Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Przykłady paradoksów podażowych, mikroekonomia!
Autor |
Wiadomość |
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Przykłady paradoksów podażowych, mikroekonomia!
Cześć! Do poniedziałku potrzebuję pomocy, chodzi o 3 przykłady paradoksów podażowych z krótkim opisem takich jak na przykład ten: podaż mojej pracy do połowy dnia rośnie, wynagrodzenie dzienne rośnie z każdą godziną, od połowy dnia moja podaż pracy spada bo jestem już zmęczony, ale wynagrodzenie nadal rośnie itp...
Jeden wymyśliłem, będzie dobry? : produkcja leków na receptę - wraz ze wzrostem ceny podaż jest na tym samym poziomie, ponieważ liczba osób potrzebujących i mogących kupić ten lek (recepta) jest przeważnie stała.
Ostatnio edytowano 22 paź 2011, o 18:11 przez Słoniu, łącznie edytowano 1 raz
|
22 paź 2011, o 16:42 |
|
|
wojtek
japoński tamburyniarz
Dołączył(a): 7 mar 2010, o 02:19 Posty: 292 Lokalizacja: RKR / Warszawa
Moto: SV650S 2006
|
Re: Przykłady paradoksów podażowych, mikroekonomia!
Pomimo tego, że ceny za świadczenie usług telekomunikacyjnych u operatorów sieci komórkowych są coraz niższe, średnia wysokość miesięcznego rachunku utrzymuje się od lat na tym samym poziomie. Może być??
_________________ SV 650 S K6
|
22 paź 2011, o 17:33 |
|
|
Słoniu
SV Rider
|
Czyli, im "tańsze rozmowy" tym więcej dzwonimy (mamy możliwość wykonania większej ilości połączeń) - trochę trudno mi to opisać, bo nie znam się na telekomunikacji - domyślam się, że naziemna sieć telekomunikacyjna może zostać obciążona przez zbyt dużą liczbę połączeń, a jak to wygląda z telefonią komórkową? Jeżeli da się ją obciążyć to faktycznie operator musi zwiększyć podaż środków techniczny do uniknięcia tego problemu, mimo, że ceny połączeń maleją.
|
22 paź 2011, o 18:32 |
|
|
kefir
motorowerzysta
Moto: Przygotowania
|
Węgiel? Ceny rosną, a zapotrzebowanie stałe.
_________________ By zła się wystrzegać... http://youtu.be/B2xL8EX52i0 Jednoślad od zawsze, na zawsze ! http://mosberg.pinkbike.com
|
22 paź 2011, o 19:40 |
|
|
Słoniu
SV Rider
|
Zapotrzebowanie to popyt, a mi chodzi tylko o podaż Rośnie cena, rośnie podaż/ rośnie podaż, rośnie cena żeby przedsiębiorstwo zarobiło jak najwięcej - potrzebuję odstępstw od tej zasady.
|
22 paź 2011, o 20:12 |
|
|
wojtek
japoński tamburyniarz
Dołączył(a): 7 mar 2010, o 02:19 Posty: 292 Lokalizacja: RKR / Warszawa
Moto: SV650S 2006
|
Tak, teraz ludzie rozmawiają przez telefon praktycznie bez ograniczeń (dosłownie i w przenośni) . Gadają wszędzie i o wszystkim, ile to nieraz można się dowiedzieć o obcej osobie jadąc chwilę autobusem obok niej . Trochę tutaj naciągamy rzeczywistość pod potrzeby tematu, ale może profesiur się nie zorientuje. Coraz więcej ludzi kupuje różnego rodzaju smartfony, które łączą się z fejsbukami, nk'ami, gmailami, nawigacjami, redtubami i cholera wie z czym jeszcze, i tak jakaś część rachunku posiadacza smartfona stanowi opłata za korzystanie z internetu, czyli płacimy porównywalnie co kiedyś, ale korzystamy z dodatkowych usług. Ale puki co nie każdy chce mieć smatfona i nie każdy regularnie korzysta z internetu przez telefon. Też nie jestem ekspertem w telekomunikacji, ale coś mi się obiło o uszy, że po wykupieniu za grube bańki licencji na UMTS operatorzy wymienili większość urządzeń sieciowych i tam gdzie jest nowy sprzęt raczej ciężko było by przeciążyć sieć samymi połączeniami głosowymi chociaż w centrach dużych miast czasem zdarzają się jakieś problemy. Wymiana sprzętu była chyba jakieś trzy może cztery lata temu więc koszty już się zamortyzowały i dzisiaj nie powinny mieć większego wpływu na ceny usług.
_________________ SV 650 S K6
|
22 paź 2011, o 22:36 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|