Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
koki
SV Rider
Dołączył(a): 17 mar 2010, o 21:56 Posty: 463 Lokalizacja: KOL :D
Moto: SV 1000 SZ
|
Re: ACTA-cenzura internetu
| | | | wojte napisał(a): Trzeba zmienić ludzi, giełda teraz..? kto chodzi na giełdę (dojazd, wejściówka, możliwość zatrzymania)? Nie stać mnie na zakup filmu ~50 zł idź do kina za ~15zł nie stać cię wypożycz w wypożyczalni za 5zł już nie przesadzajcie, w VOD chyba jest za 7zł. Muzykę dobrą można nabyć za ~40zł, jak nie będzie haraczu dla zaiks zapewne 25, tak to każdy utwór 1$ to aż tak dużo? Grę na PC w dniu wejścia 120 ale za 18-24 miesięcy już kosztuje ~20. Oprogramowanie zawsze można kupić tańsze lub mieć za darmo. To o co tu naprawdę chodzi? Można kupić tanio, lub nawet mieć za darmo, ale podstawa to mieć gdy wyjdzie, jeszcze się pochwalić innym że się spiraciło tak jakby to była super wiedza tajemna (ściąganie z neta) że się jest takim kul.. Przestańcie się okłamywać, że coś jest drogie, to tylko snobizm niektórych pociąga do kradzieży i czasem paserstwa. | | | | |
Giełdę podałem tylko jako przykład. Poza tym pytasz kto chodzi na giełdę? Idź sam to zobaczysz, że giełdy są oblegane chociażby giełda elektroniczna w krakowie. Nie szufladkuj wszystkich do rangi złodzieja. Chociażby ZA PRZYKŁAD weźmy studentów. Mówisz, że można nabyć oprogramowanie tańsze lub mieć za darmo? a co jeśli zajęcia odbywają się na konkretnym programie? liczba godzin jest za mała, żeby ogarnąć program, lub ewentualnie zmajstrować jakiś projekt, który jest warunkiem zaliczenia, wiec są zmuszeni do posiadania pirackich wersji. Również nie jestem za piractwem, zwłaszcza jeśli ktoś używa programów do celów zarobkowych.
_________________ Suzuki SV 1000 SZ - lyter powrócił
|
25 sty 2012, o 02:12 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Gdyby nie to, że znalazłem w sieci programu do grafiki 3D (Cinema 4D) to nie stać było by mnie na niego aby ćwiczyć w trakcie studiów n nim bo 6 lata temu kosztował ok 90tys. Nie jestem zwolennikiem takiego działania poniewarz nie pracuję konkretnie w wyuczonym zawodzie lecz w firmie wytwarzającej takie dobra, są sytuacje kiedy inaczej się po prostu nie da.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
25 sty 2012, o 02:59 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
| | | | wojte napisał(a): Trzeba zmienić ludzi, giełda teraz..? kto chodzi na giełdę (dojazd, wejściówka, możliwość zatrzymania)?
Nie stać mnie na zakup filmu ~50 zł idź do kina za ~15zł nie stać cię wypożycz w wypożyczalni za 5zł już nie przesadzajcie, w VOD chyba jest za 7zł.
Muzykę dobrą można nabyć za ~40zł, jak nie będzie haraczu dla zaiks zapewne 25, tak to każdy utwór 1$ to aż tak dużo?
Grę na PC w dniu wejścia 120 ale za 18-24 miesięcy już kosztuje ~20.
Oprogramowanie zawsze można kupić tańsze lub mieć za darmo.
To o co tu naprawdę chodzi? Można kupić tanio, lub nawet mieć za darmo, ale podstawa to mieć gdy wyjdzie, jeszcze się pochwalić innym że się spiraciło tak jakby to była super wiedza tajemna (ściąganie z neta) że się jest takim kul.. Przestańcie się okłamywać, że coś jest drogie, to tylko snobizm niektórych pociąga do kradzieży i czasem paserstwa. | | | | |
Dono miałeś racje szcz ze śmiechu Kiedyś mówiło się, że koleś odkrył Amerykę w proszku IXI No i ta puenta... A głównym tagiem kolegi wojte jest hasło paser - chłopie Ty nie wypowiadasz swych mądrości przy budce z piwem, my trzeźwi jesteśmy - bynajmniej w części qrna a miałem sobie odpuścić - słaby jestem w postanowieniach
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
25 sty 2012, o 03:26 |
|
|
koki
SV Rider
|
Zawsze można to dopisać do postanowień na nowy rok.... oczywiście przyszły rok
|
25 sty 2012, o 03:42 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Masz rację! miałem wydorośleć i spoważnieć już w tym, ale za późno Przyszły będzie zdecydowanie lepszy - szczerze w to wierzę
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
25 sty 2012, o 03:49 |
|
|
hans
motocyklista
Dołączył(a): 12 mar 2010, o 19:45 Posty: 144 Lokalizacja: Koło :P
Moto: SV650S '06
|
wojte - a może tak byś się odniósł do pytania o podział wpływów między prawdzywym twórcą a wydawcą? Może wtedy się dowiemy kto jest prawdziwym beneficjentem płaconej przez nas oficjalnie ceny.
_________________ Jeździć nie umiem, ale lubię!
Fast Only Rolling Downhill
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam - Cato Maior
|
25 sty 2012, o 10:36 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
Moto: Z1000
|
Do was ludzie po prostu nie dociera, piraci to OSTATNIA grupa która tym wszystkim dostanie po dupie! Jakakolwiek swoboda w sieci oznacza pole, mniejsze lub większe, do popisu piratów. Jeśli już chcecie w ten sposób do sprawy podchodzić. Artyści, twórcy a nie właściciele praw/kontentu będą z kolei ostatnia grupą która będzie beneficjentem takiego stanu rzeczy.
Żeby było weselej, załóżmy że ACTA wchodzi w całym swoim złowrogim kształcie Nigdzie nie możesz posłuchać swobodnie muzyki, za każdy kawałek do odsłuchania wedle własnego widzimisię musisz zapłacić np. na iTunes. Już widzę te RZESZE płacące w ciemno za kawałki których nie znają, a w "darmowych" mediach i tak będzie zawsze leciał ten sam syf co zwykle. Jak tu znaleźć coś ciekawego? No sama radość dla artystów, szczególnie początkujących albo poza głównym nurtem. A były alternatywne pomysły. Np. abonament miesięczny z którego kasa jest rozdzielana wedle naszej konsumpcji plus bonusy dla treści które nam się spodobają. To nie, "przemysł" wie lepiej.
@wojte: Program do pracy powinien być kupiony. Kropka. Żądanie takich samych pieniędzy od ludzi którzy mogli by z niego skorzystać w celach niekomercyjnych, albo uczą się z jego użyciem (np. projekty na uczelni) to już chybiony model biznesowy. Przykładem może tu być Microsoft, potrafił przełknąć MSDN AA. Jest tam spore pole do nadużyć, ale prędzej czy później tak zdobyta wiedza będzie użyta zgodnie z przeznaczeniem. Z piractwem też tak trochę bez zacięcia walczyli. Jaki jest efekt? Cały świat na tym jeździ, cały świat rozwiązania MS zna.
_________________ SV 650S - Błękitny Ogórek -> Z1000 - Ognista pomarańcza
Ostatnio edytowano 25 sty 2012, o 11:41 przez kacperski, łącznie edytowano 1 raz
|
25 sty 2012, o 11:00 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
A próbowałeś kiedykolwiek szukać licencji studenckiej? Większość firm udostępnia takie wersje za ułamek kosztów. Poza tym są też wersje demonstracyjne, 30 dniowe, itp. A co do cen Cinema 4D - najpierw warto sprawdzić nim się zacznie ceny z palca ssać: http://www.studica.com/MAXONComputerNie uwierzę że cena pełnej komercyjnej wersji spadła z 90k do ok. 10k
25 sty 2012, o 11:12 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Zaraz mi ktoś zarzuci odbijanie piłeczki i niczym nie krytą obronę piractwa. NIE! GIODO o ACTA
|
25 sty 2012, o 12:07 |
|
|
kozik
SV Rider
Dołączył(a): 17 maja 2011, o 14:52 Posty: 5631 Lokalizacja: Dęblin-Piaseczno
Moto: suzuki sv 650S 99r.
|
Po pierwsze cena nie była wyssana z palca bo taka była wtedy jego cena rynkowa a po drugie kiedy zakupiła ten program uczelnia to nie było wersji demonstracyjnej. Wiem że ceny takich programów szybko spadają ale też się zdziwiłem, że aż tak http://allegro.pl/maxon-cinema-4d-prime ... 25841.html. Ale te 90tyś to jeszcze nie tak dużo bo są programy graficzne kupowane przez takie studia jak EA, które w dniu premiery dochodzą nawet do 1mln.
_________________ SV 650 S '99/GSX-R 750 K1
www.logo-ratio.pl
|
25 sty 2012, o 12:10 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
A ja mam Neostradę i zmienne IP i mam w dupie że mnie złapią
|
25 sty 2012, o 17:21 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Słoniu, ty mówisz poważnie?
|
25 sty 2012, o 17:42 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Nie rób ze słonia osła - to co, że to i to chodzi na czterech nogach
|
25 sty 2012, o 17:46 |
|
|
kacperski
Mister Apollo
|
Nie rób nic, co już zostało zrobione
|
25 sty 2012, o 17:51 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
A jak myślisz?
|
25 sty 2012, o 17:57 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Tak się składa że wiem jak krążą pieniądze twórców, wiem kiedy można uciec od VAT, zaiks itp. Wy nie widzicie innego problemu jak piractwo, natomiast ACTA reguluje jeszcze kilka innych spraw. Np ja nie będę mógł robić sesji za darmo, albo ja płacę modelce, albo ona mi, wiadomo może to być 1zł. Tylko spróbuj nie wykazać tego jednego zł przed US. Teraz z każdym będę musiał odpisać umowę, dla mnie to w sumie lepiej.. Inna sprawa z której sobie zapewne nie zdajecie sprawy to wasza śmierć. Np każdy post tutaj zapisany jest waszą własnością intelektualną, np. moje są o kant rozbić - może jakaś tam wypowiedz o bmw f800s wnosi coś do życia innych, natomiast taki lasooch dajmy na to ginie (tfuu nie życzę Ci tego) jego informacje tu zapisane są bezcenne. Co w razie jego śmierci? Usunąć konto? Zostawić konto.. Otóż nie, będzie je można otrzymać w spadku - tak jak prawa do książki fotografii czy jakieś tam innej dziedziny. Otrzymując spadki będą tam również prawa do własności intelektualnych co może wydawać się masłem maślanym, ale kiedyś musi to nastąpić. To samo tyczy się gier internetowych, ktoś kto ukradnie np. miecz w wirtualnej grze za 1000zł za tyle będzie sądzony co uważam za słuszne. To samo tyczy się blogów, portali społecznościowych, czy nawet działek na wirtualnych planetach. Nie da się wprowadzać ustaw pojedynczo musi być mocny kop. Wirtualne sprawy już dawno dotyczą naszego życia i wreszcie powstanie instytucja mająca nad tym nadzór. aa to nie jest matrix PS: każdy kiedyś coś ukradł, czy przypaserzył, jest teraz moment aby to zmienić.
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
25 sty 2012, o 19:41 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Przecież przestępstwa internetowe można ścigać już teraz bez ACTA, więc co za farmazony pieprzysz, wojte? Poza cenzurą ACTA nie wprowadzi nic nowego. Piractwo było nielegalne i było ścigane przez odpowiednie organy do tej pory bez ACTA. Ktoś komuś ukradł miecz w wirtualnej grze o wartości realnej 1000zł - był scigany. O to chodzi właśnie, by prać mózgi takim bezpłciowym ludziom jak Ty wojte - takim którzy nie mają własnego zdania i bezmyślnie powtarzają to co władza zechce. A co komu po koncie lasoocha w spadku? Nic, poza tym, że ktoś będzie mógł się np. pod niego podszyć i kogoś oszukać. http://www.gadu-gadu.pl/cejrowski-o-act ... edium=main
|
25 sty 2012, o 19:50 |
|
|
koki
SV Rider
|
Pierwsze słyszę o takim aspekcie i wydaje mi się on bardzo wyidealizowany i wręcz nie możliwy do zrealizowania w rzeczywistości. Co do pozostałych spraw zgadzam się z Dono. Wszystko już wcześniej było i radzono sobie bez ACTA.
|
25 sty 2012, o 20:12 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Pisałem wam już że nic się nie zmieni.. tylko większe prawa będą należały do aparatu państwa, twórcy będą musieli bardziej uważać, ale i użytkownicy. To o śmierci już jest od dawna poruszane w USA i obstawiam że będą pewne regulacje na ten temat w ACTA. Niby są sprawy o kradzieże internetowe (tak jak i mp3.. tyle że policjanci nie za wiele wiedzą np o mp, a o mieczu w jakimś medinie, czy działce przy sklepie adidas na"ul.blue 44 miasto sasis, kraj kuazan, planeta leboza, układ senertona") ale przy śmierci nie ma jeszcze zapisów rzeczy wirtualnych. Wg mojego prawnika (składam się jako członek kilku zrzeszeń foto) jest to projekt zamiany rzeczy wirtualnych na nie materialne, czyli coś co jest, ale nie ma masy ani kształtu.. Nie wiem jak to prościej wytłumaczyć. Tutaj ktoś już pisał że ściąga niby nic i w sumie można tak się tłumaczyć było do tej pory, bez kary czy wyrku. ACTA tak naprawdę starszym twórcą da po dupie niesamowicie. Lub artystą mającym wszystko w pupuni. Wam jako zwykłym hara-taczom zapewne nie narobi, jednak przy okazji warto wspomnieć kilka prawd o przemyśle, o zasadach działania, korzystania i opłacania. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem swoimi wypowiedziami, pamiętajcie miałem na myśli dobro Dono obrażasz mnie, akuratnie należę do grupy twórców, którzy robią to co im się podoba, jak im się podoba i kiedy im się podoba. Z każdym dniem robię co innego, inaczej podchodzę do tematu i bardzo dobrze mi za to płacą. Ciekaw jestem czy ty masz taka pracę i czy role się nie odwrócą w mniemaniu o sobie.. Własnością intelektualną można nazwać wszystko teraz i to też potrzebuje regulacji. Może różnica jest taka że ja to pojmuje a ty dono nie bardzo, nie dziwię się zresztą bo poparcie Polaków~(internautów) wynosi chyba 8%, ludzie wolą kraść jak być chronieni.
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
25 sty 2012, o 20:41 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Nie chodzi już o to całe piractwo tylko o to że nie chce aby państwo miało większe uprawnienia czy to w Polsce czy w Kanadzie. W Polsce może tego jeszcze nie widać bo ludzie nie dają sobie w kasze pluć i wychodzą na ulice ale tutaj wprowadzają ograniczenia kawałek po kawałku. Pierwsze tego nie wolno, później tamtego coraz mniej wolności z roku na rok i nie chodzi mi o to że kopiowanie jest zabronione ale o to że mają coraz to większe prawo nas "szpiegować" i mówić nam co mamy robić.
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
25 sty 2012, o 21:22 |
|
|