Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
Re: Fotoradary - pozytywne zmiany w prawie.
A w radio mówili, że małopolska policja bierze się za stawianie kolejnych fotoradarów w celu jak to określili "jeszcze większej poprawy bezpieczeństwa i zmniejszenia liczby wypadków"
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
Wczoraj o 4 rano jechałem półcieżarówką przez baranów sandomierski (to przed mielcem, woj. podkarpackie). Na CB krzyknęli mi - uwaga, fotoradar nabity, jedź poniżej 40km/h! - odpowiedziałem - wiem, jeździłem tędy wiele razy. Zakręt, znak stoi 40km/h, zwolniłem do 39km/h (tyle w tym moim mercu pokazał licznik) i mi :cenzura: strzelił prosto w oczy! (licznik jest na bank sprawny) Na CB krzyknęli, że ten fotoradar dzień wcześniej ładowały krokodyle (nie wiem czy oni mogą), i tak zestroili go Ciekaw jestem czy jak mi te szare pudło wykaże, że nie jechałem 39 tylko 41 (granica błędu dajmy na to) to przyślą mandat? Jeżeli tak to go nie przyjmę.
_________________ SVNERWUS
2 lip 2011, o 09:49
exo
SV Rider
Moto: SV650S 2003
W aptece chyba nie jesteśmy. Zresztą każde pudło ma jakiś zakres błędu... więc pewnie nic nie dostaniesz.
_________________ Nie ma kobiet idealnych. Są tylko takie, które swoje wady potrafią przysłonić swoim biustem.
2 lip 2011, o 10:03
Notturno SV
Mister Budda
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
Granica błędu według przepisów wynosi teraz 5 na godzinę z tego co pamiętam
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
2 lip 2011, o 11:15
Suzi Mua
SV Rider
Nie no bez jaj z tego co w artykule piszą, ma być 10km/h ponad stan. Pojebało kogoś?! Poza tym jak byśmy chcieli jeździć z prędkością oscylującą wokół prędkości X+/-2,5km/h, to byśmy musieli tylko na licznik patrzyć.... Pomijam przekłamania prędkości rzeczywistej i wskazań licznika. Kiedyś dostałem w mieście fotkę 50+13km/h, więc zapłaciłem grzecznie, ale jakby to było 50+8km/h, to bym raczej poprosił o sąd grodzki, bo to są kpiny i wyłudzanie kasy, co by budżety łatać!!
Witamy w kraju sepleniącego rosyjskiego psa. Ja przed fotoradarem staram się zawsze bić rekord prędkości na danym odcinku - bo w kraju nad Wisłą, żeby szybciej jechać na pustej, dobrej drodze to trzeba płacić "abonament", a ja chcę im za każdym razem pokazać, że na mnie nie zarobią
2 lip 2011, o 14:33
Suzi Mua
SV Rider
Czego nie popieram, bo jednak ktoś te zdjęcia z wynikami ogląda i za jakiś czas karzą nam nalepki z numerem rejestracyjnym przyklejać z przodu, jak na szybach aut. Czy wtedy też Będziesz bił rekordy?? Według mnie czy motocyklem czy nie, nie powinno się dać sobie cykać w oczy. W końcu jakiś karierowicz, poseł od siedmiu boleści będzie chciał zrobić karierę kosztem motocyklistów-wyścigowców, że on to niby ukróci ich rekordy prędkości, wprowadzając nowelizację prawa... W porównaniu do innych krajów wcale nie mamy się źle (przekupne psy, puste radary, darmowe parkowanie moto w strefie, itd.), więc po co to psuć?
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 12:22 Posty: 2362 Lokalizacja: Warszawa
Moto: VTR RIDER :D
A ja z kolei Słoniu na twoim miejscu przestałbym tak robić, budują coraz więcej fotoradarów które pstrykają w obydwu kierunkach i tu może się okazać że mają zdjęcie twojego tyłu
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Suzi Mua, numer z naklejkami z przodu nie przejdzie bo są takie motocykle, gdzie jej nigdzie nie nakleisz, chyba, że na klosz lampy
Jest coś gorszego od fotoradarów - monitoring miejski :<
2 lip 2011, o 18:20
Suzi Mua
SV Rider
Dla chcącego nic trudnego. Nie na szybie to na kijku karzą zakładać, jak u angoli, te kółeczka na przednim błotniku. Tak czy inaczej dałbym se siana z waleniem po 300na godzinę na fotoradarach. Monitoring ma być zmodyfikowany, żeby dawać mandaty za jazdę na czerwonym świetle. Zastanawiam się jak wtedy będę nocą po KrK jeździł skoro na pustej drodze, światła na motocykl nie reagują i się nie zmieniają z czerwonego na zielone, dopóki jakieś auto nie nadjedzie ZIKiT o tym wie, ale ma wyjebane na temat, a motocykliści po prostu nocą na co poniektóre światła nie zwracają uwagi. Jak mi za to przyślą mandat, to do Brukseli walimy z motoautostradą
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
Śpij spokojnie Razor, nic nie dostaniesz. Czasem testują fotoradary i mogą ustawiać, że wali fotkę każdemu, szkoda że nie zrobiłeś nawrotki i nie przejechałeś 20 km/h. Mogłeś też trafić na fotoimitator zdolny tylko do błysku. ITD przejmuje fotoradary.
Tak czy inaczej dałbym se siana z waleniem po 300na godzinę na fotoradarach.
Ale co się nazapierdalam to moje Dobra, bicie rekordów jest niebezpieczne, mogę zwolnić ale koniecznie dać się fotografować z pokazanymi środkowymi palcami
3 lip 2011, o 01:09
Suzi Mua
SV Rider
Wisdom comes with age... nie miej mi tego za złe, jednak nie umiem się zgodzić z Twoim podejściem Słoniu
Wiesz Suzi Mua, wszystko bierze się z tego, że fotoradary w Polsce nie są dla bezpieczeństwa tylko dla reperowania budżetu gmin - ostatnio w jakiejś miejscowości fotoradar był ukryty w śmietniku I jak on ma zmusić kierowcę do zwolnienia na danym odcinku? Dopiero po fakcie jak przyjdzie zdjęcie? Poza tym na wszystkie fotoradary w okolicach w których śmigam tylko przed jednym stoją znaki informujące o takim urządzeniu.
3 lip 2011, o 12:38
Suzi Mua
SV Rider
To, że są maszynkami do zarabiania kasy, to wszyscy wiemy. Po to właśnie jest ten temat założony, że w końcu przepisy mają się zmienić na lepsze. Jak po Great Britain jeździłem, to wszystkie radary były oklejone w jasne odblaskowe pasy, tak, że je z daleka było widać. Żadnych niespodzianek wtedy nie było i ludzie ładnie zwalniali, a jak ktoś nie patrzył na drogę, to jego problem...
Śpij spokojnie Razor, nic nie dostaniesz. Czasem testują fotoradary i mogą ustawiać, że wali fotkę każdemu, szkoda że nie zrobiłeś nawrotki i nie przejechałeś 20 km/h. Mogłeś też trafić na fotoimitator zdolny tylko do błysku. ITD przejmuje fotoradary.
No właśnie ten mi strzelił po oczach czerwonym światłem, a zazwyczaj widywałem takie co na niebiesko lub biało błyskają
_________________ SVNERWUS
3 lip 2011, o 20:41
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie