Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 13:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Mocowanie tablicy rejestracyjnej 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: DM620dark
Post Re: Mocowanie tablicy rejestracyjnej
Jednym słowem podczas zatrzymania jak to często bywa trafiłeś na nadgorliwego służbistę.
Nagonka na moto jasna sprawa.
Do mnie przyjechali ostatnio z mandatem po dwóch dniach twierdząc, że przejechałem na czerwonym świetle. Ale nie dali rady już zawrócić i dlatego są dopiero teraz. :hahaha:
Jedna prawa jest pewna. Warto znać swoje prawa , ich prawa i przepisy ;)

6 sie 2014, o 11:42
SV Rider

Moto: R1 rn22
danielo napisał(a):
Byłem dzisiaj na przesłuchaniu. Oto mała recenzja:
Bardzo sympatyczny Pan policjant poprosił mnie żebym powiedział jak było. Opowiedziałem co i jak. Powiedział że przeważnie jest nagonka na motocyklistów z tak umieszczoną rejestracją i nic więcej nie ugram. Jedyne co to przyznać się do winy i prosić o łagodny wymiar kary. Więc zabrał się do pisania.

W moich zeznaniach napisał że jestem uczciwy, studiuję i jestem na utrzymaniu mamy. Napisał też że mam motocykl od 3 tygodni (powiedział że tak będzie lepiej) i tablica rejestracyjna już była tak zamontowana, a cała sytuacja wynikła z mojej niewiedzy. Oczywiście przyznaję się do popełnienia wykroczenia. Napisał również, że proszę o niższy mandat w wysokości 200 zł lub jeżeli jest to możliwe UPOMNIENIE oraz, że proszę o nie płacenie kosztów sądowych. Dodał też adnotację że nie chcę uczestniczyć w rozprawie sądowej.

Pan Piotr powiedział, że może sądowi nie będzie się chciało robić wielkiej rozprawy i decyzja zapadnie po prostu po przeczytaniu zeznań.
Co ważne, napisał że już naprawiłem usterkę i załączam ksero badania technicznego, które wczoraj wykonałem po odpowiednim zamontowaniu tablicy rejestracyjnej. Teraz jest już wszystko zgodnie z przepisami, nawet już odebrałem dowód rejestracyjny.

Ciekawostki:
1. Przy kontroli policyjnej, jeżeli policjant pyta o miejsce pracy i wysokość zarobków, to należy to podać, bo jest na to paragraf i lubią się do tego przyczepiać.

2. Policjanci zawsze mówią: "przyjmuje Pan mandat czy kierujemy sprawę do sądu?", oczywiście jest jeszcze inna opcja. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z mandatu i mamy chęć, to należy powiedzieć, że nie chcemy sprawy w sądzie, przyznajemy się do winy ale nie chcemy podejmować decyzji w sprawie mandatu teraz, a później. W takim przypadku policjant robi taką notatkę do mandatu i możemy potem na komendzie negocjować w sprawie mandatu.

3. Pan Piotr jeździł CBR 1000, 180KM ale sprzedał, bo żona marudziła jak go zobaczyła że jeździ na gumie. Nawet pokazywał zdjęcia pomarańczowego litra.

4. Na koniec dał mi swój prywatny numer żebym do niego zadzwonił jak potoczyła się sprawa, bo jest bardzo ciekawy.

jak widać niektórzy na forum gorsi od policji ;) fajnie, ze tym razem trafiłeś na spoko gościa, który chciał Ci pomóc, pozdro ;)

6 sie 2014, o 12:36
SV Rider

Moto: SV650N AD2000
Ad. 1: spotkaliście się z takim pytaniem przy kontroli?

6 sie 2014, o 23:35
Mister SVforum 2014

Moto: VFR 800X Crossrunner
Inkling napisał(a):
Ad. 1: spotkaliście się z takim pytaniem przy kontroli?

Tak, ale samochodem....

6 sie 2014, o 23:45
SV Rider

Moto: Piaggio Liberty ;)
Ja przy moto miałem pytanie podobne. Zostałem zapytany czy student, jak powiedziałem, że już dawno nie to zapytano mnie w takim razie gdzie pracuje. Na szczęście nie był to służbista, przyznał że pewnie miałem zapierdol na polibudzie więc z tej okazji tylko 100 zł mandatu i 2 punkty ;) (a zdublowałem prędkość ze znaku ograniczenia na jakimś końcu świata)

7 sie 2014, o 09:03
motocyklista

Moto: SV650N K5 YEC
odnośnie ad. 1 to kiedyś rozmawiałem na ten temat z adwokatem, niestety było to jakiś czas temu, ale z tego co pamiętam to twierdził, że w zasadzie można odpowiedzieć w stylu: "w Polsce, mało", bo ten paragraf nie jest chyba sprecyzowany, ale w sumie takie odzywki do policji często mogą się gorzej skończyć. Kiedyś przy kontroli jak jechałem samochodem to mnie zapytali gdzie pracuję, ale wtedy tylko branżę podałem.

26 sie 2014, o 18:44
SV Rider

Moto: SV650S / N
Cześć wszystkim.
Dzisiaj, na święta dostałem prezent w postaci wyroku sądu. Na rozprawie nie byłem, bo nie musiałem i miałem ważniejsze sprawy na głowie. Oczywistym było, że jest to wyrok skazujący, ponieważ przyznałem się do winy. Okoliczności jednak tego zdarzenia miały charakter odciążający.
W skrócie dostałem:
50 zł - kary grzywny,
50 zł - opłaty sądowe.

Czyli do zapłaty jedynie 100 zł zamiast 500zł.

Wszystkim dziękuję za wsparcie, no i hateth masz u mnie flaszkę za mocowanie tablicy.
Powiedz tylko kiedy i gdzie. :)

18 gru 2014, o 19:06
SV Rider

Moto: SV650S k6 YHH
Dobrze że skończyło się tylko na takich kosztach.
Morał z historii jak zawsze w potyczkach z policją ten sam, czyli nie strugać kozaka i
jacaaaa napisał(a):
Warto znać swoje prawa , ich prawa i przepisy ;)

Loud Pipes Save Lives

1 sty 2015, o 22:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2