Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Motocykl sprowadzony z Niemiec, rejestracja
Autor |
Wiadomość |
Tobiach
rowerzysta
Moto: SV650S 2006
|
Motocykl sprowadzony z Niemiec, rejestracja
Witam. Mam pytanie, Moje suzuki zostało sprowadzone z niemiec. Sprzedawca w Polsce wystawił mi fakturę. Czy muszę iść do urzędu skarbowego, jak w przypadku umowy kupna sprzedaży? Pozdrawiam
|
2 sie 2011, o 19:49 |
|
|
Charlie888
rowerzysta
Moto: BMW R1100S
|
Re: Motocykl sprowadzony z Niemiec, rejestracja
Jeśli sprzedający wystawił Ci fakturę VAT to nie musisz iść do Urzędu Skarbowego. Idziesz od razu do Wydziału Komunikacji ze wszystkimi dokumentami i rejestrujesz moto.
|
2 sie 2011, o 19:54 |
|
|
Tobiach
rowerzysta
Moto: SV650S 2006
|
Tak właśnie myślałem, dzięki. Jeszcze jedno pytanie, przegląd techniczny motocykla w Niemczech jest ważny do 2013. Z tego co słyszałem to sprowadzając motocykl do polski, muszę tak czy tak zrobić przegląd przed rejestracja. Dobrze mówię?
|
2 sie 2011, o 19:59 |
|
|
golkow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:03 Posty: 713 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: KTM 790 Adventure R
|
Trzeba zrobić pierwszy przegląd techniczny w kraju.
Jeśli fv jest od firmy z Polski - skarbowy jest z głowy. Jeśłi fv jest z firmy będącej za granicą - Urządu Skarbowego nie ominiesz. Należy wówczas odprowadzić VAT. Tutaj są dwie drogi. Jedna kiedy moto należy do kategorii "nowy środek transportu" a druga kiedy należy do kategorii "używany środek transportu". Motocykl który ma mniej niż 6 m-c od daty rejestracji (nie produkcji) lub ma mniej przejechanych niż 6 000 km należy do „nowych” jeśli tych warunków nie spełnia to należy do „używanych”. Idąc do urzędu skarbowego jako osoba fizyczna (nie firma) należy się liczyć, że w przypadku "nowych" dostaniemy do zapłaty 22% VAT od sumy zakupu (nawet jak kupiliśmy na fakturę) natomiast w przypadku "używanych" zapłacimy 160 PLN za zwolnienie z opłaty VAT. W obydwu przypadkach należy się udać do US i wypełnić VAT-24. Po ok 2-7 dniach jest odpowiedź, czyli otrzymujemy VAT-25 z którym należy się później udać do wydziału komunikacji.
_________________ SV650N K6 YHJ --> DL650A L0 YME --> BMW F700GS --> KTM 790 Adeventure R http://www.bikepics.com/members/golkow
|
2 sie 2011, o 20:45 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|