Re: Jest na sali jakiś informatyk?
Odgrzeję odrobinkę temat i dam szansę wypowiedzieć się kumatym
Spece od wingrozy mogą sobie darować bo sprawa dotyczy nawet nie unixa a linuxa.
Znaczy tak, uwaga:
Jest se komp doma z prockiem AMD a6 który pieszczotliwie nazwaliśmy Deep Blue
( z powodu taniej obudowy w której są niebieskie lampeczki. Wygląda przez to strasznie poważnie i na całkiem gramotny komputr. W sumie całkiem nieźle bryka
) i na nim walnięta Fedora która świeci po oczach nowym Gnome.
Jaki to numer to ja pamięci nie mam, ale ta co tak zalatuje trochę na jabłkowy system.
Wygląda to ładnie i mało wiele działa, po drobnych upierdliwościach wstępnych.
Natomiast ta sama Fedora z tym samym nowym Gnome zapuszczona na łaptopa z prockiem i5
No normalnie nie chu-chu. Znaczy odpali, fajnie wygląda ale gdy tylko coś np. z przeglądarką obrazów zrobić to
jeżeli chce się wyjść z aplikacji. Plus dochodzą jakieś zawiechy dziwne i trudno sprecyzować od czego.
Na próbę zapuściłem Ubuntu również z tym samym Gnome. Też się uruchamia ale wszystkie negatywne objawy nasilone do stopnia powodującego
Które można skończyć jedynie resetem. Tak się wszystko skrzaczy.
Ten sam laptop z Ubuntu ale zamiast gnome wsadzi się unity to zupełnie inny sprzęt.
Chodzi absolutnie wszystko, nic się nie wiesza, nie krzaczy, wykrywa i uruchamia bez pomocy wszystko od pierwszego kontaktu itd... Łacznie z pieprzonymi palcami na neta z 3-ki. Jednym słowem do rany przykładać bo nie ma co poprawiać.
Jeden jedyny błąd jaki znalazłem w Unity to sytuacja następująca> Przeglądarka obrazów wali pełny obraz od klawisza F11 (niezależnie czy goła laska czy motocykl
) i jeżeli w tej sytuacji zechce nam się wyłączyć komputer idąc na łatwiznę i naciskając power. To okno wyłączania, restartu itd..... nie przebija się ponad obraz wyświetlany przez przeglądarkę. Komputer chwilę wisi ale po jakich 10 sek. ogarnia że coś nie trybi i przepraszać zaczyna za błąd systemowy.
No ale Unity z tym bocznym paskiem nie do ruszenia jakoś mi nie leży po prostu.
Czy nowe Gnome działa sensownie na jakiejkolwiek innej dystrybucji? I na prockach innych niż AMD czy dać sobie z tym spokój?
(w sumie musze przyznać że z unity to zdaje się dobrą robotę zrobili
Tylko ten cholerny pasek
Jeżeli przestawią go na dół albo dorobią taka opcję no to zajebioza normalnie)