Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
|
Re: Prawo jazdy kat. A
Dokładnie nie wiem czy oni tego do BIKu nie przenoszą, a wtedy z kredytami problemy są.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
20 lis 2010, o 13:40 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Mi raz skarbówka na pensję siadła i sami sobie mandat odebrali. Koszty podobne jak lasooch, ok. 25PLN.
20 lis 2010, o 14:07 |
|
|
Mily_SV650s
motorowerzysta
Moto: sv 1000s 2003
|
Nawiązując do początku postu: prawda jest taka że wielu z nas jeździło moto przed posiadaniem prawka, sam jeździłem niestety cały sezon (moja głupota patrząc na to teraz) aż zdecydowałem się na kurs, na egzaminie na kat A z 8 osób tylko 2 nie miały jeszcze kupionego moto a nie wierzę że mając dwa kółka patrzyli na nie w garażu Sam egzamin to jedno wielkie nieporozumienie. Olałem instrukcje instruktora który kazał mi jeździć jak robot wg schematu dla "debili" no i... oblałem plac Drugie podejście już tak jak krok po krok tłumaczył instruktor i zdane ale to co mamy na placu jak już ktoś napisał wcześniej nie przyda się nam nigdy. Kategoria A powinna być przyznawana po jakimś krótkim kursie dla posiadaczy kat B przez kilka lat. Przepisy każdy zna i kurs - prawie czysto praktyczny uczyłby zachowań które mogą uratować nam życie.
|
14 gru 2010, o 22:08 |
|
|
snow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 14:23 Posty: 403 Lokalizacja: Poznań
Moto: GSR750_L1
|
Dokument zwany prawkiem kat.A mówi nam jedynie tyle, że jego posiadacz RACZEJ potrafi utrzymać równowagę na motocyklu. Nie ma nic wspólnego z ogarnianiem techniki jazdy. Przez 20h i tak się jej nie nauczysz.
_________________ GSR750_L1 Glass Sparkle Black skąd ja to wiem, że ogon nie merda psem?!
|
14 gru 2010, o 23:37 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Na placu (15h miało być, w praktyce chyba 6) gucio się nauczyłem. Za to "miasto" miałem z człowiekiem z misją, parę razy pojawił się na placu i bezwzględnie tępił głupotę. Nauczyłem się i tak niewiele, ale dało mi to do myślenia. przy odriobinie szczęścia to cały kapitał który można wynieść z kursu.
Liczę na to, że mojej dziewczynie będzie łatwiej mając człowieka, który będzie wprost mówił co jemu sprawiało trudności, gdzie spotykał bariery i który pokaże kilka "bezsensownych" ćwiczeń dot. panowania nad motocyklem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
|
15 gru 2010, o 00:19 |
|
|
Bartosz
SV Rider
|
Mnie uczył taki gość jeździć, że chwilami miałem wątpliwości czy sam potrafi. Nie siadł nawet raz przy mnie na motor. Porażka jakaś. Ze względu, że nie miałem możliwości robić kursu w innym miejscu to poszedłem do niego odbębnić swoje. Gość nawet nie wiedział co to jest przeciwskręt. Zrobił sobie papierek z 10 lat temu i tak wpaja głupotę świeżym użytkownikom jednośladów.
_________________ Sv 650N K7 Phantom Gray
|
15 gru 2010, o 00:24 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Namiary chociaż podaj, Sarbo?
|
15 gru 2010, o 00:27 |
|
|
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
Moja żona na razie nie robiła kursu, tylko przy mnie bujała się po parkingu. Od trzeciej godziny (mniej więcej, już nie pamiętam) robi przeciwskręt. W tym sezonie wyjeździła może z 15h i szło jej po prostu świetnie. Aż miło się na to patrzyło - prawidłowa pozycja (żadnych kaczych nóg, ciało luźno w jednej linii z maszyną), patrzenie daleko w zakręt, piękne, szybkie zmiany kierunku na szybkich ósemkach i slalomie. Do tego - składa się całkiem głęboko w winkle. No i ćwiczenia awaryjnego hamowania. Super. Szkoda, że mnie tak nikt nie uczył 6-7, czy ileś lat temu, jak zaczynałem Myślę, że już technicznie jeździ lepiej niż ja po pierwszych 10kkm I powiem wam jeszcze, że fajnie się uczy kogoś, zwłaszcza jak widać postępy
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
15 gru 2010, o 11:37 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Ćwiczyłem już podobne manewry gdy kuzyn zdał prawko. Papierek dostał a nie umiał praktycznie nic. Pomimo moich starań przycelował w dupę jakiemuś łosiowi wyjeżdżającemu z parkingu.
|
15 gru 2010, o 11:49 |
|
|
Bartosz
SV Rider
|
To w lubelskim robiłem, nie w stolicy.
_________________ Sv 650N K7 Phantom Gray
|
15 gru 2010, o 13:33 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Ah, widzę nie tylko w stolicy takie fachury
|
15 gru 2010, o 13:45 |
|
|
pm2z
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 12:59 Posty: 1840 Lokalizacja: skądinąd
Moto: PW50, CBR600, CR125
|
Ech, bo trenować trzeba po zamknięciu marketu, kiedy parking jest pusty
_________________ Lepiej mieć kamyk w bucie niż ziarnko piasku w prezerwatywie
|
15 gru 2010, o 14:18 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
A nie, nie, nie, to nie tak. Młody dokonał napaści jakiś miesiąc później
|
15 gru 2010, o 15:11 |
|
|
KID
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 09:07 Posty: 689 Lokalizacja: Kielce
Moto: Z1000 '10
|
Jedna rzecz to bezwartościowe szkolenie praktyczne z jazdy na motocyklu, które jedynie ma przygotować do zdania egzaminu, a nie nauczyć jeździć. Druga sprawa to to, że za tym szkoleniem stoi kodeks drogowy który mówi jak się jeździ na motocyklu. I tutaj chyba jest problem. Prawo to powstało jak obowiązującym motocyklem był trzybiegowy WSK. Jednocześnie dyskryminuje motocyklistów i nie uwzględnia postępu technicznego w motocyklach, zmian w technice jazdy oraz - co bardzo istotne - doświadczeń z innych krajów (przede wszystkim południowych) w zakresie ruchu drogowego jednośladów. Przykładów jest szereg, ale najważniejsze z nich to oczywiście: możliwość poruszania się całą szerokością pasa, a nie tylko prawą stroną przeciwskręt jako świadomy element techniki jazdy hamowanie awaryjne z prędkości 90 km/h a nie 50 km/h w pełni opisana możliwość jazdy pomiędzy samochodami w korku prawo do wjeżdżania na jednośladach pomiędzy światła/pasy a samochody (azyle) dedykowane znaki dla motocyklistów np: itp.
_________________ SV650S -> Z1000 '10
|
28 gru 2010, o 00:02 |
|
|
mr0zd
SV Rider
|
O co chodzi w tym znaku?
28 gru 2010, o 15:54 |
|
|
KID
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 09:07 Posty: 689 Lokalizacja: Kielce
Moto: Z1000 '10
|
W skrócie chodzi o to, żeby uważać na hamujące samochody (jak się jedzie motocyklem). Znak stosowany przed zakrętami w górach, przed niewidocznymi skrzyżowaniami, w przypadku utrudnień na autostradach. Południowa Hiszpania.
_________________ SV650S -> Z1000 '10
|
28 gru 2010, o 16:03 |
|
|
Yeby
SV Rider
Moto: czerwona strzała
|
| | | | KID napisał(a): Jedna rzecz to bezwartościowe szkolenie praktyczne z jazdy na motocyklu, które jedynie ma przygotować do zdania egzaminu, a nie nauczyć jeździć. Druga sprawa to to, że za tym szkoleniem stoi kodeks drogowy który mówi jak się jeździ na motocyklu. I tutaj chyba jest problem. Prawo to powstało jak obowiązującym motocyklem był trzybiegowy WSK. Jednocześnie dyskryminuje motocyklistów i nie uwzględnia postępu technicznego w motocyklach, zmian w technice jazdy oraz - co bardzo istotne - doświadczeń z innych krajów (przede wszystkim południowych) w zakresie ruchu drogowego jednośladów. Przykładów jest szereg, ale najważniejsze z nich to oczywiście: możliwość poruszania się całą szerokością pasa, a nie tylko prawą stroną przeciwskręt jako świadomy element techniki jazdy hamowanie awaryjne z prędkości 90 km/h a nie 50 km/h w pełni opisana możliwość jazdy pomiędzy samochodami w korku prawo do wjeżdżania na jednośladach pomiędzy światła/pasy a samochody (azyle) dedykowane znaki dla motocyklistów np: itp. | | | | |
Ja akurat miałem możliwość jazdy w korku L - ką w szoku byłem jak instruktor kazał mi przeciskać się miedzy samochodami Potem dowiedziałem się, że on sam motocyklista Co do pasa ruchu do instruktor mówił że mam jeździć lewą albo prawą częścią pasa ruchu (po śladach kół samochodu) i unikać białych punktów na drodze. W większości szkól jest tak, że instruktor jedzie samochodem za Tobą i jakoś nie wyobrażam sobie tego z przeciskaniem w korkach i zajmowanie pole position. Jak najbardziej zgodzę się z Tobą KID, że powinni bardziej uczyć niż przygotowywać pod zdanie egzaminu
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
SV 650 S K5
|
29 gru 2010, o 01:07 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Dzisiaj pewna przedstawicielka naszego forum zapisała się na kurs u Kulika, trzymajcie kciuki. Tylko cicho sza, jakby coś
|
29 gru 2010, o 01:47 |
|
|
barteq
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:42 Posty: 306 Lokalizacja: ok. Oświęcimia
Moto: XT 600
|
Ja też się zgodzę z tym że powinni uczyć jeździć, ale prawda jest taka że gdyby na egzaminie zdający przeciskał się w korku, a nawet jechał lewą stroną pasa to po prostu by nie zdał.
|
30 gru 2010, o 19:25 |
|
|
Gosikx
SV Rider
Dołączył(a): 19 cze 2010, o 09:17 Posty: 872 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: ???
|
No proszę to powodzenia
|