Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 28 gru 2024, o 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
SV 650N NA PIERWSZY MOTOCYKL? 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: SV650S K3
Post Re: SV 650N NA PIERWSZY MOTOCYKL?
Zawsze się znajdą jacyś nowicjusze co bardziej chcą motocyklem szpanować, ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z taką brawurą że ktoś na paradzie czy zlocie gdzie jedzie sporo jednośladów w małych odstępach daje popisy swoich umiejętności. Fakt byłem na niewielu tego typu imprezach no i może u mnie ludzie nieco bardziej rozważni. Szaleją jak już mają więcej miejsca ogólnie pełna kultura :)

16 lis 2012, o 17:30
Zobacz profil WWW
pieszy

Moto: sv 650
Sv to moj pierwszy motocylk tuz po kursie jezdze od lipca i jestem zadowolony troche zdrowego rozsadku i mozna go bez problemu ogarnac. Wedlug mnie jak najbardziej TAK! :)

16 lis 2012, o 18:19
SV Rider

Moto: Bawaria...
Słoniu napisał(a):
A ja latam sam jak outsider. Latając z kumplami to jest jazda na krawędzi, co mnie bardzo wnerwia.

:spoko:

Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że jest tak właśnie jak napisałeś.
Dlatego wolę samemu jeździć, przynajmniej poza miastem.

16 lis 2012, o 18:43
motocyklista

Moto: sv650n 1999
Karolex napisał(a):
Sv to moj pierwszy motocylk tuz po kursie jezdze od lipca i jestem zadowolony troche zdrowego rozsadku i mozna go bez problemu ogarnac. Wedlug mnie jak najbardziej TAK! :)

wejdź w dział ku przestrodze i poszukaj wywiadów z trupami - gdzieś pod koniec powinny być.

16 lis 2012, o 21:27
SV Rider

Moto: sv650s k3
a ja jak zwykle pod prąd, bardzo lubię jeździć z kumplami. Sam, wiadomo, jeżdżę wolniej, ale samemu w trasie to nie oszukujmy się, jest kurewsko nudno. Dlatego staram się nie wypuszczać dalej jak 200km, dalej jadę tylko jak muszę.
Czasem mi odwali (zwykle jak mam jakąś dłuższą przerwę w jeździe) i lubię pojeździć po jakiś zadupiach, ponapawać się widokiem fiołków, krów i kombajnów mijanych po drodze, ale na co dzień to nie moje klimaty.

17 lis 2012, o 00:19
Zobacz profil ICQ
SV Rider

Moto: Trufel 675
Inkling napisał(a):
W paradzie nigdy nie wiesz, kto jedzie za tobą, a już pare razy ktoś za mną z piskiem opon hamował na sporcie. Więc wolę się odsuwać od ludzi, którzy wyglądają mi na nowicjuszy i tyle.

Śmiechem żartem ale ja najbardziej boję się młodocianych skuterzystów bo wciskają się dosłownie wszędzie i robią to cholernie niebezpiecznie..

stanislove napisał(a):
Karolex napisał(a):

wejdź w dział ku przestrodze i poszukaj wywiadów z trupami - gdzieś pod koniec powinny być.

Bez przesady ludzie, nie róbcie z SVki niewiadomo jakiego demona :obity: Jest ona do ogarnięcia pod warunkiem że ktoś wie co to jest motocykl i z czym to się je, a nie jest kolejną w tych czasach osobą, która kupiła bo "fajne, modne, szybkie i lep na lachony".

17 lis 2012, o 13:19
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Montana napisał(a):
Śmiechem żartem ale ja najbardziej boję się młodocianych skuterzystów bo wciskają się dosłownie wszędzie i robią to cholernie niebezpiecznie..
O, to też! :)

Co do sv-demon...
Wydaje mi się, że jednak pytanie: czy sv jest dobre na pierwsze moto, jest po prostu źle zadanym pytaniem. Trzeba by najpierw sprecyzować, co mamy na myśli mówiąc "dobry". Jeśli przez "dobry" mamy na myśli "bezpieczny", to każdy motocykl jest równie dobry - gsx-r 1000 jest równie dobry jak cb250. Wszystkie są równie bezpieczne=dobre, niebezpieczne=złe.
Ale ja nie to mam na myśli. "Dobry" na pierwszy motocykl oznacza dla mnie "dobry do nauki jazdy na motocyklu". Sv nie jest, moim zdaniem, dobrym sprzętem do nauki jazdy, podobnie jak gsx-r nie jest dobrym sprzętem do nauki jazdy na moto.
Moim zdaniem "dobrym" pierwszym moto jest:
a) dla kogoś kto nigdy nie siedział (oprócz "kursu" hje, hje) na dwukołowcu z silnikiem - japońskie 250ccm przez sezon;
b) dla kogoś, kto zaliczył motorynki, skutery, mz-ety, etc. - jakiś rzędowy twin około 500ccm z radzącymi sobie hamulcami (cb, gs, er), lub jakiś lepiej hamujący średni chopper (virago, shadow).
To są - moim zdaniem - dobre motocykle na pierwszy sprzęt. Jak człowiek się nauczy składać w zakręty, wybierać optymalny tor jazdy, przeciskać w korkach, hamować + hamować awaryjne - można sie przesiadać na trudniejsze sprzęty (L-twiny, 4-rzędówki, sporty).

17 lis 2012, o 14:09
motocyklista

Moto: sv650n 1999
Montana napisał(a):
Bez przesady ludzie, nie róbcie z SVki niewiadomo jakiego demona :obity: Jest ona do ogarnięcia pod warunkiem że ktoś wie co to jest motocykl i z czym to się je, a nie jest kolejną w tych czasach osobą, która kupiła bo "fajne, modne, szybkie i lep na lachony".

nie mówię, że to demon, ale dla kogoś kto jest tylko po kursie, każdy większy motocykl jest za duży. nie dlatego, że ktoś nie chciał się uczyć, tylko dlatego, że kursy robi się na pierdopędach.

jak się dobrze pałuje to po mieście można od biedy nadążyć za każdą eł6, gixxxerem czy nindźiom, więc głupot narobić tak samo łatwo, ale niestety hamuje się już nieco gorzej.

EDIT:
a najlepszy lep na lachony to skutery - bo najczęściej widać na nich pasażerów

17 lis 2012, o 16:01
SV Rider

Moto: SV650 SS
Święte słowa. Dwa powyższe posty są kwintesencją tej długiej dyskusji

17 lis 2012, o 16:53
SV Rider

Moto: SV 650s `03
Ja zacząłem właśnie od SV swoją przygodę z motocyklami (nie chwilową, bo następny sezon będzie 5 na SV i nie ostatni mam nadzieję) o pojemnościach większych niż motorynka :) Żadnych przykrych konsekwencji, motocykl jest lekki, więc wybacza początkowy brak obycia w zakrętach na większym sprzęcie, żeby wywrócił jeźdźca to naprawdę trzeba go solidnie poprosić... Trzeba trochę objeździć sprzęt, nie napalać się na fakt, że można zapierd... 2 zł czy więcej, a moto przeprowadzać przez zakręty, ewentualnie owijać wokół słupów. Najpierw trochę techniki i kilometrów na luzie, a z czasem więcej...

18 gru 2012, o 01:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5