Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 20:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Wiertarka z udarem do domowych zastosowań. 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: litr s k5---->
Post Wiertarka z udarem do domowych zastosowań.
Myślę kupić jakąś taką ale niebardzo wiem co wybrać. Bosch, makita, Einhall, hitachi... co polecacie?
Może jest jakiś spec w tym temacie ? :)

Obrazek

---==Facebook==---

7 paź 2012, o 20:09
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Post Re: Wiertarka z udarem do domowych zastosowań.
Posiadam Metabo i mogę ją polecić. Jednak o makicie słyszałem dużo pozytywnych opinii.
Swoją wykorzystuje przy małych remontach i działa już 4 lata bez żadnych niespodzianek.

Edit:
Przydatne są wymienne głowice, by szybko i sprawnie wymieniać wiertła SDS na zwykłe. Każdy swoje chwali, ale prawda jest taka że chyba większość wiertarek troszke droższych od topex-a powinnno spełnić swoje zadanie i wytrzymać troche.

Ostatnio edytowano 7 paź 2012, o 21:50 przez hubi199, łącznie edytowano 1 raz

7 paź 2012, o 20:12
SV Rider

Moto: TT1050
Skil za 250zł z leroy merlin. Dwa lata temu ojciec opitolił tym cały remont mieszkania. Skuwanie tynków, skuwanie łuków pomiędzy sufitem a ścianami, kucie rowków pod instalację elektryczną, mieszanie tynku/betonu w wiadrze itd. W tym roku tą samą wiertarką ja robię swoje mieszkanie od kilku miesięcy. Ni cholery nie chce zdechnąć, a pracuje non stop dzień w dzień, upieprzona jest tak, że ciężko nazwę odczytać. Pewnie droższe są lepsze, ale mi ta moja w pełni wystarcza ;)

http://www.leroymerlin.pl/elektronarzedzia/wiertarki-wkretarki-mloty-udarowe/mlotowiertarki-mloty-udarowe/mlot-udarowo-obrotowy-f0151758-skil,p164891,l166.html

7 paź 2012, o 20:55
SV Rider

Moto: DM620dark
Ja generalnie polecam Makite i Hitachi. Chociaż każda z tych firm jest już na dobrym poziomie. Teraz tylko kwestia , jaką kwotą dysponujesz i jak często ma być użytkowana. Bo szczerze to wszystko drogie sprzęty których potencjału nie wykorzystasz przy używaniu raz na pół roku. Do użytku domowego starczy CI coś z odrobinę niższej półki jak np SKIL ( mało kto wie ale sprzęt jest produkowany przez BOSCH-a ) albo SPARKY sam mam ich wiertarkę akumulatorową, spisuje się na medal.

7 paź 2012, o 21:06
SV Rider

dzięki za odzew.
mam wiertarkę bosza ale słabą bo 450W, a chcę zmienić bo kiedyś komuś pożyczyłem i zapomniał oddać udar :] . Teraz chciałem coś powiercić w ścianie i bez niego trochę doopa.
Używam wiertarki średnio raz na ruski rok jeśli chodzi o udar. Trochę częściej do zastosowań garażowych.
Chciałbym żeby się kręciła w obie strony, udarowała i miała regulację obrotów. Chyba większość to ma( moja stara nie ma regulacji.. no i udaru tez juz nie :)).
Chyba po prostu skoczę do jakiegoś obinomi i coś wezmę za 3 stówki +/-. Wystarczy. Wezmę "niebosza" tak dla odmiany.
Pozdro!

Obrazek

---==Facebook==---

7 paź 2012, o 22:40
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Bawaria...
Ja mam zestaw Einhela i do domowego uzytku wystarcza, ale jak mam atakowac beton, to pozyczam mlot udarowy. Ojciec sprawil sobie taki w jednym z molochow budowlanych, wydal niecale 400 zl. Mlotem wiercilem, kulem w betonie i suporeksie. Dziala bezawaryjnie juz ladne pare lat, a kosztowal duuuuuuzo mniej od produktow renomowanych producentow (niestety nazwy nie pamietam teraz).

8 paź 2012, o 00:08
Mister Menel

Moto: Gix 750 k6
Do domowego uzytku zbytnio bym nie inwestowal, bo szczerze nie ma to większego sensu. Prawda jest taka, że w tanich narzedziach co ma sie popsuć, to sie popsuje w max miesiąc. A jeśli wytrzyma ten okres to znaczy, ze było to warte wydanej kasy. Handluje tym, więc wiem o czym pisze. Makita, bosh bedzie cię kosztował. Najlepiej poszukac zajebistych promocji w marketach...

SV 650 S K5 ----> Gsx-R 750 K6

8 paź 2012, o 00:22
SV Rider

Moto: SV 1000S
Jeśli używasz okazjonalnie to nie kupuj markowego sprzętu chyba że Cię stać ;)
Polecam tego chinola http://www.ceneo.pl/1822177#tab=reviews_scroll
Można powiercić z udarem i pokuć. Jeden remont kapitalny mieszkania przeszedł bez bólu.

10 paź 2012, o 11:56
SV Rider

przecież za 320 to sobie moge kupić boscha 600W. nie lepiej więc?
jutro idę coś wybrać ot tak. W końcu to nie sto koła kosztuje tylko 3 stówki.
Pochwalę się co kupiłem jak już kupię.

Obrazek

---==Facebook==---

10 paź 2012, o 13:44
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Boscha sobie odpuść. Czasy świetności tej marki już dawno minęły i teraz produkują takie same gówno jak te marketowe. A szkoda, bo kiedyś była na równi z Metabo, HILTI bądź Makita. Te trzy ostatnie marki to sprzęt dla profesjonalistów i jest cholernie drogi (poza modelami do bardziej domowego użytku, ale z tego co wiem HILTI takowych nie posiada ;) ). Wszystkie elektronarzędzia, które posiadam są kupione używane, rok produkcji oscyluje w granicach 2000 a nawet poniżej (są to właśnie HILTI, Metabo, Makita i stary Bosch). Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Dwa razy kupiłem nowy sprzęt... była to wiertarka Boscha i włosówka Einhela. I jedno i drugie nie wytrzymało miesiąca i nadawało się na śmietnik. Także przemyśl to.

Dużą kątówkę Boscha jeszcze z czasów świetności tej marki zostawiłem kiedyś na blacie od frezarki. W momencie uruchomienia frezarki wciągnęło przewód od kątówki i katapultowało ją na kilkanaście metrów. Spadła na beton. Wymieniłem tylko przewód i działa do dzisiaj.

10 paź 2012, o 15:17
motocyklista

Moto: SV 650N K3
spyra78 napisał(a):
Myślę kupić jakąś taką ale niebardzo wiem co wybrać. Bosch, makita, Einhall, hitachi... co polecacie?
Może jest jakiś spec w tym temacie ? :)
\

Kupiłem coś a'la einhell. Moc 1050 W.

Wytrzymało 2 lata ciężkiej pracy na budowie.
Zmieniłem 2 razy szczotki i jedzie dalej.

Troszke łożyska się wybiły, ale ciagnie jak dzika.

25 paź 2012, o 21:09
SV Rider

Moto: SV650s k3
To zależy do czego ma Ci to służyć, jak raz za czas, to jakiegoś Einhalla z "czerwonej" serii, lub "żółtej" jeśli chcesz z tego korzystać na co dzień, pracować na tym...
Tak samo Bosch, "zielony" sporadycznie, "niebieski" jeśli chcesz trzepać na tym kaskę :]
Ewentualnie jeszcze jest Hilti, ale to jak kolega wyżej wspomniał droga impreza.

Ja mam w domu, czerwonego Einhella, żeby czasem coś powiercić wystarcza w zupełności. Z resztą mój tata (budowlaniec) sam go kupił.

26 paź 2012, o 10:12
SV Rider

Moto: Sprint ST
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jKwFrhFgCY

wiem że to bardziej do humoru ale nie mogłem się powstrzymać ;)

29 paź 2012, o 17:20
motocyklista

Moto: SV 650 S K6
Troche akurat moge powiedzieć w tym temacie. Pracowałem kiedyś w serwisie elektronarzędzi i do potrzeb domowych kupiłbym sobie wiertarko wkrętarke Black & Decker. Akumulatorowe też są z udarem. Metabo, Makita, Hitachi, DeWalt powinno wystarczyc na całe życie, oczywiście wykorzystując je dla domu. Dlaczego B&D? Mieliśmy klika takich wkretarek na serwisie, które codziennie przez 8 godzin były w pracy, nic sie z nimi nie działo, o odkrecały zapieczone sruby od cylindrow w kosiarkach a cene mają bardzo przyzwoitą. Ogólnie do domu moj ojciec kupił sobie wiertarke z udarem za 30 zł w jakims markecie i ma ją juz 8 lat, bo używa jej dla potrzeb domowych, a nie codziennie, dlatego działa.

Ostatnio edytowano 1 lis 2012, o 12:29 przez kaprawiec, łącznie edytowano 1 raz

30 paź 2012, o 02:24
motorowerzysta

Moto: SV650S 2001
Mogę się wypowiedzieć na temat makity, mała wiertarka ze sprzęgłem + udar, obroty prawe,lewe. Pracuje już 7 lat. Cały dom tym wyremontowałem (adaptacja poddasza, mieszanie klejów i zapraw, wymieszała całą zaprawę na ogrodzenie frontowe z kamienia, wkręcanie poszycia dachu, czyszczenie elementów metalowych itd itd) jak za sprzęt za 250 pln nie ma co narzekać ale: na udar za wysokie obroty więc trzeba z wyczuciem, sprzęgło dość nerwowe i też wymaga wyczucia przy wkręcaniu. Wniosek: nadaje się świetnie do użytku prywatnego. Stosunek cena-jakość bardzo korzystny. Polecam.

30 paź 2012, o 23:02
SV Rider

Moto: Versys; SV650N
Gdzieś Ty dorwał Makitę za 250zł i to 7 lat temu? :O Chyba, że używana.

31 paź 2012, o 11:03
motorowerzysta

Moto: SV650S 2001
Wydawało mi się, że tyle dałem, no, może się pomyliłem o 50 czy 100 i było ze 350 maksymalnie. Dokładnie nie pamiętam bo kupowałem wtedy też szlifierkę kątową, hebel elektryczny i sandrekę to może mi się pomiszało. A kupiłem w sklepie z elektronarzędziami w miejscowości Kolbuszowa. W każdym razie makitę polecam.

31 paź 2012, o 19:58
SV Rider

Moto: GSXR k8
wiertarek zajeżdziłem dość sporo ale jedna się trzyma, więc śmiało mogę polecić

Obrazek

niestety dużym minusem jest cena - ok 1500zł, za to możesz być pewnym, że to będzie ostatnia Twoja wiertarka.
Niestety do Boscha, Skila, i inych tego typu badziewi nie jestem przekonany bo więcej były w naprawie niż pracowały :lipa:

31 paź 2012, o 20:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]