Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 20:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Myjka Ciśnieniowa - Pomoc w kupnie 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Post Myjka Ciśnieniowa - Pomoc w kupnie
Zna się ktoś na takich rzeczach? Znajdę jakąś w miarę myjkę do góra 300zł? Dobrze by było aby miała jakiś pojemnik na pianę aby było można myć samochód z pianą.
Co sądzicie o tych myjkach z allegro za ~200-250zł? Że China to wiem ale może pochodzą z parę lat :P

17 sty 2011, o 22:13
SV Rider

Moto: MT01
Post Re: Myjka Ciśnieniowa - Pomoc w kupnie
Hmm podstawowy karcher w głupiej castoramie tyle kosztuje 250-300 z dwoma końcówkami - rotacyjna i uniwersalna. Pojemnik mały do piany karchera tez ok 55 zł kosztuje. Wyjmujesz lancę i go wkręcasz. Warto zainwestować w filtr wody i zestaw gotowy. A karcher to zawsze karcher.

17 sty 2011, o 22:26
SV Rider

Moto: SV650S=>GSX-R750
Wal do szlosa, :mrgreen: on jest specem od myjek. tylko nie mów że ja powiedziałem :P

fuck miało iść na pm-ke :/

17 sty 2011, o 22:27
SV Rider

Moto: SV650A 2016
Z innego forum samochodowego. Jednym słowem kupię ten najtańszy z allegro z aluminiową pompą.

Cytuj:
oststnio 3dni temu sam kupilem karchera.
siedzialem jakies 2-3 tygodnie nad tym tematem i wybor padl na karcher'a K 5.55 za ok 800zl. myjka 140bar, 460litrow/h, alu pompa i 2 dysze do tego prawia 2kW silnik.
dokupilem od razu pianownice i jestem naprawde zadowowlony, czeka mnie jeszcze wybor dobrej chemii, skutecznej a bezpiecznej i mysle ze wiekszosc mycia odbedzie sie bezdotykowo, a tylko raz na jakis czas wiaderka i rekawica do mycia beda potrzebne.

nizsze modele karchera to zabawki, do tego na pompie z kompozytow czyli rozleci sie predzej czy pozniej. Nie kupuj tez karchera w marketach jak leroy bo tam sa inne serie stricte marketowe i nawet w salonie karchera nie moga ich zamowic, a z serwisem tez sa problemy. Do takiej K5.55 mozesz kupic wszystkie czesci.

Cytuj:
tak jak miqolaj wspomnial podstawa to aluminiowa pompa
sam mialem kiedys takiego "odkurzacza" karchera ale to mozna sobie rower popsikac a jak sie zwalil to tylko smieci :czerwona:

17 sty 2011, o 22:42
SV Rider

Moto: MT01
Hmmm to oni chyba myli tiry całymi dniami, że im się to psuje :) ja mam już kilka lat i nic. Sąsiad ma długo i też nic, a rotacyjna daje rade i wcale nie jest do psikania roweru.
hmm wydać 1tys zł żeby raz na jakiś czas motocykl umyć to trochę przesada, tym bardziej że sv to nie cross ani enduro, żeby trzeba było walić ostro z myjki.

17 sty 2011, o 22:56
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Mam 2 karchery, jeden taki domowy za 700zł (nagrody motywacyjne za punkty w pracy - coś jak punkty na stacji benz) oraz taki przemysłowy kupiony używany za 2 k zł, o wartości 8 k zł.
Tym domowym to nawet z dyszą rotacyjną, to możesz pelargonie na balkonie co najwyżej podlewać. Ten drugi zrywa tynk ze ściany, a lance trzeba trzymać 2 rękoma. 1,5 km od domu mam myjnie samoobsługową, wrzucam 2 zł i myje cały motocykl.

18 sty 2011, o 01:20
SV Rider

Razor napisał(a):
1,5 km od domu mam myjnie samoobsługową, wrzucam 2 zł i myje cały motocykl.

:wtf: Mi wychodzi 7 zł na dokładne mycie :razz2:

18 sty 2011, o 10:17
SV Rider

Moto: zamiana na 750
Umyj na BP tam mają dobrą myjkę.

18 sty 2011, o 16:25
SV Rider

Wiadro+gąbka+szampon a nie jakieś karchery :mlotek:

18 sty 2011, o 16:53
erotoman-gawędziarz

Bartosz napisał(a):
Razor napisał(a):
1,5 km od domu mam myjnie samoobsługową, wrzucam 2 zł i myje cały motocykl.

:wtf: Mi wychodzi 7 zł na dokładne mycie :razz2:

Myjnia na Statoilu niedaleko mnie. Jak wracaliśmy od Infi to zatrzymaliśmy się na Lotosie, po 2 stronie szosy jest Statoil z tą myjnią. 2 zł wystarczy by umyć i opłukać motocykl, na woskowanie trzeba dorzucić jeszcze bo czas się skończy. Myjnia jest na czas a nie na ilość wylanej wody :)

18 sty 2011, o 18:18
SV Rider

Moto: 636 '03
Mam takiego grubego kolegę - który jest z reguły leniwy - dlatego też pewnie gruby.
Ale jak przychodzi do mycia samochodu - to opierdziela calutkiego lanosa za 4 złote.

19 sty 2011, o 16:43
SV Rider

Osobiście nie lubię myjek ciśnieniowych. Motor po takim zabiegu nie wygląda dobrze - szczególnie silnik i elementy chromowane.
Ręczna robota jest najlepsza :P

No ale oszczędność czasu..... mega.

19 sty 2011, o 16:58
erotoman-gawędziarz

Gąbką nie zmyjesz brudu ze wszystkich szczelin (np. przy silniku jak masz założony pług i nie ma jak wcisnąć jej), a myjką tak. To jest główny plus.

Poza tym nie musisz szorować, a felga tylna i wahacz łatwo czyści się z mieszaniny kurzu i smaru do łańcucha.

Ja zawszę podjeżdżam najpierw do dystrybutora gdzie są papierowe ręczniki. Wyrywam sobie z koło 10, potem podjeżdżam do mycia. Po umyciu odczekam chwilę aż większa woda odcieknie i wycieram do sucha ręcznikami :)

19 sty 2011, o 19:33
rowerzysta

gruby33 napisał(a):
Z innego forum samochodowego. Jednym słowem kupię ten najtańszy z allegro z aluminiową pompą.

Cytuj:
oststnio 3dni temu sam kupilem karchera.
siedzialem jakies 2-3 tygodnie nad tym tematem i wybor padl na karcher'a K 5.55 za ok 800zl. myjka 140bar, 460litrow/h, alu pompa i 2 dysze do tego prawia 2kW silnik.
dokupilem od razu pianownice i jestem naprawde zadowowlony, czeka mnie jeszcze wybor dobrej chemii, skutecznej a bezpiecznej i mysle ze wiekszosc mycia odbedzie sie bezdotykowo, a tylko raz na jakis czas wiaderka i rekawica do mycia beda potrzebne.

nizsze modele karchera to zabawki, do tego na pompie z kompozytow czyli rozleci sie predzej czy pozniej. Nie kupuj tez karchera w marketach jak leroy bo tam sa inne serie stricte marketowe i nawet w salonie karchera nie moga ich zamowic, a z serwisem tez sa problemy. Do takiej K5.55 mozesz kupic wszystkie czesci.

Cytuj:
tak jak miqolaj wspomnial podstawa to aluminiowa pompa
sam mialem kiedys takiego "odkurzacza" karchera ale to mozna sobie rower popsikac a jak sie zwalil to tylko smieci :czerwona:

Dokładnie - nie kupujcie tych podstawowych sprzętów robionych pod supermarkety. Ja osobiście mam w firmie sprzęt z dużo wyższej półki, jeden z podgrzewaniem wody, drugi zimnowodny - ale uwierzcie miałem już styczność z wieloma (tymi tanimi i tymi drogimi też) i jeśli ma to być używane częściej niż raz na miesiąc - to warto zainwestować parę stówek więcej, jeśli jesteś zdecydowany na zakup.

Poza tym - karcher naprawdę nie jest najlepszy, jest co najwyżej dobry.

31 sty 2011, o 18:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]