Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 27 gru 2024, o 14:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 95  Następna strona
Ku przestrodze. 
Autor Wiadomość
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
Post Re: Ku przestrodze.
A jak motocyklista będzie ofiarą wypadku, mimo że przekroczył dozwoloną prędkość to jest jako winny czy poszkodowany w tych statystykach??

Wielu z was doświadczonych na pewno, może śmigać trochę szybciej i bezpieczniej niż początkujący. Niestety nasze prawo od razu, za winnego uznaje motocyklistę w przypadku kraksy.

24 kwi 2012, o 15:26
Mister Apollo

Moto: Z1000
hubi199 napisał(a):
Niestety nasze prawo odrazu, za winnego uznaje motocykliste w przypadku kraksy.
Nie prawo...

24 kwi 2012, o 15:41
SV Rider

Moto: SV 1000S K3'

25 kwi 2012, o 08:47
motocyklista

Moto: sv1000 n2007
tomek27 napisał(a):

Bardzo fajny film, daje do myślenia.
Mam nadzieję, że każdy z nas tyle samo razy wyjedzie co i wróci!

25 kwi 2012, o 23:31
rowerzysta

Moto: SV 650N 2000
Takie coś znalazłem na sadistic.pl na spokojnie przedstawia konsekwencje paru km więcej:
http://www.sadistic.pl/rekonstrukcja-wypadku-motocyklowego-vt114142.htm

27 kwi 2012, o 14:49
spamOWCA

Lokalizacja: Wrocław i Tłustomosty (granica opolskiego i ślaskiego)
Moto: BMW + szpera :)
http://wideo.onet.pl/przerazajacy-wypad ... 767,w.html

11 maja 2012, o 11:05
SV Rider

Moto: Sv 650N k3/mts1200
http://www.motogen.pl/aktualnosci/z-kra ... rt984.html

11 maja 2012, o 12:46
SV Rider

Moto: suzuki sv 650S 99r.
http://demotywatory.pl/416033/Kichniecie-przy-200-km-h

www.logo-ratio.pl

13 maja 2012, o 10:56
Zobacz profil WWW
erotoman-gawędziarz

Moto: SV 1000N 2004
Parę dni temu kolega mojego ojca spowodował wypadek na trasie 50.
Wyjeżdżał z podporządkowanej, obejrzał się w obydwie strony i nic nie jechało (tak mówi). Jak wyjechał w tym momencie w tył mu wjechał motocykl i uderzył z takim impetem, że auto obróciło się 3 razy na jezdni. Motocyklista wyhamował do 198km/h (na takim wyniku zatrzymał się licznik), także na pewno miał co najmniej ze 250km/h. Oczywiście kierowca motocykla nie przeżył, rozerwało go na 4 kawałki (w tym głowa, była osobno).
Trasa 50 w tym miejscu jest bdb jakości, asfalt gładziutki i czysty. Kolega ojca będzie miał proces, uznano jego winę że wymusił pierwszeństwo i spowodował śmierć drugiego człowieka. Jest to człowiek w wieku ok 60 lat, nie ma takiego refleksu jak młodsi. Grozi mu do 12 lat. Nie wiem, nie byłem świadkiem zdarzenia, nie znam też tego człowieka osobiście ale wydaje mi się że dużo winy ponosi kierujący motocyklem.

13 maja 2012, o 22:06
amelinum!

Moto: SV650S K3+Ducati 848
Dokładnie jak z Łukim, z tym że on przezył.
Też nie wiem, nie byłem, nie widziałem ale gdyby nie zapieprzał ... etc ...

13 maja 2012, o 22:09
motocyklista

Moto: SV650S->N 2000
Cześć,
niestety w piątek 11 maja prawdopodobnie zakończył się dla mnie tegoroczny sezon ;( A nawet nie miałem okazji porządnie go rozpocząć :mur: Miałem bliskie spotkanie z blaszakiem, na tyle bliskie, że wylądowałem w szpitalu na nocnej obserwacji :smutas: Wczoraj wróciłem do domu i czuje się strasznie. Nic nie połamałem, ale jestem strasznie poobijany :flaga: Ale od początku: wracałem z przejażdżki, na skrzyżowaniu facet wymusił pierwszeństwo (wyjechał mi z prawej podporządkowanej) nie miałem żadnych szans. Ostre hamowanie, pisk opon i jebud... Na szczęście prędkość nie była duża (przed hamowaniem jakieś 70-80 przy uderzeniu z 40 a może mniej). Wbiłem się (dosłownie) w toyotę avensis tuż przed przednim kołem, ale (chyba) na szczęście nie spadłem z moto. Stanąłem na przednim kole i jeb na asfalt razem na koła. Jakbym spadł z pierwszego piętra na brzuch. Wszystko mnie boli, ale kości całe :mrgreen: Miałem tankbag i on trochę zamortyzował. Przy uderzeniu oparłem się na nim i nie zapierałem się siłowo na kierownicy (tak mi się wydaje). Najgorzej z jamą brzuszną, ale na usg nic na szczęście nie wyszło. Niestety moto ucierpiało i to bardzo. Nie wiem czy coś jeszcze z niego będzie. Jak będę na siłach to skoczę do garażu i cyknę kilka fotek. Cały przód (lagi, owiewka, reflektor, koło, błotnik, chłodnica, nie wiem co z przednim garem - pamiętam zadrapania na pokrywie zaworów). Tyle widziałem leżąc i czekając na pogotowie. Koło wpadło pod moto tak, że nie można nim ruszać. No nie jest dobrze ;( Nie wiem jak rama. Jeśli jest ok to moto odbuduję, bo mi go szkoda. Kupiłem go w lutym od pierwszej właścicielki we Francji i wszystko przy nim zrobiłem, przygotowałem solidnie do sezonu. Od razu prośba: wie ktoś jak można sprawdzić ramę? Jakie wymiary sprawdzać i jak? Jakieś punkty pomiarowe? Podsumowując jestem wkur... i załamany jednocześnie. Facet z toyoty dostał 6 punktów i 300zł mandatu!! A najbardziej współczuje mojej rodzinie, (szczególnie synom 6 i 3 lata) którzy z przerażeniem oglądali mnie w szpitalu na noszach, w kołnierzu, z kroplówką itd.
Pozdrawiam,
Marcin
P.S. Przepraszam, że tak obszernie, ale musiałem się komuś pożalić. A komu innemu jak nie ludziom, którzy mnie doskonale zrozumieją. Odezwę się jak będę w stanie dokonać porządnych oględzin.

13 maja 2012, o 22:21
SV Rider

Moto: SV 1000S
Dobrze, że nic poważnego Ci nie jest. Policja już oficjalnie ustaliła winnego? jak przyciśniesz ubezpieczalnie sprawcy, to na odbudowę moto na pewno starczy. A ramę można sprawdzić laserowo, są zakłady które to robią.

13 maja 2012, o 22:31
motorowerzysta

Moto: brak
Wracaj szybko do zdrówka Lebiodek i oby już bez taki przygód.

Pozdrawiam.

13 maja 2012, o 22:37
motocyklista

silver na moje oko to moto z punktu widzenia PZU nadaje się do kasacji. A winny został ustalony na miejscu (prowadzący toyotę).

13 maja 2012, o 22:38
SV Rider

Moto: suzuki sv650s
Współczuję, ale jednocześnie też cieszę się, że nic poważnego Tobie się nie stało. Kurczę....w takiej sytuacji nie wiadomo, co Ci napisać, bo brakuje słów, ale mam nadzieję, że sprawca poniesie konsekwencję, a Ty wrócisz do pełni sił. Trzymaj się :sad:

www.logo-ratio.pl

Ostatnio edytowano 13 maja 2012, o 22:44 przez marta26, łącznie edytowano 1 raz

13 maja 2012, o 22:41
Zobacz profil WWW
motocyklista

Dzięki Rezik, ale bardzo szkoda mi sezonu i moto, tym bardziej że miałem długą przerwę i to był mój powrót na moto. Ale cóż zrobić. Ważne że żyję :jupi:

13 maja 2012, o 22:43
Mister Budda

Moto: VTR RIDER :D
Razor napisał(a):
Wyjeżdżał z podporządkowanej, obejrzał się w obydwie strony i nic nie jechało (tak mówi). Jak wyjechał w tym momencie w tył mu wjechał motocykl i uderzył z takim impetem, że auto obróciło się 3 razy na jezdni. Motocyklista wyhamował do 198km/h (na takim wyniku zatrzymał się licznik), także na pewno miał co najmniej ze 250km/h. Oczywiście kierowca motocykla nie przeżył, rozerwało go na 4 kawałki (w tym głowa, była osobno).
Trasa 50 w tym miejscu jest bdb jakości, asfalt gładziutki i czysty. Kolega ojca będzie miał proces, uznano jego winę że wymusił pierwszeństwo i spowodował śmierć drugiego człowieka. Jest to człowiek w wieku ok 60 lat, nie ma takiego refleksu jak młodsi. Grozi mu do 12 lat. Nie wiem, nie byłem świadkiem zdarzenia, nie znam też tego człowieka osobiście ale wydaje mi się że dużo winy ponosi kierujący motocyklem.

Z tymi licznikami nie jest do końca tak..... zdarzało się że się zatrzymywały na irracjonalnych prędkościach dla danego pojazdu lub miejsca..... nie wybielam nikogo aby nie było....

13 maja 2012, o 22:45
Zobacz profil WWW
SV Rider

Moto: GSXR k8
Razor napisał(a):
Trasa 50 w tym miejscu jest bdb jakości, asfalt gładziutki i czysty. Kolega ojca będzie miał proces, uznano jego winę że wymusił pierwszeństwo i spowodował śmierć drugiego człowieka. Jest to człowiek w wieku ok 60 lat, nie ma takiego refleksu jak młodsi. Grozi mu do 12 lat. Nie wiem, nie byłem świadkiem zdarzenia, nie znam też tego człowieka osobiście ale wydaje mi się że dużó winy ponosi kierujący motocyklem.

Oczywiste jest, że mógł nie widzieć, przykra historia. Jakiś czas temu, niedaleko mojego domu miał miejsce podobny wypadek. Facet wyjeżdżał ciężarówką ze składu budowlanego, skręcał w lewo pomimo podwójnej ciągłej. Mówił, że nic nie jechało. Jednak jechał motocykl. Licznik zatrzymał się na 200km/h jak dobrze pamiętam. Zdjęcia walały się w necie chyba z pół roku, ręce na kierownicy można było zobaczyć, a reszty to normalnie brak! Siła uderzenia była tak duża, że w ciężarówce zgięła się rama (ten kto wie jaka jest konstrukcja samochodu ciężarowego może sobie wyobrazić impet z jakim uderzył). Kierujący yamahą R1 to 20 letni chłopak, jechał pokazać kolegom nową kurtkę motocyklową, którą kupił. Jak się później okazało - znałem tego dzieciaka. Kierowca samochodu miał zawał serca jeszcze na miejscu wypadku i karetka zabrała go do szpitala. Chodzą słuchy, że w wyniku tego zmarł, ale nie wiem czy to prawda. Ogólnie wyobrażam sobie co poczuł ten facet, miał koło 65 lat i dorabiał do emerytury jako kierowca. Miejsce wypadku: nowa droga krajowa nr 10, świetny asfalt, prosty odcinek - około 2 kilometrowy, wszędzie prawie podwójna ciągła i ograniczenia do max 70km/h. Pierwszy i drugi przykład jest podobny. Wina kierujących samochodami, można by powiedzieć. Zastanawiam się nad tym faktem do tej pory... Wyobraźcie sobie pocisk lecący z prędkością ponad 200km/h, ledwo widać ten zbliżający się punkt (o ile w ogóle widać). Według mnie winę w obu przypadkach ponoszą motocykliści, chociaż to puszkarze wymusili pierwszeństwo. Brak wyobraźni jak to dobrze określają. Wydaję mi się, że kierowcy mówią prawdę - nie widzieli, nic nie jechało... Niech każdy się nad tym zastanowi, lecąc z taką prędkością tam gdzie nie powinien....

13 maja 2012, o 22:48
motocyklista

Dziękuję wszystkim za wsparcie! Zapomniałem dodać, że tego dnia razem ze mną na izbę przyjęć (w szpitalu im.Kopernika w Łodzi) trafiło jeszcze dwóch motocyklistów po wypadkach, w których nie byli sprawcami tylko poszkodowanymi. Jeden złamał obojczyk, drugiemu ktoś wjechał w dup... ale nie wiem jak poważnie ucierpiał. Lekarz wspomniał, że jest dużo gorzej niż u mnie :sad: Pozdrowienia dla chłopaków.
P.S. Wiecie fajnie się tak pisze, gdy nikt z nas nie odniósł trwałych uszkodzeń, ale jak sobie pomyślę jak to się mogło skończyć to mi się robi gorąco... Dobrze że niedawno zrobiłem hamulce (nowe klocki, płyn)

13 maja 2012, o 22:54
SV Rider

Moto: różne
lebiodek napisał(a):
silver na moje oko to moto z punktu widzenia PZU nadaje się do kasacji. A winny został ustalony na miejscu (prowadzący toyotę).

Na pewno dostaniesz szkodę całkowitą przy takich uszkodzeniach. Moto się naprawi, kaski zostanie, ale to nie jest ważne. Ważne, że jesteś tylko poobijany.

13 maja 2012, o 22:55
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1887 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 95  Następna strona