Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Re: ACTA-cenzura internetu
Nie do końca, abonament RTV to podatek od posiadania odbiornika nie od odbierania radia/TV. Mimo że nie oglądasz TV publicznej to i tak musisz abonament płacić. I może to być traktowane jako niepłacenie podatków - też pewna forma złodziejstwa w stosunku do tych, którzy płacą. A co piractwa - sprawa bardzo prosta. Postaw się na miejscu autora oprogramowania i potem patrz jak ktoś bezczelnie kradnie Twoje długie godziny pracy poświęcone na pisanie.
23 sty 2012, o 16:20 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
OK. Koniec OT. Problemem nie jest ograniczanie piractwa przez ACTA, tylko drakońskie środki i absolutny brak szacunku wobec obywateli przy wprowadzaniu tych ustaleń.
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
23 sty 2012, o 16:37 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Fakt, z tym abonamentem jest tak jak napisałeś. I żeby była jasność! Jeśli mnie interesuje jakaś płyta, to ją kupuję i mam ich nawet troszkę, z podstawowym oprogramowaniem jest podobnie, jednak są programy z których korzystam sporadycznie i nie bardzo chce mi się wydać na coś takiego kilka stówek, można powiedzieć, że biorę go do testów, nie spełnia moich oczekiwań i czekam na nowszą wersję Wiem, jestem złodziejem. Muszę się wyspowiadać
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
23 sty 2012, o 16:37 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
23 sty 2012, o 17:42 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Wojte, widzę że dyskusja z Tobą nie ma sensu, użyję więc moich ulubionych słów i powiem wprost - pierdolisz głupoty. Widzisz tylko ten swój PS, bo musiałeś za niego zapłacić (przecież zarabiasz na nim!), a że inne programy masz nielegalne, nie płacisz abonamentu, oszukujesz przy podatkach czy coś tam jeszcze to jest ok. Jak Kali ukraść krowę to jest w porządku, ale jak Kalemu ukraść krowę to już nie jest ok, prawda??
|
23 sty 2012, o 19:21 |
|
|
zuczek33
SV Rider
Dołączył(a): 27 lip 2011, o 08:50 Posty: 629 Lokalizacja: Giżycko
Moto: GSX-R 750 K6
|
|
23 sty 2012, o 19:58 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
To że firmy wielkości Adobe czy Microsoft które i tak są warte miliardy dolarów stracą trochę kasy bo nie każdy będzie walił na nich ostatnie pieniądze aby użyć program sporadycznie w domu akurat mi wcale nie przeszkadza. Liczą sobie za swoje produkty więcej niż są warte dla domowego użytkownika. Gdy Microsoft sprzedawał windowsa tylko w wersji box która kosztowała coś 400$ to również ich olewałem ale od kiedy zaczęli legalnie sprzedawać OEM za 120$ to używam oryginałów, bo dla mnie ten program (OS) jest tyle warty. Tak samo z photoshopem, na tyle co ja go używam to jest dla mnie warty co najwyżej 50$ . Jak będą go za tyle sprzedawać to go kupie.
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
23 sty 2012, o 20:16 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Jak dla mnie kradzież własności intelektualnej to wymysł naszych czasów...jak dobrze kojarzę to w żadnych "świętych księgach" (Koran, Tora, Biblia itp) nie ma nic o tym, że można ukraść czyjąś pracę umysłową, jak ktoś coś kradł to zawsze miało to postać materialną...i dlatego nigdy nie mam i chyba długo nie będę miał wyrzutów sumienia, że ukradłem coś z internetu EDIT: a jak soft kosztuje do 200zł (albo 250zł, nie pamiętam ) to kradzież tego softu to nie przestępstwo tylko wykroczenie ^^...zresztą sam nie wiem.
Ostatnio edytowano 23 sty 2012, o 21:07 przez Słoniu, łącznie edytowano 1 raz
|
23 sty 2012, o 20:27 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
23 sty 2012, o 20:40 |
|
|
Dread
SV Rider
Moto: 2x 650s K9 ..... 675
|
Dokładnie tak rozwinęła się dyskusja. A jak znam życie i Nasze polskie realia to i tak, Nas Polaków będą robić w chujka.
_________________ 675
|
23 sty 2012, o 20:53 |
|
|
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
|
Wojte tobie się p... reszta komentarza Raptor zablokowane przez ACTA
_________________ 650S K6 > DL650 AK8
|
23 sty 2012, o 21:04 |
|
|
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
Dono Prawda jest taka, że gdyby każdego było stać na oryginalne oprogramowania to nie byłoby tego problemu, niestety realia mamy takie jakie mamy i jest jak jest. Ja póki co ściągałem wszystko z internetu i dopóki będę mógł to będę ściągał A jak FBI zapuka do moich drzwi to przynajmniej będzie co wnukom opowiadać
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
23 sty 2012, o 23:25 |
|
|
paras104
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 10:23 Posty: 717 Lokalizacja: Radomsko/Katowice
Moto: SV650N 2007
|
Jakby mieli do każdego kto ściąga przychodzić to by im funkcjonariuszy u czasy zabrakło
|
23 sty 2012, o 23:35 |
|
|
wojtek
japoński tamburyniarz
Dołączył(a): 7 mar 2010, o 02:19 Posty: 292 Lokalizacja: RKR / Warszawa
Moto: SV650S 2006
|
+1 hmm - weźmy taką sytuacje: Masz do wykonania jakiś projekt na uczelni musisz wymyślić sobie temat i napisać jakieś wypracowanie, policzyć coś cokolwiek... Robisz to na komputerze bo tak najszybciej i najłatwiej, jednak okazuje się, że ktoś z twojego roku skopiował twój projekt i oddał jako swój... Pytanie brzmi: ukradł czy nie ? ... no chyba nie ukradł, bo oryginał masz u siebie dalej na kompie ... , ale już raczej projektu nie oddasz, musisz coś od nowa, kwestia osobna jak się później rozliczysz "kopiowaczem" Jeszcze taki mi przykład do głowy: W Biblii czy innych świętych księgach nie ma też nic że można ukraść lub nie prąd elektryczny, niby dotknąć można i poczuć też, ale czy ma postać materialną? Kradnijmy też prąd!!! Jest jeszcze takie coś jak wolne programowanie i nie koniecznie dla potrzeb domowych trzeba używać PS i wykorzystywać jakiś % jego możliwości, np GIMP też całkiem niezłym programem do grafiki 2D. Większość ludzi w dużej części z przyzwyczajenia używa pirackiej wersji MsOffice, podczas gdy dla użytku domowego w zupełności wystarcza ogólnie dostępna darmowa wersja OpenOffce. Gdy przekraczam przepisy ruchu drogowego mam świadomość, że może mnie spotkać za to kara, ale zawsze mam nadzieje, że mi się upiecze. Podobnie jest ze ściąganiem, ale zawsze staram się używać jeśli to tylko możliwe darmowych odpowiedników. W gry nie gram, więc z tym nie mam problemu. Czasem jednak nie ma wyjścia, jak na przykład na uczelniach państwowych wymaga się od studentów wykonania projektów na określonym oprogramowaniu (bez zapewnienia im licencji), podczas gdy wiadomo, że już problemem jest zakup komputera, który w miarę wydajnie "uciągnie" te wszystkie kombajny, nie mówiąc o kupnie licencji. I co tu wybrać upie...ić studia czy ukraść program ... Odpowiedź chyba może być tylko jedna, chociaż ~wojte wspomniałeś coś, że jesteś niedoszłym absolwentem? Żeby nie było całkiem OT. Minister Boni powiedział, że rząd podpisze porozumienie ACTA bo "Ta umowa nic nie zmieni" , ciekawe ... po co taką umowę podpisywać skoro nic nie zmienia
_________________ SV 650 S K6
|
24 sty 2012, o 01:56 |
|
|
silver
SV Rider
Dołączył(a): 22 lip 2010, o 22:42 Posty: 908 Lokalizacja: Września/Poznań -> PWR/PO
Moto: SV 1000S
|
Jak to po co, żeby podlizać się pachołkom z UE.
_________________ SV 650S Y --> SV 1000S K4
|
24 sty 2012, o 02:20 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Teraz na każdej uczelni w UE powinien być taki przedmiot jak Ochrona Własności Intelektualnej, dzisiaj akurat z tego przedmiotu miałem ostatnie kolokwium. Jako pierwszą ustawę przerabialiśmy właśnie ustawę o prawach autorskich i prawach pokrewnych...sytuacja którą opisałeś jest powszechna i jest to kradzież i możemy dochodzić swoich praw...tylko, że my mamy udowodnić, że to jest nasze dzieło, a nie złodziej ma udowadniać, że nic nie ukradł... Co nie zmienia faktu, że nadal cieżko mi pojąć, że kradzież softu to to samo co kradzież np mikrofalówki ze sklepu. Na całym świecie jest przyzwolenie społeczne na takie ściąganie pirackich plików z internetu, szkodliwość społeczna tego czynu jest znikoma...co innego kradzież mikrofalówki
|
24 sty 2012, o 02:38 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
| | | | plastic napisał(a): Jeśli nie płacisz abonamentu, a oglądasz TV lub słuchasz radia, to też jesteś złodziejem. To zdanie było uzasadnieniem mojego "szerszego" spojrzenia na zagadnienie... "Najważniejsze to być uczciwym i politycznie poprawnym! " A poza tym nie na darmo umieszczam emotikonki - złość czy bezsilność przytępiła Twoją spostrzegawczość? "Zaiks" istniał zanim mogliśmy kraść z neta. I nie odpowiedziałeś na pytanie - wszystko w swoim komputerze masz legalne? Ono akurat było całkiem serio | | | | |
Z abonamentem się mylisz, w tej formie jest on nie obowiązkowy, ale i tak płacę. Nie ma szerszego spojrzenia tylko dodawanie farmazonów a'la "rząd mnie okrada" to okradaj rząd a nie twórce! To co wyznajesz politycznie najmniej mnie interesuje, Polscy wyborcy wybrali. Tyle że teraz zaiks jest niepotrzebny, każdego stać na prawnika, w szczególności muzyka/filmowca. Teraz są/będą inne odszkodowania. Stawki dla zaiks się zmienią nie na % a na wpisowe tak jak w każdym normalnym związku.... Dziwi mnie twoje pytanie, od 2003 roku nie mam nic nielegalnego, nie zagrałem w żadną piracką grę, nie ściągnąłem żadnej mp3, ani filmu. Dla mnie to sprawa oczywista, jak możesz zadać pytanie nawet takiego typu. Tak jak pisałem, państwo sobie okradajcie do bólu, ale nie twórców! Nie podobają się rządy, ceny paliwa marsz pod "biały dom" i tam strajkować, pierdzenie w stołek przez internet nic nie daje, nie zauważyliście tego?? Przepraszam za chamski ton ale krew mnie zalewa jak widzę debatę publiczną o okradaniu takich jak ja, w imię wolności..
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
24 sty 2012, o 11:57 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Oddasz oddasz, spokojnie tylko musisz udowodnić że jest to twoja praca, ale tak jest w każdej dziedzinie twórczej. Tamten koleś wtedy wylatuje ze studiów, takie jest prawo na każdej uczelni. Zgłaszasz się do sądu koleżeńskiego przedkładając pismo do prorektora od spraw studenckich. Nie ma przyzwolenia, tylko nie ma odpowiednich przepisów, poza tym nikt na zachód nie kradnie, tylko Polska i Polacy są fenomenem w tej dziedzinie i tak jak na załączonym obrazku widać że u nas kradzież jest we krwi, jazda firmowym samochodem, papier toaletowy z pracy kradną, spinacze, żarówki, drzewa w lesie, ryby ze stawów.. Polak wszystko ukradnie bo mu się należy, doda jeszcze parę słów o komunie, o złodziejskim rządzie.. Internet jest od dawna inwigilowany (tak jak telefony), wszystkie wasze ruchy są zapisane, jeżeli myślicie inaczej to mi was żal. Teraz tylko wejdzie możliwość karania za kradzież w łatwiejszy sposób, policja nie będzie musiała udowadniać skąd wie itd.. Świat się nie zawali,tyle że teraz nie będzie wypchanych mp3jek.
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
24 sty 2012, o 12:11 |
|
|
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
Przyzwolenie społeczne jest też na pijanych kierowców, to też jest spoko??
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
24 sty 2012, o 12:12 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Wojte, gdzie ja napisałem, że można okradać rząd!? Raczej sugerowałem coś odwrotnego! Ale Ty wiesz lepiej. Zadałem Tobie konkretne pytanie, a Ty chyba stwierdziłeś, że coś sugeruje. Zamiast odpowiedzieć na nie i zdobyć moje uznanie, że istnieją jeszcze uczciwi ludzie. Dodajesz do odpowiedzi takie farmazony, że się chce. Uczciwy to może i jesteś, ale rozgarnięty nie do końca. Kończę z Tobą wymianę zdań, bo nie wytrzymam..., a ja wolę się pośmiać i pożartować zamiast chandryczyć się z jakimś......(wpisz sobie tutaj sam przymiotnik). Edit: Notturno, nie ma przyzwolenia społecznego na jazdę po pijaku! W jakim środowisku Ty przebywasz!?
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
24 sty 2012, o 13:48 |
|
|