Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Sprzedam/kupię_rynek - rozważania.
Autor |
Wiadomość |
plastic
Mister SVforum 2014
Dołączył(a): 11 lip 2010, o 20:17 Posty: 2100 Lokalizacja: Chodzież
Moto: VFR 800X Crossrunner
|
Sprzedam/kupię_rynek - rozważania.
Zauważyliście, że jest wyjątkowy natłok sprzedaży motocykli wszelkiej maści (rynek rośnie ), a nasze forum niedługo będziemy musieli przechrzcić na "milosnicy-svforum.pl", bo stara gwardia przesiada się na inne sprzęty i nawet zloty "SVforum" będą wyglądały groteskowo. Oczywiście w "Giełdzie" nie ma dyskusji..., ale nie macie wrażenia, że czas zweryfikować oczekiwania? Ja dość mocno je zweryfikowałem i sprzedałem swoją SV i chociaż nie dostałem za nią dużo, absolutnie nie płaczę z tego powodu , a teraz kupując, widzę jak sprzedający starają się...znaleźć jelenia Właśnie dlatego założyłem temat, żeby podyskutować o cenach, o tym czy zauważamy co się wokół nas dzieje, jakie moto ma szanse się sprzedać, a kto przegiął i niech się zastanowi. Mieszkam w Wielkopolsce, ale bywam tu i tam (w pracy) widzę małą recesję, ale może się mylę i np. "warszawka" widzi to inaczej!? Mnóstwo jest przyczyn, które kształtują ceny - ogólnie ceny - więc i naszych sprzętów też, więc podyskutujmy też o gospodarce Nie kandyduje, więc to nie kampania wyborcza Wiadomo, że każdy kocha swoje moto i uważa, że kupujący powinien brać je z pocałowaniem ręki, ale ceny lecą w dół i to dość mocno, więc niestety czas się z tym pogodzić i ująć troszkę z ceny, bo okaże się, że przyszły rok będziecie dalej bujać się na SV-łce i rozpisywać w temacie "co kupić po sv", zamiast "co kupiłem po SV"
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
16 wrz 2011, o 01:41 |
|
|
slusar_o2
SV Rider
Dołączył(a): 30 paź 2010, o 20:58 Posty: 522 Lokalizacja: Ruda Śl.
Moto: sv650s k3
|
Re: Sprzedam/kupię_rynek - rozważania.
Rynek rośnie, bo wszyscy widzimy, że i jednośladów przybywa. Ale w pewnym momencie dojdzie do sytuacji jak na rynku samochodów, że się przesyci, i wtedy to dopiero ceny spadną, bo jak handlarz nie będzie umiał sprzedać to będzie opuszczał cenę. W końcu jakoś zarobić musi (chyba jedyny wyjątek, to koleś z Puław który sukcesywnie powiększa cenę tego litra, bo go sprzedać nie umie ) 90% aukcji to są aukcje handlarzy. I to oni, że tak powiem "psują rynek", sprowadzając powypadkowe motocykle i naprawiając je po kosztach. Ja swoje ostatnie moto sprzedałem, po roku jeżdżenia, z ponad 2 tys startą i to jeszcze z pocałowaniem ręki, bo przez pół roku nie miałem ani jednego telefonu. No i jeszcze doinwestowane bo parę gratów do niego wsadziłem. Po prostu handlarze sprowadzili tyle rozjebanych sztuk z niemiec, włoch i uk, że nawet nikt na mojego wypieszczonego nie chciał patrzeć. Kuriozalne są też sytuacje, że ktoś wystawia sprzęta po 12k, a dostaje telefony "8 tys i biorę od ręki!", bez oglądania motocykla. Każdy chce drogo sprzedać i tanio kupić, no ale szanujmy się nawzajem. Problemem jest nasza polska mentalność, która każe filtrować wyniki od najniższej ceny na allegro. Jak człowiek widzi zajebista cenę i fajnie wykadrowane zdjęcia to często nie zastanowi, że coś musi być kombinowane tylko leci z językiem na wierzchu, płaci. A potem jak emocje opadną to się okazuje, że owiewki spawane, rama krzywa, panewki przekręcone i bóg wie co jeszcze. I teraz jak ktoś chce sprzedać moto, to musi brać udział w tej chorej grze "kto da najmniejszą cenę" bo inaczej motocykla nie sprzeda, proste.
16 wrz 2011, o 10:27 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Bo ja wiem... Motocykli na rynku jest faktycznie zatrzęsienie, ale 90% to takie parchy, że w ogóle szkoda czasu by je oglądać. Jak się człowiek najeździ za takimi parchami, okazjami i innymi "igłami", to w końcu zaczyna się inaczej patrzeć na te "drogie i mało atrakcyjne" oferty. I mając na sprzedaż dobry motocykl, trzeba po prostu na takiego świadomego klienta czekać. Powiem szczerze, że nigdy nie zdarzyło mi się sprzedać motocykla tanio. Wręcz odwrotnie, raczej zawsze moje oferty były najdroższymi z allegro. I fakt, że nieraz pół roku trzeba było czekać i rozmawiać przez telefon z debilami, którzy próbowali się targować nawet "na kolor". Aż w końcu trafi się konkretna, zdecydowana osoba, która wie co chce kupić i wie, że handel to nie działalność charytatywna i nikt dobrego moto za półdarmo nie sprzeda
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
16 wrz 2011, o 11:35 |
|
|
slusar_o2
SV Rider
Dołączył(a): 30 paź 2010, o 20:58 Posty: 522 Lokalizacja: Ruda Śl.
Moto: sv650s k3
|
No ja już nie mogłem czekać, bo drugi motor stał w garażu, za którego dałem tylko połowę kasy i trzeba było resztę spłacić, bo aż mi głupio było tak to wszystko przeciągać.
16 wrz 2011, o 12:02 |
|
|
spyra78
SV Rider
Dołączył(a): 8 sie 2010, o 17:34 Posty: 1327 Lokalizacja: Kielce
Moto: litr s k5---->
|
Jak lasooch napisał, nikt dobrego moto za półdarmo nie odda (chyba, że rzeczywiście ma nóż na gardle ale to się dzieje baaardzo rzadko). Ja wolę moją sobie zostawić na kolejny sezon niż pozbyć się za grosze bo rynek tego oczekuje i każdy szuka taniej nówki... ps ot. właśnie szukam kupca ale jak nie dostanę ile chcę to będę dalej modził i jeździł choćby do samego końca - mojego lub jej
_________________ SV 1000s - Galeryja operacja upside down Cyklop
---==Facebook==---
|
18 wrz 2011, o 19:27 |
|
|
barteq
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:42 Posty: 306 Lokalizacja: ok. Oświęcimia
Moto: XT 600
|
Ja w taki sposób już 2 razy chciałem sprzedać, i jak widać dalej jeżdżę z czego jestem w zasadzie zadowolony. Po prostu założyłem sobie że poniżej danej ceny nie zejdę i tyle.
|
18 wrz 2011, o 20:55 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
A ja tanio sprzedałem i dzisiaj tanio kupiłem Dobrych ludzi los nagradza, a co kupiłem przedstawię już niedługo
_________________ Byle dalej, byle w przód, absolutnie, absolutnie. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa. Fa fa fa fa fa fa fa fa fa ra fa fa....
|
18 wrz 2011, o 23:32 |
|
|
bugi2010
SV Rider
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 01:28 Posty: 319 Lokalizacja: München
Moto: Fz 1 Fazer
|
W Nienczech jak auto/motocykl wystawiasz na sprzedasz i chcesz w miarę szybko to pierwsza i druga strona np. na mobile.de sie liczy jak jesteś dalej to jesteś za drogi.
_________________ MZ ETZ250-pauza-SV650 S K1-sprzedany-SV 650 S K5 + Leo Vince-sprzedany-teraz-FZ1 Fazer +Sebring. MvAugusta 920. Suzuki Gsx s 1000f +yohimura.
|
18 wrz 2011, o 23:58 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Chwal się
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
19 wrz 2011, o 11:23 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Lekka odsłona
|
19 wrz 2011, o 20:29 |
|
|
barteq
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:42 Posty: 306 Lokalizacja: ok. Oświęcimia
Moto: XT 600
|
Łooo, ale pojechałeś Skoro kupiłeś tanio to pewnie inwestycje Cie czekają?? Nie ma cudów żeby kupić moto bez wkładu na promocji.
|
19 wrz 2011, o 20:56 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
A tu się mylisz! Tyle powiem i zatańczę EDIT: Tanio nie znaczy "za darmo".
|
19 wrz 2011, o 21:21 |
|
|
wojte
SV Rider
Dołączył(a): 14 paź 2010, o 22:38 Posty: 330 Lokalizacja: Brzesko
Moto: BMW f800s
|
Jaki oficjales myślałem o takim..
_________________ wydruki 60x40 cm 19,99zł papier i tusze HP, maszyna hp 130r, wydruki do 61x180cm Fotografia ślubna http://www.poniewierski.com
|
19 wrz 2011, o 21:39 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Panowie prawda jest taka, że część z tych naszych zadbanych maszyn pochodzi z importu i często od handlarza moja SV-ałka nie była specjalnie pieszczona co nie znaczy, że była zaniedbana, a gdybym zliczył wszystko co na nią wydałem, to musiałaby kosztować ---krocie W naszym narodzie tkwi jeszcze duch komuny. Przecie na samochodzie, a zwłaszcza na motorze nie można stracić! A jest tak, że trzeba, a czasami traci się dużo. Kup sobie nowy sprzęt to będziesz wiedział ile, bo po wyjeździe z salonu... i chociaż pierwszego dnia założysz mu "złote szprychy" i tak nie dostaniesz więcej niż za nowego. To moje zdanie - polemizujcie
|
19 wrz 2011, o 22:46 |
|
|
silver
SV Rider
Dołączył(a): 22 lip 2010, o 22:42 Posty: 908 Lokalizacja: Września/Poznań -> PWR/PO
Moto: SV 1000S
|
Zgadza się, pokutuje taki pogląd. Ja niestety też stracilem na sprzedaży, chyba zbyt uczciwy jestem wpakowalem w poprzedniego sprzęta sporo, ale jakos nie potrafilem przy sprzedaży przemilczeć mankamentów.
_________________ SV 650S Y --> SV 1000S K4
|
19 wrz 2011, o 23:13 |
|
|
Dono
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 09:59 Posty: 3102 Lokalizacja: Warta, łódzkie
Moto: różne
|
Plastic ma rację, mylisz się Kupowaliśmy razem, motocykl jest naprawdę w świetnym stanie, zrobiłem nim dziś 300km i niestety nie ma się do czego przyczepić.
|
20 wrz 2011, o 00:25 |
|
|
KID
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 09:07 Posty: 689 Lokalizacja: Kielce
Moto: Z1000 '10
|
Cenę wyznacza rynek. Kłania się prosta zasada popytu / podaży. Nie ma tutaj nic odkrywczego.
Tak samo prawdą jest, że czasami zdarzają się okazje. Trzeba się tylko cieszyć, jeśli na taką się trafi. A te okazje to najczęściej motocykle, które sprzedają motocykliści. Jeśli ktoś kupuje pierwszy motocykl, to tak naprawdę głównym wyznacznikiem jest cena. Trochę się to zmienia, przy kolejnych zakupach i po iluś tam tysiącach przejechanych motocyklem kilometrach, gdzie bardziej świadomie patrzymy na to, co kupujemy. Z definicji odrzuca się handlarzy, patrzy się na motocykle znajomych czy innych motocyklistów, bo tam można właśnie znaleźć to, co chcemy kupić. Z ich cenami różnie bywa. Czasami cena jest wysoka, bo ktoś naprawdę wie, co sprzedaje. Pytanie jest tylko takie, czy te ceny są naprawdę za wysokie?
Posłużę się przykładem. Ostatnio kolega sprzedawał motocykl. Pięcioletni. Rzeczywiście nowe opony, nowy napęd, po przeglądach, serwisach, wymianach olejów, itp. Chciał dwa tysiące więcej niż inni. I co? Sprzedał, bo klient był rozsądnym motocyklistą, który potrafił liczyć pieniądze.
_________________ SV650S -> Z1000 '10
|
20 wrz 2011, o 11:55 |
|
|
szydello
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 08:01 Posty: 712 Lokalizacja: W-wa Imielin, Międzyborów
Moto: 636 '03
|
Jak kupowałem ostatnie moto - to kupiłem to co miał na sprzedaż znajomy. Miał być naked, a ostał się sport.
Pieprzyć allegro, kupować od znajomych po normalnych cenach.
_________________ była n k4
|
25 wrz 2011, o 12:23 |
|
|
Bartosz
SV Rider
|
Przeczytałem pierwszy post i starczy.... Plastic! Zaniżyłeś cenę mojego moto o 2000 tys.
_________________ Sv 650N K7 Phantom Gray
|
25 wrz 2011, o 19:49 |
|
|
plastic
Mister SVforum 2014
|
Ja tylko chcę żebyście przestali bujać w obłokach i spełniali swoje marzenia, bo zapewne jest tak, że jak ktoś wystawia moto to marzy już o innym (tak było u mnie:)). Gdybym się upierał i ostro trzymał cenę, to pewnie nadal bym marzył Teraz dotykam tych swoich i cieszę się jak nastolatek z pierwszego seksu .
|
25 wrz 2011, o 21:10 |
|
|