Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Miles
SV Rider
Dołączył(a): 17 lip 2012, o 18:46 Posty: 1729 Lokalizacja: 3-miasto
Moto: Versys; SV650N
|
Mała porada prawna.
Otóż sytuacja jest następująca. Wynajmowałem z dwójką znajomych mieszkanie u pewnego Pana. Umowa była na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem. Po pewnym czasie zdecydowaliśmy, że się wyprowadzamy. Mieliśmy czas do końca marca na zabranie rzeczy i uregulowanie wszystkiego. Ja niestety nie mogłem wyprowadzić się do końca marca, więc uzgodniłem z właścicielem, że będę mieszkał tutaj do 5 kwietnia. Umówiliśmy się, że na podstawie rachunków z marca, kiedy mieszkaliśmy jeszcze w trójkę, obliczy ile będę miał do zapłaty za te dodatkowe 5 dni w kwietniu.
Dzisiaj otrzymałem telefon, że muszę zapłacić 370zł, gdyż opłaty z marca podzielił przez 30 dni, a następnie pomnożył razy 5, nie uwzględniając, że przez te 5 dni mieszkałem tutaj sam i w rzeczywistości powinienem zapłacić trzy razy mniej. Ta niemiła sytuacja nie miałaby miejsca, gdybym wcześniej dokładniej omówił warunki, jednak wydawało mi się to BARDZO logiczne. Prawda jest taka, że gościu chce po prostu wyciągnąć dodatkową kasę żerując na mojej nieuwadze.
Pytanie jest następujące... czy na podstawie umowy "słownej", bo tylko tak to zostało uzgodnione, mogą chcieć wyciągnąć ode mnie kasę posługując się jakąś instytucją (policja, sąd)? Postanowiłem, że zapłacę jedynie 200zł, bo na tyle wyceniam mój pobyt tutaj.
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
|
4 kwi 2013, o 19:42 |
|
|
marta26
SV Rider
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 10:37 Posty: 1796 Lokalizacja: Dęblin/Piaseczno
Moto: suzuki sv650s
|
Re: Mała porada prawna.
A byliście zameldowani w tym mieszkaniu przez okres wynajmowania go?
_________________ marta26-->>SV650S
www.logo-ratio.pl
|
4 kwi 2013, o 19:52 |
|
|
Inkling
SV Rider
Dołączył(a): 18 lip 2010, o 11:47 Posty: 2539 Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
Moto: SV650N AD2000
|
Umowa ustna jest tak samo wiążąca jak pisemna. Trudniej jedynie ją udowodnić.
|
4 kwi 2013, o 19:54 |
|
|
skwaro
SV Rider
Dołączył(a): 2 lip 2010, o 09:24 Posty: 2373 Lokalizacja: Warszawa
Moto: CBR600RR PC40
|
Podstawowe pytanie - wynajmowaliście od niego pokoje czy całe mieszkanie razem? Bo jak całe mieszkanie to gościa nie interesuje czy mieszkałeś sam czy z kimś, masz zapłacić za 5 dni wynajmowania mieszkania. A jeśli w umowie masz wpisane że macie miesięczny okres rozliczeniowy to w razie draki gość może zażądać kasy za cały kolejny miesiąc.
4 kwi 2013, o 20:00 |
|
|
Miles
SV Rider
Dołączył(a): 17 lip 2012, o 18:46 Posty: 1729 Lokalizacja: 3-miasto
Moto: Versys; SV650N
|
Trudno, w takim razie trzeba zachować się jak obywatel i pokryć koszta własnej głupoty.
Mieszkanie było wynajmowane niestety całe. A czy byliśmy zameldowani, to szczerze mówiąc nie pamiętam. Musiałbym porozmawiać ze znajomymi.
_________________ Gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia.
|
4 kwi 2013, o 20:07 |
|
|
kaCZi
SV Rider
Dołączył(a): 27 cze 2011, o 14:29 Posty: 1683 Lokalizacja: Toruń
Moto: GSXR k8
|
Skwaro bardzo dobrze pisze, według mnie nie masz niestety innej możliwości jak zapłata kwoty, którą chce właściciel. Kwestia zameldowania nie ma w tym przypadku nic do rzeczy
_________________ Moja czarna Perła -> GSX-R 750 K8
|
4 kwi 2013, o 21:19 |
|
|
Bartosz
SV Rider
|
W tym wypadku po założeniu tematu na forum publicznym już nie tak trudno Wychodzi po 74 dniówki za całe mieszkanie. W hotelu dostałbyś mały pokój Nie dogadałeś się, ale tragedia się nie wydarzyła. Odpuścisz sobie picie w ten weekend
_________________ Sv 650N K7 Phantom Gray
|
4 kwi 2013, o 21:43 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|