Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 13:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Ratownictwo motocyklowe 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650N SPRINT ST1050
Post Ratownictwo motocyklowe
Jako, że jestem motocyklistą, mieszkam w Warszawie, studiuję, często widuję różnego rodzaju zdarzenia na drodze i chciałbym nieść pomoc, nawet w ramach wolontariatu- zacząłem się zastanawiać czy istnieje możliwość, przyłączenia się do grupy ratowników na motocyklach? W Krakowie funkcjonuje grupa R2, zastanawiam się jak sprawa ma się w Warszawie. Jakie są kryteria, żeby zostać takim moto-ratownikiem, czy można poddać swój motocykl przeróbce na motocykl ratowniczy i jak ogólnie to wygląda?
Zetknął się może ktoś bardziej z tym tematem? Trzeba być np. na lub po studiach związanych z medycyną, ratownictwem, czy wystarczy przejść szkolenie i zdać egzamin na ratownika?
trafiłem na taką stronę.. http://www.moto-medic.pl
Może ktoś również się tym zainteresował?

11 sty 2013, o 04:56
Łowca

Moto: Perła - Smerf
Post Re: Ratownictwo motocyklowe
Lober napisał(a):
Jako, że jestem motocyklistą, mieszkam w Warszawie, studiuję, często widuję różnego rodzaju zdarzenia na drodze i chciałbym nieść pomoc, nawet w ramach wolontariatu- zacząłem się zastanawiać czy istnieje możliwość, przyłączenia się do grupy ratowników na motocyklach? W Krakowie funkcjonuje grupa R2, zastanawiam się jak sprawa ma się w Warszawie. Jakie są kryteria, żeby zostać takim moto-ratownikiem, czy można poddać swój motocykl przeróbce na motocykl ratowniczy i jak ogólnie to wygląda?
Zetknął się może ktoś bardziej z tym tematem? Trzeba być np. na lub po studiach związanych z medycyną, ratownictwem, czy wystarczy przejść szkolenie i zdać egzamin na ratownika?
trafiłem na taką stronę.. http://www.moto-medic.pl
Może ktoś również się tym zainteresował?

Ja znam chłopaków z moto-medic, sprawa niesienie pomocy nie wątpliwie wiąże się z odbyciem kursów, kursy może zrobić sobie każdy, po tych kursach wynosisz wiedzę, dokument aby udzielać pierwszej pomocy nie jest ci do niczego potrzebny, gdyż każdy kierowca będący świadkiem wypadku, ma obowiązek udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej. Istotnym udogodnieniem jest zdobycie kwalifikacji pielęgniarze czy tam, taka osoba może podczas wypadku, już po ewakuacji poszkodowanego z miejsca zdarzenia, podpiąć kroplówkę, czyli przerwać strukturę skóry, ale raczej na moto to jest nie przydatne, tylko kurs ratownika. Co do przeróbek moto, na pewno nie każdy może przerobić swój motocykl na "ambulans" wygląd możesz zrobić jak najbardziej podobny, ale pojawia się problem sygnałó świetlnych i dźwiękowych barwy niebieskiej, na które musisz mieć uprawnienia, do prowadzenia owego pojazdu.

11 sty 2013, o 09:41
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: TT1050
Moto-medic wygląda mi na profesjonalną organizację, natomiast jest też alternatywa dla amatorów ;)

ppamula napisał(a):
Na czym polega grupa ratownictwa drogowego albo społecznego ratownictwa drogowego.
Po pierwsze jest to działanie nieodpłatne, społeczne i nieobowiązkowe.
Osoby zainteresowane przystępują do Grupy Ratownictwa Drogowego dobrowolnie.
Misją jest ratowanie życia osób poszkodowanych w wypadkach drogowych zanim pojawią się służby jak Policja, Pogotowie Ratunkowe czy Straż Pożarna.

Do zadań RD będzie należało
-podjęcie pierwszych czynności ratujących życie poszkodowanych,
-zabezpieczenie osób mniej poszkodowanych,
-oznakowanie miejsca wypadku by inne pojazdy nie spowodowały kolejnych,
-pierwszy i stały kontakt z centrum zarządzania w celu przekazania informacji o ilości poszkodowanych, potrzebnych pojazdach medycznych, pojazdach technicznych do cięcia karoserii, zabezpieczeniu chemicznym, innych ważnych okolicznościach wypadku,
-przekazaniu dokładnego położenia wypadku pojazdom zmierzającym do tego miejsca,
-koordynowaniu działań w przypadku większej liczby poszkodowanych,
-zarządzaniu ruchem do czasu pojawienia się policji
ale też
-opisaniu miejsca wypadku w razie konieczności
-pomoc w zarządzaniu ruchem przy wypadkach bez ofiar i opisaniem relacji uczestników.

To wszystko jest efektem rozmów pomiędzy pomysłodawcami inicjatywy a różnymi instytucjami i organami państwowymi.
W rezultacie okazało się że znalazły się środki na pokrycie kosztów szkoleń certyfikowanych na ratowników drogowych.
Szkolenia obejmować będą:
-szkolenie medyczne
-szkolenie ruchu drogowego
-szkolenie dodatkowe związane z ubezpieczycielami

Szkolenia będą miały charakter cykliczny, będą trzydniowe i bedą organizowane głownie w Warszawie w centrum. Jeszcze nie zdecydowano czy będą to szkolenia weekendowe czy popołudniowe w dniach pracujących. Wszystkie koszty szkoleń pokrywane są ze środków unijnych.

Jeżeli będą chętni z poza Warszawy myślę że Centurioni ugoszczą chętnych.
Szkolenia zaczną się w styczniu.

Istnieje duże lobby by ten rodzaj ratownictwa drogowego umocować w ustawie Kodeks Drogowy co wiązało by się z określonymi przywilejami.

Służba Ratownictwa Drogowego nie jest służbą obowiązkową i wymagającą dyżurów czy jakiś tam zobowiązań.
Niemniej jednak z uwagi na możliwość wyposażenia Ratowników Drogowych w dedykowane środki łączności może istnieć zobowiązanie że jeżeli udaje się w dowolnym kierunku to zgłasza ten fakt do centrali by w razie zaistnienia wypadku na jego drodze powiadomić go o konieczności działania.

CDN

Taka inicjatywa powstała na forum VFR-OC i nawet zaczęło to działać. Organizują co jakiś czas szkolenia z pierwszej pomocy, mają jakieś tam apteczki. Nie jestem pewny, a może wręcz piszę bzdury, ale kojarzy mi się, że działa to we współpracy z http://www.motopozytywni.pl :) Jeżeli temat Cię interesuje, to mogę dopytać kumpli na jakiej zasadzie działają szkolenia, jak można do nich dołączyć. Albo sam wpadnij na forum vfr i pogadaj z chłopakami :)

Edit:

Hehe, dobre wyczucie czasu :) Właśnie kolega przysłał mi zaproszenie na kurs kwalifikowanej pierwszej pomocy:

http://www.facebook.com/pages/CSM-Centr ... ref=stream

Witamy
Chcielibyśmy zaprosić Państwa na kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy, który odbędzie się w OSP w Radziejowicach ul. Przemysłowa 1. Początek kursu przewidujemy 18 stycznia 2013 roku o godzinie 8.00 a zakończenie 27.01.2013r. potwierdzone imiennym certyfikatem. Zajęcia odbywać się będą w systemie weekendowym w dniach od 18 do 20 stycznia oraz 25 do 27 stycznia.

Osoby chętne proszę o potwierdzenie na numer 721-767-858

z poważaniem
Paweł Majewski

11 sty 2013, o 12:03
SV Rider

Moto: SV650N SPRINT ST1050
Dzięki lasooch za odpowiedź! Dużo konkretów :) muszę to ogarnąć :) Dzięki jeszcze raz :)

11 sty 2013, o 21:51
SV Rider

Moto: TT1050
Cytuj:
12 marca 2013 zapraszamy na kolejne szkolenia dla motocyklistów z zakresu bezpieczeństwa na drogach, udzielania pierwszej pomocy oraz technik jazdy motocyklem.

Miejsce: Sala Konferencyjna „A” Hala Torwar, II piętro, ul. Łazienkowska 6a, Warszawa.
Start: godz. 16:30

16.00 – rejestracja uczestników
16.30 – 17.15 - Bezpieczeństwo Ruchu Drogowego
17.20 – 18.00 –Technika jazdy motocyklem
18.00 - 18.20 – Przerwa
18.15 – 19.15 – pierwsza pomoc medyczna

1. Podstawy prawne udzielania pierwszej pomocy
2. Wyposażenie apteczki + bezpieczeństwo ratownika
3. Zabezpieczenie miejsca zdarzenia
4. Sprawdzenie stanu osoby poszkodowanej
5. Wezwanie odpowiednich służb- co powiedzieć dyspozytorowi?
6. Udzielenie pierwszej pomocy adekwatnie do stanu osoby poszkodowanej
- Resuscytacja krążeniowo- oddechowa
- Automatyczna Defibrylacja Zewnętrzna (użycie AED)
- Pozycja bezpieczna
- Ściąganie kasku

Zgłoszenia na szkolenie 12 marca 2013 można przesyłać w terminie do 5 marca 2013 mailem na adres: biuro@brd.org.pl lub faxem.

http://www.motopozytywni.pl/

1 mar 2013, o 20:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]