Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 10:36

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Z ciekawości- co się stało ze starym forum? 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: 2x 650s K9 ..... 675
Post Z ciekawości- co się stało ze starym forum?
Kto mi wytłumaczy co właściwie stało się ze starym forum? Bo wydaje mi się, że kiedyś to forum wyglądało inaczej, czy to było inne forum? Później jakieś przeniesienia, nie pamiętam już dokładnie jak to było? Kto ze starych wyjaśni i przypomni o co chodzi? :)

21 cze 2011, o 18:46
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Post Re: Z ciekawości- co się stało ze starym forum?
Jeszcze raz? ;P
Ehh, no dobra.
Tam był kryzys władzy, był tylko 1 administrator, który uważał się za Boga i moderatorzy, którzy musieli mieć te samo zdanie co on. Dodatkowo tam była ścisła cenzura polityczna - jeżeli adminowi się nie podobał post, jego treść to kasował. Poza tym tam był terror punktowy, jeżeli się podpadło 5 razy to można było dostać bana, podpadało się za głupoty - brak kropki za emoticonem, źle postawiona literka w zdaniu w całym poście itp. Atmosfera terroru, ludzie mieli ostrzeżenia.
Sam administrator był maniakiem for, prowadził 3 na raz (o tylu ja wiem, może ich było więcej), sam nie miał SVki nigdy i co najciekawsze nawet nie planował kupić. Nie umiał jeździć dobrze motocyklem, bał się zakrętów mówiąc że to zło konieczne (a przecież to największa frajda), a planował kupić fjr 1300 lub dużego bandita. Poza tym sam administrator nie pokazał się NIGDY na ŻADNYM zlocie.

To o nim, a teraz co się stało:
Kończyło się miejsce na starym forum, serwer był zawalony, Kerm zbierał się do zmiany prawie rok i nic nie robił. W końcu zebrał od ludzi pieniądze na nową domenę i nagle ucichł - nikt nic nie wie co się z kasą stało, co z domeną itp. Po drodze jeszcze zaczął się bawić, zmieniać tła forum na jakieś kotki, potem jakieś różowe i zostawiał, zaczął wkładać na modów ludzi, którzy mieli mnóstwo postów (głupich często, bezsensownych), ludzi których nikt nie znał, albo się z nich wszyscy śmieli.... wtedy to warszawiacy zebrali się w 1 klubie, popili i uzgodnili że zabiorą się za to :) Dzwonek za własne pieniądze wykupił serwer (potem był zwrot oczywiście) i przeładował bazę starego forum, ale nadarzyła się okazja do zmiany władzy - odejście od autorytaryzmu na rzecz demokracji - poszerzenia administracji i stworzenia systemu głosowego, co teraz działa. Uzgodnione zostało, że nie może być tylko 1 admin tylko 3, i do tego 5 - 6 moderatorów by stworzyć ewentualną instytucję opozycji głosowej. Prze to że dzwonek przeładował bazę i opłacił miał teraz największe uprawnienia na forum i chciał zmiany jak większość ludzi ze starego forum... niestety kerm nie potrafił przyjąć tego do wiadomości, straszył, wyzywał... nie chciał podziału i demokracji. Nie pamiętam już jaki to był okres, ale chyba około tygodnia trwał ten impas i wymiana zdań pomiędzy nim a userami by go przekonać. W międzyczasie zostały rozpisane wybory na władze nowego forum, kerm je zbojkotował, zignorował zdanie ludzi. Prze to, że sytuacja stawała się coraz bardziej męcząca została podjęta decyzja o kasacji całej bazy i stworzenie nowego forum, czystego, wolnego od przeszłości... w ciągu pierwszego dnia zapisało się prawie 100 osób ze starego forum, w kilka dni już było ponad 300 :) Było dużo ludzi którzy popierali tzn. elytę (tak obecna cała administracja tego forum została nazwana przez kerma :)), chociaż nie odzywali się w temacie. Nowe forum w ciągu roku osiągnęło status i wielkość starego forum kerma z 4 lat.

Po wyczyszczeniu bazy i stworzeniu nowego forum w warszawie była wielka popijawa, przyszło dużo userów i wszyscy się cieszyli z tego... pamiętam, że pod koniec już marnie gadałem :)

Obecnie stare forum zostało przeładowane na domenę, którą kerm kupił za nasze pieniądze, ale z dnia na dzień dogorywa podobnież - sam nie wiem, bo tam nie wchodzę. Jestem zły z tego powodu, że nie dano mi możliwości usunięcia wszystkich moich znaków obecności stamtąd. Nie chcę mieć nic wspólnego z tamtym człowiekiem i jego forum, zwłaszcza, że widziałem go na żywo i szczerze mogę powiedzieć, że taki chojraczek to on jest tylko w necie ;)

21 cze 2011, o 22:43
SV Rider

Moto: SV650s k3
No bo to powinna byś główna Razorze informacja zamieszczona pod regulaminem, albo w FAQ "co się stało z starym forum?" (a niech stracę, dam kropkę po emotce) :D.

21 cze 2011, o 22:55
mundrek

Moto: sv1k/ 748SP
markervip napisał(a):
No bo to powinna byś główna Razorze informacja zamieszczona pod regulaminem, albo w FAQ "co się stało z starym forum?" (a niech stracę, dam kropkę po emotce) :D.

Ale hultaj jesteś z tą kropką :D
Na starym forum było tak jak na urodzinach u Ciotki co płaci na "jedyne prawdziwe radio". Z kropką na końcu ;).

Z tego miejsca należy pozdrowić Tomka przez którego właściwie powstał bardzo ciekawy temat, a potem nowe forum. Kto był to pamięta dyskusję ;).kropka.

Albo, że taka was obfitość...

21 cze 2011, o 23:19
erotoman-gawędziarz

Obrazek o to chodzi? :) (zachowałem sobie na pamiątkę)

A z tą kropką to ja go zacząłem pierwszy wkurzać, potem dostałem pare PW od niego z groźbami :). kropka

:mrgreen:

21 cze 2011, o 23:25
Klonowy orator

Moto: nima :)
Nie spodziewałem się że aż takie problemy były na tamtym forum :hmm: . Ja to sprzedałem svs jeszcze przed kłopotami na starym forum to nic o nich nie wiedziałem :>

Skasowałem cytowanie tak wielkiego posta, bo ciężko się będzie czytać :)
Moderator

21 cze 2011, o 23:43
SV Rider

Kurde Razor, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Chyba siedziało Ci to na żołądku :P :D
P.S. Jak dla mnie to forum wymiata :]
P.S.2. A Może wiecie dlaczego Owca się obraził? Bo nie chce mi powiedzieć, a czasem pyta czy ktoś go tu wspomina? :]

22 cze 2011, o 08:06
SV Rider

Moto: Czorna SV650 K1
Bo nikt nie chciał uwierzyć w vmax jego motocykla :D
A tak serio to miał chłopak dziwną stłuczkę na światłach, na forum nakręcił tak, że to niby nie jego wina a po kilku dniach się okazało, że ktoś z forum był świadkiem zdarzenia i wyglądało ono zupełnie inaczej, w sensie że to Owiec dał ciała. Od tego momentu ślad po nim zaginął.

22 cze 2011, o 08:55
SV Rider

Heh a to dziad :]

22 cze 2011, o 09:29
Masterka ognisk

Moto: Yamaha TDM 850 '01
Opis nie do zapomnienie. Biedny Owiec przywalił w drzwi samochodu babki będącej na sąsiednim pasie. Po prostu mu się babka na pasie obok zatrzymała i otworzyła drzwi a on w nie przyłożył... Do dziś nikt nie wie jak on mistrz to zrobił :P

i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"

22 cze 2011, o 10:55
erotoman-gawędziarz

Dread napisał(a):
Kurde Razor, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Chyba siedziało Ci to na żołądku :P :D
P.S. Jak dla mnie to forum wymiata :]
P.S.2. A Może wiecie dlaczego Owca się obraził? Bo nie chce mi powiedzieć, a czasem pyta czy ktoś go tu wspomina? :]

Nie siedziało mi to na żołądku, ja po prostu nie lubię frajerów :] a na kermowisku miałem 6 stron komentarzy w tamtejszym dziale dla administracji i wszyscy głowili się, co tu ze mną zrobić xd no grzeczny nie byłem, ale nie łamałem regulaminu forum - dlatego mieli problem nawet wklepać mi ostrzeżenie, heh ;)

Ten pościk to i tak jest po krótce napisany, jakbym się bawił w szczegóły to by był 4 razy dłuższy :)

ad. 1 Staramy się :) Pierwsza zasada tego forum była prosta - to miejsce służy ludziom, a nie administracji, więc robimy wszystko by był dobry klimat przy zachowaniu porządku. Moderatorzy działają, ale są praktycznie niewidoczni (raz na jakiś czas ktoś podpisze komentarz na zielono ;)). Z drugiej strony jednak czystość postów (poprawność językowa) jest nadal pożądana, ponieważ ten kto nie potrafi używać polskich znaków albo stawiać przecinków w zdaniu nie robi na złość administracji tylko samym userom, ponieważ to oni będą potem czytać te posty i oni na nie będą odpowiadać, i oni też będą mieli problemy z rozszyfrowywaniem ich ;) Czyli ten kto robi byki, robi sam źle dla siebie też ;P Ale zmienił się charakter poprawiania forum - już nie ma agresji i gróźb, że dostanie się punkcika - bo to się mi ja z celem - równie dobrze można by było wklepywać słoneczka i chmurki jak pani w przedszkolu, a tu przecież siedzą w znacznej większości ludzie dorośli. Poza tym wy (Userzy) przyszliście na te forum z czystej przyjemności, chęci wiedzy (lub spotkania nowych ludzi którzy podzielają tą samą pasję co i wy) nie z przymusu - nikt was na siłę nie trzyma, nikt niczego nie rozkazuje, i tym bardziej nie wolno tworzyć atmosfery przymusu. To tym bardziej się mija z celem, dlatego z założenia jesteśmy wszyscy tutaj kolegami i każda kłótnia tworzona publicznie jest automatycznie niwelowana - od takich rozmów są prywatne wiadomości.

ad. 2 Owiec jest obrażony na kogoś z userów, kto się z niego wyśmiewał. W zimę gadałem z nim na gg i tak mi powiedział, ale nie chciał wskazać o kogo chodzi. Tyle wiem :)

22 cze 2011, o 17:42
SV Rider

Moto: GS500E 2000
Wątek proponuję podwiesić w FAQ, żeby już nikt nigdy nie miał wątpliwości :obity:

Muszę Wam wszystkim przyznać, Userom, Modom i Wszystkim Świętym ;), że tworzymy na tym forum fantastyczną atmosferę i jestem Wam za to ogromnie wdzięczna

:piwo: :hug: :piwo:

24 cze 2011, o 10:59
SV Rider

Moto: Trufel 675
Dobrze nam idzie, ja bym za to wypiła :obity:

24 cze 2011, o 12:37
SV Rider

Moto: GS500E 2000
Montana napisał(a):
Dobrze nam idzie, ja bym za to wypiła :obity:

Nie widzę przeszkód :pijany:

:-> :mrgreen: :-> :mrgreen: :-> :mrgreen:

24 cze 2011, o 13:36
SV Rider

Moto: H2 / RSV4 Factory
Razor napisał(a):
bał się zakrętów mówiąc że to zło konieczne (a przecież to największa frajda)

Pamiętam, jak prowadziłem z nim spokojną i dyplomatyczną dyskusję na ten temat ;P Należy wspomnieć, że jeszcze do niedawna Kerm = Benny i Abba. Jak go kiedyś zobaczyłem w "Kawa czy herbata" to sobie myślałem: "kurde, znajoma twarz...", a potem tu na forum, ktoś napisał, że to był faktycznie Kerm.

24 cze 2011, o 14:14
SV Rider

Moto: SV650 2003
Razor napisał(a):
J - odejście od autorytaryzmu na rzecz demokracji - poszerzenia administracji i stworzenia systemu głosowego, co teraz działa. Uzgodnione zostało, że nie może być tylko 1 admin tylko 3, i do tego 5 - 6 moderatorów by stworzyć ewentualną instytucję opozycji głosowej. Prze to że dzwonek przeładował bazę i opłacił miał teraz największe uprawnienia na forum i chciał zmiany jak większość ludzi ze starego forum... niestety kerm nie potrafił przyjąć tego do wiadomości, straszył, wyzywał... nie chciał podziału i demokracji. Nie pamiętam już jaki to był okres, ale chyba około tygodnia trwał ten impas i wymiana zdań pomiędzy nim a userami by go przekonać. W międzyczasie zostały rozpisane wybory na władze nowego forum, kerm je zbojkotował, zignorował zdanie ludzi.

Jako moderator i negocjator z tamtej akcji wydaje mi się że mam wiedzę z "pierwszej ręki".

Nie mam zamiaru nikogo bronić(mowa o Kermie) ale fakty były inne.
1. Kerm zgodził się na podział. Było mu to nie w smak itp itd ale się zgodził. Rozmowy zostały zerwane przez was.
2. To co zrobiliście z bazą to była kradzież. Postawcie się teraz w sytuacji, że ja z kilkoma userami stwierdzam że mi się nie podoba i podpierdalam wam bazę i stawiam na nowym forum. Jakbyście to nazwali?
3. Uważam, że na tym stracili wszyscy. "Nowe" jak i "stare" forum nie ma tego czegoś co było 2 czy tam 3 lata temu. Może to tylko moje odczucia.

Pozdrawiam
Bartek

PS:
Wspomnę jeszcze o tym, że Kerm chciał wam oddać domenę.
Udostępniliśmy wam całe FAQ do skopiowania.
Przez długi długi czas ktoś z tego forum pisał do każdego nowego usera PW z info że "stare" forum nie działa i żeby przenieść się na nowe. (Znowu zastanówcie się co by było gdybym tak pisał do każdego nowego na tym forum PW z info że to jest złe i zapraszam na dobre?)

PS2:
Ciężki charakter kerma to bezdyskusyjny fakt ;)

27 cze 2011, o 09:43
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: SV 650N K3
Czekałem na ta wypowiedź ... Teraz pewnie powstanie niezły flame ... ale z ciekawością czekam też na odpowiedz innych :)

Pozdrawiam

27 cze 2011, o 10:19
SV Rider

Moto: SV650 2003
Myślę, że nie ma co ciągnąć tematu. Tylko się wqrwiam...
Dla mnie było minęło.

27 cze 2011, o 10:53
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: KTM LC4 640SM 2004
B2RT napisał(a):
Myślę, że nie ma co ciągnąć tematu. (...)
Dla mnie było minęło.

W tym się z Bartkiem zgadzam.

Razor napisał(a):
(...) był tylko 1 administrator (...) i moderatorzy, którzy musieli mieć te samo zdanie co on. (...)

Nie. Nie wszyscy musieli i mieli takie zdanie co Kermadec. Co prawda, z powodów osobistych, wyłączyłem się z działalności forumowej na krótko przed zmianą, ale nie sądzę aby w tym czasie sytuacja zmieniła się na jeszcze gorszą.

Cieszę się, że :forum: nadal trwa - niezależnie od tego pod jakim adresem.

Były mod ze starego forum - Rafał.

27 cze 2011, o 14:51
erotoman-gawędziarz

Ja napisałem tyle co wiem, nie ja tu ogarniałem temat przenosin. Rozrabiałem na starym forum to fakt, kibicowałem przenosinom to też fakt, ale faktem jest też że głosowałem na kerma po to by on dalej był administratorem, gdyż to mu się należało - pomimo, że za nim nie przepadałem. Nie chciałem rozpadu forum, chciałem kontynuacji ale impas i rozmowy przerwane zostały przez wybory nowych modów w których nawet nie chciałem startować za bardzo - dlaczego przez to? Ponieważ wybrane zostały kandydatury nowych, ale kerm nie chciał się zgodzić bo tego nie lubi, tamtego nie lubi, za to proponował np. Tomka_K (który nie zaprzeczycie że był pośmiewiskiem na starym forum) tylko dlatego, że pisał dużo postów :/ Po wyborach, w których głosy oddawali normalni userzy wyszły wyniki, które kermowi się nie podobały i o ile dobrze pamiętam powiedział, że ma w nosie to wszystko - więc jak nie zerwać rozmów z człowiekiem, który i tak na wszystko był na NIE? Z resztą co ja tu się tłumaczył, nie jestem administratorem - ja tu tylko sprzątam i pilnuję porządku, czyli cieciuję ;) i (nadal trochę rozrabiam :))

B2RT, może i tu jest inny klimat - nie ten sam co tam, ale przynajmniej nie ma ścigania za niepoprawne posty, albo takie co mają niechcianą treść. Ludzie nie czują nad sobą pręgierzu ostrzeżenia lub bana za jakieś durnoty, którymi straszyliście tam. Popatrz, to forum działa dużo lepiej niż tamto i bez konieczności tamtych praktyk :/ a nawet ośmielę się stwierdzić, że jest 100 razy czyściejsze i bardziej poukładane niż poprzednie.

Niech się wypowiadają inni jak chcą, ja powiedziałem co o tym myślę, pytajcie teraz resztę jak chcecie ciągnąć ten wątek.

27 cze 2011, o 18:00
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona