Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 26 gru 2024, o 23:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Konserwacja, kiedy nafta, kiedy benzyna, etc. 
Autor Wiadomość
motocyklista

Moto: SV650N
Post Konserwacja, kiedy nafta, kiedy benzyna, etc.
Przymierzam się powoli do zimowania motocykla i chciałbym podpytać, co i czym czyścimy, kiedy i co benzyną, naftą. Czym smarujemy np. linkę od sprzęgła? Czy można do tego użyć np. środka do czyszczenia/smarowania łańcucha? Czym zabezpieczamy lakier i części metalowe?

14 paź 2015, o 07:18
SV Rider

Moto: Bawaria...
Post Re: Konserwacja, kiedy nafta, kiedy benzyna, etc.
https://www.google.pl/url?sa=t&source=w ... 14MoauI25Q
:)

U góry instrukcja do K4, a na dole znajdziesz linki do gaźnika:

www.sv650.info/index.php?id=download

14 paź 2015, o 16:00
SV Rider

Moto: SV650S 2000
Szczerze to ja nie wiem czemu jeszcze nie dostałeś opierdolki od kogoś za te twoje tematy ? Zacznij szukać i przeglądać forum zanim zakładasz temat :mur:

15 paź 2015, o 11:28
SV Rider

Moto: under construction
Delikatnie zwracałem na to uwagę ale zostałem :sik: hehe

15 paź 2015, o 12:31
SV Rider

Moto: SV650S K4
Strong86 napisał(a):
Szczerze to ja nie wiem czemu jeszcze nie dostałeś opierdolki od kogoś za te twoje tematy ? Zacznij szukać i przeglądać forum zanim zakładasz temat :mur:

Są dwie strony medalu.
Ktoś może mieć świeże doświadczenia, a nie chce mu się odgrzebywać i odświeżać starego tematu.
Robi się przez to trochę burdel, ale znowuż co to za problem kulturalnie przenieść wątek jak się rozwinie do obszerniejszego tematu.

Forum zachęca do dyskusji kij że po raz 10 o tym samym. W starym temacie uczestniczyły osoby które zapewne już zapomniały o istnieniu tego forum. A tak świeżaki lub chętni do pisania po raz któryś tego samego przyczyniają się do życia forum.

To jest moje zdanie. I osobiście bardziej denerwowała mnie odpowiedź "użyj google lub wyszukiwarki" niż przeczytanie któryś raz z kolei tego samego pytania.
Widzisz temat, wiesz że się powtórzył to nie wchodź.

15 paź 2015, o 13:10
SV Rider

Moto: under construction
Mnie to nie denerwuje. Zacznie wtedy kiedy po wpisaniu w szukajkę np "jaki zestaw napędowy do N-ki" zamiast 1 konkretnego tematu wyświetli mi się 10 lub 20 :baseball: . Jestem "za przenoszeniem" do odpowiedniego działu, ale lepiej zapobiegać niż leczyć i nie dodawać innym pracy tylko dać trochę z siebie. Najpierw się szuka a później zakłada temat lub "szybkie pytanie".

15 paź 2015, o 13:27
SV Rider

Moto: SV650S 2000
Tylko w tym dziale jest 6 tematów tego użytkownika i większość to błahostki które można bez problemu odszukać,a nawet jak osoby które pisały w starych tematach już tutaj nie zaglądają to informacje/rady/spostrzeżenia nie przeterminują się .Co jakiś czas na forum pojawiają się takie osoby które piszą dla postów i żeby byli cool lub po prostu są nie kumaci w tym i nie chce im się szukać tylko klepią temat za tematem, wtedy albo po zwróceniu uwagi biorą się za robotę i przeglądają stare wątki albo focha szczelają :D. Kolego nie chce cię urazić (tomurbanowicz)ale przeglądaj forum to się dużo nauczysz :P nawet w dziale galeria można sporo podpatrzyć jak niektórzy użytkownicy dopieszczają swoje :mylove: ki.Pozdro....

15 paź 2015, o 13:55
motocyklista

Moto: Street Triple R
Strong masz dużo racji, ale mając troche wyobraźni możesz wyobrazić sobie co byłoby gdyby KAŻDY kto miał jakieś pytanie czy cokolwiek, szukał i szukał tak długo aż by znalazł odpowiedz. Wiesz co by było? Nie było by forum, tylko zbiór tematów które jedynie ktoś przegląda, bo przecież wszystko jest już napisane i nie warto nic dodawać.

Z takich tematów jakie zakłada kolega tomurbanowicz często rodzą się tematy ciekawsze, poważniejsze itd. Czasami nawet z tematu o klockach hamulcowych powstaje temat o tym że używanie narzędzi nie stworzonych do naprawy zacisków jest grzechem ciężkim i jesteś podły traktując swój moto zaciskiem stolarskim ... :P

Pozdro.

15 paź 2015, o 17:57
SV Rider

Moto: SV650S'99
pawel4x napisał(a):
Strong masz dużo racji, ale mając troche wyobraźni możesz wyobrazić sobie co byłoby gdyby KAŻDY kto miał jakieś pytanie czy cokolwiek, szukał i szukał tak długo aż by znalazł odpowiedz. Wiesz co by było? Nie było by forum, tylko zbiór tematów które jedynie ktoś przegląda, bo przecież wszystko jest już napisane i nie warto nic dodawać.

Z takich tematów jakie zakłada kolega tomurbanowicz często rodzą się tematy ciekawsze, poważniejsze itd. Czasami nawet z tematu o klockach hamulcowych powstaje temat o tym że używanie narzędzi nie stworzonych do naprawy zacisków jest grzechem ciężkim i jesteś podły traktując swój moto zaciskiem stolarskim ... :P

Pozdro.

Nie prawda, nie mówimy tu o szukaniu do upadłego, wystarczy przed założeniem tematu wpisać dane hasło (w tym przypadku "zimowanie motocykla") albo w wyszukiwarce forumowej albo w google i odpowiedź autor tematu ma w minutę. Natomiast jeśli po takim szybkim szukaniu nic nie znajdzie to wtedy zrobić temat. W ten sposób wszystko działa jak należy, forum spełnia swoją funkcje i nie ma burdelu.

Co do drugiej części twojej wypowiedzi (tej pogrubionej), uważam że z takich tematów robi sie właśnie wspomniany wyżej "burdel". Przykładowo, szukam tematu o klockach hamulcowych i zamiast dostać temat z recenzjami użytkowników na temat różnych rodzai klocków, dostaję temat w którym rozważa się wyższość zacisku stolarskiego nad przyrządem stworzonym do naprawy zacisków. Albo jeszcze inaczej, ktoś będzie szukał informacji o zimowaniu motocykla, a dostanie temat w którym się rozważa czy powinno sie tworzyć nowe tematy czy też korzystać z wyszukiwarki ... Dlatego proponuje przywrócić temat, skoro już powstał na właściwe dla niego i adekwatne do tytułu tory :)

Również pozdrawiam ;)

15 paź 2015, o 21:07
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: VFR 1200 F
A wiecie co jest najgorsze na forum? ;) Otwiera się 1, 2, 3.... a tam rozgorzała dyskusja na temat, że ktoś nie umie korzystać z "szukaj" i wujka google. Moim zdaniem użytkownicy powinni odpowiedzieć nowicjuszowi na pytanie, a ocena czy kolejny wątek jest potrzebny czy nie to już należy do moderatorów. Jak temat zbędny to go w kosz ;)

Chociaż już nie mam SV, ale chętnie bym się dowiedział jakie inni mają patenty na konserwację motocykla, bo może moje "stare" sposoby już nie są stosowane. Kiedyś łańcuch czyściło się naftą, a obecnie kupuje się specjalne preparaty np. MOTUL CHAIN CLEAN.

Czyta się: Mickon®

5 lis 2015, o 14:39
SV Rider

Moto: SV650s K7 we wiśni
Noooo , ja nowocześnie ropą :)

wymęczone z fona....

5 lis 2015, o 15:08
motocyklista

Moto: SV650N
Ja naftą :-)

5 lis 2015, o 15:09
SV Rider

Moto: SV650S'99
Ja również naftą, od święta jakiś preparat "specjalistyczny" użyje ... jak gdzieś dostane za darmo albo jest bardzo tani :D

5 lis 2015, o 16:08
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]