Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
I'm not a hero
SV Rider
Moto: SV650s k3
|
Re: "Musisz dokupić RAMu !"
AutoCAD to jest pikuś, bo takich wymagań nie ma. Tu się gra toczy o Revita i ROBOTA, czyli programy które pożerają masakrycznie dużo mocy obliczeniowej. Ot głupi przykład: modelowałem kiedyś garaż trzypoziomowy w ROBOCie, powstało tam jakieś 60 tysięcy węzłów siatki MES. Po wciśnięciu przycisku "oblicz" Mogłem spokojnie iść do sklepu, zrobić pranie, ugotować obiad. Obliczało się to przeszło godzinę. Już nie wspominam o tym że sam głupi plik do tego ważył przeszło 100 MB. Tak ! Mi jest potrzebny komputer do takich rzeczy. Niestety z uwagi na to że jestem studentem i mnie po prostu nie stać na dwa komputery, to muszę z PCta zrezygnować, bowiem go na plecy nie wezmę, a czasem trzeba Aktualnie mam ACERa 5635zg i jestem mega zadowolony, o nigdy mnie nie zawiódł. Bateria mi trzyma po dwóch latach w porywach do 3 godzin (jak sobie zmniejszę jasność). No ale niestety już z pewnymi rzeczami nie wydala. Albo wydala, ale ja nie mam czasu na takie wydalanie
24 lis 2011, o 19:06 |
|
|
bobmarlej
motocyklista
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:47 Posty: 247 Lokalizacja: Okolice Rzeszowa
Moto: SV650S K5
|
Tak więc pasuje upolować coś z i7 bo wydajność tych procków wymiata. Szukaj czegoś z takim samym prockiem jak miał ten asus do którego wcześniej podałem link, bo niekoniecznie musi to być asus. Na testach wydajności te procki wymiatają.
_________________ GG: 7807700 Moja Suzi: http://svforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=3995
|
24 lis 2011, o 19:27 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Dlatego napisałem w tamtym poście "nie kieruj się moją opinią bo mało o laptopach wiem" bo tylko teorie z tymi wielordzeniowcami wystawiłem i czekałem aż mnie ktoś sprowadzi na prosta droge . Sam bylem ciekawy jak to z nimi jest bo nie odczuwam jak bym miał 6 razy po 3.2 ghz . Fajnie że napisałeś że z każdym następnym rdzeniem przyspieszenie jest coraz mniejsze. Tej właśnie informacji mi brakowało Nie używam google do takich spraw, używam go za to do "how to" gdy pracuje przy moto Zapewniam Cie ze tylko 1 komputer z ponad 100 złożonych popsułem i to tylko dlatego że się spieszyłem i uderzyłem śrubokrętem po płycie głównej . Co do systemu to też nic nie popsułem, bo moje kompy zawsze szybciej chodzą niż tych którzy serwisują swoje w serwisach lub tych którzy ich nie serwisują. Jak ja się interesowałem kompami to były jeszcze czasy 3.11 i 95, teraz się już trochę zmieniło od tamtego czasu
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
Ostatnio edytowano 24 lis 2011, o 21:57 przez Kilerpl, łącznie edytowano 1 raz
|
24 lis 2011, o 21:41 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Wezmę cię trochę pod włos. Jeżeli oprogramowanie to wspiera, niesamowity wzrost mocy (nawet 5-10x i w górę) można uzyskać z GPU (grafika). Musiał być mieć na pokładzie kartę z CUDA (NVIDIA) lub STREAM (ATI), oraz oczywiście soft musiał by na tym pracować (potencjalnie przez jakieś wtyczki albo z odrobiną dłubania).
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
24 lis 2011, o 21:56 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Ten programik: http://www.youtube.com/watch?v=Zk94JUap ... re=related do 3D to jest dopiero gnidzielec padlinożerny . Jak w nim chciałem jakiś element wprawić w ruch, to mój samsung od razu odmówił współpracy ze mną.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
24 lis 2011, o 22:06 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Nie za bardzo rozumiem, to Ty piszesz (może dlatego że jestem skacowany po wczorajszej imprezie), ale poszukuję wyłącznie lapków z dedykowanymi kartami graficznymi, inne nie wchodzą w grę w ogóle
24 lis 2011, o 22:21 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Jeżeli karta obsługuję podaną wyżej technologię, a soft z niej korzysta, to pewne obliczenia (głównie fizyka i przetwarzanie obrazu) da się to z dużą korzyścią przenieść do przetwarzania w GPU. Na pewno zintegrowana "grafika" czegoś takiego mieć nie będzie, ale np. tańsze modele do grania posiadają osobne karty graficzne które mogą coś takiego mieć. Obadaj temat pod kątem takiej zabawy, bo może się okazać że tobie obsługa czegoś takiego nic nie pomoże.
|
25 lis 2011, o 00:45 |
|
|
browar
SV Rider
Moto: sv 1000S 2005
|
Lepiej zostań przy tym swoim laptopie " bo muszę go czasem zabrać" a kup stacjonarny sam sobie poskładasz komponenty pobawisz się w overclocking i będziesz miął porządną maszynę. A tak chcesz lapka niedrogiego o nie wiadomo jakiej wydajności... i nie będziesz miał ani jednego ani drugiego.
_________________ http://www.acebiker.pl https://www.facebook.com/acebiker.polska
|
25 lis 2011, o 12:18 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Problem w tym, że aby mieć inny to ten trzeba sprzedać bo mnie nie stać. Nie mam stałej pracy, bowiem uczelnia mi na to nie pozwala. A za to co mam, to kupię PCta o takich samych parametrach jak lapek którego posiadam, a to bez sensu raczej Jakoś szczególnie się mi nie pali, ale na święta nowego lapka byłoby mieć fajnie PS. Właśnie zrobiłem sobie w w/w Revicie budynek 13 kondygnacyjny, poszło nieźle (więc nie jest tak źle), ale boję się co będzie jak zestawie na niego obciążenia i włączę "Oblicz"
25 lis 2011, o 15:04 |
|
|
browar
SV Rider
Moto: sv 1000S 2005
|
To kup po świętach lepszy rabat.
_________________ http://www.acebiker.pl https://www.facebook.com/acebiker.polska
|
25 lis 2011, o 15:24 |
|
|
lpt
mundrek
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50 Posty: 1758 Lokalizacja: Rybnik
Moto: sv1k/ 748SP
|
Za 2.5 kupisz 3 razy lepszego kompa niż lapka. Za swój laptop dostaniesz w ciul mało, bo to ceny nie trzyma. W efekcie kupisz stacjonarnego za 2 i będziesz dużo bardziej zadowolony z 2 sprzętów (dobry i słaby), niż z 1 średniego. Jakbyś te projekt klepał codziennie godzinami to bym zrozumiał, ale kombinatorykę obciążeń masz na początku no nie? Robisz to może z 2 razy na jeden projekt? W semestrze zrobisz to ze 5 razy? Jak pójdziesz do roboty to będziesz mieć kompa w firmie od takich obliczeń - nie musisz mieć własnego demona do tego
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
25 lis 2011, o 17:52 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Mam teraz 5 przedmiotów konstrukcyjnych, jeśli do każdego chcę zrobić samą statykę to jest to 5 schematów. Tu nie chodzi o kombinacje obciążeń, tylko modele obiektów 3D (budynków i/lub powłok). Generację siatki węzłów, których jak sam wiesz, (albo i nie ) może być kilka tysięcy. Jak pójdę do pracy, to to teraz co kupię to już pewnie się nie będzie nadawało bo wyjdą nowsze programy Poza tym mam nieco inne plany niż skończenie magistra i do roboty
25 lis 2011, o 19:02 |
|
|
romek
platynowy down
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 14:53 Posty: 453 Lokalizacja: Warszawa -LLB
|
No to myślę że do tematu możesz wrócić jak już będziesz miał te 4.000-4.500 zł na lapka z i7, 8 gb ramu, 500gb hdd, i przynajmniej z Geforcem serii3xxm. Wymagania masz spore, jasno się określiłeś, dalej nie ma nad czym dyskutować. Chyba że dla czystej przyjemności
|
25 lis 2011, o 20:26 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Skoro to są takie przetwarzania, odpal i poczekaj, obawiam się że realny postęp będzie dopiero jeśli podwoisz swoje moce przerobowe. Przelicz proszę czy gra jest warta świeczki
|
25 lis 2011, o 20:34 |
|
|
romek
platynowy down
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 14:53 Posty: 453 Lokalizacja: Warszawa -LLB
|
Daj link do pliku i programu - przeliczę Ci projekt i będziesz miał jasność czy warto zainwestować w czas - ot taki pomysł
|
25 lis 2011, o 20:40 |
|
|
I'm not a hero
SV Rider
|
Yyyy, no to się postaram coś zrobić Jakiś taki fajniutki pliczek co będzie ważył z tonę Ja tam nie mam takich wymagać, aż żeby mi się liczyło 2 min. Może w 10, byle nie godzinę. Przecież to może szlag trafić, kij jak jest wszystko dobrze zamodelowane. A co jeśli jest błąd i trzeba poprawiać, o to się mi rozchodzi. Poza tym jak się coś liczy więcej jak 5 min, to nie wiadomo czy to się liczy dalej czy się program zwiesza
25 lis 2011, o 23:19 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Jak obliczenia MES się mielą tak długo, to jeszcze idzie zrozumieć... Ale wyobraź sobie pliki excela obrazujące wymianę ciepła i jego przepływ, z makrem, z ch** wie jaką liczbą iteracji, które potrafią się mielić godzinę na szybkim komputerze. A jak bardziej skomplikowane zagadnienie, potrzebna większa dokładność i dłuższy czas do osiągnięcia stanu ustalonego, to i pół dnia może się mielić
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
26 lis 2011, o 01:36 |
|
|
zonq
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:36 Posty: 334 Lokalizacja: Koszalin
Moto: Czorna SV650 K1
|
No i nie sposób nie zgodzić się z kolegą. W cenie lapka który to w miarę sensownie obsłuży kupisz stacjonarke + odpowiedni monitor i jeszcze zostanie kasy. Edit: Hehe a Wy już 3 strony naje*aliście a myślałem, że tylko jedną. Faktycznie nie da się stacjonarki targać na uczelnie, chociaż jakby się uprzeć
_________________ Czorna SV650 K1
|
26 lis 2011, o 11:53 |
|
|
lpt
mundrek
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:50 Posty: 1758 Lokalizacja: Rybnik
Moto: sv1k/ 748SP
|
Nie wiem o jakiej dyskretyzacji mówisz, ale jeśli działasz na MESie w oparciu o trójkątną siatkę, to przejście z 1 godziny na 10 minut będzie cię kosztować kilka razy więcej niż 2500zł. Też nie bardzo wiem do czego chcesz dojść - mamy przytaknąć na wybór laptopa za 2500zł do liczenia MESem? No powodzenia niestety. Dlatego ważna jest optymalizacja czasu - odpalasz sobie liczenie na kopie (godzinka) - w między czasie spędzasz chwilę nad kartką z Mechaniką Budowli II (jeszcze? ) czy już nawet Dynamiką. Jak zaczynałem studia to walczyłem na "golarce" (dźwięk wentylatora... ) - 650 mhz, cad 2004 i heeeej - można? można
_________________ I wy, o których zapomniałem, Lub pominąłem was przez litość, Albo dlatego, że się bałem, Albo, że taka was obfitość...
|
26 lis 2011, o 12:14 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Jedna z największych golarek z chłodzeniem No to musiało byc dawno bo takie zegary są teraz w telefonach.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
26 lis 2011, o 14:44 |
|
|