sie 2011, o 14:31
Zobacz profil WWW
Mister Apollo

Kompletnie minąłeś się z treścią mojej wypowiedzi :)

10 sie 2011, o 14:34
SV Rider

Moto: SV 650S 2004
W takim razie w jaki sposób egzekwuje się przepisy w krajach gdzie mandaty nie są pseudo podatkiem?

10 sie 2011, o 14:40
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona