Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Kupowanie, tańszy gorszy vs droższy lepszy
Autor |
Wiadomość |
jurasq
SV Rider
Dołączył(a): 8 mar 2013, o 09:10 Posty: 347 Lokalizacja: Wrocław / Bydgoszcz
Moto: SV650S k6 YHH
|
Kupowanie, tańszy gorszy vs droższy lepszy
Rozmawiając z Jankosiem zacząłem się zastanawiać nad pewną kwestią i chciałbym poznać także waszą opinie co lepiej zrobić przy kupowaniu sprzętu. Czy lepiej kupić coś w średnim stanie k4-k5 ale w takiej kasie którą posiadam i potem stopniowo doprowadzać do jak najlepszego stanu z biegiem czasu, czy raczej zapożyczyć się i kupić jakąś laleczkę k6-k7. Nie będzie to mój pierwszy motocykl, więc raczej jeżeli nikt we mnie nie wjedzie to sam go nie rozwalę. Osobiście o sprzęty bardzo dbam jak tylko mogę (mechanikiem nie jestem) a moto używam do jazdy wokół komina, w tym 60% to z plecaczkiem, więc nie mam zamiaru wyciskać z niego siódmych potów i pojeździć z 3 lata.
Jakie jest wasze zdanie?
(sorry jak zły dział)
15 mar 2013, o 09:03 |
|
|
awdam
SV Rider
Moto: Aprilia Shiver 750
|
Re: Kupowanie, tańszy gorszy vs droższy lepszy
Ja osobiście szukałem czegoś w lepszym stanie i droższego, żeby kupić i jeździć Zastosowałem metody "na żyda", zanim się napaliłem na kupno to przespałem się z tematem i w ten sposób odrzuciłem sporo SVek. Szukałem koło 3-4 miesięcy aż sie trafiła w dobrym stanie ale nie najtańsza.
_________________ SV 650SA -> Aprilia Shiver 750
|
15 mar 2013, o 09:44 |
|
|
Jankoś
SV Rider
Dołączył(a): 29 sie 2012, o 18:51 Posty: 1279 Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie (okolice)
Moto: SV650S K3
|
Kwestia bardzo złożona i zależy od wielu czynników: kasy, charakteru kupującego no i najważniejszej stanu moto Na początku kwestie cenowe "laleczka" ze srebrną ramą będzie kosztowała tyle co te w czarnej mniej laleczkowate przykład Ani (terminant) gdzie miała K4 igła i K9 (już nie taka igła) w tej samej cenie wybrała K4 Ile osób tyle odpowiedzi. Ja kupiłem tańszą po szlifie do dopieszczenia, ważne że technicznie OK Nie wiem czy istnieje "złoty środek" grunt to znaleźć w tym wszystkim jakiś dla siebie
_________________ http://www.cwaniacy.com.pl/<=Wejdź i dowiedz się jak możesz regularnie zarabiać na promocjach bankowych
|
15 mar 2013, o 09:48 |
|
|
Pedros
Łowca
Moto: Perła - Smerf
|
_________________ JEŚLI KIEDYKOLWIEK BĘDZIE CI ŹLE, BĘDZIESZ MIAŁ PROBLEM, BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ MOJEJ POMOCY, TO PAMIĘTAJ NIE DZWOŃ DO MNIE
|
15 mar 2013, o 09:53 |
|
|
tygrysek0706
motocyklista
Dołączył(a): 23 lut 2012, o 20:50 Posty: 184 Lokalizacja: Opolskie
Moto: sv650s2007
|
musisz sam określić szczegóły i wersje moto ja szukałem s do 2003 ale potem przeszło mi na s po 2003 trochę zjeździłem w poszukiwaniach później już podobała mi się w czarnej ramie pełny plastyk i w końcu znalazłem sk7 i jest moim oczkiem ciągle coś tam grzebie dopieszczam i poprawiam tym samym poznaje ją od wewnątrz i jestem zadowolony choć cena zakupu od pierwotnych założeń wzrosła o 100% jest to sposób na mój relaks i na pewno dłużej zostanie u mnie i nie będzie katowana myślę ze jak chcesz coś na dłużej to coś nowszego i aby trafić coś pewnego powodzenia
|
15 mar 2013, o 10:37 |
|
|
koroviov
SV Rider
Moto: SV650 SS
|
Jeżeli nie chcesz grzebać (nie jesteś mechanikiem), nie zamierzasz jak się wyraziłeś "katować", jeździsz głównie "wokół komina" i dużą wagę przywiązujesz do wyglądu to poszukałbym starej i drogiej. I tak wychodzi taniej niż dopieszczanie serii. Zdarzają się maniacy, którzy dokładają niebotyczne sumy wymieniając co się da, a później sprzedają bo trzeba kupić nowszy model. Mam kolegę który do ZX636 dołożył w przeciągu roku coś około 8 tys. A motor który kupił był piękny, nie był to jakiś wrak po dzwonie. Tyle,że takich ofert nie ma zbyt wieli. No i trzeba kogoś doświadczonego, żeby trzeźwo ocenił rzeczywistą wartość takiego cuda.
_________________ Najlepszą metodą tunningu jest obniżenie masy. Masy motocyklisty.
|
15 mar 2013, o 11:35 |
|
|
Arek1
SV Rider
Dołączył(a): 21 mar 2012, o 00:41 Posty: 2924 Lokalizacja: Bezrzecze/Szczecin
Moto: Bawaria...
|
I taka drobna uwaga ode mnie. Gdybym miał jeszcze raz kupować wybrałbym motocykl kontynentalny, nie wyspiarskiego Anglika (takiego kupiłem). Niby wszystko gra, ale światła trochę irytują, no i przeszkadzają innym, a wymiana to już kilka stówek na dzień dobry. Najgorsza jest jednak korozja śrubek na obejmach węży i w dolnej części motocykla. Raz, że źle to wygląda, a dwa, że często są spore problemy z odkręcaniem takich skorodowanych elementów i zaczyna się rzeźba, a wnioskuję, że tego chcesz uniknąć. Ja lubię dłubanie, ale nie wymuszone przez awarie. Podsumowując chyba lepiej wychuchaną starszą SVkę niż nowszą z opcją napraw. Najważniejsze, aby była sprawna mechanicznie.
_________________ www.poomoc.pl
|
15 mar 2013, o 12:40 |
|
|
jurasq
SV Rider
Dołączył(a): 8 mar 2013, o 09:10 Posty: 347 Lokalizacja: Wrocław / Bydgoszcz
Moto: SV650S k6 YHH
|
Tak, dla mnie też zdecydowanie największym priorytetem jest jak najlepszy stan techniczny, wygląd na 2 miejscu. Co do nowszych roczników to wychodzę z założenia że jednak mniej czasu upłynęło od czasu gdy moto wyjechało z fabryki więc dużo elementów które zuużywaja się nie tylko pod wpływem użytkowania ale też pod wpływem czasu będzie w lepszym stanie niż te z motocykla którego serce bije dłużej. Pytam was, ponieważ moje poprzednie motocykle to były trochę trupy za małą kasę bo chciałem się nauczyć jeździć, a wiadomo że wtedy upadki się zdarzają. Spełniły swoją funkcje i teraz chciałbym kupić coś co posłuży mi dłużej i nie będzie sytuacji że jak jedna rzecz padnie to okaże się że jeszcze 5 innych jest do zrobienia.
15 mar 2013, o 13:51 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|