Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 12:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Nowy PeCet! 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Street Triple 2012
Post Nowy PeCet!
Siema!

Jestem zmuszony kupic nowy komputer a jako ze z niecierpliwoscia wyczekuje BF4 postanowilem zainwestowac w cos mocniejszego. Studiuje informatyke ale nie jestem na biezaco ze sprzetem do gier wiec pomyslalem ze moze jest tu ktos kto moze mi cos podpowiedziec? Moj budzet to ok 3,5k. Z gory dzieki za pomoc ;)

7 paź 2013, o 21:20
Mister Apollo

Moto: Z1000
Post Re: Nowy PeCet!
Po pierwsze określ ile/jakie chcesz HDD. Można na to sporo wydać, a w twoim ujęciu to martwa kasa.

7 paź 2013, o 22:33
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Primo, czy modernizujesz czy caly blaszak od zera chcesz?
Karta i procek raczej wydajny powinien być (choć przy twoim budżecie to nie problem)
http://pclab.pl/art50000.html
Polecam poczytać, a dla przykładu
Karta radeon 7850
Proc Intel i5-4670
8gb ramu jakiś zasilacz min 600w
A reszta to co już będziesz chciał, w 3tys się zmieścisz.

7 paź 2013, o 22:49
Mister Apollo

Zanim się zaczniesz napalać, polecam dwa guide'y:
http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-cpu-review-overclock,3106.html
http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-graphics-card-review,3107.html
Trzeba posprawdzać czy ceny zgadzają się z polskimi realiami, kilka razy już z tego korzystałem i ani razu nie było sensu robić wbrew ich porównaniu. RAM 8GB, więcej i tak trudno wykorzystać nawet przy graniu w 64bitach, prędkość też mało istotna bo wszystkie procki na rynku mają zintegrowany kontroler pamięci i różnica między 1033 a 1600 jest pomijalna.

7 paź 2013, o 22:54
SV Rider

Buduje kompa od zera. Myslalem o grafie: Gigabyte Radeon HD 7970 ktora nawet bez OC starczylaby mi na lata tylko nie wiem co z prockiem zrobic... ram i reszta to najmniejszy problem ;)

8 paź 2013, o 19:43
motocyklista

Moto: SV650n k7
z tego co czytałem i5 sa tak poteżne, ze nie wykorzysta się ich w 100% przy grach przez min 2 lata, nie mowiac juz o i7

8 paź 2013, o 19:57
Mister Apollo

Zgadza się, na trzeciej stronie masz uwagę na ten temat.

8 paź 2013, o 19:59
SV Rider

A czym roznia sie TE karty?oprocz producenta oczywiscie ;):

http://www.morele.net/search/ffinder/0/ ... adeon+7970

8 paź 2013, o 21:34
Mister Apollo

Chłodzeniem :P
Poza tym referencyjne karty niższych serii czasem da się odblokować (np. 6950 do pełnego 6970 itd.).

9 paź 2013, o 09:23
SV Rider

I rzeczywiscie taka karta Sapphire: http://www.morele.net/karta-graficzna-s ... 0g-499886/ jest warata prawie 400zl wiecej od takiej MSI: http://www.morele.net/karta-graficzna-m ... be-573495/? Bo mi sie zawsze wydawalo ze MSI to raczej niekiepski producent ;)

9 paź 2013, o 13:35
Mister Apollo

Zwróć uwagę na ceny pozostałych producentów, moim zdaniem to MSI odstaje cenowo i nie ma się nad czym za bardzo zastanawiać. Tylko poszukaj jakiejś recenzji żebyś grzejącego się wyjca sobie nie zafundował ;)

9 paź 2013, o 13:47
SV Rider

Moto: SV650s k8
Ja mam karte MSI.
http://www.purepc.pl/files/Image/news/2 ... HAWX_1.jpg

Nigdy wentylatory nie wskoczyly na ponad 50%. Tylko ze ja placilem wlasnie 100 wiecej od cen innych producentow.

9 paź 2013, o 14:17
SV Rider

Hmmmm dziwna sprawa z tym MSI... nie moge w necie znalezc nic negatewnego na jej temat ;)

9 paź 2013, o 21:39
platynowy down

Spinaker, jeszcze sobie rzuć okiem na te zestawienia, które wychodzą co miesiąc:

http://www.purepc.pl/artykuly/zestawy_komputerowe

jak mi chodziło po głowie składanie kompa jakiś czas temu, to tam właśnie szukałem.

10 paź 2013, o 14:58
Zobacz profil WWW
Mister Apollo

Jedyne z tego zestawienia co trzyma się kupy to zestawienie grafiki z (+/-) odpowiednim procesorem, no i sugestia zakupu pozrądnego zasilacza. Przykład? Komp za 2800. Zamiast 500GB + stary, słaby ssd bez TRIM 60GB (po pierwszym "zapełnieniu" - wykorzystaniu wszystkich bloków, nie musimy do tego wykorzystać całej pojemności dysku, dysk zacznie koszmarnie tracić osiągi). Lepszy będzie zakup obecnej barracudy 2TB za ca.350 która da dużo lepsze osiągi od 500GB, mogę nawet podrzucić testy obydwu bo akurat ostatnio się takimi bawiłem (jestem zwolennikiem osobnego dysku systemowego, ale wiadomo, budżet goni). Do tego bezzasadnie drogie pamięci.

EDIT: patrząc na kolejne propozycje, pieniądze w pierwszej kolejności idą na coraz większy ssd (wybór konkretnego modelu w dalszym ciągu co najmniej dyskusyjny, różnica w cenie 500GB i 1TB HDD jest niezauważalna w cenie "projektu") oraz cooler za 150pln - jaki jest sens przy obecnych prockach o niskim TDP?

10 paź 2013, o 15:17
SV Rider

Moto: sv 1000S 2005
parys napisał(a):
z tego co czytałem i5 sa tak poteżne, ze nie wykorzysta się ich w 100% przy grach przez min 2 lata, nie mowiac juz o i7

no daj Pan spokój..

Skoro i7 jest szybsze w grach od i5 to znaczy że wykorzystujesz.
chyba że masz na myśli wielowątkowość(czyli chcesz mieć w menadżerze zużycie 100% na wszystkich rdzeniach) a i to się da.

to jakby powiedzieć że nie wykorzystasz w 100% skutera 125 bo średnio jeździsz 60km/h a on może 130...(to jak nie jeździsz 130 non stop to na grzyb taka sv...)

w grach tylko przez chujową optymalizacje...
Poczekaj aż wejdą konsole nowej generacji...

kacperski napisał(a):
Jedyne z tego zestawienia co trzyma się kupy to zestawienie grafiki z (+/-) odpowiednim procesorem, no i sugestia zakupu pozrądnego zasilacza. Przykład? Komp za 2800. Zamiast 500GB + stary, słaby ssd bez TRIM 60GB (po pierwszym "zapełnieniu" - wykorzystaniu wszystkich bloków, nie musimy do tego wykorzystać całej pojemności dysku, dysk zacznie koszmarnie tracić osiągi). Lepszy będzie zakup obecnej barracudy 2TB za ca.350 która da dużo lepsze osiągi od 500GB, mogę nawet podrzucić testy obydwu bo akurat ostatnio się takimi bawiłem (jestem zwolennikiem osobnego dysku systemowego, ale wiadomo, budżet goni). Do tego bezzasadnie drogie pamięci.

EDIT: patrząc na kolejne propozycje, pieniądze w pierwszej kolejności idą na coraz większy ssd (wybór konkretnego modelu w dalszym ciągu co najmniej dyskusyjny, różnica w cenie 500GB i 1TB HDD jest niezauważalna w cenie "projektu") oraz cooler za 150pln - jaki jest sens przy obecnych prockach o niskim TDP?

Przecież to jest ogólne.. ty patrzysz z tej strony na dyski inny powie że na chuj mu dysk 60gb jak za jego cene ma 2tb.. a on potrzebuje miejsca...a nie odpalania systemu szybciej..
Cooler jest przydatny jak podnosisz napięcia na procku, wtedy boxowym idzie słabo(do tych które da się podkręcać)
Każdy musi patrzeć pod siebie.

10 paź 2013, o 16:17
Mister Apollo

Browar, pomijając najmocniejsze jednostki, boxowy cooler wyrobi się na miękko i nie będzie przy tym hałasował (kiedyś bawiłem się w takie przeróbki, teraz była by to czysta fanaberia). i7> i5, zysk z takiej przesiadki ma się nijak do różnicy mocy procesorów i jest niewspółmierny do różnicy w cenie. Tyle w obecnych grach, nowa generacja konsol wymusi (miejmy nadzieję) nową jakość programowania wielowątkowego. Jak to się stanie, z radością odszczekam swoje słowa.
Co do dysków, 500GB + 60SSD nie da ani komfortu pracy ssd (wolne kontrolery i spore problemy ze stabilnością osiągów dysków bez TRIM) ani stosownej przestrzeni. Za mniejsze pieniądze (450 vs 350) wkładasz dysk talerzowy o podobnych osiągach i dużo większej pojemności. To nie jest "pod siebie", tylko naciągactwo i wmawianie ludziom ciemnoty. Jak SSD to obecna generacja, samsung albo vertex 120gb to ca 350pln. Taniej per GB i o niebo szybciej.

10 paź 2013, o 20:08
SV Rider

Moto: sv 1000S 2005
Co do coolerów to na intelu jestem w szoku że takie ciche ale nowe amd nadal są dosyć słabe.
moim zdaniem nie ma sensu przy tych cenach inwestować w i7 to nie znaczy że sie nie da wykorzystać.
Technologia szybkooo idzie naprzód więc wielowątkowość lada moment zostanie podciągnięta.
teraz w smartphonach masz 4 rdzenie w standardzie a w niektórych 8 (kiedyś szok nie do pomyślenia-wystarczył snake ;) ) (niektórzy mają słabsze pc;) )

My tu gadu gadu a mi się własnie zjebał dysk w firmie...może ma ktoś serial do hdd regenerator :P
(ssd do mnie nie przemawiają w polskich warunkach kasowych pojemność kontra cena)

12 paź 2013, o 09:29
SV Rider

Moto: SV650n 2001
To ja zwrócę twoją uwagę na dwa fajne komponenty:
karta graficzna GeForce GTX770 - przy twoim budżecie powinna być w zasięgu, a jest mega wydajna,
Dysk Seagate SSHD - hybryda dysku twardego i ssd. Desktopowe wersje mają pojemności 1 i 2 TB a do tego dołożony nieduży dysk ssd pracujący jako cash. Kosztują niewiele więcej niż zwykły HDD a potrafią być w zależności od zastosowania sporo szybsze.
Jeśli chodzi o płyty główne to warto zainwestować w płytę na chipsecie z77 - poza ogólnie dobrą wydajnością, mają zintegrowany kontroler pozwalający w przyszłości podłączyć dysk SSD jako cash dla wszystkich HDD bez konieczności instalowania żadnego softu.

12 paź 2013, o 09:44
Mister Apollo

browar napisał(a):
My tu gadu gadu a mi się własnie zjebał dysk w firmie...może ma ktoś serial do hdd regenerator :P
(ssd do mnie nie przemawiają w polskich warunkach kasowych pojemność kontra cena)
Poszukaj na pirackiej zatoce kroll ontrack. Nie ma lepszego softu.

@mroowkojad
Masz na myśli cache? :P
Z tego co na szybko wyczytałem, SRT działa to na zasadzie bloków dyskowych i rotacji LRU (least recently used), czyli jako rozszerzenie pomysłu dysku hybrydowego. Zostawiając powiedzmy 20-40GB nietrudno będzie "przekręcić" taką pamięć podręczną. Dla 90% ludzi rozwiązanie powinno być więcej niż wystarczające. Wszystko pod warunkiem posiadania szybkiego SSD.
BTW. Na rynku ma się pojawić technologia podłączania SSD przez port kości pamięci. Więcej z obecnego sata III już ponoć ciężko wyciągnąć.

EDIT:
Obiecany benchmark. lewy górny róg to świeża barracuda 2TB. Prawy górny to macierz 3*500GB z dwoma dyskami starszej generacji (striped na dyskach dynamicznych W7). Prawy dolny to ta sama macierz po włączeniu kompresji NTFS (podejrzewałem, że ograniczeniem jest interfejs SATA 1 jednego z dysków, potwierdziło się doskonale). Lewy dolny to starowinka Seagate Barracuda 250GB. Najszybszy dysk macierzy (WD Blue) sam z siebie osiąga średnio 80% wyników Barracudy. Jak widać, jak macie kilka starszych dysków warto je skleić do kupy.
Obrazek

12 paź 2013, o 11:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona