Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
rout
motorowerzysta
Moto: Hornet 600 '03
|
Skręcona kostka?
Czołem! Na skutek zmowy, szkodliwych działań wrogów ludu oraz złośliwości rzeczy martwych w niedzielę miałem okazję sprawdzić jak wygląda nawierzchnia asfaltowa z bardzo bliska. Przeszorowałem tyłkiem przy ok. 80km/h wskutek uślizgu tyłu. Kawałek jechałem na tyłku, potem zacząłem koziołkować Straty materialne niewielkie, trochę gorzej ze mną. Ogólnie tylko siniaki i obtarcia, ale boli mnie noga w kostce. Ból odczuwam głównie przy ruchu prawo-lewo. Dzień po szlifie noga wyglądała ok, potem wystąpiła lekka opuchlizna, która dalej się utrzymuje. Chodzi mi się coraz lepiej, ale martwi mnie ta opuchlizna. Czy mogło dojść do skręcenia kostki? Czy jest to zwykła pierdoła i tylko dramatyzuję?
|
16 sie 2011, o 08:05 |
|
|
exo
SV Rider
Moto: SV650S 2003
|
Re: Skręcona kostka?
Skonsultować z lekarzem zawsze można. Dla spokoju sumienia.
_________________ Nie ma kobiet idealnych. Są tylko takie, które swoje wady potrafią przysłonić swoim biustem.
|
16 sie 2011, o 08:14 |
|
|
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
Mi to wygląda jak zwyczajne skręcenie, bo możesz chodzić. Jakby było coś poważniejszego to byś nie stał na nodze. Altacet i Lioton100 jak przez 2 dni nie przejdzie do lekarza.
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
16 sie 2011, o 09:09 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Ja tak z Ciekawości zapytam: jakie buty miałeś? Chodzi mi o markę/model...
|
16 sie 2011, o 11:05 |
|
|
Fleury29
SV Rider
Dołączył(a): 14 sie 2010, o 04:06 Posty: 428 Lokalizacja: Rzeszów City
Moto: wdowiec
|
Przy skręceniu stawu skokowego mogą być różne skutki uszkodzenia więzadeł a często i torebki stawowej, dlatego jeżeli to jest naciągniecie to stosuj tak jak kaCZi napisał, lioton i altacet. Ja bym liotonem nacierał miejsce bólu, a altacet zakupił w tabletkach (rozpuścić w wodzie) i stosował okłady nasączone tym roztworem zawijając staw bandażem elastycznym. Jeżeli od wypadku minęła doba to możesz stosować już krioterapie, czyli zrób sobie okłady z lodu (wystarczy szczelny worek i lód ale w aptece są do kupienia takie fajne okłady żelowe) i przykładaj w miejsce bólu przez 3 minuty z przerwami 2-3 minutowymi i tak przez 10 minut przykładania łącznie (czyli ok 3 zabiegi). Na noc zakładaj sobie okłady z altacetu i zadbaj aby stopa była ułożona na lekkim podwyższeniu. Oprócz tego to ograniczaj ruch w stawie tzn. biegi skoki Jeżeli po 3 dniach nic się nie zmieni <ten sam ból, większa opuchlizna, większe ograniczenie ruchu> to skontaktuj się z lekarzem po skierowanie do ortopedy.
_________________ "Too weird to live but much too rare to die.."
|
16 sie 2011, o 11:49 |
|
|
rout
motorowerzysta
|
Dzięki za odpowiedzi, tak właśnie robię i będę tą 'terapię' kontynuował. A co do butów - Arlen 1169. O takie: Generalnie jestem bardzo zadowolony. Poza paroma rysami i mocno obdartymi ślizgami wyglądają przyzwoicie. Trochę żałuję, że poskąpiłem na jakieś cichobiegi ze wzmocnieniem stawu skokowego
|
16 sie 2011, o 12:26 |
|
|
damian1510
motocyklista
|
Warto jeszcze dodać, żebyś te okłady robił przez jakąś szmatkę - ręcznik. Bo inaczej może dojść do odmrożenia skóry co też nie jest przyjemne.
_________________ Suzuki SV 650N K5
|
16 sie 2011, o 16:47 |
|
|
Dread
SV Rider
Moto: 2x 650s K9 ..... 675
|
Jeśli jesteś ubezpieczony proponuje iść do lekarza a potem troche na tym zarobić. Zyćzę powrotu do zdrowia!
_________________ 675
|
16 sie 2011, o 16:54 |
|
|
snow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 14:23 Posty: 403 Lokalizacja: Poznań
Moto: GSR750_L1
|
Błagam... dział konsultacje medyczne na forum sv? Chłopie dwie poradnie masz do odwiedzenia: ortopedyczną i neurologiczną (ten drugi ze względu na Twoje pytanie o stan kostki TUTAJ. Skoro przychodzi Ci do głowy konsultacja medyczna na forum to może wręcz w odwrotnej kolejności: neurolog i ortopeda). Ja wiem, że dr. Google sporo potrafi... ale może dla własnego bezpieczeństwa wypróbuj NFZ PS Lepiej opowiedz jak tego orła wywinąłeś PS2. Możesz iść na SOR (szpitalny oddział ratunkowy) tylko nakłam trochę, że wypadek miał miejsce przed 2-3 godzinami. Jeśli wybierzesz się tam za kilka dni to Cię odeślą do poradni i tam odczekasz swoje w kolejce
_________________ GSR750_L1 Glass Sparkle Black skąd ja to wiem, że ogon nie merda psem?!
|
16 sie 2011, o 18:20 |
|
|
rout
motorowerzysta
|
Mam nadzieję, że po tym poczułeś się lepiej. Inni forumowicze nie zgłosili pretensji, próbowali pomóc. Taka wskazówka - słowo 'Offtop' jest tutaj znaczące. Możesz je znaleźć u góry, nad nazwą tematu. Zasugerowałbym wizytę u psychiatry, ale na to już chyba sam wpadłeś. Ad. PS. Orzeł, choć spektakularny, to trochę głupi. Męczyłem jeden zakręt w Filipovicach przed Jesenikiem ( ) i po którymś przejeździe z kolei, na wyjściu z zakrętu, uciekł mi tył. Bez ostrzeżenia. Skończyło się klasycznym lowsidem, paroma zadrapaniami i ww. skręceniem kostki. Kawałek szorowałem tyłkiem, potem parę razy koziołkowałem i tyle. Za winnych uważam Dunlopa D208 i wybujałe ambicje
|
16 sie 2011, o 19:34 |
|
|
matejator
SV Rider
Moto: SV 650S 2004
|
Popieram Snow-a. Uwierz mi, że w pracy widzę, za dużo osób, które leczyły się w internecie i przyszły w stanie beznadziejnym. Jak wpadniesz na Głębokie to opowiem o kilku przypadkach.
_________________ SV650S K4
|
16 sie 2011, o 19:42 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Rout, nie bulwersuj się! Chciałeś rady więc ją dostałeś. Snow też ci jej udzielił - całkiem fachowej z wymienieniem specjalistów i to bez pomyłki Tak to już jest w necie (a tym bardziej na forach), do ciebie należy segregacja informacji i "wycyckanie" tego co tobie odpowiada i co ci intuicja podpowiada.... Myślę, że głupie jest krytykowanie kogoś tylko za to, że chce/próbuje tobie pomóc - no i to odsyłanie do psychiatry.... Zwracaj też uwagę na emotikony
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
18 sie 2011, o 00:23 |
|
|
snow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 14:23 Posty: 403 Lokalizacja: Poznań
Moto: GSR750_L1
|
@Rout: W przeciwieństwie do niektórych, (wybierających np. Dr. Google) na konsultacje u lekarzy specjalistów wybieram się zwykle po skierowaniu od lekarza rodzinnego. (... bo każdy Polak musi znać się na medycynie i piłce nożnej... tyle, że zwykle ma to niewiele wspólnego z fachowością. Podobnie ze sprawą Twojej skręconej kostki: bulwersujesz się otrzymując nieprzychylną dla Twojej wizji opinię - czy raczej radę - tak właśnie działają internetowe "konsultacje". Troszkę siedzę w tematach medycznych i zdarza mi się nawet przyjmować pacjentów - niekoniecznie dwunożnych - raczej czworonożnych i zwyczajnie na co dzień widzę efekty internetowego leczenia czy stawiania diagnoz przez fora internetowe... Uwierz, że zwykle takie "dobre rady" bardziej szkodzą niż pomagają. No, ale każdy ma swoje nogi i robi z nimi co chce) Koniec końców - oby okazało się, że nic poważnego się nie stało... bo chyba o to chodzi
_________________ GSR750_L1 Glass Sparkle Black skąd ja to wiem, że ogon nie merda psem?!
|
18 sie 2011, o 00:35 |
|
|
rout
motorowerzysta
|
Nie bulwersuję się, nie spodobała mi się jedynie forma wypowiedzi. Bo treść to nie wszystko, a 'jak Kuba Bogu...'. A za rady dziękuję, tak za te przychylne jak i te mniej przychylne. Mniej uszczypliwości, nawet tej nacechowanej dobrymi przesłankami, a więcej dystansu. Jeszcze raz dzięki i tym samym proszę o zamknięcie tematu.
|
18 sie 2011, o 14:18 |
|
|
matejator
SV Rider
Moto: SV 650S 2004
|
Ale poszedłeś w końcu do fachowca? dodam od siebie, że często jest tak, że ludzie miesiąc leczą się sami bez efektu i kiedy decydują się na lekarza to rozpoczyna się awantura, że kolejka do specjalisty to 2-3 tyg.
_________________ SV650S K4
|
18 sie 2011, o 21:22 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Hmm takie buty masz i kostka opuchnięta, a ja jeżdżę w trampkach. Nie chce myśleć jak by moja noga wyglądała
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
25 sie 2011, o 18:55 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Dla mnie też to jest dziwne, że w tych butach kostka oberwała...
|
25 sie 2011, o 20:49 |
|
|
rout
motorowerzysta
|
Jak to mawiali starożytni - shit happens. A tak naprawdę to "i Herkules dupa, gdy wrogów kupa". Koziołkując przy ~80km/h raczej ciężko wyjść bez szwanku. Dzięki matejator za troskę . U lekarza nie byłem, ale już jest przyzwoicie, więc chyba na tym poprzestanę.
|
25 sie 2011, o 21:30 |
|
|
Gosikx
SV Rider
Dołączył(a): 19 cze 2010, o 09:17 Posty: 872 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: ???
|
A ja swoim skromnym zdaniem uważam, że powinieneś być u lekarza już w dniu wypadku Bo jak coś się poprzemieszczało to współczuję powikłań w późniejszym okresie
|
26 sie 2011, o 21:20 |
|
|
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
Powiem Ci tak, mój wujek bawił się z bratem dla zabawy i uderzył go w kolano. Wszystko było ok ale po kilku dniach opuchlizna nie schodziła i bolała go ręka, ale mógł normalnie ruszać palcami. Poszedł do lekarza okazało się że ma pękniętą kość śródręcza, i mu się zaczęło krzywa zrastać. Efekt taki że łamanie palucha, nastawianko, operacja, śruby w ręce i gips na 2 miechy. Ja nosze już 3 tydzień gips na łapie a ja i lekarz w SOR powiedział że zbita bo zginałem palce w całości i nie wyczuwał nic specjalnego. Na rentgenie wyszło że mam pękniętą 4 kość śródręcza w prawej ręce.
Już dawno powinieneś być na prześwietleniu.
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
26 sie 2011, o 22:29 |
|
|