Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 21:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Problem z samochodem 
Autor Wiadomość
Klonowy orator

Moto: nima :)
Post Problem z samochodem
Sorry za offtopa ale zrobiłem dzisiaj głupią rzecz, a mianowicie wrzuciłem bieg parkingowy (automat) gdy samochód się jeszcze toczył, zanim wrzuciło "P" wajcha przeszła tez przez "R".

Teraz jak jadę po prostej drodze pomału do przodu lub do tylu słychać metaliczny dźwięk jak bym ciągnął jakiś kawałek metalu za sobą, ale pod samochodem niż nie widać ( est za niski). Gdy wjadę przy drogowej prędkości w jakąś dziurę też slychać metaliczny dźwięk jak by coś było luźne.

Co mogło się stać? Jutro pojadę do warsztatu ale mam 30km do najbliższego :/
Jest to 2010 honda civic z 4 hamulcami tarczowymi.

PS: Ręczny działa, bieg parkingowy trzyma gdy zaparkowany na wzniesieniu.

HELP :razz2:

Ostatnio edytowano 2 cze 2011, o 14:43 przez Kilerpl, łącznie edytowano 1 raz

2 cze 2011, o 00:48
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Post Re: Problem z samochodem - pilne
Jezu, czy nawet polak na tym obcym, durnym nowym kontynencie musi też jak tamtejsi ludzie kupować samochód z automatem? I jeszcze automat do tak małego silnika, jakie są montowane w civicach?!

2 cze 2011, o 00:55
Klonowy orator

Razor napisał(a):
Jezu, czy nawet polak na tym obcym, durnym nowym kontynencie musi też jak tamtejsi ludzie kupować samochód z automatem? I jeszcze automat do tak małego silnika, jakie są montowane w civicach?!

Tutaj standardy są nie popularne, bo ludzie są leniwi. Stojąc 3 godziny w korku nikomu się nie chce wrzucać biegu cały czas :)
Wcześniej miałem skrzynie z tiptronikiem to było spoko ale ta honda to syf. Nie wiem jakie skrzynie są w nich montowane ale silnik jest 1.8 (140 koni). Wolne to jak cholera a i tak spala 9 litrów na 100km :razz2: .
Nie miałem wyboru mój były 330 konny 4x4 spalał mi 1500 zł na miesiąc benzyny - to połowa moich zarobków :hahaha:
Na ulotce hondy pisało że spala 5.6 litra na 100 na autostradzie... ojj ja głupi :mur:

2 cze 2011, o 00:59
SV Rider

Moto: erłan
Razor napisał(a):

Wszystko jest kwestią użytkowania a na dzień dzisiejszy automaty są o niebo lepsze od manuala. Sam już 3 auto mam w automacie i jedynym problemem w naszym kraju to jest brak dobrych i uczciwych mechaników. No i jeszcze mało ludzi wie że w skrzyni trzeba wymieniać olej i filtr.
No i w niektórych krajach kupić manula to cud a jak już trafisz to sprzęgło do wymiany.
Wracając do tematu biegi wchodzą normalnie nic nie szarpie??
Może coś przy lince się oberwało, mocowanie jest dosyć liche przy skrzyniach a jak ostro szarpnąłeś to mogło odpaść kawałek mocowania albo się dobrze wygiąć. Może też być to zwykła podkładka od mocowania i leży na skrzyni a pod wpływem drgań ją słychać.

gg.1060988

2 cze 2011, o 10:36
SV Rider

Moto: CBR600RR PC40
fredric napisał(a):
a na dzień dzisiejszy automaty są o niebo lepsze od manuala.

Pod warunkiem że piszesz o takich skrzyniach jak PDK z Porsche czy wynalazki rodem z F1 w Ferrari :P

2 cze 2011, o 10:40
motocyklista

Moto: SV 1000S
skwaro napisał(a):
fredric napisał(a):
a na dzień dzisiejszy automaty są o niebo lepsze od manuala.

Pod warunkiem że piszesz o takich skrzyniach jak PDK z Porsche czy wynalazki rodem z F1 w Ferrari :P

... DSG które aż do 200 tyś wytrzymuję bez remontu lub tip troniki (nie kupować wszystkiego co ma multitronica) wcale nie musi być PDK, bo jak by się zagłębić jest to popularne DSG jeżdżące VWejach i rodziny innych. Każda marka nazywa tę samą skrzynie inaczej. Więc nie ma co się obawiać automata tylko trzeba o niego dbać nie jest bezobsługowy, no i trzeba omijać wynalazki jak np CVT. Przy starych samochodach zajedziesz silnik a skrzynia będzie działać są np legendarne skrzynie ZF gdzie są praktycznie nie do zajechania.

2 cze 2011, o 11:26
Zobacz profil WWW
Klonowy orator

Post Re: Problem z samochodem
Pojechałem do dealera na serwis, po drodze przy przejeżdżaniu przez dziury coś mi skrzypiało jak by metal obcierał o tarcze hamulcową.
W serwisie samochód przetestowali nie znaleźli NIC, ale w drodze powrotnej do domu nie zapiszczał już ani razu i wszystko wydaje się być w porządku.

Ten samochód mi normalnie gra na nerwach, żarty sobie stroi ;P

Co do skrzyni biegów to w civic skrzynia nie jest najlepsza, bo jest nastawiona na ekonomie i wrzuca biegi dosyć wolno ale w korkach jakie tutaj są codziennie sprawdza się dużo lepiej niż manulal.

W poprzednim samochodzie miałem skrzynie sportową i wrzucała biegi szybciej niż gość z którym się ścigałem mógł wrzucić w swojej bemce 325 (manual).
Niestety w samochodach z klasy civic takich skrzyń nie instalują :wtf:

2 cze 2011, o 14:55
Klonowy orator

fredric napisał(a):
Razor napisał(a):

Wszystko jest kwestią użytkowania a na dzień dzisiejszy automaty są o niebo lepsze od manuala. Sam już 3 auto mam w automacie i jedynym problemem w naszym kraju to jest brak dobrych i uczciwych mechaników. No i jeszcze mało ludzi wie że w skrzyni trzeba wymieniać olej i filtr.
No i w niektórych krajach kupić manula to cud a jak już trafisz to sprzęgło do wymiany.
Wracając do tematu biegi wchodzą normalnie nic nie szarpie??
Może coś przy lince się oberwało, mocowanie jest dosyć liche przy skrzyniach a jak ostro szarpnąłeś to mogło odpaść kawałek mocowania albo się dobrze wygiąć. Może też być to zwykła podkładka od mocowania i leży na skrzyni a pod wpływem drgań ją słychać.

Tutaj też mało kto o tym wie ale ja zawsze wymieniałem co 50 000 km olej i filtry. Czyste wszystkie oleje samochodzie to dla mnie podstawa.

Dzięki za odpowiedzi :spoko:

2 cze 2011, o 15:03
SV Rider

Moto: Honda VTR 1000F
Razor napisał(a):

Wszystkiego w życiu trzeba spróbować, wszystko jest dla ludzi ;)
Ja osobiście miałem VW ze skrzynią Tip-tronik, a teraz mam autko z DSG i muszę przyznać, że to prawda co mówią na mieście B) . "Jak ktoś zasmakuje jazdy autem z automatyczną skrzynią to już zawsze będzie szukał auta w automacie" Prywatnie jeżdżę automatem, a w pracy manualem i powiem jedno jak dla mnie tylko automat :spoko: . Wiele osób, które znam jeżdżą automatami, Polacy coraz bardziej przekonują się do takich skrzyń. Na pewno jak się systematycznie wymienia olej i filtr w skrzyni to do 200tys nie ma prawa nic się zepsuć.

2 cze 2011, o 18:52
motocyklista

Moto: SV 1000S
artias napisał(a):
Razor napisał(a):

Wszystkiego w życiu trzeba spróbować, wszystko jest dla ludzi ;)
Ja osobiście miałem VW ze skrzynią Tip-tronik, a teraz mam autko z DSG i muszę przyznać, że to prawda co mówią na mieście B) . "Jak ktoś zasmakuje jazdy autem z automatyczną skrzynią to już zawsze będzie szukał auta w automacie" Prywatnie jeżdżę automatem, a w pracy manualem i powiem jedno jak dla mnie tylko automat :spoko: . Wiele osób, które znam jeżdżą automatami, Polacy coraz bardziej przekonują się do takich skrzyń. Na pewno jak się systematycznie wymienia olej i filtr w skrzyni to do 200tys nie ma prawa nic się zepsuć.

Dokładnie jak mówisz kolego, jeżeli nie ma przeciwwskazań co 40tyś jak ktoś żyłuje, lub 60 tyś trzeba olej zmieniać, jeżeli doświadczy automatu to nie będzie chciał powrócić do skrzyni manualnej z zwykłej wygody. Choć zawsze byłem fanem manualna teraz sam wole automat może z racji nawijanych km.

2 cze 2011, o 21:52
Zobacz profil WWW
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Chcę sobie kupić Merca z silnikiem 3.2 i :cenzura: się, że sprzedawali je tylko i wyłącznie z automatami :/ w tym modelu jest jeszcze silnik 3.0 z manualem, ale ten to starsza konstrukcja - pali więcej, jest dużo słabszy i ma mechaniczne wtryski :(

Nie znoszę automatów i półautomatów. Nie wątpię, że są lepsze niż manual, że szybciej i płynniej przerzucają biegi... chodzi o to, że psują całą zabawę z jazdy, cały ten ambaras zapięcia biegu, przerzucenia lub redukcji... cała frajda znika.

2 cze 2011, o 22:44
SV Rider

Moto: erłan
Kiedyś miałem przez prawie rok beczkę w automacie 23TE czy jakoś tak miał oznaczenie. Powiem ci że porażka skrzynia w nim że szok, a spalanie qrwaa ile wlałem tyle spalił.

gg.1060988

2 cze 2011, o 22:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]