Prawdopodobnie najlepsze na świecie forum Suzuki SV 650 / SV 1000 ;)
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
NAKLEJKI Z GRUPĄ KRWI NA DOWÓD OSOBISTY
Autor |
Wiadomość |
Suzi Mua
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
|
NAKLEJKI Z GRUPĄ KRWI NA DOWÓD OSOBISTY
Na allegro pojawiły się jakiś czas temu naklejki z grupą krwi, naklejane na dowód osobisty. Dodatkowo jest naklejka z oświadczeniem woli, o oddaniu organów. Aktualnie jestem na etapie wymiany dowodu osobistego i pomyślełem, że można by zrobić zbiorowe zamówienie i ponaklejać na dowodziki takie cuś: Naklejki z grupą krwiSpróbujmy zatem zrobić jakąś listę, albo po prostu, niech każdy pozamawia sobie według uznania. Standardowa lista to: nazwa użytkownika + grupa krwi + ilość sztuk + wyrażam/nie wyrażam
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!
|
16 maja 2011, o 14:46 |
|
|
Zygzaker
SV Rider
Dołączył(a): 13 maja 2011, o 13:29 Posty: 398 Lokalizacja: Warszawa i okolice
Moto: KTM LC4 640SM 2004
|
Re: NAKLEJKI Z GRUPĄ KRWI NA DOWÓD OSOBISTY
Wg. mojej wiedzy takie naklejki niczego, pod względem formalnym nie dają. Po wymianie dowodów jedynymi dokumentami potwierdzającymi grupę krwi (wiarygodnymi wg. naszych prawodawców) jest identyfikacyjna karta grupy krwi lub legitymacja honorowego krwiodawcy. Tutaj jest więcej info na temat krew-karty: http://www.krewkart.pl .Honorowym krwiodawcom wydawane są za darmo Jeśli chodzi o bycie dawcą narządów, to zgodnie z prawem polskim, obowiązuje domniemana zgoda na bycie dawcą - więc jest nim każdy - nie tylko motocykliści. Można też nosić ze sobą oświadczenie woli - wtedy sprawa zawsze jest bardziej oczywista. Ten dokument musi być jednak podpisany. Możesz sobie wejść na http://www.dawca.pl - tam znajdziesz treść oświadczenia. Jeśli ktoś nie chce być dawcą organów po swojej śmierci, powinien zgłosić swój sprzeciw w Centralnym Rejestrze Sprzeciwów. http://www.poltransplant.org.pl/crs1.html
_________________ "Riders create more problems than motorcycles are designed to handle" SV650S -> Gix 3/4 - > KTM LC4 640 http://www.bikepics.com/members/nok/
|
16 maja 2011, o 16:16 |
|
|
Suzi Mua
SV Rider
Dołączył(a): 24 cze 2010, o 01:58 Posty: 683 Lokalizacja: Kraków
Moto: SV650S'02/'04
|
Oświadczenie noszę z dokumentami, nawet zalaminowane, co by się nie rozpadło, no a z tą krwią, pomyślałem, że może się przydać. Dzięki za linki do wiedzy poszerzonej
_________________ Slow down, Be aware, Take care, Survive
!!! SUZUKI SV650 & SV650S '99 to '08 - HAYNES SERVICE & REPAIR MANUAL - Download !!!
|
16 maja 2011, o 18:07 |
|
|
wasior
SV Rider
|
Tak z krwią nie ma tak łatwo Krew kartę dostaniesz jak kilka razy oddasz ciecz Kiedyś dzwoniłem to miła pani mi powiedziała, że brakuje krwi i dostane ją już za drugim razem.
_________________ SV605s 2002
|
16 maja 2011, o 18:50 |
|
|
artias
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 23:48 Posty: 449 Lokalizacja: WH ....
Moto: Honda VTR 1000F
|
Dokładnie, jeśli nawet będziesz posiadał tatuaż ze swoją grupą krwi to też nic to nie znaczy. Trzeba glejt z pieczęciom lekarza bądź osoby upoważnionej do badania krwi.
_________________ Honda VTR 1000F, Suzana SV650S moja była :-(
|
16 maja 2011, o 21:45 |
|
|
Słoniu
SV Rider
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 17:30 Posty: 5353 Lokalizacja: Legionowo
Moto: H2 / RSV4 Factory
|
Jak rozsunę swój kombinezon to pokazuje się karteczka z moim nazwiskiem i grupą krwi... ale i tak podejrzewałem, że w razie "W" krew będzie sprawdzana przez lekarzy/ratowników. Podobno grupę krwi sprawdza się bardzo szybko...
|
17 maja 2011, o 00:19 |
|
|
Fleury29
SV Rider
Dołączył(a): 14 sie 2010, o 04:06 Posty: 428 Lokalizacja: Rzeszów City
Moto: wdowiec
|
Ja tam mam tą kartę krwi zawsze w portfelu, kosztowała niewiele i nie trzeba było na nią długo czekać. Niby taka karta daje trochę więcej czasu, ale jak wszyscy wiedzą, to każda minuta się wtedy liczy.. A co do oświadczenia woli, byłem ostatnio ze swoją grupą z wydziału medycznego na konferencji o dawcach i pewny swojej decyzji chciałem się zgłosić, ale kolega opowiedział mi historię którą usłyszał od znajomego ratownika med. Kiedyś w wypadku, ucierpiał mężczyzna który był w stanie krytycznym ale do uratowania. Gdy ratownicy odnaleźli jego oświadczenie woli to w drodze do szpitala pozwolili mu umrzeć.. a jego organy zostały przekazane osobom potrzebującym.. później wynikła z tego afera..ten znajomy sam powiedział że są takie placówki gdzie ratownicy celowo dają umrzeć pacjentowi gdy odnajdą oświadczenie, ponieważ mają takie instrukcje z "góry". Nie wiem czy to kumpel mówił prawdę, czy to takie głupie i wcale nieśmieszne historie, ale nie zdecydowałem się tego dnia na podpisania oświadczenia. i nadal się waham.
_________________ "Too weird to live but much too rare to die.."
|
17 maja 2011, o 01:10 |
|
|
artias
SV Rider
Dołączył(a): 24 lut 2010, o 23:48 Posty: 449 Lokalizacja: WH ....
Moto: Honda VTR 1000F
|
Wg. mnie to jakiś farmazon. To taka sama historia jak te, że motocykliści jeżdżą z założoną linką na szyję... Jak był byś ratownikiem i wiedząc że ktoś może przeżyć, a dał byś mu umrzeć to myślisz, że nie dręczyło by cię sumienie? Przecież to nie bezduszni bandyci.
_________________ Honda VTR 1000F, Suzana SV650S moja była :-(
|
17 maja 2011, o 08:48 |
|
|
Zygzaker
SV Rider
|
A pamiętasz aferę łowców skór z łodzi ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Afera_%22% ... %C3%B3r%22)? IMO wspomnienie o tamtych wydarzeniach manifestuje się właśnie tym o czym pisał Fleury...
_________________ "Riders create more problems than motorcycles are designed to handle" SV650S -> Gix 3/4 - > KTM LC4 640 http://www.bikepics.com/members/nok/
|
17 maja 2011, o 09:35 |
|
|
lasooch
SV Rider
Moto: TT1050
|
Może gdzieś zdarzył się jakiś pojedynczy przypadek sku*wysyna w karetce, tak jak zdarza się czasem sku*wysyn policjant wyłudzający łapówkę czy sku*wysyn mechanik biorący kasę za usługę, której w ogóle nie wykonał. Ale bez jaj, nie uwierzę, że załogi karetek miałyby mieć jakiś nieoficjalny odgórny nakaz innego traktowania pacjentów z oświadczeniem woli.
_________________ Triumph Tiger 1050 << bikepics
|
17 maja 2011, o 10:25 |
|
|
Fleury29
SV Rider
Dołączył(a): 14 sie 2010, o 04:06 Posty: 428 Lokalizacja: Rzeszów City
Moto: wdowiec
|
Mnie też trudno w to uwierzyć, ale jednak niesmak pozostał.. A wracając do tematu, naklejka jak naklejka - odejdzie albo się zniszczy. Ja bym został przy tej karcie, może droższe ale za to pewniejsze rozwiązanie
_________________ "Too weird to live but much too rare to die.."
|
17 maja 2011, o 11:46 |
|
|
lcddisplay
motocyklista
Dołączył(a): 25 lut 2010, o 10:51 Posty: 262 Lokalizacja: Zbąszynek
Moto: SV650S 2003
|
To teraz Wam niestety namieszam i powiem, że żaden szpital i tak nie uznaje wiarygodności jakiegokolwiek dokumentu o grupie krwi, zawsze wykonują swoje badania.
_________________ Mówią: jest pan wariatem, alkoholikiem, głupcem, idiotą, grafomanem, erotomanem, zerem, przestępcą, nikim... Tak - mówię - tak!
|
17 maja 2011, o 18:59 |
|
|
Zygzaker
SV Rider
|
No patrz - a mi uznali
|
17 maja 2011, o 23:06 |
|
|
Kilerpl
Klonowy orator
Moto: nima :)
|
Ja nawet nie wiem jaką mam grupę krwi
_________________ Trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu Ego nihil timeo, quia hihil habeo
|
19 maja 2011, o 02:49 |
|
|
Razor
erotoman-gawędziarz
Dołączył(a): 23 lut 2010, o 02:34 Posty: 3871 Lokalizacja: Otwock
Moto: SV 1000N 2004
|
_________________ SVNERWUS
|