Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
Autor |
Wiadomość |
Pedros
Łowca
Moto: Perła - Smerf
|
coś na fotoradar ? :)
Szanowny Panie Komendancie,
W dniu /data zdarzenia/ o godz. XX.XX zostało zrobione zdjęcie rzekomo mojego pojazdu o numerze /numer rejestracyjny/ oraz przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru pomiar prędkości może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został faktycznie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości.
Ale do rzeczy:
1. Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać /ani marki ani modelu pojazdu ani rodzaju nadwozia/, a także nie mam możliwości sprawdzenia koloru pojazdu, co budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość /samochodów, motocykli/ wygląda podobnie (szczególnie w perspektywie zdjęcia „od tyłu” / „z przodu”), więc i mój samochód / motocykl jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze – rozpoznanie cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości.
2. Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego /nazwa instytucji i miasto/ do użycia fotoradaru marki /nazwa marki fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/ w dniu /data zdarzenia/ na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/ lub podanie odpowiednich aktów
prawnych, na mocy których /nazwa instytucji i miasto/ dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego /nazwa instytucji i miasto/ na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).
3. Poproszę o podanie dokładnego adresu umiejscowienia fotoradaru w dniu /data zdarzenia/ na /lokalizacja sfotografowanego zdarzenia/.
4. Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej, iż zgodnie z przepisami prawnymi obowiązującymi od 1 lipca 2011 r. strefa pomiaru prędkości była oznaczona znakiem D-51. a urządzenie fotoradaru było oznaczone kolorem żółtym.
5. Poproszę o przesłanie dokumentu legalizacji wtórnej oraz ponownej/kolejnej/okresowej urządzenia użytego w czasie pomiaru.
6. Poproszę o przesłanie dokumentacji potwierdzającej brak występowania zakłóceń mechanicznych, elektromagnetycznych i innych mających wpływ na dokonywanie pomiaru przez radarowy przyrząd pomiaru prędkości wydany przez właściwy Okręgowy Urząd Miar w formie oficjalnego pisma np. świadectwa legalizacji miejsca dokonywania pomiaru lub świadectwa homologacji miejsca dokonywania kontroli. Prośbę swoją motywuję faktem, iż miejsce pomiaru prędkości musi spełniać wymagania wskazane w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym.
7. Poproszę o przesłanie informacji na temat sytuacji meteorologicznej w dniu /data zdarzenia/ (ze szczególnym uwzględnieniem godzin /zakres godzinowy przed i po godzinie zdarzenia/), która również ma wpływ na wynik prowadzonego pomiaru tj. temperatury oraz wilgotności względnej powietrza. Szczególnie ważnym czynnikiem jest wilgotność względna powietrza, a z tego co pamiętam to /tu wymienić np. że w miesiącu kiedy nastąpiło zdarzenie/ był dość bogaty w opady atmosferyczne, więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wilgotność względna powietrza przekroczyła graniczną wartość 95%, a więc pomiar dokonany w wilgotności powietrza powyżej 95% byłby nieprawidłowy.
8. W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje danych funkcjonariuszy dokonujących kontroli i/lub instalujących urządzenie wraz z osobowym zezwoleniem do wykonywania kontroli wydanym przez KPP (Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dn. 18 lipca 2008 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego Dz. U. z dnia 18 lipca 2008 art. 14), a zgodnie z kodeksem drogowym dokonujący kontroli ma obowiązek okazać te dokumenty samodzielnie lub na żądanie osoby kontrolowanej. Pomijam fakt, że wysłana do mnie korespondencja była podpisana faksymilą, a nie oryginalnym podpisem Państwa funkcjonariusza. Stąd prośba o przesłanie stosownych dokumentów.
9. W przesłanej przez Państwa dokumentacji brakuje również informacji o sposobie instalacji fotoradaru oraz jego osłonie w czasie przeprowadzenia pomiaru, czyli rodzaj gruntu, na jakim umiejscowiono fotoradar, kącie, jaki oś fotoradaru tworzyła z osią jezdni w chwili pomiaru.
Nieprawidłowe ustawienie kąta powoduje zafałszowany pomiar prędkości, a przez to niezachowanie urzędowego wymogu dokładności pomiaru urządzenia. Nie znając kąta pomiaru urządzenia, nie można ustalić rzeczywistej prędkości mierzonego pojazdu, a urządzenia radarowe mogą pokazywać błędne dane w przypadku niezachowania wymaganego kąta między osią fotoradaru a osią jezdni. Dlatego też proszę o przesłanie stosownych dokumentów.
10. Czy w przesłanej przez Państwa dokumentacji prędkość zarejestrowanego pojazdu jest już pomniejszona o błąd pomiarowy, który dla urządzenia /nazwa fotoradaru/ wynosi +/- /podać błąd pomiarowy urządzenia/ km/h (dla prędkości poniżej 100 km)?
11. Na jakiej podstawie prawnej /nazwa instytucji i miasto/ wystawia wezwanie i/lub mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych. 11. Na jakiej podstawie prawnej /nazwa instytucji i miasto/ wystawia wezwanie i/lub mandat karny? Proszę o podanie stosownych regulacji prawnych.
12. Uprzejmie proszę o przesłanie informacji kto jest właścicielem fotoradaru marki /nazwa fotoradaru/ o numerze /numer fotoradaru/, a także czy /nazwa instytucji i miasto/ sama zajmuje się obróbką zdjęć wykonanych przez ww. fotoradar czy zleca to firmom zewnętrznym? Jeżeli tak, to proszę o podanie danych podmiotu.
Na zakończenie pragnę zwrócić się do Pana Komendanta z prośbą o przesłanie ww. dokumentów (podanych w punktach), dzięki którym będę mógł rozwiać swoje wątpliwości odnośnie przesłanego mi wezwania / mandatu karnego, a także odnośnie pojazdu oraz osoby znajdującej się na zdjęciu z fotoradaru.
Niekompletna dokumentacja stawia pod znakiem zapytania zasadność wskazania sprawcy wykroczenia, gdyż nie jest do końca jasnym, czy faktycznie doszło do wykroczenia, tj. czy zarejestrowane zdarzenie spełnia warunki określone w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych z dn. 9 listopada 2007 r. Proszę o przesłanie ww. dokumentacji w ciągu 14 dni kalendarzowych od daty otrzymania niniejszego pisma.
W przypadku braku przesłania ww. dokumentacji będę mieć podstawy do przypuszczenia, iż /nazwa instytucji i miasto/ nie posiada ww. dokumentów i jednocześnie, że doszło po prostu do próby wyłudzenia grzywny w celu podreperowania budżetu Państwa gminy.
Oczekując na Państwa odpowiedź, pozostaję
Z poważaniem,
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
5 gru 2012, o 14:40 |
|
|
awdam
SV Rider
Moto: Aprilia Shiver 750
|
Re: coś na fotoradar ? :)
_________________ SV 650SA -> Aprilia Shiver 750
|
5 gru 2012, o 15:52 |
|
|
Jankoś
SV Rider
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 18:51 Posty: 1279 Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie (okolice)
Moto: SV650S K3
|
Dajcie znać czy ta metoda Cejrowskiego działa? Nie jestem jakimś tam demonem prędkości za kierownicą ale nie oszukujmy się kto jeździ 50km/h w zabudowanym, lub tylko 90km/h poza. Ja póki co jestem szczęśliwym posiadaczem radia CB w aucie, odkąd je mam (z 2 lata) mandatów brak Choć zdarzyło się, że nie powiedzą a miśki stoją... ale miałem fart akurat więc jest jeszcze tylko CB do moto wcisnąć i pełen wypas
_________________ http://www.cwaniacy.com.pl/<=Wejdź i dowiedz się jak możesz regularnie zarabiać na promocjach bankowych
|
5 gru 2012, o 18:16 |
|
|
fincher
motocyklista
Moto: SV 650s
|
Odechciało mi się czytaj tego prawniczego gadania na 2 punkcie. Więc zapewne nie zaszkodzi wysłać coś takiego jak dostaniemy zdjęcie
|
5 gru 2012, o 18:24 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Matko jedyna, a niektórzy nadal w to wierzą. Ogarnięty prawnik podważa te wypociny punkt po punkcie, poza tym po takim pisemku sprawa trafia do sądu i tam się delikwent tłumaczy, a do mandatu może doliczyć koszty postępowania. I niech się modli żeby sąd nie powołał biegłego bo się nie wypłaci z kosztów sądowych :-)
5 gru 2012, o 19:14 |
|
|
Rene
SV Rider
Dołączył(a): 3 lis 2012, o 22:56 Posty: 1186 Lokalizacja: Kraków/Wielka Wieś
Moto: SV 650s k3
|
Dokładnie Cejrowski i masz sprawę z głowy już testowałem i powiem że pismo ogarnia temat
_________________ 650S k3 by Rene >> viewtopic.php?f=9&t=8742&start=20
|
5 gru 2012, o 19:25 |
|
|
golkow
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 11:03 Posty: 713 Lokalizacja: Piaseczno
Moto: KTM 790 Adventure R
|
No to może jakaś konkretna rada ? Jakieś kompaktowe urządzenia na motocykl: - radia CB, - antyradary, - zakłócacze ?
Problem robi się duży: puszką o może i jeszcze da radę jechać przepisowo, ale motocyklem to się już nijak nie da.
_________________ SV650N K6 YHJ --> DL650A L0 YME --> BMW F700GS --> KTM 790 Adeventure R http://www.bikepics.com/members/golkow
|
5 gru 2012, o 19:26 |
|
|
Pedros
Łowca
|
Kolega to mi pokazał nie wiedziałem że to od Cejrowskiego wypłynęło, ale to znaczenia nie ma, ja osobiście nie miałem możliwości przetestować, ale kilka punktów wygląda na rozsądnych.
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
5 gru 2012, o 19:50 |
|
|
raptor
SV Rider
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 00:50 Posty: 526 Lokalizacja: śląskie
|
Nie głosowac więcej na PO. Nic pan nie zrobisz ITD jeździ i robi zdjęcia nikogo nie zatrzymując , do domu dostajesz kwity. Raz dla przykładu przejechali trasę Gliwice -Warszawa 1020 zdjęć
_________________ 650S K6 > DL650 AK8
|
5 gru 2012, o 20:57 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Ja tam przyklejam wydrukowanego liścia na rejestrację i mam w dupie fotoradary
|
5 gru 2012, o 21:00 |
|
|
golkow
SV Rider
|
Słoniu, to nie jest rozwiązanie, bo przed stojącym się ochronisz, a videoradar Cię nagra i dostaniesz za prędkość i za nieczytelną tablicę. Ucieczka ponadto przed radiowozem jest bez sensu, bo nie słyszałem, aby komuś udało się uciec (albo dogonili i zajechali drogę, albo się rozwalił w rowie lub na drzewie).
_________________ SV650N K6 YHJ --> DL650A L0 YME --> BMW F700GS --> KTM 790 Adeventure R http://www.bikepics.com/members/golkow
|
5 gru 2012, o 21:12 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
No niestety, liść chroni tylko przed stojącymi. To fakt, że nie słyszymy o przypadkach aby motocykl uciekł ale dlatego, że policja się tym nie chwali Kolejny sposób na fotoradar stojący - przywalić w niego furą - widziałem już taki, pstrykał sobie fotki w niebo
|
5 gru 2012, o 21:17 |
|
|
Rene
SV Rider
Dołączył(a): 3 lis 2012, o 22:56 Posty: 1186 Lokalizacja: Kraków/Wielka Wieś
Moto: SV 650s k3
|
A tak głupio zapytam podgięta blacha czasem nie załatwia sprawy fot z tyłu
_________________ 650S k3 by Rene >> viewtopic.php?f=9&t=8742&start=20
|
5 gru 2012, o 21:22 |
|
|
golkow
SV Rider
|
Gdzieś w necie czytałem, że jest sposób na fury z radarami - już są chętni na wjechanie takiej w tyłek lub sprowokowanie awaryjnego hamowania w w swoim bagażniku - na miesiąc jest unieszkodliwiona - no ale to dla hobbystów.
|
5 gru 2012, o 21:38 |
|
|
slayer
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 15:32 Posty: 1462 Lokalizacja: Warszawa
Moto: SV 1000S
|
Pedros, to stek bzdur. Stare na dodatek.
_________________ SV liter z owiewkom:)
|
5 gru 2012, o 21:50 |
|
|
Pedros
Łowca
|
a jak to jest teraz z tym, że SM, czy gmina czy ktokolwiek odpowiedzialny za fotoradar, nie musi wysyłać zdjęcia dokumentującego wykroczenie za pośrednictwem fotoradaru? Wczoraj własnie znajomy dostał takie pismo, żeby wskazać kierowcę z dnia jakiegoś tam, ale bez foto.
|
5 gru 2012, o 23:20 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:43 Posty: 1795 Lokalizacja: kościerzyna
Moto: sv100s 2003
|
fotoradary w Polsce należą albo do SM, SG lub ITP, policja już nie ma fotoradarów. . . . teraz obierany jest kierunek na mierzenie prędkości przejazdu między fotoradarami, tj. fotoradar A i fotoradat B w odległości 1 km, jesteś za szybko masz pismo i mandat do ITd itp. . . . jeżeli jedziesz przed wideorejestratorem Policji i zahamujesz masz na garba za stworzenie zagr. w ruchu drogowym, wiedorejestrator, jest ogólnie przyjęta zasada że ten co uderzy w ,,dupę" ma winę, jednak nie zawsze tak jest!!! , jeżeli zdj. jest nieczytelne ( nie widać keirowcy) to zawsze możesz powiedzieć że nie wiesz kto kierował ( podajesz 2 ( czy więcej) osób które przyznają się do kierowania - i kogo ukarają ? wszystkich? lub podajesz jakiegoś abu dabu z makczupikczu, wtedy dostajesz mandat od 20 do 500 zł za niewskazanie sprawcy ( bez punktów). a najlepiej nie jeździć za szybko lub być cwańszym i mieć zaklejoną tablicę i nei ma problemu;)!!!!
ps za nieczytelną tablicę jest mandat ( nieważne czy zaklejona czy podgięta), a wiem że jak wyczują cwaniaka na moto to jadą służbowo więc nie polecam takiej przygody, zazwyczaj nie taniej bo naprawdę mogą się przyczepić o wszystko!;/
_________________ SPRZEDAM MOJĄ SV1000s http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-s-d ... d198d58589[/color]
|
6 gru 2012, o 00:20 |
|
|
kisiel_krzychu
SV Rider
Dołączył(a): 25 lis 2012, o 20:43 Posty: 1795 Lokalizacja: kościerzyna
Moto: sv100s 2003
|
a co do tematu Pedrosa... może i czasem warto pofilozofować .... w jakimś wydupiu może SM się przestraszy a w innym pojadą jak ze szmatą... LwG,
a to co jest napisane to czysta nie istotna teoria, większość odpowiedzi na te ,pytania, jest zawarta w piśmie z foto więc i tak nic to nie da.... , a ten cały pan C. co może wiedzieć o podróżowaniu po Polsce skoro go tu nie ma,
_________________ SPRZEDAM MOJĄ SV1000s http://olx.pl/oferta/suzuki-sv-1000-s-d ... d198d58589[/color]
|
6 gru 2012, o 00:24 |
|
|
Tolman
SV Rider
Moto: 650s
|
Ja dostałem mandat kiedyś od straży miejskiej, miałem się wstawić na komendzie i się nie wstawiłem, po prostu mi się ni chciało . Przysłali do mnie list z trzema papierkami: 1- że przyznaje się i dostaje mandat i punkty 2- podaje sprawce i on dostaje mandat i punkty 3- nie wiem kto użytkował wtedy pojazd i dostane grzywnę 100zł za nie wskazanie sprawcy Oczywiście wybrałem opcje nr.3 zapłaciłem 100zł i gitarka na tym się sprawa zakończyła, myślę że jeśli na zdjęciu nie ma pewności że to ty prowadziłeś pojazd jest możliwość że to po prostu jechał ktoś inny, a ty możesz nie pamiętać kto to mógł być bo np. pochłoną Cie melanż na tydzień i całe osiedle jeździło na twoim moto . Pomyślcie nad taką opcją
_________________ Zapraszam do odwiedzenia i polubienia mojej strony https://www.facebook.com/marcinsadowskitrenerpersonalny
|
6 gru 2012, o 01:33 |
|
|
Pedros
Łowca
|
|
6 gru 2012, o 02:59 |
|
|