Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
pcc
motocyklista
|
Re: Prawo jazdy kat. A
Myśmy jeździli do Zakrętu (na Lubelskiej) - tam był taki parking policyjny i za flaszencję moża było wytargać zacną WSKe lub (w moim przypadku) piękną, zrudziałą ale full oryginał; WFM'kę. No i po wskrzeszeniu silnika )czasem wybijanie zatartego tłoka, zawsze - reanimacja klinu przy magnecie, który to był notorycznie ścinany zajeżdżaliśmy nasze rumaki gdzieś na olszynce czy za MPT Fajne było to, że człowiek zdobywał mądre książki o gaźnikach, mieszkankach mechanice... i jakoś tam dłubał, żeby te parę koni poniosło. Radość - bezcenna Zresztą, na pierwsze moto ze złomu pieniądze pożyczyła mi... babcia W tej chwili, wydaje mi się, że dobrym startem jest skuter (zresztą - moje pierwsze 2 kółka - przejechałem się Osą - 175. ką, - bez 'nocników' - sama rama i mechanika - czad!) a potem - co komu się podoba. Jedni pójdą w Burgmany, inni w nakedy inni zaś w Electrę Ultra Classic. Fajnie, że mamy coraz więcej jednośladów - daleko nam do makaronów ale... A co do prawa jazdy...chyba z ~kacperskicm wspominaliśmy uroki pewnej 'szkoły' na Grochowie - z wąsatym instruktorem w czerwonym Uno Ja jeździłem swoim Suzuki GS550E zamiast rozsypująca się WSK'ą (chyba był też Mińsk do dyspozycji ).
_________________ Chi va piano, va lontano...
|
16 lip 2010, o 01:11 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
O Grochowskich auto-szkołach niestety nic nie wiem, chyba to nie o mnie chodziło. W "Alfie" w Ursusie jest jeden ambitny instruktor (Kamil). Nie wykraczając poza standardowy kurs (CBF 250, placyk) stara się jednak wpoić trochę ponad absolutne minimum (chociażby "kopana" 8, kompletnie nie toleruje rozkojarzenia i niechlujnej jazdy) i szkoła nie odstawia kichy z jazdą po mieście, jest do tego samochód w ramach eskorty (chociaż na mieście miałem tylko 5h).
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
16 lip 2010, o 08:52 |
|
|
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
Bo żeby mieć takie szczęście, to trzeba mieszkać poza dużym miastem i jeszcze żeby stary czy ktoś pomykał w młodości. Ja tego szczęścia nie miałem
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
16 lip 2010, o 09:40 |
|
|
fibat
SV Rider
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 17:03 Posty: 496 Lokalizacja: warszawa/otwock
Moto: SV650N K6 sprzedany
|
Jak się spojrzy na zawodników, którzy odnoszą sukcesy np. w MotoGp, to większość z nich miała za sobą latanie po miasteczku na "tuningowanych" skuterach pięćdzisiątkach. Ścigali się jak kiedyś większość z nas (tylko my na rowerach ) Potem tak sobie dosiadali coraz to większych i większych... ...i oni mają jakieś sukcesy w sporcie na poziomie światowym a u nas? Jak zaczniesz od 125cm3, to albo Cię wyśmieją albo nie będziesz miał z kim jeździć. Musisz kupić mocarza na którym już błędy baaardzo bolą (chyba że trup na miejscu) i się przed nimi bronisz nie dochodząc do granic, a o to we wszystkich sportach motorowych chodzi.
_________________ Przekaż 1% podatku na zakup mojego nowego sprzęta
"nie puszczone bąki unoszą się do głowy, stąd biorą się posrane pomysły"
|
16 lip 2010, o 10:17 |
|
|
KID
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 09:07 Posty: 689 Lokalizacja: Kielce
Moto: Z1000 '10
|
To jest kwestia mentalności społeczeństwa. Całe południe naszego kontynentu zapiernicza na skuterach i niczym się nie przejmuje. Na starych i nowych, małych i dużych. Skutery można stawiać praktycznie gdzie się chce, można się na nim wcisnąć w prawie dowolne miejsce. Sa parkingi tylko dla skuterów/motocykli. Skuter to nie obciach tylko coś tak normalnego że aż nienormalne. Jeżdżą na nich dzieci, dorośli, starzy. A jeśli młodzież dorasta na skuterach (nieważne czy tuningowanych czy nie), to normalnym jest że i na motocyklach będzie lepiej jeździć. Właśnie - tutaj pojawia się kolejny argument odnośnie kategorii A. Dlaczego na skuterze do 50cm3 można jeździć bez prawa jazdy? Czy skuter jadący po mieście stwarza mniejsze ryzyko niż motocykl poruszający się z tą samą prędkością? Czy do prowadzenia motocykla są potrzebne inne, tajemne umiejętności niż do prowadzenia skutera? Nie i nie. Co więcej, jazda na skuterze nie wymaga nawet posiadania prawa jazdy. Co oznacza, że osoba nie mająca bladego pojęcia o ruchu drogowym może wsiąść na skuter i pojechać. Ale jeśli ktoś ma kategorię B (co oznacza posiadanie elementarnej wiedzy o zasadach ruchu drogowego) i wsiada na motocykl to jest potępiany i ścigany w świetle prawa. To jest jakaś paranoja Precz z systemem
_________________ SV650S -> Z1000 '10
|
16 lip 2010, o 10:37 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
TAK?! Posadź na motocykl kogoś kto umie jeździć skuterem, a nigdy nie jeździł motocyklem. Zobaczymy jak daleko ujedzie To, że motorowerem można jeździć mając kategorię B, to jak najbardziej OK jak dla mnie. Ale chore jest to, że można jeździć motorowerem na dowód osobisty. Każdy gamoń nie znający przepisów może wsiąść, wystarczy, że ma 18 lat, tego nie rozumiem.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
16 lip 2010, o 18:43 |
|
|
pcc
motocyklista
|
~kacperski - popierdaczyło mi się - dyskusja była z ~kolecikiem ('jak to było uczyć się...' - osobny wątek). Przepraszam - ale oba nicki są na 'k' a upał daje sie we znaki Co do możliwości śmigania skuterem na dowód - tak, tu właśnie ustawodawca pokazuje, że tworzy prawo do... no właśnie. Skuter jadący 50 km/h może i sobie i innym niezłe baty dać. Ale jakoś o tym nikt nie pomyślał. Ja bym chyba dzieciakowi (a gdyby kiedyś - w przyszłości.. małe moto sprawił (niekoniecznie pocket ale są maleństwa 'enduro' - cud-miód
_________________ Chi va piano, va lontano...
|
16 lip 2010, o 20:52 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Nie gniewam się Według planowanej aktualizacji przepisów ma wejść "prawo jazdy" na quady oraz małe motocykle. Ciekawi mnie jak będzie wyglądał egzamin, mimo wszystko nie powinno to być bardziej skomplikowane od zwykłej karty motorowerowej. Ważne żeby była jakaś weryfikacja umiejętności (chociażby absolutne minimum wiedzy o ruchu drogowym) oraz możliwość odebrania tych uprawnień. Na chwilę obecną za jazdę po % na skuterku można zabrać prawo jazdy, ale jak zabrać prawo do jazdy tymże skuterkiem
|
16 lip 2010, o 21:12 |
|
|
Synkretyczny89
SV Rider
Dołączył(a): 26 lut 2010, o 11:22 Posty: 488 Lokalizacja: Gdańsk
|
Musi popełnić jakieś przestępstwo przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, takim jest art. 178a kk prowadzenie pojazdów po spożyciu alkoholu czy po użyciu środków odurzających, muszą mu zbadać krew/albo alkomatem i heya. Warto dodać, że może popełnić inne przestępstwo (przeciwko bezp. w komunikacji) i być / albo nawet nie w stanie nietrzeźwości i sąd może orzec zakaz. 1-10lat lub na zawsze zależy jaki paragraf - artykuł 42 kk.
_________________ sv 650 s K5 - blue sucz
Ostatnio edytowano 17 lip 2010, o 08:02 przez Synkretyczny89, łącznie edytowano 1 raz
|
16 lip 2010, o 22:40 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Człowiek nie ma tego zakazu wytatuowanego na czole, patrol ma taką informację sprawdzając delikwenta przy kontroli?
|
17 lip 2010, o 06:26 |
|
|
Synkretyczny89
SV Rider
|
Jak go zbadają na kontroli i wyjdzie, że % to go zatrzymają, sprawdza się kartotekę i masz tam wszelkie popełnione przestępstwa, nałożone kary i środki karne(np. ten z art. 42kk.) Tak bym to widział.
|
17 lip 2010, o 08:04 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
17 lip 2010, o 08:57 |
|
|
Synkretyczny89
SV Rider
|
Bardziej już podeszły wiek, mniejszy refleks i dziwne naleciałości z minionej epoki np. zachowywanie się tak, jakby było się samemu na drodze.
|
17 lip 2010, o 09:11 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
Dlatego wcześniej pisałem, że po 60 przydałyby się badania co pół roku. Nie pamiętam dokładnie ale trochę ponad pół roku temu kierowca koło 70 wjechał wprost pod tira i zginął - jadę tam codziennie i zawsze sobie myślę, że albo ten tir jechał 200 że go nie widział albo wskoczył mu z 30m przed już pomijam fakt, że dziadek rył się z jednokierunkowej pod prąd. A co do uprawnień to nigdy nie zadowolimy każdego - jak dla mnie to prawko na auto powinno być obowiązkowe a na motor jakiś kurs i zaświadczenie, że się wie co do czego służy.
17 lip 2010, o 11:49 |
|
|
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
Rowerkiem na Cpn Ja jeździłem 5 km rowerem i pamiętam za 20 zł miałem pełny zbiornik (5l). Jeszcze dziadek dawał mi kasę na paliwo Mam pytanie odnośnie cyt. " ...nawet w przypadku posiadania kat. A, motocyklami trzykołowymi o mocy powyżej 15 kW można się poruszać po ukończeniu 21 lat..." link do oryginału : http://www.scigacz.pl/Prawo,jazdy,na,mo ... 11059.htmlMam się obawiać, że jak wejdzie ta ustawa to będę musiał odstawić svalke na 2-3 lata? Dodam mam 18 lat i posiadam już prawo jazdy kat A. Prawo nie działa wstecz ale jak to się ma do tego?
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
15 lis 2010, o 18:19 |
|
|
SweetNoise
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07 Posty: 707 Lokalizacja: Kraków
Moto: Sprint ST
|
Ty masz nadane uprawnienia do kierowania moto, więc zabrać Ci tego nie mogą, chyba że za punkty. Natomiast mnie bardziej ciekawi to, czemu Twoja SVka miałaby być trzykołowa
15 lis 2010, o 19:26 |
|
|
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
Myślałem, że dotyczy to kategorii, a trzykołowce są do niej zaliczane. Źle doczytałem, czyli mogę jeździć nawet Hayabusa ale trójkołowcami po ukończeniu 21 roku życia (ofc jak wyjdzie ustawa). Jak się mylę proszę mnie poprawić.
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
15 lis 2010, o 19:35 |
|
|
DANEK
SV Rider
Moto: MT01
|
No sam sobie odpowiedziałeś, że prawo nie działa wstecz, więc skoro masz kalendarz A to ci nie zabiorą. Zwyczajnie będzie to dotyczyło nowych adeptów, po wejściu ustawy.
15 lis 2010, o 22:07 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Pamiętam jak mnie tata straszył tym rok temu Ale ja i tak wiedziałem, że nie mogą zabrać. A powiedzmy, że jak ustawa wejdzie w życie i ja mając teraz 19 lat stracę prawko za punkty to będę mógł podejść do egzaminu na kat. A w tym wieku?
|
16 lis 2010, o 17:48 |
|
|
SweetNoise
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:07 Posty: 707 Lokalizacja: Kraków
Moto: Sprint ST
|
Jeżeli stracisz uprawnienia, to wydaje mi się, że przy robieniu nowego prawka będziesz podpadał pod nowe zasady.
16 lis 2010, o 19:03 |
|
|