Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Jedi
SV Rider
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 19:24 Posty: 363 Lokalizacja: Bydgoszcz
Moto: SV650S K5(sprzedany)
|
Obciachy podczas jazdy
Czy zdarzyło się wam mieć jakiś obciach jadąc moto? Bo mi ostatnio tak. A mianowicie dojechałem do świateł i stanąłem sobie obok jakiejś SV-ki. Jechałem akurat z żoną. No i trochę się zamuliłem na zielonym, bo mówiłem coś do żony, chciałem szybko ruszyć i trochę za mało gazu dodałem, no i sru......... moto zgasło, a mnie tak pochyliło do przody, że przez przypadek zahaczyłem o klakson Wtopa nieziemska. Potem trzeba było szybko odpalić i ruszyć, no i trochę więcej gazu tym razem dałem, że ruszyliśmy z żoną na jednym kole Się kobietka mi przestraszyła i dostałem po łbie ............... za to że wariuje Masakra normalnie
_________________ http://www.littlesparkle.pl
Suzuki SV650S K5
|
30 lip 2010, o 11:18 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
Re: Obciachy podczas jazdy
Spoko nie masz sie co martwić - nie ty pierwszy i nie ostatni. Mi raz zdechła na światłach - objechałem sobie korek i stoje pierwszy - chciałem ruszyć szybko a dupa. Drugi raz na skrzyżowaniu ruszyłem dość dynamicznie i nie dociągnąłem wajchy od biegów i zamiast 2 został luz - silnik wyje - 2 wtedy zgrzyta jak szlag. To jest dopiero obciach - a nie tam jakieś zduszenie Ale po regulacji sprzęgła to już się nie zdarza.
30 lip 2010, o 11:34 |
|
|
Toksyczny
SV Rider
|
Światła, kumpela ruszyła, ja zagapiłem się - za mało gazu, zduszenie i zgasło - lipa jak cholera Hehe szybkie uruchomienie i jazda Lipa innego sortu? Dojeżdżam na spot, ciemno jak cholera, wcześniej minąłem miśków na motorach - w lusterku światło motocykla jadące za mną, haha chłopaki stoją a ja regularna 60 dojeżdżam żeby się przekonać, że to ktoś inny za mną jechał a nie miski
_________________ " Wy śmiejecie się ze Mnie, iż jestem "inny", Ja śmieję się z Was bo wszyscy jesteście tacy sami" "Carpe Diem"
|
30 lip 2010, o 11:47 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
Ale i tak nic nie pobije ruszania na światłach w wykonaniu 80% kierowców - SZLAG mnie trafia i krew zalewa kiedy stoję autem trzeci czy czwarty w kolejce i widzę sposób w jaki auta ruszają - zapala się światło zielone - wtedy najprawdopodobniej pierwszemu dociera impuls do pustej łepetyny, żeby wbić bieg i ruszyć - potem dopiero drugi dostaje impuls, żeby wbić bieg - tak jakby im to życie zmieniło jakby stali na biegu w korku
30 lip 2010, o 11:57 |
|
|
Jedi
SV Rider
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 19:24 Posty: 363 Lokalizacja: Bydgoszcz
Moto: SV650S K5(sprzedany)
|
Hmmmmmmmmmmm a po co palić sprzęgło ................
_________________ http://www.littlesparkle.pl
Suzuki SV650S K5
|
30 lip 2010, o 12:08 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
A może wystarczy wcisnąć je do końca a nie do połowy?
30 lip 2010, o 12:12 |
|
|
mr0zd
SV Rider
|
Ruszanie ze świateł w wykonaniu 95% kierowców jest fenomenalne, lubię na to patrzeć gdy np. niestety muszę czekać na środek komunikacji miejskiej. Zielone- przeważnie koleś przestaje czegoś szukać po samochodzie, wbijamy bieg, spuszczamy ręczny i dopiero ruszamy Co do mojej wtopy, to oprócz obijania lusterek w suwach miałem raz głupią sytuację Podjeżdżam do świateł, a że coś mnie uwierało w lewej rękawicy to postanowiłem że ją poprawie. Nagle patrze jeb! zielone, no to szybko za sprzęgło, a że rękawice po ch** założona to tak jak szybko złapałem za to sprzęgło, tak szybko mi ono spod łapy uciekło Moto szarpnęło, zgasło, a że ja miałem już obie nogi na podnóżkach zacząłem dość szybko lecieć na lewą "burtę". Na szczęście mój refleks już mnie nie zawiódł, szybko noga na ziemie i trzymam moto na udzie, spinka i już pionowo stoi Potem kumple mi mówili (a było 2 za mną) że byli na 100% przekonani że moto położę a tutaj taka sztuczka
30 lip 2010, o 13:41 |
|
|
Fredro
motocyklista
|
O, to ja podobnie miałam z CBR jeszcze Ruszam spod świateł, jedynka, sprzęgło, nogi na podnóżki od razu, a moto co? Nic, stoi jak stało Tylko, że ja nie dałam rady się podeprzeć i zrobiłam bach... Moje zdziwienie - bezcenne. Dodam, że wbiłam jedynkę, moto mi nie zgasło, tylko sprzęgło nie wysprzęgliło jakimś cudem po prostu. Obciach na całego, bo to duże skrzyżowanie było...
_________________ Życie jest za krótkie żeby je marnować
|
30 lip 2010, o 13:45 |
|
|
mirek
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 16:10 Posty: 943 Lokalizacja: Bydgoszcz
Moto: MT07
|
Na początku każdorazowa przesiadka z litra na 650 kończyła się zduszeniem silnika. Teraz już się przyzwyczaiłem... Ale były jazdy bez świateł, z niezapiętym kaskiem czy włączonym kierunkiem...
ETZ 251 x2 1993-1996,XL600R 1996-1998,DR800 1998-2005,RF900R 2005-2007,FMX650 2007-2009,SV650S 2008-2010,SV1000N 2010-2015, XR600R 2011-2016, CMX250 2014-2015, DR 350S 2014-..., MT-07 2015-..., DR-Z 400SM 2016-...
|
30 lip 2010, o 14:03 |
|
|
sirmariano
SV Rider
|
Przestają szukać? Chyba kozy w nosie To jest mistrzostwo - siedząc w pracy mam okno na ulice na której zazwyczaj jest korek i normalnie jakbym za każda wydłubana kozę przez kierowców w korku dostawał 1zł to byłbym bogaczem Zresztą tu jest dowód http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Koza_z_nosa
30 lip 2010, o 14:08 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Ja ze dwa razy jechałem na włączonym kierunkowskazie... Najgorsza wtopa była jak zawracałem u brata po ciemku na ubłoconym podwórku no i dwie panienki stały a ja jeb gleba bo tylne koło się uślizgnęło. Albo raz postanowiłem, że postawie sobie na gumę, no to wrzucam dwa, strzelam ze sprzęgła no i trochę za mocno bo z wrażenia to mi nogi z podnóżków spadły i jeb.nąłem stopami o asfalt... ale chyba nikt tego nie widział
|
30 lip 2010, o 16:16 |
|
|
matejator
SV Rider
Moto: SV 650S 2004
|
Ja wczoraj zaliczyłem taką akcję. Wchodząc do garażu byłem pewien, że nie złożyłem discklocka, więc ładnie się ubrałem usiadłem na moto, zapiąłem kask. W tym czasie akurat ktoś wjeżdżał do garażu i kiedy mnie mijał ruszyłem z gracją koło zrobiło jeden obrót i trach zablokowane, ja wystrzeliłem jak z roweru, moto się przewróciło a ja spadając odkręciłem manetę do oporu więc ryk silnika i moto na boku, obciach na maksa. Ludzie w puszce chyba umarli ze śmiechu.
_________________ SV650S K4
|
30 lip 2010, o 18:48 |
|
|
selisek
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 18:06 Posty: 673 Lokalizacja: Kraków/Kęty
|
U mnie mnóstwo sytuacji. Zgaśnięcie, kierunkowskaz włączony, nie zapięty kask, brak świateł - wszystko było. Gleba przy skręcie na zakazie w lewo (nagle z nad przeciwka pokazało się auto i panika). Jedno co jest może oryginalne to raz nie wyłączyłem ssania i robiłem sobie takie kółeczko i się wielce dziwiłem, że mi moto ciągle przyspiesza w zakręcie Ja hamulec - on jedzie, sprzęgło - spoko, puszczam sprzęgło - wyrywa. Komicznie to wyglądało i prawie wyglebiłem Generalnie jak się poruszam w Krakowie samochodem to nie ma takich sytuacji przy ruszaniu z tą jedynka, ręcznym i dłubaniem w rzeczach. Sporadycznie, ale nie jest to reguła. Pozdro
_________________ Suzuki SV 650 99' - niebieska
|
30 lip 2010, o 20:34 |
|
|
Kronos
Zygzak Rajder
Moto: ZX10R gen 5
|
Mając SV, nie wyrobiłem łuku i wjechałem w świeżo zaorane pole. Obyło się bez gleby, ale rodzina na rowerach miała niezły ubaw.
_________________ Suzuki SV 650s K5 => SUZUKI GSX1300RK8=> Kawasaki ZZR1400 II GEN=>KAWASAKI ZX10R gen 5
|
30 lip 2010, o 20:47 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Jedna bruzda więcej "by Kronos"
|
30 lip 2010, o 22:11 |
|
|
Domel
motocyklista
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 21:16 Posty: 297 Lokalizacja: Poznań/Nowy Tomyśl
|
Na biegu nie stoję ale obserwuję ruch i idzie wyczuć kiedy zaraz dla nas zapali się zielone,ale pierwszy na światłach to jeszcze ujdzie ale zawsze mnie zastanawiało po co drugi itd zostawiają hektar do tego przed sobą i inna sprawa skręcanie na skrzyżowaniu...zwalnianie do 10km/h na 100m przed skrzyżowaniem i wjeżdżanie w skrzyżowanie z taką jakby trochę większa wyrzuciła go na łuku Oo i pusto, zielone światło to jedzie przed Tobą jak (cenzura) zobaczy pomarańczowe to wtedy pełen gaz żeby zdążyć a Ty za nim stajesz na czerwonym. No dobra trochę odbiegłem od tematu bo to nie obciachy tylko zachowania :cenzura:... Co do obciachów to tak jak ktoś wyżej pisał...zgaśnięcie silnika na zielonym potem szybkie odpalenie maszyny i ruszenie prawie na kole ;-) albo w takiej sytuacji za słabe przerzucenie biegu i zamiast 2 to luz wskakuje.Ale obciach największy to miałem na MZ Wychodzę z bloku a tam na ławce jakieś dzieciaki, ja skórzana kurtka,kask w ręce.glany młodzi tak z podziwem patrzą. Podchodzę odpalam..oni zapatrzeni, nawracam i na mocno skręconym kole dojechałem do krawężnika ale w taki sposób że krawędzią opony lekko przytarłem o niego...straciłem równowagę i jebs na bok...a dzieciaki w śmiech Inna sytuacja to byłaby obciachem gdyby ktoś to widział....jechałem leśną dróżką komarkiem, z domu(chyba leśniczówka) w pobliżu wybiegł pies i mnie goni ja trochę nogą się odganiam, patrzę na niego a że akurat był zakręt spojrzałem przed siebie a tu 3metry przede mną bariera z takiej wielkiej beli chwyciłem mocniej kierownicę,usztywniły mi się ręce co trochę zamortyzowało uderzenie. Ja zatrzymałem się na barierze a komarek pod nią, przejechał parę metrów i się wywalił,pies jak to zobaczył to się spłoszył i uciekł Komarkowi zerwała się linka od gazu a ja chwilę oddechu nie mogłem złapać i miałem czerwoną krechę na klacie
_________________ Komar->WSK125->MZ ETZ 251->Yamaha XJ 600S Diversion->Suzuki GSXF750->Suzuki SV1000S
Ostatnio edytowano 31 lip 2010, o 12:14 przez Domel, łącznie edytowano 1 raz
|
31 lip 2010, o 08:26 |
|
|
jedrekla7
motocyklista
Dołączył(a): 18 mar 2010, o 16:09 Posty: 240 Lokalizacja: mazowieckie / la7 Rep.
|
Gafy były i będą, nie ma co przezywać. Mi ostatnio przy wjeździe na rondo zgasł
_________________ Srebrne SV650S urodzony 2002r
|
31 lip 2010, o 11:27 |
|
|
Szymek609
motocyklista
Dołączył(a): 14 maja 2010, o 19:50 Posty: 134 Lokalizacja: Niepołomice
|
Niedługo po kupnie jak jeszcze nie miałem dobrze wyczutej skrzyni to zdarzyło mi się że przycisnąłem na 1, wrzuciłem zbyt lekko 2 i maneta do spodu a tu moto wyje nie jedzie a jak wrzuciłem 2 to jeden zgrzyt! I to wszystko na oczach kumpli, ładny obciach
_________________ Sv650S 2004. & Sv650S 2007.
|
1 sie 2010, o 11:36 |
|
|
Tomek
SV Rider
|
Od kwietnia popełniłem tyle gaf, że nawet ich już nie pamiętam. Dzisiaj miałem identyczną sytuację jak ta opisana przez Szymka. Jedyna różnica taka, że przy ponownym wbiciu dwójki nic nie zgrzytneło.
_________________ Pozdrawiam!
|
1 sie 2010, o 13:05 |
|
|
fredric
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:57 Posty: 337 Lokalizacja: kozienice/oslo
Moto: erłan
|
U mnie dawne czasy jeździłem cbr1000f taka babka z 90r. Jedziemy z kolegą we dwóch, podjeżdżam do laski pod blok. Kumpel wysoki więc siedząc z tyłu spokojnie stał stopami na ziemi. No i mówię mu poczekaj ja idę do niej na chwilę. No i zsiadam z moto i on nie obczaił też zsiadł hehe. I tak patrzę jak cebra leci na prawy bok więc chwytam za rączkę i została mi guma w dłoni a moto na boku. Ludzi pełno wszyscy mieli ubaw. Nie liczę zgaśnięć na światłach bo to nie raz się zdarzyło
_________________ była sv1000s k6 fałtegje masters kompsport tjuning BikePics jest erłan 161ZT664 gg.1060988
|
1 sie 2010, o 15:18 |
|
|