Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 1 sty 2025, o 04:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona
Jaką puszke wybrać ? - opinie 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Retro 7 125
Post Re: Jaką puszke wybrać ? - opinie
Podałeś opinie jednego użytkownika, a jak to opinie mają do siebie są bardzo subiektywne. Dodatkowo wszystko zależy od tego czym ktoś jeździł wcześniej. Mi się ten wortal spodobał. Każdy może dodać opinie takie jak twoja i każdy w jednym miejscu może sobie te opinie poczytać. Najbardziej rozwinięte są chyba raporty spalania w naszych warunkach drogowych.

17 sty 2012, o 23:47
Klonowy orator

Moto: nima :)
Zmieniłem zdanie na temat tej strony ;), znalazłem że to nie ja jestem wybredny tylko naprawdę inni też mają takie same kłopoty z tym samochodem.

Cytuj:
Civic 4d - ściąga od nowości "na prawo". Usterka zgłoszona w ASO w tydzień po zakupie. Sprawdzona geometria kół mieściła się normie, a spece z ASO po zmianie kół z lewej na prawo, z przodu do tyłu i dopompowywaniu i spuszczaniu powietrza sami odpuścili. Diagnoza absolutnie mnie nieprzekonywująca: to nie ściąganie, tylko nieziemska czułość układu kierowniczego reagującego na profil drogi. No to ja proponuję jazdę lewym pasem (pod prąd) - okazuje się, że też ściąga na prawo. Na letnich miało być lepiej - gdzie tam. Czytam kilka for civica VIII i dochodzę do wniosku,że rzeczywiście te typy tak mają :((

Cytuj:
piotr

30.12.2009

podczas postoju z uruchomionym silnikiem, obroty silnika są na poziomie 800 obr, w moim przypadku silnik powoduje drgania przenoszone do wnętrza auta, dla mnie jest to odczuwalne i traktuje to jako dyskomfort.

Cytuj:
hawk

27.12.2009

Jestem rozczarowany zachowaniem Hondy przy bocznych wiatrach. Wydawać by się mogło, że samochód ma bardzo aerodynamiczny kształt (również patrząc z boku) a przy bocznym wietrze, mimo sporego obciążenia - 3osoby z bagażem, rzuca nim jak zabawką.

http://www.autocentrum.pl/autorentgen/honda/civic/viii/

a więc w temacie jaką puszkę wybrać? - na pewno tej nie polecam :razz2:

18 sty 2012, o 06:36
SV Rider

Moto: Fz 1 Fazer
ha44 napisał(a):
Razor napisał(a):
To zależy czy starsze modele czy nowe, bo np. Insignia jest na 1 miejscu w rankingu bezawaryjności aut do lat 3. Nawet BMW jest niżej ;)
Ale Insignia nie jest tanim samochodem i znacznie odstaję jakością od tańszych modeli Opla.

Insignia jest za nowa aby widzieć czy będzie z nią ok, bardziej przekupiona gazeta napiszę że jest ok. W DERKA nie pamiętam insigni.

Legendy na temat awaryjności VW, Opel, Renault czy inni już dawno można włożyć między bajki. Dziś już żądzą księgowi. Wiedzą że ma być tanio, stylowo, nowocześnie - nie jakościowo. Uczymy się od Chin taka prawda. Oni zalali nas bublami my robimy to samo. Dajemy im 1 salon forda na 2 tygodnie. Popyt jest tam tak ogromny że nic nie może się mu równać. Samo Ferrari, Royce sprzedają tam najwięcej. Nie Dubaj, USA czy inni właśnie to Chiny. A przysłowie mówi z jakim przystajesz takim się stajesz, więc nowe samochody z magicznymi 1.4 TSI 200 ps nie wróżą nic dobrego. Stopień kompresji i wysilenia samochodu da swoje oznaki do 200 000 km.

Wybierając nowy samochód praktycznie można się kierować ceną, stylem, wyposażeniem.

Warto popatrzeć jak wspomniałem DEKRA, ADAC. I poznać ranking bezawaryjności.

Popieram kolegi jeśli ktoś twierdzi że nowe np. BMW jest lepsze od AUDI czy MERCA to niema pojęcia o czym mówi. Pod maską np. wtryski, alternator, pompy itd. BOSCH, Simensa, albo coś innego, zawieszenie amory, przekładnie kierownicze, sprzęgła SACHS, TRW, LUK itd, teraz już nawet fotele samochodowe oraz inne wykończenia wnętrz są produkowane przez inne firmy, które produkują dla rożnych firm samochodowych. Niema produktów danej marki to wszystko jest projektowane przez dana markę, a ten kto taniej wyprodukuje dostanie zlecenie. Teraz nikomu nie zależy żeby samochód był nie zawodnych, długu jeździł najlepiej maksymalnie 5 lat i następny model-fabryki są po to żeby produkować. :smutas:

18 sty 2012, o 23:05
SV Rider

Moto: SV 650S 2004
bugi2010 napisał(a):
ha44 napisał(a):
Razor napisał(a):
To zależy czy starsze modele czy nowe, bo np. Insignia jest na 1 miejscu w rankingu bezawaryjności aut do lat 3. Nawet BMW jest niżej ;)
Ale Insignia nie jest tanim samochodem i znacznie odstaję jakością od tańszych modeli Opla.

Insignia jest za nowa aby widzieć czy będzie z nią ok, bardziej przekupiona gazeta napiszę że jest ok. W DERKA nie pamiętam insigni.

Legendy na temat awaryjności VW, Opel, Renault czy inni już dawno można włożyć między bajki. Dziś już żądzą księgowi. Wiedzą że ma być tanio, stylowo, nowocześnie - nie jakościowo. Uczymy się od Chin taka prawda. Oni zalali nas bublami my robimy to samo. Dajemy im 1 salon forda na 2 tygodnie. Popyt jest tam tak ogromny że nic nie może się mu równać. Samo Ferrari, Royce sprzedają tam najwięcej. Nie Dubaj, USA czy inni właśnie to Chiny. A przysłowie mówi z jakim przystajesz takim się stajesz, więc nowe samochody z magicznymi 1.4 TSI 200 ps nie wróżą nic dobrego. Stopień kompresji i wysilenia samochodu da swoje oznaki do 200 000 km.

Wybierając nowy samochód praktycznie można się kierować ceną, stylem, wyposażeniem.

Popieram kolegi jeśli ktoś twierdzi że nowe np. BMW jest lepsze od AUDI czy MERCA to niema pojęcia o czym mówi. Pod maską np. wtryski, alternator, pompy itd. BOSCH, Simensa, albo coś innego, zawieszenie amory, przekładnie kierownicze, sprzęgła SACHS, TRW, LUK itd, teraz już nawet fotele samochodowe oraz inne wykończenia wnętrz są produkowane przez inne firmy, które produkują dla rożnych firm samochodowych. Niema produktów danej marki to wszystko jest projektowane przez dana markę, a ten kto taniej wyprodukuje dostanie zlecenie. Teraz nikomu nie zależy żeby samochód był nie zawodnych, długu jeździł najlepiej maksymalnie 5 lat i następny model-fabryki są po to żeby produkować. :smutas:

Nie jestem zwolennikiem Niemców, ale to że części produkują kooperanci nie oznacza że np BMW nie stosuje nowych rozwiązań. Może je opracować z Boschem, Siemensem itp. a oni nie muszą ich sprzedawać innym markom. Spójrz chociażby na osiągi silników BMW, osprzęt tych samych firm ale dane przemawiają na korzyść BMW. Każda marka ma dział rozwoju gdzie dopasowuje podzespoły do potrzeb danego modelu i swojego wizerunku. Chociażby ESP ma rożna czułość w zależności od marki.

18 sty 2012, o 23:26
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
Osiągi czy jakość wykonania jest tak podobna a w tym bardzo wysoka tych dwóch marek (AUDI i BMW), że miałbym dziś problem którą wybrać. Kiedyś nastawiłem się na mercedesa W203 ale jak poczytałem o tym aucie to nie mogłem uwierzyć jak awaryjne jest to auto, wogule nie pasująca opinia do auta z gwiazdą na masce.

www.logo-ratio.pl

19 sty 2012, o 09:15
Zobacz profil WWW
Klonowy orator

Moto: nima :)
Mercedesy strasznie zeszły na psy. Mój były szef miał w leasingu nową ml500, po 80 tys km przebiegu szyber dach przeciekał, miał jakiej problemy z pcm i raz to całkiem odmówił posłuszeństwa i musieli go lawetą zawieźć do Aso.
Za taką kasę takie rzeczy nie maja prawa się dziać, szczególnie w nowym samochodzie.

Również jeden z naszych klientów kupił nowego merca w sedanie (nie pamiętam dokładnie modelu) i jeździł nim tylko raz na tydzień bo na co dzień używał służbowego auta. Po 2 latach komputer wysiadł i wymiana kosztowała 4000$. Miał przejechane coś 20 tys km. Porażka.

19 sty 2012, o 20:26
Mister Menel

Moto: Gix 750 k6
W temacie, szukam puszki, fura ma być raczej uniwersalna, kombi jedno jest więc drugie zbyteczne, próg finansowy +/- 60k. Jakieś propozycje?

SV 650 S K5 ----> Gsx-R 750 K6

19 sty 2012, o 22:25
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
maćko napisał(a):
W temacie, szukam puszki, fura ma być raczej uniwersalna, kombi jedno jest więc drugie zbyteczne, próg finansowy +/- 60k. Jakieś propozycje?

A może coś więcej czego oczekujesz? Do czego auto ma być? :-)

19 sty 2012, o 22:51
Mister Menel

Tak myślałem, że opis niewiele powie ;) Hmm, więc tak. Auto dla rodziców, którzy rzadko jeżdżą, czyli bardziej dla mnie niż dla nich :P Przebiegi roczne to max 15kkm. Myślę, że w miarę dobrze wyposażony sedan, ewentualnie jakiś nieduży SUV. Kompletnie nic nie zostało sprecyzowane. Silnik czy benzyna czy diesel też bez różnicy. Choć jeśli chodzi o diesla, filtr cząstek stałych przy częstych małych trasach szybko może szlag trafić. Co wpadnie w oko i wyda się w miarę godnym wydania tej sumy, to będzie. Wiadomo, pod uwagę trzeba brać koszty eksploatacji, coby na zmęczone naszymi drogami zawieszenie nie wywalać co jakiś czas majątku.

19 sty 2012, o 23:01
SV Rider

accord 2.0 benzyna

19 sty 2012, o 23:03
Zobacz profil WWW
Mister Menel

matejator napisał(a):
accord 2.0 benzyna

Przyznam, że to jeden z pierwszych kandydatów. 2004-2007 można dobrze wyposażoną sztukę dorwać i jeszcze sporo zostanie. 2009> mmmm.... ale tu już trzeba trochę przebierać.

19 sty 2012, o 23:06
SV Rider

Na serio warto kupić. Dobry silnik, skrzynia i zawieszenie. Jakbyś rozważał wersję z dieslem to nie mają filtra. tylko przy cenie ON i możliwości awarii diesla nie wiem czy jest sens.

19 sty 2012, o 23:46
Zobacz profil WWW
SV Rider

matejator napisał(a):
Na serio warto kupić. Dobry silnik, skrzynia i zawieszenie. Jakbyś rozważał wersję z dieslem to nie mają filtra. tylko przy cenie ON i możliwości awarii diesla nie wiem czy jest sens.

2.2 iCDTi jest bardzo dobrym silnikiem i mało awaryjnym, nie ma się czego bać. Chociaż ja osobiście brałbym 2.4 Type-S :-)

20 sty 2012, o 01:13
motocyklista

Moto: SV 1000S
maćko napisał(a):
W temacie, szukam puszki, fura ma być raczej uniwersalna, kombi jedno jest więc drugie zbyteczne, próg finansowy +/- 60k. Jakieś propozycje ?

Jeżeli szukasz puszki tylko do przemieszczania:

Nowe: (wiem śmiejcie się)

Dacia Logan np mpv
Dacia Duster
Dacia Sandero

Używane:

Zafira
Octavia /Roomster
Golf
Focus
Renault Traffic /opel vivaro
Honda FRV
V 50 Volvo
Subaru Forester ( piękne autko)
Misiuwisi outlander
Avensis/VERSO /C5 citroen
Rav 4
LAND ROVER DISCOVERY 3 LR3
CHRYSLER GRAND VOYAGER benzyna
SUBARU LEGACY
Accord Honda
Suzuki grand vitara
Kia Sportage /seed
NISSAN QASHQAI

W cenie do 60 tyś jest mnóstwo. Ważne jeżeli masz już upatrzony samochód aby sprawdzić kod silnika, i googlować sobie dane i opinie o silniku nie o modelu jak tu się dzieję ...Co ci po tym 2.0 Benzyna np. honda? jak tam np 3 rodzaje silników były wkładane. Nie daj się nabrać na książkę serwisową zadzwoń do serwisu z ostatniej pieczątki i podaj vin.
W tych czasach brać diesla nie na firmę i nie przejeździć ok 3 lat (zależy od km) to głupota.

20 sty 2012, o 16:11
Zobacz profil WWW
Mister Menel

Nowej fury nie biorę nawet pod uwagę. Firma jest więc diesel nawet by się opłacał o ile nic się nie zdupczy przez czas jego użytkowania. Dzięki wielkie ;)

20 sty 2012, o 16:40
SV Rider

ha44 napisał(a):
Co ci po tym 2.0 Benzyna np honda ? jak tam np 3 rodzaje silników były wkładane.

Moim zdaniem w Accordzie VII były montowane 2 silniki 2.0 K20A6 (2003-05) i K20Z2 (2006+).

20 sty 2012, o 17:15
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV650N K6 sprzedany
baad napisał(a):
Witam, ja mam pytanie czy jeździł ktoś kiedyś Peugeot'em 407 w kombi? Przymierzam sie do takiego bo wygląd bardzo mi się spodobał ale może podsuniecie mi jeszcze jakieś typowe usterki z jakimi będę się musiał ewentualnie borykać. Szukam w benzynie, bo nowe diesle z tego co można wyczytać na necie są zbyt kłopotliwe i po 150 tyś zaczynają się schody z wymianą połowy silnika. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam

Jak już Bartosz wcześniej napisał (dziwię się tylko, że tak pamięta dobrze :mrgreen: ), mam 407SW. Szukałem benzyny, ale niestety miałem bardzo ograniczony czas na kupno samochodu, więc wziąłem 2.0HDI Co do samego samochodu, to jestem bardzo zadowolony z wyboru. Ważną kwestią jest to, jakie się ma oczekiwania, ponieważ 407 w kombiaku niektóre spełnia z nawiązką a innym niestety nie jest w stanie sprostać. Napisz czego oczekujesz: jaki masz sposób jazdy, czy ma być to samochód rodzinny, czego oczekujesz od zawieszenia... wyposażenie... Jeżeli to nie tajemnica, to podaj widełki cenowe, ponieważ jestem cały czas na bieżąco i mogę Ci sporo podpowiedzieć.
Z typowych usterek:
- lusterka boczne dostają luzów
- psujący się czasami przycisk otwierania tylnej szyby
- średniej trwałości niektóre elementy przedniego zawieszenia
- zdarzają się usterki w zasłonie dachu szklanego
- zdarzają się usterki klap mieszalnika (dwustrefowy climatronic) - rzadka ale droga awaria
- zwrócić trzeba uwagę na przewody wysokiego ciśnienia ukł. kierowniczego aby się nie zapowietrzał,
- typowa usterka to pienienie się płynu w układzie wspomagania i jego wyciek przez korek - naprawa polega na dolaniu płynu kilka cm powyżej poziomu max i zrobione ;)

Ps. Widzę, że jesteś z wawy, więc mogę Ci udostępnić swojego lwa do jazdy próbnej...

"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"

20 sty 2012, o 19:17
SV Rider

matejator napisał(a):
ha44 napisał(a):
Co ci po tym 2.0 Benzyna np honda? jak tam np 3 rodzaje silników były wkładane.

Moim zdaniem w Accordzie VII były montowane 2 silniki 2.0 K20A6 (2003-05) i K20Z2 (2006+).

W europejskich były jeszcze K24A3 (Type-S) i N22A (i-CDTi).

20 sty 2012, o 20:18
SV Rider

Moto: Fz 1 Fazer
matejator napisał(a):
bugi2010 napisał(a):
ha44 napisał(a):
Razor napisał(a):

Nie jestem zwolennikiem Niemców, ale to że części produkują kooperanci nie oznacza że np BMW nie stosuje nowych rozwiązań. Może je opracować z Boschem, Siemensem itp. a oni nie muszą ich sprzedawać innym markom. Spójrz chociażby na osiągi silników BMW, osprzęt tych samych firm ale dane przemawiają na korzyść BMW. Każda marka ma dział rozwoju gdzie dopasowuje podzespoły do potrzeb danego modelu i swojego wizerunku. Chociażby ESP ma rożna czułość w zależności od marki.

Nie chodzi mi tu o nowe rozwiązania lecz o jakość wykonania, dzisiejsze samochody nie zrobią takich kilometrów jak np. te z lat 80-90. Dzisiaj auta czy więcej bajerów na pokładzie maja tym częściej na warsztacie stoją - koszty utrzymania idą do góry.

20 sty 2012, o 22:17
SV Rider

To się zgodzę. Ludzie z branży nowych aut powiedzą pewnie że to koszty postępu, ale przecież postęp powinien być po to aby auta były trwalsze i lepsze.ale wtedy nikt by na nich nie zarobił ;)

21 sty 2012, o 17:47
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna strona