Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 03:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Pytanie do siedzących w reklamie :) 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV 1000S
Post Pytanie do siedzących w reklamie :)
Witam,
Przyszedł do mnie dzisiaj facet, bo stwierdził że mój płot to dobre miejsce na baner reklamowy. Zapytał ile chcę, a ja na to że się kompletnie nie znam na tym temacie, dowiem się i pogadamy. Ile zatem wołać za baner na ogrodzeniu mniej więcej 1,5m x 1m? na necie jak czytałem przedział jest spory od kilkunastu do nawet kilkuset pln/miesiąc. Totalnie nie mam pojęcia w którą część przedziału celować, ale na pewno nie chcę zdzierać - jest to nieduże miasto, ale położenie chyba dobre - w promieniu kilkunastu/kilkudziesięciu metrów 3 duże markety, basen, piekarnia, duże centrum techniczno-ogrodnicze i kilka mniejszych zakładów. Ta ulica to wylotówka z miasta, więc poza wspomnianymi obiektami, duży ruch sam z siebie :) Dodam, że miejsce chyba faktycznie dobre, bo już od jakiegoś czasu mam też powieszony baner kolegi, któremu też przypadło do gustu, ale od niego oczywiście nie biorę kasy.
Pozdro :)

2 kwi 2012, o 20:04
platynowy down

Post Re: Pytanie do siedzących w reklamie :)
Pomyśl za ile Ci się opłaca. Ja za mniej niż 50 zł miesięcznie bym sobie na płocie nie dał powiesić reklamy. W mniejszej kwocie zysk jest mały, a reklama wisi i :cenzura: :) 50 zł to raptem kilka litrów benzyny czy małe codzienne zakupy.

Co ten koleś reklamuje? Trzeba się zastanowić nie "ile reklama jest warta", tylko ile klient da i ile Cię satysfakcjonuje. To on chce kupić a nie ty sprzedać. Tobie było dobrze też wcześniej.

Jeśli koleś reklamuje piece węglowe, to 1 sztuka takiego pieca to dla niego zarobek kilkuset zł. Jeśli Twoja reklama da mu 1 klienta na 2 miesiące to opłaca mu się wybulić 100 zł / miesiąc - zarobi te 200 zł mniej, ale lepiej mniej niż nic. A jak przyjdzie okres zimowy, to tych pieców sprzeda 3 miesięcznie, więc opłacalność rośnie.

Jeśli ma np stację kontroli pojazdów to wystarczy zrobić 1 przegląd miesięcznie i ma już 100 zł dla Ciebie, a zarobi dużo więcej. Zmienia też opony, kantuje na częściach, naprawia, holuje itp usługi.

Reklama bannerowa na zwykłym płocie bez oświetlenia raczej nie jest warta więcej niż te 100 zł. Duże firmy nie mają raczej w zwyczaju wieszać reklam na płotach, tylko inwestują w te stalowe konstrukcje wolno-stojące. Takie mogło by być droższe. No chyba że masz jakiś zajebisty płot ;)

Możesz się też przejechać po mieście, zobaczyć kto ma reklamę na płocie i zapytać za ile powieszą Twoją :) Ściemniasz że otwierasz zakład mechaniczny i zaraz się dowiesz jak się cenią.

No i podatek dolicz od wzbogacenia ;)

Oczywiście mogę się mylić w powyższych wywodach.

3 kwi 2012, o 01:24
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: DM620dark
Milion złotych w nieoznakowanych banknotach :D , a szczerze to jak wyżej myślę, że najważniejsze jest to jakiego typu to firma (duża, mała, jak bardzo znana).

3 kwi 2012, o 09:16
SV Rider

Moto: średnia DRka
W zeszłym roku dowiadywałem się o koszty powieszenia banera na płocie w Rembertowie przy przejeździe na ul. Marsa (dobra lokalizacja, bardzo duży ruch) i o ile dobrze pamiętam to chcieli 70 zł/m2.

4 kwi 2012, o 08:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]